Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 29 September 2009

Bestnyer beraya di kampung

Sebenor nyer aku ni x de mood nak update blog ni cz mash mood beraya. Nak senag citer aku story tuk 1 week aku kat Kedah .
18 September 2009
Perjalanan balik kg bermula. Kira2 dalm kol 7am aku n family bertolak blk Kedah. Dalam kol 10am dah sampai RnR Sg Buloh cz xde kete sgt. Aku jd compius cz xde org nak blk beraya kat kg ker tahun ni? Jalan lengang le sesangat. Dalam kol 3pm aku dah selamat smpi kat rumah kesyganku. Yg plg best hazim, cz dah dpt jumpa Wan, Tok n Mak ah.

19 September 2009
Hari ni p shopping kat Pekan Baling cz nak bl baju untuk Hazim sbb mama nyer terlupa nak bawa baju untuk malam. Entah cam ner la aku boleh lupa. (Kesian Kat Hazim) Tapi yg best dia dpt bj baru. Yg seronok bila balik Baling ni kain baju murah2 sbb baju yg sama, dgn colour n design yg sama kat Johor 2 atau 3 kali ganda harganya. Pastu bl gak brg2 tuk wat nasi impit, lontong n sambal kacang cz husben tercinta nak mkan masaa hr raya. Malam nyer semangat call mak mertua minta resepi wat kuah kacang. Yg penting malam tu kuah kacangku menjadi. Nasib baik husben ku suka.

20 September 2009
Hari raya menjelma. Pagi2 sumer siap cepat2 utk sesi bersalaman. Minta ampun dan maaf dr hujung rmbut sampai hujung kaki. Pastu p Masjid smbhyg sunat hr raya.
Aku x p cz jaga hazmi yg br 4 bulan. Hazim p masjid ngn papa, wan n tok.
Pastu sumer p menziarahi kubur arwah nenek. Tinggal aku, Hazmi n papa kat rumah.
Tak menang tangan tahun ni ramai sgt yg dtg rumah. Lagipun terasa penat cz adk yg bongsu x balik. Dia memang rajin mengemas n masak2 (untung sape2 dpt wat bini) Jgn mare ye dik.... Untuk adk yg x dpt blk beraya thn ni tgk2 ler gambor kat bawah ni wat hilgkan rindu.


My Love Family
Me,My husben, Hazim, Ayah, Hazmi, Mak, My sis
Hazim dan Hazmi ngn Wan n Tok

My Sis, Mak, Ayah n Me

Anak mama Hazmi IKhwan
Abg Hazim Ikhwan sibuk main game kat laptop x nak bergambar.

My sis yg x dpt blk beraya. Beraya kat Sarawak tahun ni.
27 September 2009
Hari ni hr terakhir aku di Kedah. Dlm kol 10.30am bertolak balik Johor. Seronok tahun ni beraya kat kg. Dapat jumpa kawan lama n dapat plak nombor2 phone kwn lama. P juga berjalan2 kat rmh sedara mak n ayh. Dah masuk hgh way, Hari ni kete agak byk berbanding hr balik dulu. Byk bekal yg mak masak untuk anak cucu dia makan, so kami wat keputusan tak berhenti makan. Makan jer dalam kete. Hazim yg kesedihan tinggalkan wan, tok n mak ah tido jer sepanjang perjalanan. Last husben brhnti juge kat RnR Seremban bl air kopi jer. Teruskan perjalanan dalam kol 7pm sampai rumah. Syukur selamat sampai...
Terima kasih untuk mak ayah n kaktun di atas segala bantuan n kasih sayang yg diberikan. Untuk adk wat yg terbaik utk family kita. luv u all.
Semoga Syawal tahun ini memberi seribu makna buat kita sumer. Amin.




Khamis, 17 September 2009

...Raya oh Raya...

SaLAm
18 . o9.09.... rasa2nya saper yg jd ckgu tarikh ni mesti best cz dpt cuti khas jd x yah la ganti sekolahnya nanti.... Kecuali lah yg memg dah cutinya mula hr Jumaat.
Tapi bg aku lg best cz pg2 sok aku n family akan bertolak blk ke Kedah.. Yahooo
Hari ni last day ngajar so kat sek wat mjls penutupan bln kemerdekaan dan majlis khatam Al Quran. Aku cam bese jd MC tuk mjls ni... tak suka sebenonya tp dah terpaksa wat gak la
nak bercerita byk2 pun aku ni cam dah terexcited nak blk mengalahkan Hazim. Aku pun cam dah byk hr tak update blog ni..mst berbulu kalau buka asyk tajuk tu x berubah2.Kalau penyakit M dah datang memg la jd cam ni kan.
Aku ni blk kedah dr jumaat sok, sampailah sabtu nanti baru blk johor smula. Dah lama x blk ni memg hati berbunga-bunga rasanya. Tapi kalau husben tercinta tup2 kata nak blk ptg ni aku lg la suka... Pe tah lg Hazim yg hari2 minta blk umh wan.
Aku ni bgtau Hazim nak blik sambut raya kat rumah wan. Yg klaka tu hari selasa lepas der la aku ni bw Hazim p Kipmart nak bl brg2 dapur. Time blk tu kat parking Kipmart der la gantung bintang n ketupat yang besar2 tu.
tiba-tiba............
Hazim menjerit.................
"Papa tengok tu dah raya dah, leh ler kita balik umh wan"
Papanyer tengah drive x dpt ler nak nengok, per lg hazim tarik la kepala papanye paksa soh tengok cz nak buktikan dah raya. lastly aku n husben yg tensen cz hr2 dia tuntut benda yg sama...
Pg ni nak p umh org yg jaga dia pun, aku bg tau cpt bgn cz hr ni last p umh mak, sok nak blk umh wan. Bukan main senang dia bangun.
Untuk suami tercinta tahun ni balik raya kat Kedah xde la lodeh n ketupat.. per2 pun ila cuba masak kuah kacang k..
Semoga aku n family selamat pergi dan balik.
Bagi sumer yg balik kampung berhati2 semasa memandu. Patuhi had laaju yg ditetapkan.
Jumpa lg lps raya nanti.

Isnin, 14 September 2009

Ooooo... Balik Kampung

Sebenarnya takde pe2 sgt nak distorykan pun... Cuma aku n family skunk nie tgh x sabar nak tunggu hari jumaat... Kan per tahun ni turn raya kat Kedah jd dapatla aku balik Kedah... Rasa2 last aku balik dulu pun tahun lps cz arwah nenek meninggal... Aku ni sbenonya org Baling, Kedah tapi dr 1996 aku dah start dok Jb sejak dr mula2 blaja kat UTM Skudai, dah tu plak tahun 2002 aku kawin plak ngn org Gelang patah, Johor. Terus la aku ni melekat kat selatan Semenanjung Malaysia... Bila dah Utara jumpa Selatan, mulalah bila raya jer tunggu turn negeri masing2...
Kira ni la minggu last aku ngajar...

Aku nak citer sket sal tema baju raya tahun ni cz dah kata nak raya kat kedah, Aku pun contact la fmly kat sana tanya warna baju.... nak dijdkan citer adk aku yg tengah tu bgtau la kuning diraja tp nak ke arah warna hijau.... tak ke compius aku dengar.... Tapi xpe la cz hati berkobar2 nak blk Kedah aku n suami p la Shopping kat Plaza Angsana......... Kira kalau kat Johor ni tu la tmpat plg femes.... nak cr parking kat dlm bangunan sure xde so aku prking kat tapak parking dia yg memg besar tp cnfrm x slamat.......... 5 jam aku pusing2 lastly tak jumpa pun warna yg aku cari.... Tensen punya pasal aku main angkut jer la tapi stay warna kuning... Yg jd masalahnya cz suami ku ini beso orgnyr... nak cr XXXL tu yg x jumpa2.... Dah penat aku bl utk aku, suami n Hazim jer... Adik Hazmi tunggu tahun depan br pakai bj Melayu k...

Habis bab shopping, sumer dah penat... Hazim yg x pose tu minta blkan Donut, 6 donut aku bl... Sampai kat kete... bunyikan alarm terus la masuk nak blk rumah aku la....... Singgah kat rmh org yg jaga Hazmi cz takut nak bw dia yg baru 3 bulan lbh tu. Hazim tengur "papa bl tayar baru ker?" Aku n husben pun tengok la tayar nyer, dah lambg proton tu kena kopek... Maka beraya lah aku kat Kedah tahun ni ngn tayar kete yg rongak... Memang bengang cz naper la kete aku yg jd mangsaa????????

Pe2 pun yg berlaku , Hazim hr2 asyik tanya bila nak balik umh Wan... Bukan anak jer yg excited... mama dia pun sama... Yg pasti aku dah apply cuti jd lepas jer sahur hr Jumaat dlm kol 6am... bertolak lah aku satu family blk Baling Kedah... Memang best cuma yg sedey nyer adk aku yg bongsu x dapat beraya bersama thn ni cz di de praktikal kat Petronas Sarawak dan tahun ni juga tahun pertama kami sumer beraya tanpa nenek tercinta.......... Semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan di dalam golongan org2 yg beriman Aminnn....... Semoga sumernyer selamat dan berjalan lancar... Yg paling penting aku stay sana sampai 26.09......... Kira 1 minggu gak la kat Kedah. harap2 aku dpt jumpa ngn kwn2 lama aku kat Kedah....

Sempena hari raya yg bakal tiba nanti aku nak ambl kesempatan ni nak ucapkan
" SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI "
"MAAF ZAHIR DAN BATIN"
"SEMOGA DIMAAFKAN SEMUA SALAH DAN SILAP"

Selasa, 8 September 2009

koleksi gambo Hazim n Hazmi

Hari ni start UPSR 2009... So byk kelas yg dicutikan so aku de byk masa free... Jadi aku pun suka2 ler nak bagi gambo2 anak aku untuk tontonan umum... Anyway Good Luck untuk murid2 ku... Ni la Hazim dan Hazmi. Hazim puas senyum... Hazmi kusyuk jer dia tido..

Hazim 2 tahun lebih... Raya tahun 2007

Sukanyer dapat ambil gambo... Cute kan!!!!!!!!!
Dengan baju Wan bagi... Hazim rindu sgt kat Wan
Ni lah buchuk mama... Lebih kurang cam abg Hazim... Skunk ni suka tol berbual sampai dengar kat jiran sblh bila Hazmi bergosip.
Memag smkn tembam.... Hobi baru Hazmi kalau abg dia main PS2 mula la dia pun x nak tido cz tengok jer abg Hazim main... Mula la mulut tu bergosip jer... nak wat cam ner abg Hazim x fhm...
Sajer la aku ni nak promote anak2 aku yg memg comey2 blaka... Semoga bila besar jadi anak yg baik n soleh k.







Isnin, 7 September 2009

Pancing...Pancing.

Hari ni sajer je nak cite2 sal hasben aku ni... Dia ni suka sgt p mancing. tak kisah ler ikan ke udang ke janji batang joran tu dapat dibaling. Tapi sejak dah dapat anak ni gantung jap le jorannya kat dinding. Kat bawah ni aku bagi la koleksi joran suami aku yg tergantung kat dinding. Cuma yg klakanya kalau de sape2 yg dtg umah slalu ingat langsir... Tapi bila tengok balik baru la perasan joran suamiku...
Koleksi joran suamiku..

Ni sbenonya gambar lama suami ku ni p mancing kat laut dalam so dapat la ikan yang ada kat gambar kat atas ngn bawah nie.


Kat belakang suami ni sebenarnya Ikan Layaran... Kalau tak silap sekor je dah 150Kg

Ni plak gambar model udang galah... kalau x p mancing ikan hasben p mancing udg galah kat Sedeli. Ni la antra udg yg dia dpt.

Sebenarnya bapak mentua memang nelayan kat Tanjung Kupang , Gelang patah, Johor. Jadi dah sebati la laut ngan hasben ni . Bapak mertua ni plak ada kelong sendiri jadi kalau kitaorg nak mancing leh le p mancing free. Tapi kalau sape2 nak p trip mancing kat kelong tu semalaman kena la byr RM30.
kalau nak citer2 tentang mancing ni byk sbenornye cz aku laki bini memang suke p mancing tak kira kolam buatan, kolam tinggal atau laut. kalau de masa mst p.... dah tu plak, hazim pun cam dah suka ngn aktiviti ni ,jadi dah de teman la papa dia nanti. Syok layan joran ni bila dapat ikan bg yg berminat.....
Rasanya nak citer byk2 pun takut korang bosan lak so layan jer citer mancing ni k...
cau cin cau.....





Jumaat, 4 September 2009

Ape Ape Je lah...

Semalam 3hb 9 aku p jusco cz nak beli botol susu Hazmi.... Masalah Hazmi ni tak nak minim susu dari botol. Maybe masalah puting kot... Pening aku pikir cz org yg jaga anak aku tu minta tukar susu............ camne nak tukar kalau susu badan dalam botol pun dia tak nak......... Botol susu untuk Hazmi Ikhwan
Ahkirnya aku beli la botol susu jenama Avent... harap2 hazmi minum la. Dah tu ada plak offer, dah sampai 3 botol aku angkut.... ni la gambo botol susu plg mahal aku pernah bl utk anak aku...
Aku plak dah lama aim nak bl handbag ngan purse baru. Pusing pusing aku terbekenan plk kat hndbg n purse Alain Delon.... Dah hsbnd bg green ligth pe lagi aku pun sambarla... Bak kata cam kucing nmpk ikan... Suka hati...Syoknyerrr
Purse (Depan)
Purse (Belakang)
My New Handbag
Kat sini gak aku bagi korang layan gambar2 anak bujang aku 2 orang tu....

Yg ni Hazim. Aku dapat dia pada 24 Okt 2005..Masa kuar Hazim ni leh tahan besar 3.81kg.... Normal plk tu... Leh tahan mama dia tahan sakit. Sekarang ni hazim dah 4 tahun so jadi teman borak aku ler.

Hazim yg suka sgt kat bntl SpongeBob die...
Hazim yang suka Ben 10... sampai mama ngn papa dia pun kena gak tengok Ben 10
Hero mama yg sangat comey
........... Hazmi Ikhwan ...........
Ni la gambar anak no 2 yg dilahirkan pada 21 Mei 2009 .Masa baru kuar Hazmi ni 2.5 kg jer.... Hazmi masa mula-mula balik dr hospital

Sekarang Hazmi dah hampir 4 Bulan..... leh tahan semangat cz dah 6.5kg
Tembamnye anak mama....
Pe la yang di tenungkan...........
Korang layan ye lah yer
......................Cau Cin Cau........................

Khamis, 3 September 2009

first time

ni la first time aku cuba wat blog.... kan pe asyk tengok blog orang jer tringin gak aku pun nak ada blog... kan pe leh ler cite2 n tunjuk2 gambar anak2 kesyganku...

Semalam kesian kat Hazim.. anak aku yg sulung tula... aktif sangat sampai dah kena semput... p klinik kena plak sedut gas.... cian die...



kan pe sekrg ni Hazim rasa cam kurang kash syg cz dia baru blaja dpat adk baru... pe2 nanti aku bagi la korag tengok2 gambo anak2 aku... cukup la tuk 1st time ni kan...

len kali aku cite lg k...
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~