Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Rabu, 28 April 2010

Semput oh Semput

Salam...
Hari nak citer sal Hazim lg
Petang semlm p ambik Hazim dari rumah pengasuh....
Tiba2 dengar dia batuk teruk semacam jer....
Hazim ni kalau dah batuk teruk sket, pas ni mst kena semput
So lgkh berjaga2, smpai rumah jer terus bagi dia kn ubat semput tuh...
..........Tapi..........
Malam tadi tengah sedap2 tido
Hazim bagun batuk dah start balik.... makin teruk
Terus bagi lagi ubat semput tuh
Pastu kol 1.30am bgn batuk lagi, batuk lagi x bhnti-hnti...
OOOhhhh.... TIDAKKK.....
Cnfrm la x leh tido semalaman...
Kol 4.30am bgn lg mkn lagi ubat, tapi cam dah xder kesan
Moralnya....
Kol 6.30 am aku msg GPK1 minta cuti, papa minta masuk lmbt kol 11am
Bawa Hazim p klinik kol 8am...
Dah sampai jer kena sedut gas la utk org semput...
Kata doktor " Dah teruk ni, x bg ker ubat semput ke?"
Aku inform la dah bagi tapi cam xder kesan
Jadi doktor decide la bg ubat pe yg patut...
Lastly doktor kata Hazim kena ada ubat spare kat rumah
Dapat la inhaler.... doktor ajar cara guna..
Balik rumah dalam kol 10.30am terus sarapan, bagi la ubat...
Yg pasti batuk x hilang gak tapi berkurang la sket...
kol 1.30pm tadi bagi Hazim sedut inhaler tu cz dia x leh tido, batuk jer...
Sampai la aku dok menaip ni batuk nyer cam tu gak...
Mungkin malam ni kol 9pm kena p klinik lagi sedut gas...
Masalah Hazim ni aktif so w/pun kita ni marah ke larang ker soh dia dok diam2...
Dah nama kanak2 kan mana tau dok diam...
Adoyai pening aku...
Ni pun adik Hazmi kat rumah pengasuh la...
Kol 6pm baru aku p ambik...
Aku pun ambik ubat gak cz Sinus ni makin teruk,
Hidung, mata dan telinga ni gatal2 jer
Mata dah bengkak n merah cz aku gosok (gatal sgt)...
Doktor soh aku cari punca naper aku ngn Hazim leh kena serentak
cz kami dua brnak ni paru2 tak kuat....
Mungkin sebab habuk cz ada construction side wat projek perumhn baru lbh kurg 1km dr rmh sewa aku ni....
Kata doktor lagi '"pindah2 mana pun sama jer'.
......So nak wat camner......
Harap2 sumer ok cz aku rasa tahun ni cam teruk jer keje aku cz asyk cuti jer
Tapi kalau dah anak sakit camne????
"mama sayang anak2 mama sangat2"
HAZIM IKHWAN
HAZMI IKHWAN


Selasa, 27 April 2010

Kerabu Mangga

Kali ni nak citer sal masak2....
Bkn masak yg susah pun just "kerabu mangga"...
Hr sabtu lps kat sekolah der la cikgu2 bawa mknan p sek....
lebih kurg cam "Pot Luck" la.....
Tapi aku x tau kena bw mknan...
Tapi dah org jemput makan jer la....
(Memang muka x tau malukan... Hehehehh)
Pastu yg plg best aku nmpk mangga...
tapi compius cz x pernah mkn kerabu mangga cara johor ni...
Nak wat cam na aku kan org Kedah.... Kerabu mangga cara kedah aku tau la...
(sedap tau... excpsclly yg mak buat)...

dah mkn sedap plak rasanya.... Tanya cara2 nak at kerabu tuh... Senang jer rupanya...
Hari ni (Selasa 27.4.2010) aku tekad ni nak wat....
Dah tu plak makcik cleaner kat sekolah bgtau
dia dah tolong ambilkan mangga muda yg kat blkg sekolah tu....
Habis jer kelas tambahan tahun 6,
start kete terus p Kipmart Tampoi beli kelapa dan kacang....
Balik jer terus start goreng kelapa tu nak wat kerisik,
pastu goreng kacang,
pastu ag goreng plak udang kering....
dah tersa penat lah tapi nak makan juga...
Penat2 pun sambung kopek mangga dalam 6 biji....
pastu racik2 bagi halus2.... kang isinya besar2 masam plak...
Ambik bawang besar ngn cili padi pun potong halus2 gak...
pastu sambung tumbuk udg kering yg digoreng tadi....
tumbuk plak kacang...
last tumbuk kelapa... tapi kelapa @kerisik tu tak lah tumbuk hancur sangat...
Dah siap semua, gaul la... Perah lemon, masuk garam dan gula....
tambah plak satu sudu cuka.... gaul punya gaul... siap....
Terus makan beb.... yg pasti sedap...
Saper yg minat mkn mangga kalau cuba x rugi.... Memang sedap....
Syukur menjadi kerabu mangga ni walaupun penat sangat...

Bawang besar dipotong

Cili padi dipotong

Lemon (Perah ambil air dia dah ler

Garam dan gula secukup rasa

Mangga muda diracik halus-halus
(Mangga free dari sek...)

Kacang Tanah (Digoreng dan ditumbuk)

Kerisik (Kelapa Digoreng dan ditumbuk)

Udang Kering (Digoreng Dan ditumbuk)

Kerabu Mangga yang dah siap untuk dimakan
(Yummy......Yummy)

Selasa, 20 April 2010

mata oh mata...... kenapa engkau sakit?????

Ahad malam.... kata Mak ah " kak Hazim ni sakit mata nih..... " Dgn slamber jer mama ni kata "tak lah..."... Tapi letak gak ubat kat mata hazim tuh.... Rasa pelik cz mata nya bertaik kuning jer.... Malam dah tido dalam kol 2 pagi tengok lagi mata Hazim.... masih sama mkn byk der la taik matanya.... kesian lak tengok mata tu melekat... Ambil kain, basah kan, buang la per2 yg patut....
Pagi Isnin tgk makin byk gak... tak berkurang pun... Lastly msg GB ngn GPK minta cuti nak bawa hazim p klinik.... Kejutkan Hazim bangun.... Tiba2 hazim kata "mama....... tolong mata Hazim dah buta" kesiannya.... mama pun bgtau lah "bukan buta, cuma tak blh buka.... tunggu jap nanti mama dah bersih kan dah boleh buka kita p klinik k"
Siap2 around 10am p klinik.... Biasa la kalau p klinik mesti Klinik Prima kat area Bestmart Taman Nusa Bestari.... Dah serasi la sefmly ngn ubat dr klinik nih... harga pun x lah mahal....
Dah cek doktor lepas tunggu 1jam.... sah Hazim sakit mata.... Hazim dapat MC 3 hari... Dapat ubat 3 jenis, for sure dapat ubat titis mata, ubat bengkak mata dan antibiotik... Cost sumer RM34...
Terpaksa lah mama wat kuarantin sndr kat rumah.... Adik Hazmi hantar kat rumah Mak Nab... kol 6.30pm br ambik takut berjangkit...
Syukur pagi ni (selasa) bgn tadi tgk mata Hazim dah tak bengkak lagi.... Adik Hazmi pun nampak ok.... mama pegi sekolah pun senang hati...harap2 sumer ok... AMIN

Isnin, 19 April 2010

Hazim dah p sekolah

Cuti sekolah seminggu pada bulan Mac baru ni tiba2 jer wat aku terpikir nak hantar Hazim p skul cz rasa penat jaga bujang dua org ni. (walaupun org salu kata, alah baru 2 org) .... Dulu aku plan nak hantar Hazim bila dia dah 6 tahun tapi akhrnya tahun ni w/pun 5 thn Hazim p skul juga.... Rasanya ramai yg hntr anak2 skrg pada usia 5 thn kan..
Lagipun sejak ada Hazmi, aku ni asyk telan pil semput.... Dah tu kalau mkn pil ni sure tgn menggigil pastu rasa lemah jer badan.... Jadi kesimpulannya pada Jumaat 26.3.2010 aku dftarkan Hazim kt Taski Al-Haadi kat Jalan Camar area Taman perling ni juga.... Nak kata mahal yurannya tapi aku rasa ok la kot.... RM687 utk uniform 2 pasang dan sepsg baju sukan.... buku2 lagi.... Yuran bulanan RM110... Bila dah decide nak skul kan hazim, petg jumaat tu p la bl 2 pasang kasut skul ngn songkok.
(dah namanya Taski mestilah bersongkok).
Hazim memang tak sabar nak p skul cz dia ni memang minat nak blaja... Syukur dpt anak cam Hazim ni cz x menangis langsung masa 1st week tu... Walaupun Hazim ni cengeng (manja) sbenarnya.... Hari pertama tu Isnin 29.3.2010 mula2 sampai skul murid2 lain dah berbaris... masuk barisan malu2 jer.... kaku sebab x familiar lagi.... hari kedua masa papa dia p ambik satu skul dengar suara dia jer.... Memang pandai bawa diri.... Yg ni memag ikut papa nya pndai berkawan... Naseb bek tak ikut mama cz mama dulu nangis x nak tadika
(hehhehehe...memang aku dulu manja...).... Rasanya sampai sekrg pun mama ni manjakan w/pun anak sulung.... sayang kat mak ngn ayah yg besarkan aku... terima kasih tak terhingga... tak terbayar rasanya jasa2 ayh ngn mak.... maafkan segala salah dan silap.... (cam lari topik jer nih)
Sekarang ni dah 3 mggu Hazim skul... tak pernah sekalipun ada masalah bgn pagi.... mula2 dulu aku ni risau gak cz hazim jenis yg tido lambat n bgn pun lmbat.... tapi sekrg ni kol 10 mlm jer mst dia dah nak tido.... jadi pagi2 dlm 6.15am dah bgn mandi... dah siap2 aku hntr p rmh pengasuh la... tinggu van ambk.. skrg ni p ngn blk dr skul ngn van sekolah... hntr ngn ambik pun kat rumah pengasuh hazim....
(Terima kasih wat mak nab ngn ayah razak yg byk membantu di dalam membesar dan mendidik Hazim ngn Hazmi....)
Yg paling best Hazim p skul dan yg memberi semangat Hazim nak p skul lagi bila 1st day tu dia dah dapat cop 3bntg ngn sangat baik... "katanya sok hazim nak skul nak dapat star lg".... doa mama ngn papa Hazim jd anak yg soleh dan bijak... AMIN
Sampai sekarang leh kata setiap hari ada cop 3 bntg utk Hazim...
Cuma satu yg Hazim, tunggu cz mama ngn papa janji kalau Hazim dah pandai baca nanti kita beli PS2.... Tunggu lah.... Hazim mesti minta sebab Hazim memang pengingat....
Suka sgt Hazim p skul cz kat skul tu ada slide.... mslhnya setiap hari bila balik skul Hazim mesti batuk2 ngn selsema cz Hazim memang der lelah ngn alah pd habuk....
Satu hari tu Mak Nab kata esok kalau Hazim balik skul batuk2 mak cilikan mulut hazim.... Boleh plak dia control kurgkan main, blknya x lah batuk2.... Cam dah byk aku taip citer sal hazim kan... so macam biasalah der gambar2 Hazim p skul...
Hazim mencuba skul uniform pd hr mndftr Jumaat
Size 'L'

2nd Day at skul....

1st day at skul....
Memg setiap hr Isnin kena pki baju sukan cz ada PJ...
Nmpk kan size Hazim sedikit besar dari murid lain 5 thn

hasil kerja hazim mewarna dlm minggu prtma sekolah...

Skul Hazim kat Jalan Camar, Taman Perling JB
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~