Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 27 April 2010

Kerabu Mangga

Kali ni nak citer sal masak2....
Bkn masak yg susah pun just "kerabu mangga"...
Hr sabtu lps kat sekolah der la cikgu2 bawa mknan p sek....
lebih kurg cam "Pot Luck" la.....
Tapi aku x tau kena bw mknan...
Tapi dah org jemput makan jer la....
(Memang muka x tau malukan... Hehehehh)
Pastu yg plg best aku nmpk mangga...
tapi compius cz x pernah mkn kerabu mangga cara johor ni...
Nak wat cam na aku kan org Kedah.... Kerabu mangga cara kedah aku tau la...
(sedap tau... excpsclly yg mak buat)...

dah mkn sedap plak rasanya.... Tanya cara2 nak at kerabu tuh... Senang jer rupanya...
Hari ni (Selasa 27.4.2010) aku tekad ni nak wat....
Dah tu plak makcik cleaner kat sekolah bgtau
dia dah tolong ambilkan mangga muda yg kat blkg sekolah tu....
Habis jer kelas tambahan tahun 6,
start kete terus p Kipmart Tampoi beli kelapa dan kacang....
Balik jer terus start goreng kelapa tu nak wat kerisik,
pastu goreng kacang,
pastu ag goreng plak udang kering....
dah tersa penat lah tapi nak makan juga...
Penat2 pun sambung kopek mangga dalam 6 biji....
pastu racik2 bagi halus2.... kang isinya besar2 masam plak...
Ambik bawang besar ngn cili padi pun potong halus2 gak...
pastu sambung tumbuk udg kering yg digoreng tadi....
tumbuk plak kacang...
last tumbuk kelapa... tapi kelapa @kerisik tu tak lah tumbuk hancur sangat...
Dah siap semua, gaul la... Perah lemon, masuk garam dan gula....
tambah plak satu sudu cuka.... gaul punya gaul... siap....
Terus makan beb.... yg pasti sedap...
Saper yg minat mkn mangga kalau cuba x rugi.... Memang sedap....
Syukur menjadi kerabu mangga ni walaupun penat sangat...

Bawang besar dipotong

Cili padi dipotong

Lemon (Perah ambil air dia dah ler

Garam dan gula secukup rasa

Mangga muda diracik halus-halus
(Mangga free dari sek...)

Kacang Tanah (Digoreng dan ditumbuk)

Kerisik (Kelapa Digoreng dan ditumbuk)

Udang Kering (Digoreng Dan ditumbuk)

Kerabu Mangga yang dah siap untuk dimakan
(Yummy......Yummy)

Tiada ulasan:

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~