Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Sabtu, 31 Julai 2010

Minum petang....

Ptg tadi tunggu my hubby blk keje.... Biasa kol 3.45p.m. dah sampai..... hari ni dah kol 5p.m. lom balik lagi.... Cal la my hubby.... Aku yg lupa dia bgtau semlm balik keje dia nak p byr per2 yg patut kat bank.... dah tu plak bank tu ada kat bandar Jb jer.... Tu yg lambat....

Masa cal tu my hubby bgtau dia dah kat Kipmart, dapat la minum petang ngn rojak.... so aku tak lepas peluang la kirim rojak petis.... bagi aku la, rojak petis kat gerai ni memang sedap, cukup segala rasa, Tapi hari ni my hubby minta nak yg pedas, patut la meleleh semua air, aku makan rojak hari ni, biasanyer ok jer... tapi memang berbaloi...

Paling suka makan rojak petis yg ditabur ngn kacang yang banyak.... Yummy....Yummy

Kat gerai tu juga ada jual kuih lompat tikam... Tapi dia dah siap wat kat dalam bekas tuppaware yg bulat tu... Dulu aku tak suka tapi sekarang sangat suka... Dah tu plak kalau dah simpan dalam freeze, sejuk-sejuk baru mkan, memang kaw lah... Tekak memang rasa nak makan tapi mulut tak ringan plak nak kirim kat my hubby... Tup2 tengok my hubby bawa balik kuih tuh..... sukanya.... Slalu cam tu, tau ajer aper yg wife dia nak makan.... kadang rasa nak makan, tup my hubby dah belikan.... Cam leh baca lak aper yg aku nak... hehehehhe.... sayang my hubby... tapi bila aku bgtau kat dia.... dia kata papa beli utk Hazim ngn Hazmi.... hahahahahah   terperasan la plak aku.... Ceh hampeh tol la

Dalam tuppaware ni la dia jual.... satu RM2.... ngn air gula tu skali...

Lagi satu yg my hubby beli, his fvret.... durian la.... Sekarang dah murah sket la.... dah banyak kat pasaran...
8 biji RM10....  balik jer dia terus makan dua biji.... Aku????????? tengok jer la.... kalau rasa nak makan nanti aku makan ngn nasi cz malas nak masak pulut... kalu ngn nasi, wat air garam sket... tuang kat nasi tu, n tabur gula sket, makan la ngn durian.... 

 Ni la baki 6 biji.... 2 bj lagi dah slmt masuk dlm perut my hubby...

Sementara tunggu my hubby balik, Hazim ngn Hazmi main2 kat luar.... tetiba jer adik Hazmi tarik tangan aku nak p rumah mak Nab dia.... Bawa masuk dalam rumah jer melalak... Sebut nak p rumah mak ngn best nyer dia lambai n babai ngn aku... rindu la tuh.... Jadinya mandikan, terus hantar p rumah mak Nab dia....  Kan main suka lagi.... Sampai la aku dok taip n3 ni Hazmi masih kat sana....  Biar la dia puas2 main dulu.... Jap lagi baru nak p ambil....

Dah siap ambil Hazmi.... dah tido pun dia.... Lambatnyer line tenet ni..... dari kol 8 sampai skrg baru siap 3 gambar dia upload....  baru siap aku taip utk n3 ni.... K lah nak tengok citer kat TV3 lak.... bye

Jumaat, 30 Julai 2010

kisah daq Jemi

Hazmi dah setahun 2 bln.... Genap setahun hazmi dah dapat kaki... dah leh jalan ngn kuat... Yg paling best Hazmi dah boleh bercakap sket2... Biasa baby panggil mama dulu tapi Hazmi panggil "papa" dulu... sedih la mama sampai skrg x leh panggil mama lagi.... huhuhu

Kat rumah mak Nab, Hazmi dah leh panggil mak, ayah dan juga kakak.... Hazmi paling rapat ngn ayah Razak dia.... Boleh dikatakan kalau hantar Hazmi ayah nyer wat teman p sarapan pagi naik motor.... Kalau sehari mesti ronda2 kat taman ngn ayah naik motor.... kadang2 tu sampai 5 kali sehari.... tak dapat ngamok.... daq jemi kuat ngamok...hehehehhe

Makin lasak sekarang ni.... kalau abg Hazim sebut "cak" ketawa kan main.... tapi kalau org lain sebut wat dono jer.... Sekarang ni tanya mana hidung, telinga, gigi, kepala ngn mulut dah tau tunjuk ngn betul... Pastu kalau makan tanya sedap tak memanjang angguk kepala.... dah pandai juga salam ngn org... Moga2 jadi anak yg bijak yer AMIN....

Layan jer la gambar2 daq Jemi nih....
Meniarap sokmo gini

Nyenyak nyer daq Jemi tido

Dah pandai minum guna straw... kalau abg Hazim dulu lambat sket 

Pantang ambil gambar.... Ketawa jer

comey anak mama

With abg....  Abg Hazim naper pejam mata?

Khamis, 29 Julai 2010

Bila mood masak datang

Hari ni Hazmi bgn agak lambat... kol 10.30a.m baru bgn, mama pun tumpang la baring2 sama ... hehehhe
dalam kol 1p.m tadi Hazmi dah tido balik, Abg hazim pun tido sama, jadinya mama senang lah nak masak utk tgh hari.... Agak lambat masak cz kalau hazmi x tido susah sket... jadi bila hazmi tido baru leh mula operasi...

Tak plan nak masak per.... tgk jer per yg ada kat dalam freeze.... Yg ada cuma ikan ngn udg... teringat plak semalam der beli fish cake.... Akhirnya ikan aku masak singgah ala kedah... fish cake ngn udang campur wat sambal.... sayur kobis ngn karot goreng ngn telur....

Sambal udg  + fish cake
Kobis + karot goreng + telur

 Ikan kembung masak singgang ala Kedah

hidangan tengahari....

Semuanya x pds except sambal la.... Senang hazim ngn hazmi nak mkn... Hazmi dah bgn tido... K lah nak bagi Hazmi mkan... bye

Rabu, 28 Julai 2010

Bila Hazim Melukis

Dah 4 bulan Hazim skul, dah mula nampak minat Hazim nak balaja..... bangun pagi memang tak der masalah.... Perkataan malas nak p sek memang takder dalam kamus Hazim.... Mama suka sangat... Sekarang ni dia dah mula suka melukis plak.... Selalu tengok kat channel 613 Astro, ada budak2 yg slalu melukis....
Ni Hazim lukis minggu lepas....

Ni Hazim lukis karot.... kata Hazim karot ni adik Hazmi

Yg ni plak hazim lukis awan.... katanya awan tu Hazim dan Hazim pakai topi


Awan warna hijau tuh....Topi nyer yg colourful tu la
 
Ni Hazim lukis masa mak ngah datang weekend lepas...

Yg merah ada garis tu matahari, yg plg besar tu mak ngah bawa beg... Yg kecik tu Hazim... sebelah mak ngah tu bunga...

Ni lagi satu lukisan hazim
 
Yang hitam tu bulan, yg besar tu mak ngah, yg kecik tu Hazim la....

Hasil lukisan budak baru belajar.... kalau ada lagi lukisan yg Hazim lukis len kali lah update lagi....

Selasa, 27 Julai 2010

Mee Rebus Special

Petang tadi lepas my hubby balik keje, dia tanya nak mkn per malam ni, org dah tanya aku per lagi laju la jawab nak mkn sup gear box yg jual kat Taman Ungku Tun Aminah... Biasalah gerai tepi jalan... Sup ni leh tahan sedap... Masa aku first time terjumpa gerai ni pun tahun lepas rasanya... Nampak ramai jer yg makan so try lah... Sedap seh.... Sejak tu kalau tersa nak mkn sup p beli kat sini la... Masa tu dia jual 3 ketul RM 5.....

Jadi dah rasa nak makan sangat aku soh my hubby beli RM10, jadinya dapatlah 6 ketul...puas makan laki bini.... dalam kol 6.30p.m baru my hubby kuar rumah cz gerai ni memeng buka dalam kol 6p.m cam tu...  Aku lak masak nasi jer la.... nanti leh makan ngn sup... dah terbayang nikmat makan tulang gear box nih... slurp.... meleleh air liur nih....

Masa my hubby dah balik dia bgtau rupanyer  rege dah naik... dah jadi RM6 sebunggus, aku tuang jer dalam periuk tengok2 ada 7 ketul yang besar.... dah terbayang kesedapan nyer....

Ni lah rupa nyer suap gear box nih.... masa mula2 makn dulu x kena ngn selera cz cara org Kedah ngn org Johor ni wat sup amat lah berbeza.... Sup kedah kurang berempah... Sup org Johor dah seperti sup mamak... Tapi sekarang aku lah yg terlebih suka berbanding my hubby.... Ditambah pula ngn sambal kicapnyer... Dulu pun x pandai mkn sambal kicap sbb kat Kedah xder... tapi sekarang aku wat sendiri banyak2 n simpan dlm freeze.... nak mkn bila2 pun ada...heheheh... kalau kat kedah lebih byk mkn ngn sos cili...

Baru jer rasa nak makan tup2 terdengar lak satu bunyi.... aku slalu sebut tonet2 jer... Tu la hon yg org slalu bunyikan kalau jual smthng ngn motor kalau lalu kat tmn tuh... tandanya adalah motor pak cik yg jual mee rebus... Mee rebus yg terbaik aku pernah mkan... bukan aku jer kata sedap, My sis kat UTP, my sis kat Kulai n kawan dia pun teringat2 nak mkn mee rebus ni... kalau dah mkn memang akan rasa nak mkn lagi... 

Pak cik ni dah lama jual mee rebus ni.... jadual dia lak setiap malam Selasa ngn Jumaat dia mesti lalu kat depan rumah aku nih ngn bunyi hon dia tuh.... kalau dah berbunyi tu saper2 yg nak beli senang jer bawa dua bekas satu utk mee dan satu lagi utk kuah... kalau nak dia campur terus bawa la satu bekas dah cukup... Takder nyer tapau2, masuk rumah dah leh terus makan... rasa memang superb.... Masa aku ngandungkan Hazim dulu (5thn yg lepas) memang aku kemaruk mkn mee rebus ni.... asal pak cik tu lalu memang beli.... Cuma skrg dah jarang2 dia masuk kat jalan rumah aku ni cz dah hbs dulu sebelum sampai.... Punyalah laris jualan dia.... 

Jadinya malam ni aku soh my hubby ambil no phone dia jer.... So len kali kalau nak mkn, n my sis datang nak makn leh caling2 jer.... Leh minta lebih telur kalau suka... Minta lah per2 pun pak cik tu tak lokek....ni lah rupa mee rebus tuh....

 Rege plg murah utk satu bekas yg dibw sendiri RM2 kalau x silap.... Tapi mlam ni my hubby beli RM3 n lebih telur.... Yg lg menyedapkan mee rebus ni adalah keropok rangup yg ditabur kat atas tuh.... kawan my sis terbayang2 nak mkn keropok ni lagi tau....

Jadinya dinner mlam ni dah bertukar dr nasi ngn sup menjadi mee rebus special @ mee rebus tulang (curi idea dr ZZ restoran) hehehhe.... 

 .....Mee rebus special yg superb.....

Nasi yg aku masak Cuma Hazmi jer yg makan... Aku ngn my hubby kekenyangan mkn mee rebus special... Sedap tak terkata.... Nasi yg aku masak akhirnya masuk dalam freeze.... Leh panaskan utk tgh hari esok.... Sayang membazirkan.... Sup pun masih berbaki 3 ketul pun simpan dalam freeze.... hahhahah suka aku utk lunch esok dah ada semua... lagi pun my hubby keje shift pagi jadi x mkn kat rumah.... Yg makan cuma aku ngn Hazim ngn Hazmi.... makan jer lah apa yg ada dan menyenangkan aku.... janji perut kenyang....  hati senang....

Sementara aku dok mkn tgk la dak hazmi ni.... Asyik main kat bawah kerusi jer.... Hazmi dah ada perkembangan terbaru.... Next n3 nanti ai citer lak sal Hazmi....

......Ala cayang mama.....

k lah nak tido....  Jumpa next entry k... papai......................

A little bit stress

Pagi tadi.... Lepas Hazim dah naik van.... Aku pun mengemas rumah, wat per2 yg patut... kena cepat sebelum Hazmi bangun... semua kain baju aku basuh,lipat yg dah membukit... pastu dah x tau nak wat per...hahahha  Nampak sgt rumak aku ni kecik..huhuhu
Pastu ngusung laptop bw masuk bilik, konon nak update sambil baring2 sblh Hazmi.... Elok jer aku buka tak sampai setengah jam hazmi bangun... Niat dihati hr ni nak tgk laman web PPD n data Emis dulu... Tapi

Sedikit stress bila buka jer laman web PPD Johor Bahru, ada news data terkini Emis ( data guru).... kena update n hantar sebelum 5hb Ogos....  Pastu ada plak bhn2 lain yg perlu dihantar sama.... Stress sbb aku mc n dok kat rumah, jdnya susah aku nak update data.... Moralnya aku kena gak p sekolah ni....

Dah tu plak esok ada taklimat utk guru data bagi pendaftaran PTK.... Stress lagi sekali cz x dapat nak p.... Kesian cikgu lain kena ganti aku p.... (TQ to Cikgu Shikin)... ganti ai p dengar taklimat.... nanti yg lain2, aku kena p sek gak uruskan pendaftaran PTK ni.... rasanya aku sendiri nak ambik exam PTK bulan 10 nanti. Insyallah kalau xder per yg melintang or menghalang niat aku nih...

Pening...Pening... dok pikir semua nih... Kalau tak MC kan senang... Doktor pun bg lama sgt plak aku rasa MC nih... walaupun jalan masih terencot. kadang2 kaki masih berdenyut, hati terasa x sedap dok saja jer kat rumah... Cikgu2 lain dok bertungkus lumus dok ajar anak2 murid utk coming UPSR termasuklah anak2 murid aku... Isk..Isk... harap2 bila aku naik nanti aku dapat cover balik... Terasa cam menyusahkan cikgu2 lain kat sek... Terima kasih sangat2 kepada semua cikgu yg membantu n tolong relief kan saya... Sory yer kengkawan...

Tak sabar nak tunggu 12hb Ogos ni utk p jumpa Dr. kat klinik orthopedik... harap2 tulang kaki aku ni dah sembuh sepenuhnya.... Bolehlah aku p sek smula pada 13hb esoknya... Doa2 semoga semuanya berjalan lancar... AMIN

Isnin, 26 Julai 2010

Cerita Tentang Hazim

Sejak dari hazim mula skul sampai sekarang, pagi tadi la merupakan kali pertama aku perlu siapkan hazim sampailah hantar Hazim naik van.... Biasanya Hazim akan naik van kat rumah Mak Nab dia...
Sekarangkan aku masih MC... My hubby lak minggu ni keje shift pagi, jadinya dalam kol 6.40a.m.... dia memang dah perlu keluar p keje... takkan la aku nak Hazim ikut dia p awal kat rumah Mak Nab... Jadinya aku dicide xperlah nanti call driver van skul Hazim n soh dia ambil n hantar Hazim kat rumah aku utk seminggu.... Kalau nak soh aku hantar hazim kat rumah Mak Nab dia... takkan la aku nak berjaln kaki p hantar... My hubby guna keter... per citer lak ngn Hazmi... Susah tu kalau kaki terencot2 nih...

Pagi tadi... dalam 6.40a.m baru aku kejutkan Hazim... dah senang skrg cz Hazim dah boleh mandi sendiri w/pun waktu pagi.... Hujan plak turun dgn lebatnya... SEJUK... Tapi hazim steady jer x nak guna air panas... dah siap mandi pakai kan Hazim baju, soh dia sarapan... Sarapan pagi Hazim wajib milo n susu... Hazim pun dah faham sebelum p skul mesti saraapan, kata Hazim "nanti Hazim sihat n mudah belajarkan mama"..... Pandai anak mama nih...

Sempat posing masa sarapan... Siap alas tuala kat bahu takut milo tumpah kat baju...

Van Hazim sampai dalam kol 7.20a.m... Masa hantar tu hujan masih lebat... Berpayung n terencot la aku ngntarkan Hazim... nasib baik depan rumah jer...  Hazmi lak masih tido... senang la ku nguruskan Hazim sorg jer...  Kalau tak pagi2 jer dah kecoh melayan Hazim n Hazmi..... Van dah bergerak... tinggal aku n Hazmi.... sambung tido jap best ni cz sejuk n hujan.... Nak tunggu Hazim balik nanti dalam kol 11.30a.m....

 Dalam kol 11.10a.m Hazim dah sampai.... Dah ada Hazim, leh la dia tolong aku jagakan Hazmi... Senang la sket nak masak... Menu tgh hari.... Sup sayur ngn ikan masak kicap... Sambil masak, main kejar2 ngn Hazmi... Abg Hazim tolong jerit jer... "mama adik dah panjat tangga" aku yg kat dapur berlari terencot2 kejar Hazmi.... Akhirnya siap juga masak tgh hari.....Skrg ni Hazmi dah tido.... Dapat lah mama rehat jap... bye

 comey mama

Kenduri arwah

Entry semalam der bgtau kan aku nak p kenduri arwah kat rumah Cik kat Bukit Indah.... Kalau kat Johor ni tentulah semuanye sedara my hubby.... Yola kan aku kan org Kedah... Sedara semua dok kat Kedah lah....
cam biasalah.... bab siap menyiap ni, kalau ada budak kecik jadi lambat... lagipun dok fikir majlis tu lepas zohor.... so ayat best... "lepak lu, jap lg lah"....

Jadi bila dah siap, sampai kat rumah chik jer org dok baca doa dah... heehehehhe.... ai terlambat.... So dok tunggu lah kat luar dulu... Kat rumah chik dah biasa la apa jua kenduri @ majlis semuanya bufet... (tol ker aku eja ni) Lagi pun kalau kat taman , cara cam ni lebih senang, kalau kat kg aku asal kenduri arwah jer, ada lah rewang2 org kampung tolong, rasa lebih meriahkan...
 dok tunggu kat luar masa org lain dok baca doa.... tu la kalau sampai lambat....

Dalam dok tunggu tu nampak lah susunan makanan, tapi aku lupa la pulak nak ambil gambar.... Bila semua org dah mkn baru la teringat naper la tadi tak ambil gambar2 makanan yg sodap2 blake....
Menu 4 d day : sate daging n ayam, kuah kacang, nasi impit, lontong kering, meehoon goreng, nasi beriyani, lauknyer ayam sambal, kari daging n kambing.... kiuh muih, pisang, anggur... 4 sure mestia ada air... kang ada plak yg tercekik...... sampai tak terkata la aku kekenyangan.... hahahhahh
 syukur....Alhamdulillah

Bila dah kat sana jumpa sedara2.... my MIL kata tunggu jap.... aku pun ok jer... lagipun aku bukannya perlu berjalan... dok jer kat dalam rumah tu.... Diam2 tak diam dalam 6.30p.m.... baru gerak ke Gelang Patah nak hantar my MIL balik rumah dia.... dah 2 mlm dia tido kat rumah ai...

Yg penting, aku cam biasa la tapau apa2 yg ada.... makan malam dah ready.... sampai rumah MIL... panaskan per2 yg patut.... Time to eat.... Jom makan... Aku cam biasalah suapkan dulu Hazmi... Hazim kan dah besar... dah pandai mkn sendiri.... cuma Hazim ni kalau mkan, mak ai... lambat bebenor... Asyik nak kena ingatkan jer... "cepat... mkn"....
 my luvly Hazim

Dalam kol9.15p.m baru nak gerak balik Taman Perling... On d way tu my boys dah tertido kat dlm kete.... Sampai jer rumah Hazmi bgn... "Alamak dik jgn la bangun, mama ngn papa dah penat nak tido juga"....Jadinya my hubby la tolong jagakan sementara tunggu aku nak sediakan barang2 tuk Hazim skul esok... Kemas jap per2 yg patut... Nasib baik bila dapat susu jer Hazmi sambung tido balik...

Hazmi n his cousin syamil... Susah nak snap... dua2 bergerak jer

Jadinya aku ni ngn semangat berblogging n nak update story... akhirnya tertido di depan laptop.... My hubby bg suntikan n semangat, katanyas blogger takkan tak update citer malam ni... Aku pun ngn semangat baru rasa cam mengantuk dah hilang, (bersemnagt ni beb)...  Tup2 aku sedar bateri laptop hbs aku taip tajuk jer....hahhahahahah

Jadinya pg ni la bila dah siapkan Hazim,  barulah aku dok pulun taip entry ni....k bye

Sabtu, 24 Julai 2010

Majlis Kawin Abg @ Senai Utama

Hari ni p kenduri kawin abg (anak m.ngah my hubby ) kat senai Utama. dalam kol 10.30a.m. bertolak dari rumah p rumah ngah kat sana... My MIL pun ada sama cz malam tadi dia sleep kat rumah ai.. Kenduri hari ni lebih kepada majlis kesyukuran... Aku lak dok jer kat dalam rumah cam pengantin, tak rewang langsung cz tau jer la kaki aku ni sakit lagi.... tulang yg patah tu pun rasanya lom bercantum sepenuhnuya lagi.... Yg penting aku menghadirkan diri....  Ikatan persaudaran mesti dikukuhkan... "Saudara kan penting dalam kehidupan kita".

Masa datang tu x ramai lagi so aku suapkan Hazmi ngn Hazim mkn dulu.... tapi Hazim nak mkn kuih jer.... Hazmi pantang nampak mknan.... cam biasalah anak burung mama ni.... nganga jer mulut.... minta disuap...hehehheh..... Makanan yg ada sumer sedap... tambah lak tuan blog ni memang suka mkn nasi minyak or beriyani.... minat sesangat....Pantang ada mesti habis sepinggan...heheheheh

Ramai saudara dr Singapore yg datang cz family my hubby ni dulunyer asal dr Singapore.... Saudara pompuan sumer dah stay kat Mesia , semua dah jadi warganegara Mesia.... Saudara lelaki jer yg masih stay kat S'pore.... Cuma aku n my hubby jer yg lom wat pasport.... So jarang lah jumpa ngn sedara kat S'pore....
Memang kecoh n ceria lah suasa hari ni.... Maklumlah kalau semua dah berkumpul... best sangat...

Pasangan pengantin sampai dalam kol 2p.m. Xder la kompang tapi stay ada pelamin, cantik tau pelamin tuh... Yg wat pelamin tu pun isteri sepupu my hubby.... Dia ada kedai andaman... memang wat bisnes pengantin... Masa aku kawin dulu dia juga lah yg make-up.... bagi aku memang cantik....  Kat bawah ni aku letak gambar pelamin tu ngn bujang kesayangan aku, Hazim

Naper gambo ni cam blur jer.... 

Ni lah gambar pelamin tuh

Ni lak gambo pengantinnyer
Pengantin ni malu2 ker penat....hehhehehh

Ni lak gambo aku ngn pengantin pompuan.... Tuan blog mesti nak interframe
Terasa cam pengantin baru la plak.... Sedar tak sedar dah 8 thn rupanya aku kwn ngn my hubby....

Ni plak gambar utk sepupu my hubby yg balaja kat UPSI.... 
Permintaan istimewa nak interframe ngn tuan blog... hahhahaha
Jangan mare yer zira..... Comey la gambar ni... ditambah ngan pengapit comey kiri dan kanan....huhuhu

Ni lak gambo my hubby berewang
Pak long, Edy, My hubby n Emy....
Edy tu adik kpd Emy.... 4sure lah dua2nya sepupu my hubby 

Semangat nyer my hubby cuci pinggan.... Tak per bang, biar terbakar sket lemak yg ada tuh
sukanyer dia....hohohoho

Last skali nak masukkan gambar Hazmi
Hazmi sedang wat aksi geram...... GGGRRRRR

K lah untuk entry hari ni.... Nak upload gambar yg ada lagi tuh, mata aku ni dah berat sangat.... Perlukan tido... lagipun esok ada majlis kenduri arwah lak kat rumah cik kat Bukit Indah.... makan free lagi...
My MIL masih sleep kat rumah mlm ni.... My sis yg dok Kulai pun ada... Best rumah meriah...
Sumer dah kepenatan cuma aku jer yg dok bersengkang mata dok menaip... Blogger la katakan.... berchenta ngn lappy jer....huhuhuhu.... k lah bye... zzzzzzzzzzzzzzzz

Jumaat, 23 Julai 2010

Serawa @ Bubur Durian ngn pulut

Dah dekat sebulan dah dok terasa nak mkn serawa durian ni ngn pulut... Puas dok tunggu my hubby belikan... Malam tadi dah pesan esok wajib beli dirian, tekak ni rasa nak makan sangat2... Padahal aku bukan lah yg suka sangat makan durian... Kalau dulu time my hubby mkn aku lak yg dok uwek..uwek tak tahan bau... Sekrg ni dak ok sket dah leh makan, tapi dgn syarat durian yg baru... Bau pun tak kuat sangat...

hari ni my hubby p beli durian D24 katanya.... Sekilo RM6... Dia beli 3 biji... Yg lagi sebiji dah selamat masuk perut baru ingat nak snap gmbr... hehehe

Nilah antara isi durian yg ada.... sedap banget... durian baru.. Tangkainya masih bergetah...


Kata my hubby isi durian ni macam kucing tido.... tak tau la naper... Tapi kata nya kalau isi yg cantik tu memang diorg panggil cam tu......


Serawa durian kalau kat kedah rasanya warna putih gitu jer... guna gula pasir jer, tapi kalau kat johor ni, tgk MIL masak letak gula merah... Nilah rupanya serawa yg aku dah masak....
Aku kalau masak serawa @ bubur ni mesti letak sagu... Suka sangat aku ngn kuih sagu... Jemput lah mkn sumer... Yummy...Yummy...Yummy....

Aktiviti di pagi Jumaat

Hari ni dah hari ke 12 aku MC kat rumah.... Jari kaki aku masih sakit lagi... Setiap malam jer berdenyut2...  Actually masa jari kaki patah hari tu my huubby pun x keje, so dia lah yg paling byk membantu... dah wife dia x leh jln sgt, berdiri pun x stabil, my hubby lah yg mandikan n siapkan Hazim setiap pg sblm p skul.... juga mandikan Hazmi setiap hari... Terima kasih sangat2 sayang... "U're d best husband in d world"

Hari Rabu lps, my hubby dah start keje balik, tu pun minta ngn supervisor dia masuk shift petang, jadinya rutin mandikan Hazim masih my hubby yg wat... Pastu hantar lak Hazim kat rumah mak Nab dia sblm Hazim naik van p skul... Tapi adik Hazmi aku tak hantar...W/pun jalan terencot aku x sampai hati nak hantar cz aku der kat rumah... Tapi bila my hubby p work mula lah terasa x terkejar aku ngn Hazmi... Aduyai... lasaknya kamo... nasib baik ada abg Hazim yg dapat membantu, TQ sayang Hazim....

Tapi hari ni aku hantar Hazmi atas permintaan mak Nab, alasan sumer dah rindu banget ngn Hazmi... Kesian kan... jadinya pagi tadi masa hantar Hazim, Hazmi cam tau jer dia kena p, bgn jer terus nangis nak ikut my hubby hantar abg Hazim... Dah p sana, bg nak rak dok peluk ayah Razak dia... Rindu agaknya... kata mak Nab kalau dah dgn ayah dia cam "Beruang Koala" melekat jer... heheheh... Tu lah Hazmi... sambil my hubby dok borak2 ngn ayah razak dia, tup2 tgk dah selamat mandi n hensem dak Hazmi... . Sibuk lah dok panggil ayah dia... Rupanyer nak ajak jalan2 naik motor... barulah ayah nyer bgtau... memang dia slalu bawa Hazmi p sarapan kat kedai, mkn roti canai... Hazmi leh hbskan hampir sebiji roti canai... Tulah Hazmi yg memang kuat mkn n pantang nmpk mknan, mesti merengek minta skit... huhuhu

Aku lak ada misi tersendiri... Nak lipat kain baju yg dah membukit cz x sempat nak lipat kalau ada Hazmi... ai suka... Masa dok taip entry ni masih der lagi sket yg belum lipat... rehat jap p singgah rumah org dulu, baca per citer yg best.... hehehheh.... kain baju yg nak di basuh pun dah siap bersidai dah... byk yg ai leh wat tau... Pasni tak tau nak wat per cz bujang2 tu ayah depa nak jaga sampai petang... tupun bukan aku yg akan p ambil depa.... Tapi ayah nyer yg sanggup hantar balik umah memandangkan mama nyer masih x boleh jln jauh sgt... huhuhuhu...
k lah stop dulu, nak sambung lipat baju smula.... bye

Khamis, 22 Julai 2010

Lunch 4 2day - Ketam Rebus

Hari ni my hubby rasa nak makan ketam, mula2 plan nak wat sambal.... Pastu malasnyer nak bland cili kering, tukar plan nak masak lemak lah.... Tup2 masa siang ketam tu, nampak banyak la plak nyer telur dia.... Last sekali aku rebus jer ketam tu... Cz my hubby suka mkn telur ketam nih.... sayang nak buang...

Actually my hubby memang suka sangat mkn ketam rebus.... Masa mula2 kawin ngn my hubby ni, aku pelik sangat bila first time nampak MIL rebus ketam... Yg aku tau ketam ni masak lemak atau sambal atau goreng jer... Rupanya sedap wei ketam rebus nih... Nak makan ketam rebus ni mesti cicah ngn sambal kicap... Sambal kicap ni pun mudah, racik cili padi ngn bawang besar, masukkan kicap manis sket, perahan limau nipis atau kasturi, tapi kalau tak der limau nipis or kasturi leh gantikan ngn cuka... Pastu ramas ler sumer... n cicah lah ketam yg dah korg rebus tuh... yummy...yummy

Ketam ni kalau nak rebus paling senang, cuci bersih2 tapi tak yah buang kulit dia cz nak simpan semua telur yg ada... jadi kalau nak makan ketam rebus mesti beli ketam betina... Yg betina kan baru ada telur...lagipun kata my hubby kalau yg betina isinya mampat... memang sesuai lah utk direbus... Cuma satu pesan my MIL... kalau pompuan mengandung masa rebus ketam or siang ketam tu potong sumer getah yg ikat kaki ketam tu... takut nanti anak yg dilahirkan, tangan nyer kaku cam kaki ketam yg kena ikat tu.... kata org tua-tua...

Kalau nak masak sambal atau lemak, lebih baik ketam jantan, kata my hubby lagi ketam jantan ni besar2 so isinya byk, tapi jgn beli ketam jantan yg dah lama, nanti semua isinya dah kesut...  isinya dah berkurang...Nanti ketam yg korg beli tu kosong jer...huhuhuhu

Cam ner nak tau jantan ker betina aku explain sket kat bawah ni
Ni pun ilmu dari my hubby.... kalau dulu aku pun x tau cam ner nak kenal ketam betina or jantan... My FIL kan dulu nelayan tu yg my hubby pun tau jugak... Kat bhgian bwh ketam tu kalau bentuknya bulat (kiri) tu betina lah... Yg panjang (kanan) tu jantan lah... Nak lebih kenal korang tengoklah sendiri ketam kat pasar k...
heheheh

Lunch utk hari ni... sayur sawi goreng telur, sambal kicap ngn ketam rebus.... Utk semua selamat menjamu selera.............

Layan CSI @ Crime scene investigation

Dari kecik lagi kalau baca buku citer mesti siri penyiasat cam Siri Salma, Anak2 Hadi ngn satu lg yang aku tak ingat nama omputih tajuknya... Memang suka sangat kisah2 misteri @ penyiasatan ni.... Mesti baca sebelum tido n terus tertido... Zaman kanak2 la katakan... heheheh

Tapi sekarang ni kemaruk lak ngn siri CSI tak kira la Las Vegas ke, NewYork ke atau Miami... Sumer aku balun suka sama rata... kalau my hubby prefer Miami... ada ganas sket katanya, lagipun my hubby suka sangat ngn hero nyer tu Horatio yg bergaya ngn rayban nyer.... dah tu plak Horatio ni kalau nak tembak aksi guna pistol tu yg dapat memikat my hubby.... dari tak tengok langsung akhirnya terpengaruh ngn wife dia ni dan jadi pengikut setia...hehhehe

Aku lak memang hafal jadual waktu siaran CSI ni.... Mesti tengok.... Tapi sejak hazim dah masuk skul... kena tido awal... Aku pastikan tengok ulangan pada setiap Ahad... WAJIB takder yg boleh kacau... tak dapat tengok siang tengok malam... janji boleh tengok..tak miss siaran..

Malam ni aku tgk Season finale CSI las Vegas... ending yg menyedihkan... Ray kena tikam... pastu habis gitu jer.. tak suka...tak suka...tak suka....
Ray kan ganti Grissom.... dah tu plak ray ni lebih kepada hero filem... jadi mungkin kurang kick kan bila berlakon drama.... Pendapat my hubby la ni... bagi aku sumer ok... dah kira fanatik aku ni kat siri2 CSI...

Kalau dah habis siri2 sumer ni, tak sabo la aku dok tunggu bila lak dak ada siri baru... Masa tu mula lah kurang aku tgk TV.... Hazim lah yg paling suka... "ko buka la katun puas2 Zim"...... Masa dok taip entry ni my hubby lak dok tgk ulangan CSI yg kol 10 tadi.... Sbbnya dia balik keje n sampai rumal dalam kol 11.30p.m.... Aku tgk byk kali pun aku suka... hahhahaha

Selasa, 20 Julai 2010

Me n my hubby

Hari ni p sek jap hantar MC aku kat kerani sekolah.... pastu ambil GL sebab nanti nak bawa utk next appoinment ngn doktor orthopedik.... hantar gak fail PEKA sains murid2 thn 6 kat cikgu yg berkenaan... Hantar gak markah gerak gempur Sains anak murid aku yg dah siap ditanda... Yg tak bestnya markah diorg tak memberansangkan...  Ni aku dah MC sebulan ni lagi teruk la depa... kesian xder cikgu utk bertanya... huhuhu... Nanti aku dah naik kena pulun habis-habisan la... harap2 leh cover balik per2 yg patut.

Pastu ikut my hubby p uruskan roadtax ngn insuran kete... cam biasa lah aku dok dalam kete jer... tak kuasa ai nak jalan2 cz kaki sakit lagi... huhuhu.. Settle sume biasa la p Giant Tampoi nak mkn tghari... Sampai sana my hubby nak plak urut kaki dia kat tempat urut Thailand tuh... Nak tanya tukang urut tu tapi x faham lak dia nak cakap melayu... Just tau dia dari Hadnyai...

Sedapnyer lelapkan mata sementara tunggu kaki diurut...

Ni lah tukang urutnya, nampak cam biasa jer dia urut... tapi tgk muka my hubby berkeriut thn sakit.. Susah nak snap gambar ni cz tukang urut tu 4sure la dok bergerak jer urut my hubby....

Dah siap kaki my hubby diurut...  Urut kaki jer setengah jam RM25... Kira ok la tu cz tadi masa dia urut dekat 1 jam gak... kata my hubby ok sket kakinya.. 

Dah siap urut, time perut lak minta diisi... Jadinya ke foodcourt Giant... Order cam biasalah Sizzling...

For me n my hubby... Tgk la my hubby dah lapo...

kalau lunch kol 2p.m.... ginilah jadinya...hehehhehe

.....Tuan blog yg kekenyangan.....

Dah kenyang balik rumah.... My hubby nak betulkan paip kat rumah sewa ai yg dah berkarat sesangat... Tuan rumah memang x ambik kisah... sumer wat sendiri... kadang2 duit pun sendiri... Nasib badan... Sambil my hubby dok wat sumer2 tu, aku lak cam biasa la dok sibukkan diri updatekan blog aku nih... ghehgheeh..
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~