Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 22 Julai 2010

Lunch 4 2day - Ketam Rebus

Hari ni my hubby rasa nak makan ketam, mula2 plan nak wat sambal.... Pastu malasnyer nak bland cili kering, tukar plan nak masak lemak lah.... Tup2 masa siang ketam tu, nampak banyak la plak nyer telur dia.... Last sekali aku rebus jer ketam tu... Cz my hubby suka mkn telur ketam nih.... sayang nak buang...

Actually my hubby memang suka sangat mkn ketam rebus.... Masa mula2 kawin ngn my hubby ni, aku pelik sangat bila first time nampak MIL rebus ketam... Yg aku tau ketam ni masak lemak atau sambal atau goreng jer... Rupanya sedap wei ketam rebus nih... Nak makan ketam rebus ni mesti cicah ngn sambal kicap... Sambal kicap ni pun mudah, racik cili padi ngn bawang besar, masukkan kicap manis sket, perahan limau nipis atau kasturi, tapi kalau tak der limau nipis or kasturi leh gantikan ngn cuka... Pastu ramas ler sumer... n cicah lah ketam yg dah korg rebus tuh... yummy...yummy

Ketam ni kalau nak rebus paling senang, cuci bersih2 tapi tak yah buang kulit dia cz nak simpan semua telur yg ada... jadi kalau nak makan ketam rebus mesti beli ketam betina... Yg betina kan baru ada telur...lagipun kata my hubby kalau yg betina isinya mampat... memang sesuai lah utk direbus... Cuma satu pesan my MIL... kalau pompuan mengandung masa rebus ketam or siang ketam tu potong sumer getah yg ikat kaki ketam tu... takut nanti anak yg dilahirkan, tangan nyer kaku cam kaki ketam yg kena ikat tu.... kata org tua-tua...

Kalau nak masak sambal atau lemak, lebih baik ketam jantan, kata my hubby lagi ketam jantan ni besar2 so isinya byk, tapi jgn beli ketam jantan yg dah lama, nanti semua isinya dah kesut...  isinya dah berkurang...Nanti ketam yg korg beli tu kosong jer...huhuhuhu

Cam ner nak tau jantan ker betina aku explain sket kat bawah ni
Ni pun ilmu dari my hubby.... kalau dulu aku pun x tau cam ner nak kenal ketam betina or jantan... My FIL kan dulu nelayan tu yg my hubby pun tau jugak... Kat bhgian bwh ketam tu kalau bentuknya bulat (kiri) tu betina lah... Yg panjang (kanan) tu jantan lah... Nak lebih kenal korang tengoklah sendiri ketam kat pasar k...
heheheh

Lunch utk hari ni... sayur sawi goreng telur, sambal kicap ngn ketam rebus.... Utk semua selamat menjamu selera.............

Tiada ulasan:

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~