Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 31 Ogos 2010

SaLaM MERDEKA!!!!!!!!

Selamat hari ulang tahun kemerdekaan ke 53 buat semua warga negara MALAYSIA..............
semoga kesejahteraan, kemakmuran dan kedamaian di bumi Malaysia ini berterusan selamanya.....
"1 Malaysia Menjana Transformasi"

### DaH LaMa TaK BaLiK ###

Sepanjang Ramadhan ni my family tak pernah lagi balik kampung Gelang patah utk berbuka.... Bukan jauh tapi masa tak mengizinkan... minggu pertama puasa my hubby shift petang meant kol 11pm baru my hubby balik rumah.... berbuka pun kat kilang...  Minggu pertama aku sndiri hanya berbuka ngn Hazim kat rumah...

Minggu kedua plak my hubby kena ot 12hours.... dr kol 7a.m sampai 7p.m.... lagi sekali my hubby berbuka kat kilang.... again aku ngn Hazim jer.... tak balik lagi berbuka kat Gelang patah.... 

Jadi Sabtu minggu ni my hubby ambil cuti sbb my hubby keje shift malam.... Dia pun kurang gemar shift malam... jadi yg terbaik ambil cuti... tu pun UL..... Aku plak minggu tu ada sek ganti.... jadi petang tu decide nak balik berbuka kat Gelang Patah n tido kat sana sekali.... Disebabkan aku demam n asthma dtg menyerang... petang dalam kol 5p.m baru balik.... Juadah berbuka semua beli jer kat Bazar Ramadhan kat area Perling Mall.... My fevret nasi kerabu....

Hazim paling suka.... malam tu plak Syakir datang rumah... so Hazim ada kawan utk bermain.... bukan main suka cuma aku jer yg dah tido lepas makan ubat.... ntah apa yg berlaku pun aku dah x kisah.... yg aku tau zzzzzzz.......
Hazim with Syakir

Hari ahad nyer lepas zohor bergerak P Jusco Bukit Indah nak beli baju n seluar utk Hazim n Hazmi.... my MIL pun ikut sama.... Ada Sale 50% utk baju kanak2.... kira ok la... bila dah time nak shopping raya ni.... Jusco yg parking besar pun dah tak cukup parking.... bukan setakat org Melayu, tapi China, India semua syok dok membeli gak.... betul lah negara kita ni 1Malaysia.....

Sedar tak sedar dah kol 6.30p.m... so decide berbuka kat Secret Recipe......

Ceria tunggu waktu berbuka.... 
My hubby, Hazmi, Hazim n my MIL

Makanan yg diorder.... Ni utk papa n Hazim.... Utk mama ngn nenek mknan nya belum sampai lagi....

Bila dapat jer sirap tu Hazim terliur terus terlupa yg dia puasa.... terus minum nasib baik sket jer.... dah org yg dok dekat ngn meja tu perasan sama2 ketawa tgk keletah Hazim.... Hazim yg malu2 terus say sorry to mama.... hehehehhe apalah bujang mama nih....

Hazmi with papa

Hazim ngn Nenek

Senang hati mama baju2 raya utk bujang2 dah siap dibeli.... baju melayu pun dah beli.... tinggal kasut ngn songkok jer.... Len kali la p shopping lagi.... Hazim suka sgt raya tahun ni cz Hazim masih kuat lagi berpuasa.... Dah tu plak raya tahun ni kat Kedah lagi.... dapat jumpa Wan ngn Tok.... makin2 gumbira lah Hazim.... per2 pun semoga selamat semua nya mengikut perancangan.....

Jumaat, 27 Ogos 2010

Mandi wajib yg betul cam remeh tapi kena amik tau tuu.....

 copy dari blog >>>>> pakcikli00

Telah dipastikan bahawa terdapat terlalu ramai dari kita yang tidak sah mandi wajibnya...saya kongsikan artikel ini untuk semuanya...sila share atau copy di blog masing-masing..terima kasih-azarudin bocheh.

Assalamualaikum,
Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul…..
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.
Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.
Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.”
Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.
Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?..
Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.

Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.
Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

Panduan Tambahan
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku).
(HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”
Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Khamis, 26 Ogos 2010

Berbuka Semalam

Semalam tak masak lagi untuk berbuka.... Aku terajin wat bingka roti jer... tu pun cz ada roti yg due nyer memang semalam.... Tapi terlebih air sudah.... Saper2 yg ada resepi bingka roti... syer lah yer....

Untuk menu berbuka beli kat bazar jer.... kebetulan my SIL datang so p la bertiga, me my hubby n her..... beli pun ala kadar jer cz x tau nak mkn per.... utk Hazim aku belikan nasi ayam ngn kiuh fvret nyer buah melaka.... mula2 plan nak wat sendiri tp bila nampak roti lain lak yg jadi.... so lain kali yer Hazim mama masakkan....
fvret Hazim.... 
Tinggal 2 biji jer Hazim dah kenyang...
Nasi kol 9 baru makan....

 Aku beli laksa Johor tapi cnfrm lepas ni aku x beli lagi kat gerai tuh... kedekut.... bawang ngn timunnyer boleh dikira....hampeh.... cuma naseb bek kuah dia blh thn sedap....

My hubby lak beli sup tulang merah..... mkn ngn roti.....

satu bekas ni RM 7....
ada la dalam 4 ketul daging dia tuh...
per2 pun yg pntg sodap....

Adik hazmi lak dah ok dari demam....so time berbuka tu bergilir lah aku n my hubby saper nak mkn dulu.... yg penting dah berbuka ngn air.... ni la muka budak ytyg dah sihaat demam..... nyenyak tidonya

Serius nyer muka daq Jemi ....

nyenyak nyer...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Rabu, 25 Ogos 2010

15 RaMaDHaN dan HaZiM

Diam tak diam dah 15 hari puasa..... kat radio dah mula berkumandang lagu raya..... 
Hazim masih lagi berpuasa... Syukur Alhamdulillah masih bertenanga dah berat badannya tak berkurang...

Hazim pagi sahur ke 15
Setiap kali sahur mesti ada segelas 100 plus,,,
segelas soya jagung dan air masak...
masih mampu tersenyum w/pun mata mengantuk
Masih berselera mcm mkn tghari....

 Setiap kali berbuka puasa  mesti tanya mama bila nak balik rumah Wan (rumah ayah aku kat Kedah la)....
Kalau ikut turn raya thn ni kat Johor ........TAPI.......
memandangkan mak aku kat Kedah call soh balik cz nenek kat kg makin tak sihat....
maka my hubby decide balik lah.... Mungkin 8hb bertolak balik....
Yg paling hepy Wan ngn Tok lah cz rindu sangat ngn cucu depa....
Semoga semuanya berjalan lancar seperti yg dirancang ...
Semoga Hazim dapat berpuasa penuh utk tahun ini....

Selasa, 24 Ogos 2010

Hazmi demam lagi..... Kesian anak mama.......

Actually petang Jumaat lepas, masa ambil Hazmi dari rumah Mak Nab, Hazmi dah demam n selsema.... Memandangkan stok ubat masih ada.... terus bagi Hazmi makan ubat.... nampak cam dak ok sket....

.....Tapi.....
Hari Ahad malam tu.... Hazmi demam balik... selsema... aduh semalaman tak tido... dapat lelapkan mata dari kol12 sampai 2a.m.... pastu bgn n merengek jer... papa bergerak menagis... mama bergerak menagis.... aduh!!!!!!!!!.. Ubat dah bagi tapi mungkin sbb xder antibiotik... jadinya demam tu x kebah2....

Kesian anak mama..... demam....

....Pagi Isnin....
Aku stay p ngajar cz my hubby der kat rumah.... dia shift malam... Makanyer My hubby la yg jagakan Hazmi.... Mak Nab plak xder hari ni cz dia p hospital... Kata my hubby hazmi dah ok sket... cuma nak melekat jer ngn papa dia...
So petang tu, ke Klinik Tampoi cz hazmi perlu check up utk 15bulan (sethn 3 bln) berat Hazmi x naik2... maintain 10kg... dapat la ubat cacing sbb nurse risau berat tak naik...

Balik dr klinik Hazim demand nak berbuka Pizza ngn Sup Cendawan.... Beli Pizza jer, sup nyer beli N masak sendiri....

............LepasBerbuka...........
kol 8p.m... badan Hazmi dah panas smula.... Decide bawa Hazmi p  Klinik Prima... Sampai dalam kol 8.20p.m.... dapat no 69... mak aaaiiiii ramainya manusia.... tunggu dalam kol 9.30p.m. baru dpt jumpa doktor... Check suhu jer 39.1... leh thn tinggi... terus kena sumbat ubat kat buntut dia lah.... tapi doktor tu pelik cz tengok Hazmi lasak cam tak demam jer.... Dapat ubat berbagai.... kol 10p.m. sampai rumah.... seharian yg memenatkan....

Dok tunggu turn no kat klinik.... 
Kesian Hazmi x ceria pun.... Abg Hazim ceria sokmo

My hubby cepat2 siap nak p keje lak.... kesian dia x cukup tido langsung.... Terima kasih utk my hubby yg tersangat byk membantu.... TQ sayang.... Luv U So Much.....

Around kol 11.30 Hazim n Hazmi dah tido.... baru lah nampak Hazmi tido ngn nyenyak nyer.... Moga cepat sembuh yer sayang mama..... Luv u all..........

Isnin, 23 Ogos 2010

Nur Raisha Afina.... Baby Ramadhan

Tahniah untuk my cousin kat kedah Wani and her husband cz baru dapat new baby girl pada hari Sabtu 21.8.2010 jam 3.27a.m....

Nur Raisha Afina..... 3.26kg 

Actually dia punya due pada 12.8 tapi baby Raisha ni x nak kuar lagi.... 18hb p Hospital kat Sungai Petani... 19hb kol 6 pagi my cousin kena indius tapi jalan x buka juga... just 1cm jer.... Memang baby Raisah seronok dok kat dalam perut mama dia....
Cabaran my cousin utk 1st baby ni kira leh thn la cz tiga kali induis.... akhirnya pagi 21hb tu bila jalan dah buka 10cm, my cousin dah tak der tenaga nak teran lagi dah.... jadinya selamat caesare kol 3.27a.m....
Anyway congrats to both of them.... Welcome to d new baby girl.... Semoga menjadi anak yg solehah.... Semoga my cousin n her baby sihat2 sokmo...



dah lama tol x update.....

dah lama tak update.... bukan tak de story.... TAPI perasaan ini...... cam terganggu gitu....
penat lak melayan kerenah Hazmi wat aku x der masa nak on pun laptop kat rumah...
kalau on pun Hazim yg main game....

last update 17hb.... pastu tak terkejar nak jenjalan kat rumah org len pun..... kalau sempat baca pun sket.... tu pun berebut ngn Hazim....

hari ni mata mengantuk tahap gaban..... Hazmi demam so dia x tido semalaman.... merengek jer....
nak mama ngn papa kat seblh... salah sorg bergerak menangis....
huhuhu

k lah nak p sambung ngajar....
ddadaaa

Selasa, 17 Ogos 2010

Per komen korang....

Ni pasal kes buang bayi..... Sedih kan bila tgk baby comel yg dibuang cam tu jer.... suka2 hati nak campak kat mana2 dia nak.... Sedap dah dapat!!!!.... pastu hasil suka2 hati letak sana-sini.. (marah sesangat ni)...iissskkk
Ramai lagi yg nak dapatkan anak tapi belum ada rezeki dari ALLAH..... Kenapa la ada manusia yg bertopengkan binatang.... sangat kejam dan x berperikemanusiaan langsung... Geram nyerrrrr.....

Ke mana hilang rasa kasih dan sayang.....
Bayang kan lah kalau kita yg dibuang sebegini
Ada pulak yg dimakan oleh haiwan liar...
sampai bilakah ini akan terus berlaku...
Marilah kita sama2 membantu....
Agar kes2 seperti ini tiada lagi....
Bak kata Ketua Polis Negara
" Laksanakan Seksyen 302 dan 307 kanun keseksaan, kalau itu boleh selesaikan kes2 pembuangan bayi" (Petikan dari Utusan Malaysi - 17/8/2010)

Untuk pengetahuan korang kes buang bayi ni dari tahun 2005 sampai sekarang dah 472 kes yg telah dilaporkan....  daripada jumlah tersebut, 214 bayi ditemui masih hidup manakala 258 lagi sudah meninggal dunia..... Korang bayangkan lah tu yg dilapor.... kalau yg tak dilapor cam ner plak????????

Bila semalam dengar kat berita... Kerajaan Malaysia akan hukum pesalah tu 20 tahun penjara atau hukuman mati... rasa puas hati gak... tapi aku prefer kalau hukuman mati jer terus... tak yah nak penjara 20 tahun tuh...

Bukan per aku terpikir... kalau la depa kena tangkap masa tuh umur 25 tahun,  kena plak penjara 20 tahun, umur depa baru 45 tahun....  Lepas kuar rasanya segar bugar lagi tuh.... tak berbaloi ngn nyawa baby  yg dah pergi buat selama-lamanya....


Moga2 di bulan yg mulia ini, kita mendapat rahmat dan hidayah dari NYA..... Semoga dipermudahkan segala urusan..... AMIN.....

Isnin, 16 Ogos 2010

mAlasssssss taHAP GaaBAN

Tak tau nak cakap la hari ni...moooddd???? memang rasa badan lomah jer...perahsaan ini MALAS tahap gaban...tahap dewa....tak tau nak cakap la cam ner lagi dah...

balik skul aku baring n tido jer....pastu nak masak pun rasa berat jer tangan2 comey aku nak bergerak.... last nya kirim my hubby beli jer lah....murtabak utk Hazim, kuew tiaw goreng utk aku.... n my hubby beli nasi kerabu....
Pencuci mulut my hubby beli puding gula hangus.... memang my fevret...

Hazim pun masih pose lagi hari ni....syukur alhamdulillah....Anak mama ni memang kuat lah... w/pun baru 5 thn puasa cam budak dah besar... takperlu mama upah per2 pun....Hazim tetap nak pose.... Amin moga jadi anak yg soleh....

Weekend berpuasa

weekend baru ni x sempat nak update..... nape ek????  cam buzy gitu...
sebenarnya aku dok berebut ngn Hazim nak guna laptop ngn tenet nih.... terpaksa bagi hazim khayal main game... so tak terasa lah penat dia berpuasa.... kalau kat rumah soh tido petang... jgn harap lah.... macam2 alasan dia bagi....
Asal line tenet lemau jer.... buka freeze nak minum air soya... pujuk2, jalan balik... tulah hari2 yg dia wat sepanjang weekend.... hari sabtu dapat penuh.... tapi sayang hari ahad kol 7 dia minum air masak.... sayang weh... tapi dah kira satu hari lah tu....
Lagipun Hazim kan baru 5thn, masih balaja lagi, memang respect la kat Hazim... sbb mama dia dulu pun masih blaja pose masa 5thn,,,, hehehheh

Sabtu tu my sis dari Kulai dtg berbuka kat sini.... Aku masak sempoi jer just sambal ikan ngn sayur kobis....   Tapi my sis belikan murtabak ngn ayam percik.... Murtabak tu sedap banget... Terasa cam mkm murtabak kat kg... Best tau.... Ayam percik tu pun sedap.... sampai sahur pun ada lagi...

Utk Ahad... My hubby ot dr kol 7a.m sampai 7p.m... tapi dia balik awal kol 6p.m... dapat lah buka pose sama2.... Ni lah kiranya pertama kali aku ngn Hazim dapat buka pose ngn my hubby...Jadinya aku minta  my hubby belikan juadah berbuka.... wat tambah2...hehehhe

Aku lak dah masak kan ayam masak kisap ngn sambal udang.... masak lebih sket utk bekalkan my sis sahur esoknya... Atas permintaan... masak lagi skali pengat kurma (n3 sblm ni) cz my sis yg kat kulai tu suka banget kuih tu... Jiran sebelah bagi lak nasi lemak....Berbuka hari ni best sangat... juadah berbuka pun banyak sampai tak tau nak mkn yg mana dulu.... Anyway perut kenyang..... Syukur Alhamdulillah....

Jumaat, 13 Ogos 2010

Hazim pose lagi

Kejap jer kan dah 3 hari kita pose.... hari ni gak hari pertama aku p sekolah lps MC 32 hari.... tak lah penat sangat cz budak2 thn 6 ada ujian Gerak Gempur.... lagipun hari Jumaat balik kan awal... kol 12p.m...

Balik jer terus tido sbb semalam cuma tido 2 jam jer....  tido kol 2a.m... 4a.m... dah bgn utk masak sahur... ngntuk yg amat.... Dah petang masak sup ayam utk juadah berbuka .... Hazim suka sangat mkn sup ayam tapi kuah ngn kentang ngn karot jer.... ayam nyer x mkn langsung.... satu menu jer.... sayur goreng, masak masa sahur esok jer lah... harap2 Hazim pose  lagi... Syukur bila p ambil, Hazim bgtau dia pose.... Dah 2 hari Hazim pose penuh... Syukur... Moga sihat yer Hazim menjalani ibadah puasa....

Hero mama, maintain senyum tiap kali snap... nak tunggu berbuka

Masa p ambil bujang2 kat rumah Mak Nab, dapat ikan pari masak asam pedas... (terima kasih).... Siap pesan lagi Hazim mkn ikan tu ngn kicap... Untung Hazim... sayang tol Mak Nab ngn Hazim...

 Menu berbuka
 asam pedas ikan pari (Mak Nab bagi)
sup ayam mama masak

Berbuka hari ni berdua lagi ngn Hazim.... adik Hazmi aku bukakan CD lagu2 utk kanak2... Diam sekejap layan lagu sambil joget2 ala Hazmi.... Leh la mama mkn ngn Hazim aman damai... kalau tak sambil makan sambil berperang ngn Hazmi... My hubby??????? masih shift petang sampai esok.... berbuka kat kilang jerlah... Hazim sangat suka makan nasi ngn kuah sup yg banyak... 

Mula2 mkn suap sendiri....
Pastu soh mama suapkan...
Hazim oh Hazim manja tol...
Dah besar pun makan nak bersuap jer...

Khamis, 12 Ogos 2010

2nd day fasting......

Hari ni blaja wat pengat kurma utk juadah berbuka..... tekak terasa nak makan... kalau kat kg dulu arwah nenek selalu masak pengat kurma ni bila bln Ramadhan... lagipun Hazim ngn Hazmi masih kat rumah Mak nab jadi senang lah aku nak masak... Menu lain aku goreng nasi jer...  lagipun hanya aku jer yg berbuka kat rumah ni... Hazim x tau lagi dia puasa ke tidak...

Ni lah pengat kurma....
Pertama kali cuba buat... 
dah potong baru teringat nak snap.... hehehehheh

dah masak pengat kurma, goreng nasi.... boleh la utk 2 org makan... dan prepare sumer baru p ambik bujang2 kesayangan... Berita gembira , Hazim puasa.... Sukanya mama.... nampak cergas n ceria jer.... Adik Hazmi lak masih tido so depa x bg ambil.... nanti Hazmi dah bgn baru depa hantar....

 Hazim yg masih cergas n ceria  w/pun dah seharian berpuasa...

Menanti waktu berbuka

Sementara nak tunggu waktu berbuka, aku cam biasa la buka radio Best 104.... siaran johor la.... senang nak tau dah berbuka ker belum... Sambil2 tu sendukkan nasi goreng kat dalam pinggan, Mak Nab bekalkan sup ayam kat Hazim... Tup...Tup... Hazim cakap " mama, Hazim nak rasa sket kuah sup ni.."  aku cakap la x boleh... tunggu jap lagi... Kata Hazim lagi... "ala mama, sket jer"... Puas pujuk n terang sket kat dia, ok lah dah faham... Syukur penuh 1 hari Hazim puasa...... 

Masa ni kat radio sedang baca Al Quran... Steady lagi Hazim... Kan main suka cz dia puasa hari ni...

Sedap nyer Hazim minum air sirap bandung.... Syukur Alhamdulillah

D last day MC

Tadi der appoinment ngn Doc kat klinik Orthopedik kat HSA.... cam biasalah appoinment kol 9a.m.... Sblm p hospital hantar Hazim kat skul... sajer x bagi Hazim naik van cz nampak Hazim ngntuk sesangat.... Yerlaah... pagi2 dah bangun sahur.... dalam kol 5a.m.   Hazim bersahur... Pastu tido balik sebelum kejut utk p skul.... kalau hantar sendiri leh la hazim bangun lambat sket...

 lauk sahur pagi tadi....
Sayur tu masak masa bgn sahur ...
yg lain tu semua panaskan dr yg berbuka jer....hehheheh

Sampai hospital around 8.30a.m... JAM... bergerak cam semut.... dah tu plak bila sampai hospital parking lak susah tol nak dapat.... pusing2 akhirnya ada gak rezeki....

Ambil no dapat 2344.... tunggulah... dalam kol 10a.m... no dah dipanggil, jumpa doc x sampai 10minit.... Cek sket2 jer.... YEAY.... esok dah leh ngajar...BESTNYER.... dapat la ngajar balik anak didik 6K ngn 6M....  harap2 leh la kejar cz dengar kata aku cuti sebulan result depa pun menurun....

Cuma x puas hati tadi masa nak balik, p jer parking der plak satu keter ni parking ikut suka hati jer.... Siap gantiung baju kejer dia, jadinyer sumer org tau lah dia keje per...  Dia ingat dia kedje cam tu leh parking suka2 hati.... Susah kalau der org yg jenis pikir diri sendiri jer...

Kat belakang kete tu plak der keter wira... Nasib bek dalam keter tu ada makcik yg dok tunggu.... So my hubby alihkan keter wira tu, aku plak undur kete kitaorg, soh mak cik tu tunggu kat parking, barulah selamat leh kuar.... My hubby parking balik keter wira tu, barulah selamat kotaorg balik umah....

Bujang2 kat rumah Mak Nab , so aku nak berehatkan badan n mata skali....  ngantuk nyer....zzzzzzzzz

Rabu, 11 Ogos 2010

1st day puasa

x der yg spesel utk 1st day ni.... Hazim bgn sahur sama2.... Berselera makan tapi bersuap la...

pagi2 pun ceria....
Semangat dok minum air.... slps gosok gigi.... 
Hazim ni kalau kurang air mula lah batuk nya datang...
harap2 ok la hazim blaja pose tahun ni

TAPI  bila tengok Hazmi makan roti jagung, fevret Hazim.... terus Hazim merengek nak.... Puas pujuk jalan la sekejap....

proses memujuk.... bertahan sekejap... ntah per yg dia lukis tuh....
memang minat melukis semenjak dua menjak nih.... 

Khusyuk nak cuba lukis kotak.... soh mama wat garisan putus2, Hazim nak lukis...

Pastu kol 12.30tgh dah merengek nak minum air soya yg kat dalam freeze.... kali ni pujuk lah cam ner pun... dah x jalan... kiranya dapat lah setengah hari utk hari pertama.... Ok lah tu... esok blaja pose lagi k...

Petang my sis yg kat Kulai tu ngn her housemate dtg berbuka kat rumah... My hubby lak keje shift 3p.m. until 11p.m... maka nyer dia berbuka kat kilang jer lah... So ramai sketlah berbuka... kalau tak aku ngn Hazim je...

Menu pun beli kat Bazar Ramadhan jer.... Aku berbuka ngn nasi kerabu, my sis beli ikan pari bakar n aku masak nasi ngn goreng ayam jer.... Menu yg sesangat lah simple utk hari pertama....

Selasa, 10 Ogos 2010

Copy dari seorg sahabat

Apa yg saya tuliskan kali ini  adalah hasil copy dari blog Ayu....
Ayu :- tumpang ambil info utk dikongsi bersama yer....

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan jika dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:   

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada); 
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri; 
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.   

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita 
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat. 

Makanya, saya memohon maaf kepada semua yang mengenali saya.... maafkan di atas segala kesalahan samada sengaja mahupun tidak... Halalkan semua yg telah di makan dan diminum....
Semoga kita semua mendapat rahmat dan hidayah dari Nya... AMIN

Permata Hijrah

Hari ni p cuba wat rawatan resdung kat Permata Hijrah... Kalau kat JB ni Permata Hijrah der buka outlet kat area Bandar Baru Uda.... saja nak cuba cz resdung aku dah teruk sangat... dah hampir seminggu mata gatal sesangat... rasanya nak garu pun dah x leh... dah melecet kulit sekeliling mata... pedih wei...

Rawatan tu setengah jam RM 50.... Memang kuar la lendir sinus tu.... dah wat rasa ringan sket muka aku... Yg penting mata dah x gatal...  tapi masa aku dok menaip n3 ni... aku masih bersin x berhenti2.... kata org yg kat Permata Hijrah memang cam tu cz dia nak bagi lendir2 tu keluar.... Bagi aku lebih baik bersin dari gatal mata yg x boleh nak di garu.... Rasanya sumer org tau kan tentang Permata Hijrah ni cz setiap hari mesti ada iklan masa berita... Ni lah yg aku dapat masa p tadi... Memang cam dalam gambar tu la lendir2 tu keluar...

Rawatan resdung yg percuma tu 3 minit jer.... Dia bagui ubat just nak tau kita der resdung ker tak... kalau ada terpulanglah pada kita nak wat rawatan tu ker tak... Diaorg x paksa pun...

Ni lah ubat yg aku beli.... 
Toner Hidung tu harga promosi 2 botol RM 10...
Pewangi Resdung plak sebotol RM10...
kapsul Resdung tu plak sebotol RM25.... Ada 50 kapsul
Ni rege aku beli kat outlet Permata Hijrah....
Kalau harga yg tertulis tu lain lah sket....

My hubby suggest kan aku beli ubat tu.... Katanya cubalah... My hubby dah bagi green light so aku setuju jer lah... harap2 lepas ni resdung dah berkurang.... Mungkin lepas raya baru aku wat lagi rawatan resdung tu.... kalau nak wat bulan pose ni mana bolehkan sebab rawatan tu semua masukkan sesuatu kat rongga hidung... Kalau nak wat jugak boleh lah waktu malam, tapi cam x sesuai cz tentu nak smbhyg terawihkan...
ermmmm.... So tunggu jer lah perkembangan terkini bila dah mula menggunakan ubat resdung Permata Hijrah ni.... harap2 sumernya akan bertambah baik...

Tinggal sehari jer lagi.....

Hari ni last kita semua boleh makan tgh hari .... sebelum semua umat Islam mula berpuasa pada esok hari.... tahun ni ada sedikit berbeza ngn tahun lepas sbb Hazim dah mula nak blaja puasa.... kalau tahun lepas memang Hazim x puasa langsung....

Tahun ni Hazim dah 5 tahun, dia pun dah skul, dah mudah memahami apa yg kita terangkan... Sejak dua tiga hari lepas lagi aku asyik ingatkan tentang puasa ni.... Hazim perlu bangun pagi2 utk makan, tak der lah sarapan pagi macam sekarang.... Bila balik skul pun tak boleh makan, kat skul pun tak boleh makan... Hazim cuma boleh makan bila dah petang... bila dah Azan Maghrib.... hari2 ingatkan hazim

Nampaknya Hazim cam excited jer..... Sekarag balik skul jer tanya "mama bila Hazim nak 'kuace'?"... Puasa lah... bukan kuace... hehehhehe tu lah Hazim yg masih pelat w/pun dah 5 thn.....

Hari ni bila Mak Ngah tanya apa itu puasa.... kata Hazim, " Hazim kena makan pagi2, tak boleh mkn waktu siang.... dah petang baru leh makan"....  cam dah faham apa itu puasa...

Cam ner la Hazim nanti bila dah puasa.... Aku pun excited nak tengok semangat Hazim ni.... tapi diakan baru nak belajar.... Terpulanglah kalau dah x larat sangat takkan lah aku nak paksa plak... Cuma harap2 Hazim dapat blaja puasa dgn baik.... AMIN....

Buat semua umat islam.... Selamat menyambut Ramdhan Al-Mubarak.... Semoga kita dipelihara dan dikurniakan pahala berlipat ganda dr Nya.... AMIN....

KeK CoKLat KuKuS

Petang tadi my sis yg kat Kulai tu minta masak kan kek cz esok kat sek dia der pot luck.... Jadinyer barang2 tu dia belikan la... Aku suka wat kek coklat kukus ni sbb 2 reason:-
Pertama >> bahan2 nyer senang.... campak2 n gaul2 pun cnfrm jadi...
Kedua>>> Cnfrm x hangus sebab kukus....

Tapi yg x best tengah2 aku kukus kek tu, gas boleh habis la plak...hampeh tul... aku try call gak kedai gas yg slalu hantar tu tapi x der org angkat... dah tutup la agaknya, lagipun dah dekat kol 10p.m...

Moral nyer aku soh my sis bawa balik kat rumah dia kat Kulai n sambung kukus.... Tak tau la per citer tapi mesti x baper nak menjadi cz dah kukus separuh kat Tmn Perling, pastu leh kukus lak lagi separuh kat Kulai... punya la jaaauuuh kek tu berjalan nak tunggu masak... hahahahahha

Tadi msg my sis, dia kata tgh tunggu lagi, so dia der la hantar gambar ni....

Kek Coklat Kukus yg masih dikukus...

Dulu aku slalu order kek ni ngn jiran sebelah rumah cz Hazim suka sangat mkn kek... Dia ambik RM 25 dan berat kek tu lebik kurang sekilo setengah... Tapi bagi aku x mahal cz rasa memang superb...

Tapi hari tu tergerak hati nak minta resepi ngn dia... X lokek ilmu org nyer, cz dia bagi jer resepi tu kat aku... 2 resepi lagi, yg bakar ngn yg kukus... pilih lah nak wat yg mana... Aku der gak bagi resepi ni kat cikgu2 n ramai yg x percaya cz bahan2 dia leh suka hati nak masuk mana dulu.... tapi menjadi n rasanya superb...
Ada cikgu sorg tu skali wat sampai 5 biji.... katanya punya lah senang.... kalau dulu dpt resepi jarang menjadi...  Resepi yg ni.... dia memang slalu wat kek... Husband dia yg x suka mkn kek pun dah suka mkn kek ni... 

My sis baru jer mms gambar kek yg dah masak.... Dia dah kuarkan dari loyang n letakkan dlm pinggan... Tapi  x perfect sgt lah kesan gas habis.... kata my sis rasa ade tp rupa tiada..... hahahhahha

hahahhaahha
Kek yg x baper nak jadi
Gas oh gas... len kali nak habis
habis la siang2
senang ada gantinya... 
ko habis malam2 ni
kan kek tu dah merajuk...huhuhu

Per2 pun rasanya cikgu cikgi kat sek my sis sok depa telan jer.... mkn free lah katakan... heheheh
k lah nak layan mata aku yg dah makin berat....zzzzzzzzzzzz

Isnin, 9 Ogos 2010

PuDInG MArbLe

Petang semalam wat puding marble.... sajer la rasa nak makan.... lagi pun bahan2 tu dah lama beli cuma tak terbuat.... Akhirnya jadi jugak petang semalam.... pagi ni dah tinggal suku jer.... lagi satu loyang bagi my sis yg kat Kulai tu bawa balik...

Biasa kalau buat puding ni aku jarang dapat yg terbaik cz x pandai nak sukat air ngn agar.... tapi semalam siap minta bantuan ngn member (Kak Maznah... TQ) Petuanya.... kalau guna 1bgks agar2... guna 7 gelas air...

Ni lah rupa puding marble aku yg x brapa naak jadi marble...heheheheh

saper2 nak cuba boleh gak..... Resepi nya mudah jer...

bahan-bahan
2 bgks agar2
12 gelas air
1 tin susu cair  = (2 gelas)
3 biji telur kinung
2 sudu besar mentega + 1/2 gelas air
3 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar serbuk koko
(kalau nak guna milo fuze tu blh gak.... guna 3 bgks)
gula secukup rasa

cara nak buat
masak agar2 ngn 12 gelas air.....
Pukul 3 biji telur kuning ngn 2 sudu mentega
bancuhkan 3 sudu tepung kastard ngn 1/2 gelas air....

Setelah agar2 telah hancur, masukkan susu cair, masukkan telur + mentega, masukkan tepung kastard... Kacau supaya tepung kastard x berketul... Masukkan gula secukup rasa...

dah masak masukkan dalam loyang....
tinggalkan 3/4 utk masukkan serbuk koko atau milo.... kacau sebati....
tuangkan ke dalam agar2 tadi...
pandai2 lah tuang supaya jadi corak marble..
 sejukkan, pastu simpan dalam freeze...
bolehlah makan.... bila2 suka...

Ahad, 8 Ogos 2010

Daq Jemi lagi nak interframe

sajer entry kali ni nak letak gambo2 daq Jemi jer....

Khusyuk dok tengok Tom n Jerry
nak blaja memasak.... Chef Jemi

dah pandai pegang sendiri.... Sodap nyer 

sebelum p mjlis tahlil semalam

pantang dengar azan kat TV.... Tu lah gaya nyer.... Tapi sebelah jer tgn yg naik... hehhehe
Abg Hazim tumpang lalu jap yer....

Hazim nak tunjuk lutut nya yg luka.... Biasalah jatuh masa main kat luar

Sabtu, 7 Ogos 2010

Majlis Tahlil

Malam ni p majlis tahlil kat rumah Mak Nab.... Ala yg jagakan bujang2 kesayangan aku tulah.... Majlisnya lepas isyak... jadi aku p la ngn bujang2 n my sis yg dari Kulai tu... Dia jemput org surau utk baca Yassin ngn tahlil... Ramai gak yg datang....

Menu adalah nasi putih berlauk.... Asam pedas ikan, masak lemak daging, urap, sambal belacan n ulaman, kuih muih, rojak.... sumer sedap2 belaka....
kol 11.20p.m barulah aku balik... kekenyangan... superb la kalau Mak Nab yg masak... Siap dapat bawa balik lagi.... dapat la wat sarapan tuk pg sok...

Hazmi sampai tak ingat nak balik... syok sangat men ngn kakak2 nyer.... dah rindu lah tu...
K... lah nak tidokan Hazmi.... jalan pun dah melayang2....
Nite...

takder nyer story mory....

Dah dok kat rumah MC sebulan ni, aku dah mula borink.... eeee dah x tau nak wat per..... hari2 sekrg dah jadi rutin dok pulun tengok drama kat TV3.... lepas satu, satu.... dari Indonesia, p  Thailand, pastu balik Mesia jumpa Yusuff, pastu menjelajah lak kat dasar laut jumpa duyung....

Kira nya aku dok konker TV tu ngalahkan Hazim... Mula lah dok paksa Hazim tido ngn alasan dia kan penat balik skul....hehehehh .... bak kata duyung, insang hati ku, insang jiwa ku melekat terus ngn TV3.... Dulu slalu gak tgk my MIL.... tgk jer per citer kat TV.... Ambik ko!!! skrg dah berjangkit la kat aku....

Tapi hari ni kan Jumaat, so sumer drama2 tu kan xder.... plan nak menjelajah la rumah2 org lain n mengupdate entry baru, tapi Hazim lak yg dok konker laptop ni.... Asyik dok main game kat http://www.nick-asia.com..... Sebok dok men game Spongebob, pastu Dora lak.... Bila aku nak dapat turn ni.... kata Hazim "Best la mama game Dora ni" kalau dah cam tu ayat yg kuar dari mulut dia, kempunan la aku nak ngadap blog mana2 pun... ermmmmm

Verangan nak update citer n upload gambar Daq Jemi.... len kali k... Ni pun aku terbangun cz nak minum air.... Terasa hati nak on jap lappy ni cz tadi Hazim main game sampai kol 11p.m... Last skali aku yg tido tunggu dia habis main game.... Hazmi lak puas dok pulun soh dia tido smula.... Isk budak ni kalau dah terbangun tu, khoja nyer nak lawan ngntuk n main jer.... Udah-udah lah Hazmi oooiii.... Tido, dah malam...... k lah aku pun nak sambung tido balik.... cukup lah satu entry ni jer.... sweet dream k....

Jumaat, 6 Ogos 2010

terbangun dari tido

Actually dah tido dari kol 10p.m. tadi.... terbangun cz Hazim batuk2 non stop.... kalau tak dibagi ubat kang melarat jadi lelahnya plak.... Aku skrg ni pun, kalau Hazim batuk lain macam jer kasi la dia sedut haler nyer tuh.... Slalu nyer berkesan.... Masa aku dok menaip ni dia dah slamat tido semula.... sunyi sepi.... batuk nyer dah tak berbunyi langsung.... Harap2 ok lah sampai sok pagi....

Slalunya aku dok tunggu citer yg aku suka kat channel AXN.... tu yg kekadang tido lambat sket.... Slalunya hari Isnin ngn Rabu lah cz Isnin CSI NY n Rabu baru ni dah start new season for CSI Miami.... Tapi kalau hari2 lain x der citer yg aku suka.... paksa la bujang2 ni tido awal.... Tambah plak my hubby hari ni keje masuk kol 7p.m.... Cz Nepal kat tempat keje dia dah kena balik... pagi esok kol 7a.m baru balik... Time2 gini tidolah aku 3 beranak... Sangat2 tidak suka.... Bestkan saper2 yg hubby nyer keje tak der shift or kena out station...

Dah bgn ni mata tak mengantuk la plak, so buka tenet taip jerlah per2 yg terlintas kat hati ni.... mula nak merepek meraban dah ni... sblm tertaip yg ntah apa2 ntah baik p jalan2 kat rumah2 org, kot2 ada citer yg best.... babai......

Khamis, 5 Ogos 2010

My HuBBy kAkI PanCIng

Hobby my hubby memang ler memancing.... dari masa mula kenal dulu sampai lani memang tau dia suka memancing.... Pernah dulu ada entry aku letak gambo set joran yg my hubby ada.... Aku pun kalau free memang ikut gak... Pernah dulu masa p mancing kat laut ngn bot abah berdua jer.... Syok masa tu campak joran, dapat ikan jer.... Tak rasa mabuk laut.... Pernah gak p mancing kat kelong abah... pun berdua jer... Best sesangat.... dari laluan ni dah dekat sgt ngn S'pore.... Leh nampak polis marin s'pore meronda jer memanjang....

Skali tu p mancing ngn member my hubby kat laut kapal..... Dekat ngn kapal2 besar yg parking nak masuk Pelabuhan Tanjung Pelepas.... Masa mancing tu memang tak leh lupa cz joran aku dapat ikan talang yg agak besar.... Tapi bg my hubby yg naikkan... Diakan lagi pandai.... Ada lagi satu kes member my hubby ni baling dekat sangat ngn kapal tu.... skali berdenting bunyi batu latung terkena badan kapal... Cuak gak tapi nasib bek takder saper pun yg kuar tgk.... hehehehhe

Tapi entry kali ni nak citer sal my hubby p mancing udang galah Ahad lepas kat Sg Mawai Kota Tinggi.... Semangat tau kol 6a.m dah kuar rumah tapi hari ahad tu kan hujan so x dapat la udang galah nyer.... Yg dapat cuma ikan Baung.... My hubby p mancing dua org jer ngn kawan dia....

....My hubby ngn ikan Baung dan 2 ekor udg galah.....

His freind

Gerai kat pekan Kota Tinggi

Balik tu my hubby singgah mkn tgh hari kat pekan Kota Tinggi.... Kat gerai ni lak dia mkn.... nampak ramai gak pelanggan.... kata my hubby leh tahan sedap mknan nyer.... cam biasalah my hubby tapau sup gear box... Our fvret... cadang mlm tu nak masak lemak ikan baung for my hubby tapi x jadi...

Sepatutnya dalam kol 5.30p.m my hubby dah sampai rumah tapi highway Pasir Gudang - JB kan slalu jam... lebih kurang 2 hours my hubby terperangkap ngn jam tu.... cancel masak lemak.... dinner ngn sup yg my hubby tapau jer....

P/S.... saper2 yg nak memancing udang galah jgn pi la kalau hujan.... mancing udang galah mesti masa cuaca panas.... Barulah rezeki byk...

babai.....

Rabu, 4 Ogos 2010

#### just lepak kat rumah ####

2 hari dok bertapa kat sek... hari ni dapat la lepak kat rumah ngn hati yg tenang cz keje dah siap..... jadi plan nak lipat kain baju yg dah macam bukit....  Hazmi lak hari ni bangun lambat sangat... my hubby yg baru balik keje pagi tadi tido juga so tu yg Hazmi pun tido sama....

Sementara aku tunggu Hazim balik skul... dapat la sediakan mkn tgh hari agak awal tanpa gangguan.... tapi menu aku masak hari ni senang jer.... Just ayam goreng, sotong masak sambal... tapi aku x guna lada blander...prefer masak guna sos cili.... dan yg wajib mestilah sup sayur utk Hazmi n Hazim....Utk ayam goreng ada resepi baru dari my MIL... biasa gaul ayam ngn garam kunyit jer, tapi sekarang tambah gula sket... lagi sedap tapi x leh guna api yg kuat masa menggoreng sebab warna ayam tu cepat jadi gelap.... cubalah goreng cam ni sedap tau.... Hazim yg x suka mkn ayam pun dah suka...

Dah ptg sambil layan... Duyung Aridinata.... baru mula kan proses lipat kain baju... Tu pun bujang yg ada kat rumah ni sumer tido....

Kol 6.30p.m. baru bujang2 bgn.... my hubby bawa Hazin ngn Hazmi p gunting rambut....

 Hazim slps gunting rambut.... Nak juga interframe ngn jajan baru beli

Hazim dari tepi.... Dah pendekkan rambut Hazim

Hazmi pun potong rambut gak.... Khusyuk tgk iklan kat tv

Hazmi Ikhwan

Sayangnya my hubby lupa nak snap gmbr masa gunting rambut Hazim ngn Hazmi....  Katanya Hazmi sgt senang bg org tu gunting rambut dia....
Stop dulu k.... babai

....SamBUnG KeJe n jalan2....

Semalam p sek lagi siapkan kejer yg tak hbs (n3 sblm ni)..... Biasalah hantar bujang2 dulu pastu aku n my hubby p sarapan.... Kol 9a.m baru sampai sekolah.... wat per yg patut n hari nak print sumer borang yang yg perlu ditandatgn n hantar kat PPD...

Syukur dalam kol 3.30p.m baru siap... tinggal kan sumer kat kerani utk dia hantar.... kira sumer settle lah... hati pun dah lapang.... yahoooo.... tapi yg pasti badan penat n mata sangat la mengantuk..huhuhu

Dalam kol 4p.m. baru my hubby sampai, pastu port biasalah p mkn nasi ayam goreng blackpaper kat Bestmart...  makin mengantuk lah mata lepas perut dah kenyang....

Balik dalam kol 5.30p.m terus ambil bujang2 kat rumah Mak Nab, Nak bawa depa  P Kipmart, nak belikan Hazim buku Matematik... Bukan main suka Hazim, Hazmi pun sama cz dah lama x bawa dia jalan2... Hazim plak siap beli kotak pensil baru Ben 10.... His fvret cartoon.......... kan main suka... Kata Hazim " Hazim sangat gembira hari ni"  Hazim.... Hazim.... kalau wat ayat kan main penuh lagi... 

Lom sampai kol 8p.m.... mata aku cam dah melekat.... Dah tu p lak makan ubat selsema cz resdung aku mkn teruk lately nih.... bersin n mata gatal non stop....  kol 9p.m dah masuk bilik nak tido.... Hazim kat bawah tgk cartoon sorg2.... Hazmi lak tak nak tido....
Aduyai.... mata ku makin kelat.... adik cepat lah tido....  Akhirnya lepas my hubby dah kuar nak p keje baru lah adik tido.... Hazim dah selamat dibuai mimpi...
Aku lak akhirnya dapat tido.... Bestnya tido.... babai......

Selasa, 3 Ogos 2010

PeNaTnYa HaRi InI

I'm still MC..... Sepatutnya dok kat rumah lagi..... TAPI last week dapat call dr GB minta tolong datang sekolah utk siap kan keje data EMIS ngn pendaftaran PTK cikgu cikgi termasuk lah aku yg pertama kali nak ambil peksa PTK ni.... Ingat nak p wat last week gak tapi decide nak p minggu ni CZ my hubby keje malam n dia dapat hantar aku p sekolah.... Ceewahh.... cam ada driver gitu.....hehehheheh....jgn marah yer yang (<___>)....

Jadinya pagi tadi p hantar adik Hazmi kat rumah Mak Nab, hantar abg Hazim p skul, barulah my hubby hantar wife kesayangan dia ni p sek.... dah dkt nak sampai sekolah lapo la plak.... P sarapan lah dulu   kat Lokman area Taman Sri Skudai....  Sarapan roti telur n my hubby lontong.... dah kenyang baru p sekolah...
baru senang nak wat keje..... dalam kol 8.30a.m baru betul2 dok kat skul...

Langkah pertama >>>>>>>>>>> P jumpa kerani, minta senarai nama guru yg gaji depa bergerak pada bulan Julai.... Tu sumer aku nak kena updaate kat sistem.... Kena isi tangga gaji yg betul.... kang ada yg call aku tanya naper salah.....

Langkah kedua>>>>>>>>>>>>> P semak buku kedatangan murid n tanya guru2 kelas jumlah murid yg terkini sehingga 31 Julai 2010.... Biasalah kan murid ni kan suka pindah2 sekolah... Ada yg pindah masuk, ada yg pindah keluar.... Semua data tu kena betulkan.... Bila jumlah murid berubah.... Jumlah murid islam utk satu sekolah pun kena ubah....  YG PENTING TERKINI!!!!!!!!!!!!

Langkah ketiga>>>>>>>>>>> Download semua data terkini utk semak ralat.... kalau ada ralat kang aku gak yg susah.... Dah settle ralat sifar.... harap2 x dapat call dr si dia.... Yg tinggal cuma borang2 yg perlu dihantar.... Aku x print lagi utk GB ngn GPK tandatgn.... Esok laah sambung.....

Langkah keempat>>>>>>>>>> Sambung wat utk Pendaftaran PTK lak.... Dapat CD baru tapi puas aku cuba buka.... CD tu cam kosong jer.... Bengang nih.... Call cikgu kat sek lain dia bagi tau sistem tu ada kat laman Web PPD.... FFUUHHH .... Nasib baik.... terus dwnloaad..... Dah selamat sistem dah ada kat laptop nih....

Langkah kelima>>>>>>>>>>>.. P cari cikgu cikgi tanya sapa2 yg nak daftar PTK ni apada bulan 10? Exam pada 16.10.2010 (Sabtu) bagi DG 41 dan 29 kol 9-11a.m.... bagi DG 32 kol 2-4p.m..... Ada lah lebih kurang 10 yg nak peksa termasuk aku....

dah settle cari nama.... esok jugalah sambung or sambung wat kat rumah........ .soh my hubby dtg ambil dlm kol 2p.m.... blk sggh kipmart mkn tgh hr....

Pastu ada plak Court baru buka cwngan kat Bukit Indah... singgah tgk jap... lebih kurang jer rege nya....
kol 5.3opm.... baru sapai rumah....
masak utk mkn mln..... dah penat......

kol 10p.m... Hazmi dah tido, dpt juga siapkan pndftrn PTK kat sistem yg sepatutnya.... Esok p sek lg, print n mint tndtgn cikgu cikgi... harap2 semua settle esok.... k lah nak tido.... dddddddddddddaaaaaaaaa

Isnin, 2 Ogos 2010

......Masalah......

Nak update blog ngn entry baru.... tapi hp der masalah, xleh nak bluetooth gambar..... So gambar2 my hubby p mancing semalam x dapat nak upload....
Memory card hp my hubby pun rosak gak..... Habis semua data n gambar dalam tu hilang.... sayang wei... Tak tau cam ner tiba2 semuanya leh hilang.... Masa tu my hubby pasang memory card dia kat portable TV dia tuh dengar lagu.... Bateri habis.... Bila on balik semua data kat memory card tuh zero.... naper la leh jadi cam tu ???????????????? hampeh tol....
Aku transfer la gambar2 tu kat hp aku tapi lupa lak yg memory card aku my hubby guna.... So x leh nak bluetooth, nak transfer guna card reader, card nyer pada my hubby cz dia keje night shift malam ni.... Jadinya tunggu lah nanti baru uploag yg bergambar....

Ahad, 1 Ogos 2010

@# takder tajuk #@

Hari ni my hubby p mancing udang galah.... Cuaca x best harini, hujan.... bagi org yg nak memancing la,  bagi aku ok per.... sejuk n tido lagi best.... Jadinya kalau mancing udang galah ni kena mancing masa cuaca panas.... Barulah der rezeki yg banyak.... Kalau hujan air sejuk jer.... udang pun nak tido gak.... xder nyer dia nak makan umpan yg ada tuh....

Sebenarnya my hubby cam dah malas nak p tapi memandangkan sebelum tido semalam dia semangat prepare per2 yg patut, umpan pun dah beli, jadinya rugilah kalau x p, dalam kol 6a.m tadi dia bertolak kuar p Kota Tinggi... Aku n bujang2 sedap lagi membuta memandangkan hujan turun n sejuk............

Tadi cal my hubby... ada sekor dua jer udang yg makan.... katanya dah tukar profession, pancing ikan lah plak.... dia bgtau dapat ikan Baung... Aku tak pernah masak ikan air tawar seumur hidup aku kawin.... Kalau kat kedah pun mak yg slalu masakkan.... sbbnya aku memang la x gemar makan ikan air tawar ni.... My hubby lak kan main suka kalau mak aku yg masakkan ikan air tawar ni.... Tambah2 lagi kalau ikan Baung masak lemak..

Jadinya plan hari ni, nak masak la hasil pancingan my hubby tuh.... Baung masak lemak... nak masak lemak ni plak, nak ikut style mak aku la.... Kalau ikut my MIL lain plak jadinya.... masak lemak my MIL ngn mak aku amatlah berbeza.... Aku prefer yg mak aku la cz senang nak wat.... Letak santan, ikan, bawang besar, cili padi, serai, asam keping, kunyit sket bg kuah warna kuning, n masak la sampai mendidih... jangan lupa garam, kang x masin plak...

Kalau ikut my MIL renyah sket, sebab kena blander ikan bilis, udang kering, bawang besar, cili padi, n kunyit hidup... Pastu masukkan semua tu dalam periuk ngn santan n garam.... Masukkan la udang ker, ketam ker.... Per2 je lah yg korang nak masak lemak... pastu kacau jerla takut pecah minyak... kang x sedap masak lemak tuh... tapi kalau my hubby minta masak lemak ketam, ginilah caranya aku masak.... Org lelaki kan prefer per yg mak dia masakkan.... Yer la dr kecik makan camtu.... bila dah kawen pun itulah juga yg depa minta....

K lah nanti my hubby balik, kalau der rezeki, aku snap la per2 yg patut.... Malam kang entry baru k... bye

D Best Word From Hazim

Tadi lepas taip entry sal minum petang..... Hazim merajuk.... bukannyer per kena marah sbb asyik masukkan jari dia kat dalam mulut jer.... Isk...Isk... saper la yg tak marah kan.... Kotor la....

Merajuk sakan.... siap naik bilik kat atas perlahan2.... bila papa naik nak pujuk dok menagis sakan la, siap tutup muka ngn tuala.... Hazim oh Hazim memang cengeng n mudah terasa..... Jiwa sangat sensitif... Puas papa peluk kiss...kiss.... tak jalan .... makin kuat menagis..... 

Sudahnya mama lak yg peluk....ala bujang besar mama.... ala cayang buchuk mama.... barulah stop nangis... Pun sama puas kiss sana kiss sini... baru lah jalan....

Dah ok .... mama pun bawa laptop kat sblh abg Hazim... sambil dok peluk2... Akhirnya mood dah baik...
So mama dapat ayat yg best la malam ni.... Mama comel la, mama wangi la.... (malam2 ni mana la aku wangi)
busuk der  la.... hazim oh hazim... pandai na membodek.... Hazim rindu mama sangat2.... Cam2 lah yg dia wat sbb hati dah gumbira smula....

Masa aku dok taip entry ni Hazim dah tido... tu pun puas tepuk2 bujang manja mama....
Yg paling tak beszt Hazmi lak dah bgn.... waaaaaaaaaaaaaaaa....
Kol baper la gamaknya adik Hazmi nak tido smula....
Adik cepat la tido....

 Adik Hazmi kuat ngamok..... Abg Hazim kuat nangis....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~