Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 20 September 2010

Balik JB....

dah lama tak update..... Bukan x nak update tapi masa dok kat kg hari tu line tenet ni hampeh..... nak update n upload gambar sesangat la lama..... lastly malas nak update....
Mood beraya masih ada.... n aku bertolak balik dari kedah ke Johor pada Khamis.... masa balik kali ni my sis yg kat Kulai tu tumpang balik sana.... My hubby lak yg suka sgt ngn ikan pekasam sanggup singgah kat tepi highway area perak utk beli ikan pekasam....
Biasanya beli kat kedai pak Lang kat sebelah rumah mak jer, tapi memandangkan raya, ikan tu dah habis di jual.... jadinya my hubby cari gak sampai dapat.... kat johor kalau cari x pernah nyer jumpa.... Sekali beli 6 bungkus RM20....agak mahal sbb kalau beli kat kedai pak lang sebungkus RM2.50 jer....

Ikan Pekasam
Biasanya dibuat drpada ikan air tawar
kalau sebelah utara rasanya semua kanal...
tapi kalau bhgian selatan ni kurang kenal ngn ikan pekasam
So kalau kat Johor ni ada yg kata baunya busuk
Tapi bagi my hubby ikan ni sgt sedap...
tambah2 kalau mkn ngn nasi panas

Masa beli ikan pekasam tu my hubby terpandang la sejenis buah ni.... tapi masa my hubby tanya aku.. ingatana hilang jap (hehehehh)... dah x ingat nama buah ni.... lastly pakcik kedai tu bgtau la buah tampoi....... kat johor memng x pernah jumpa gak.... Ni la 1st time my hubby mkn buah tu....

Ni lah rupanya buah tampoi
rasanya ala-ala buah langsat atau buah rambai
boleh tahan sedap bagi yg suka mkn buah langsat

Bertolak balik Jb kali ni lbh kurang kol 11.30a.m.....
sampai rumah kat Tmn Perling lak lbh kurang kol 11p.m.... agak lama perjalanan cz byk kali sangat berhenti... Ni lah namanya kalau jalan ada budak2.... macam karenah...
Yg penting syukur semuanya selamat sampai....

Tiada ulasan:

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~