Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 22 Julai 2010

Lunch 4 2day - Ketam Rebus

Hari ni my hubby rasa nak makan ketam, mula2 plan nak wat sambal.... Pastu malasnyer nak bland cili kering, tukar plan nak masak lemak lah.... Tup2 masa siang ketam tu, nampak banyak la plak nyer telur dia.... Last sekali aku rebus jer ketam tu... Cz my hubby suka mkn telur ketam nih.... sayang nak buang...

Actually my hubby memang suka sangat mkn ketam rebus.... Masa mula2 kawin ngn my hubby ni, aku pelik sangat bila first time nampak MIL rebus ketam... Yg aku tau ketam ni masak lemak atau sambal atau goreng jer... Rupanya sedap wei ketam rebus nih... Nak makan ketam rebus ni mesti cicah ngn sambal kicap... Sambal kicap ni pun mudah, racik cili padi ngn bawang besar, masukkan kicap manis sket, perahan limau nipis atau kasturi, tapi kalau tak der limau nipis or kasturi leh gantikan ngn cuka... Pastu ramas ler sumer... n cicah lah ketam yg dah korg rebus tuh... yummy...yummy

Ketam ni kalau nak rebus paling senang, cuci bersih2 tapi tak yah buang kulit dia cz nak simpan semua telur yg ada... jadi kalau nak makan ketam rebus mesti beli ketam betina... Yg betina kan baru ada telur...lagipun kata my hubby kalau yg betina isinya mampat... memang sesuai lah utk direbus... Cuma satu pesan my MIL... kalau pompuan mengandung masa rebus ketam or siang ketam tu potong sumer getah yg ikat kaki ketam tu... takut nanti anak yg dilahirkan, tangan nyer kaku cam kaki ketam yg kena ikat tu.... kata org tua-tua...

Kalau nak masak sambal atau lemak, lebih baik ketam jantan, kata my hubby lagi ketam jantan ni besar2 so isinya byk, tapi jgn beli ketam jantan yg dah lama, nanti semua isinya dah kesut...  isinya dah berkurang...Nanti ketam yg korg beli tu kosong jer...huhuhuhu

Cam ner nak tau jantan ker betina aku explain sket kat bawah ni
Ni pun ilmu dari my hubby.... kalau dulu aku pun x tau cam ner nak kenal ketam betina or jantan... My FIL kan dulu nelayan tu yg my hubby pun tau jugak... Kat bhgian bwh ketam tu kalau bentuknya bulat (kiri) tu betina lah... Yg panjang (kanan) tu jantan lah... Nak lebih kenal korang tengoklah sendiri ketam kat pasar k...
heheheh

Lunch utk hari ni... sayur sawi goreng telur, sambal kicap ngn ketam rebus.... Utk semua selamat menjamu selera.............

Layan CSI @ Crime scene investigation

Dari kecik lagi kalau baca buku citer mesti siri penyiasat cam Siri Salma, Anak2 Hadi ngn satu lg yang aku tak ingat nama omputih tajuknya... Memang suka sangat kisah2 misteri @ penyiasatan ni.... Mesti baca sebelum tido n terus tertido... Zaman kanak2 la katakan... heheheh

Tapi sekarang ni kemaruk lak ngn siri CSI tak kira la Las Vegas ke, NewYork ke atau Miami... Sumer aku balun suka sama rata... kalau my hubby prefer Miami... ada ganas sket katanya, lagipun my hubby suka sangat ngn hero nyer tu Horatio yg bergaya ngn rayban nyer.... dah tu plak Horatio ni kalau nak tembak aksi guna pistol tu yg dapat memikat my hubby.... dari tak tengok langsung akhirnya terpengaruh ngn wife dia ni dan jadi pengikut setia...hehhehe

Aku lak memang hafal jadual waktu siaran CSI ni.... Mesti tengok.... Tapi sejak hazim dah masuk skul... kena tido awal... Aku pastikan tengok ulangan pada setiap Ahad... WAJIB takder yg boleh kacau... tak dapat tengok siang tengok malam... janji boleh tengok..tak miss siaran..

Malam ni aku tgk Season finale CSI las Vegas... ending yg menyedihkan... Ray kena tikam... pastu habis gitu jer.. tak suka...tak suka...tak suka....
Ray kan ganti Grissom.... dah tu plak ray ni lebih kepada hero filem... jadi mungkin kurang kick kan bila berlakon drama.... Pendapat my hubby la ni... bagi aku sumer ok... dah kira fanatik aku ni kat siri2 CSI...

Kalau dah habis siri2 sumer ni, tak sabo la aku dok tunggu bila lak dak ada siri baru... Masa tu mula lah kurang aku tgk TV.... Hazim lah yg paling suka... "ko buka la katun puas2 Zim"...... Masa dok taip entry ni my hubby lak dok tgk ulangan CSI yg kol 10 tadi.... Sbbnya dia balik keje n sampai rumal dalam kol 11.30p.m.... Aku tgk byk kali pun aku suka... hahhahaha

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~