Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 26 Julai 2010

Cerita Tentang Hazim

Sejak dari hazim mula skul sampai sekarang, pagi tadi la merupakan kali pertama aku perlu siapkan hazim sampailah hantar Hazim naik van.... Biasanya Hazim akan naik van kat rumah Mak Nab dia...
Sekarangkan aku masih MC... My hubby lak minggu ni keje shift pagi, jadinya dalam kol 6.40a.m.... dia memang dah perlu keluar p keje... takkan la aku nak Hazim ikut dia p awal kat rumah Mak Nab... Jadinya aku dicide xperlah nanti call driver van skul Hazim n soh dia ambil n hantar Hazim kat rumah aku utk seminggu.... Kalau nak soh aku hantar hazim kat rumah Mak Nab dia... takkan la aku nak berjaln kaki p hantar... My hubby guna keter... per citer lak ngn Hazmi... Susah tu kalau kaki terencot2 nih...

Pagi tadi... dalam 6.40a.m baru aku kejutkan Hazim... dah senang skrg cz Hazim dah boleh mandi sendiri w/pun waktu pagi.... Hujan plak turun dgn lebatnya... SEJUK... Tapi hazim steady jer x nak guna air panas... dah siap mandi pakai kan Hazim baju, soh dia sarapan... Sarapan pagi Hazim wajib milo n susu... Hazim pun dah faham sebelum p skul mesti saraapan, kata Hazim "nanti Hazim sihat n mudah belajarkan mama"..... Pandai anak mama nih...

Sempat posing masa sarapan... Siap alas tuala kat bahu takut milo tumpah kat baju...

Van Hazim sampai dalam kol 7.20a.m... Masa hantar tu hujan masih lebat... Berpayung n terencot la aku ngntarkan Hazim... nasib baik depan rumah jer...  Hazmi lak masih tido... senang la ku nguruskan Hazim sorg jer...  Kalau tak pagi2 jer dah kecoh melayan Hazim n Hazmi..... Van dah bergerak... tinggal aku n Hazmi.... sambung tido jap best ni cz sejuk n hujan.... Nak tunggu Hazim balik nanti dalam kol 11.30a.m....

 Dalam kol 11.10a.m Hazim dah sampai.... Dah ada Hazim, leh la dia tolong aku jagakan Hazmi... Senang la sket nak masak... Menu tgh hari.... Sup sayur ngn ikan masak kicap... Sambil masak, main kejar2 ngn Hazmi... Abg Hazim tolong jerit jer... "mama adik dah panjat tangga" aku yg kat dapur berlari terencot2 kejar Hazmi.... Akhirnya siap juga masak tgh hari.....Skrg ni Hazmi dah tido.... Dapat lah mama rehat jap... bye

 comey mama

Kenduri arwah

Entry semalam der bgtau kan aku nak p kenduri arwah kat rumah Cik kat Bukit Indah.... Kalau kat Johor ni tentulah semuanye sedara my hubby.... Yola kan aku kan org Kedah... Sedara semua dok kat Kedah lah....
cam biasalah.... bab siap menyiap ni, kalau ada budak kecik jadi lambat... lagipun dok fikir majlis tu lepas zohor.... so ayat best... "lepak lu, jap lg lah"....

Jadi bila dah siap, sampai kat rumah chik jer org dok baca doa dah... heehehehhe.... ai terlambat.... So dok tunggu lah kat luar dulu... Kat rumah chik dah biasa la apa jua kenduri @ majlis semuanya bufet... (tol ker aku eja ni) Lagi pun kalau kat taman , cara cam ni lebih senang, kalau kat kg aku asal kenduri arwah jer, ada lah rewang2 org kampung tolong, rasa lebih meriahkan...
 dok tunggu kat luar masa org lain dok baca doa.... tu la kalau sampai lambat....

Dalam dok tunggu tu nampak lah susunan makanan, tapi aku lupa la pulak nak ambil gambar.... Bila semua org dah mkn baru la teringat naper la tadi tak ambil gambar2 makanan yg sodap2 blake....
Menu 4 d day : sate daging n ayam, kuah kacang, nasi impit, lontong kering, meehoon goreng, nasi beriyani, lauknyer ayam sambal, kari daging n kambing.... kiuh muih, pisang, anggur... 4 sure mestia ada air... kang ada plak yg tercekik...... sampai tak terkata la aku kekenyangan.... hahahhahh
 syukur....Alhamdulillah

Bila dah kat sana jumpa sedara2.... my MIL kata tunggu jap.... aku pun ok jer... lagipun aku bukannya perlu berjalan... dok jer kat dalam rumah tu.... Diam2 tak diam dalam 6.30p.m.... baru gerak ke Gelang Patah nak hantar my MIL balik rumah dia.... dah 2 mlm dia tido kat rumah ai...

Yg penting, aku cam biasa la tapau apa2 yg ada.... makan malam dah ready.... sampai rumah MIL... panaskan per2 yg patut.... Time to eat.... Jom makan... Aku cam biasalah suapkan dulu Hazmi... Hazim kan dah besar... dah pandai mkn sendiri.... cuma Hazim ni kalau mkan, mak ai... lambat bebenor... Asyik nak kena ingatkan jer... "cepat... mkn"....
 my luvly Hazim

Dalam kol9.15p.m baru nak gerak balik Taman Perling... On d way tu my boys dah tertido kat dlm kete.... Sampai jer rumah Hazmi bgn... "Alamak dik jgn la bangun, mama ngn papa dah penat nak tido juga"....Jadinya my hubby la tolong jagakan sementara tunggu aku nak sediakan barang2 tuk Hazim skul esok... Kemas jap per2 yg patut... Nasib baik bila dapat susu jer Hazmi sambung tido balik...

Hazmi n his cousin syamil... Susah nak snap... dua2 bergerak jer

Jadinya aku ni ngn semangat berblogging n nak update story... akhirnya tertido di depan laptop.... My hubby bg suntikan n semangat, katanyas blogger takkan tak update citer malam ni... Aku pun ngn semangat baru rasa cam mengantuk dah hilang, (bersemnagt ni beb)...  Tup2 aku sedar bateri laptop hbs aku taip tajuk jer....hahhahahahah

Jadinya pg ni la bila dah siapkan Hazim,  barulah aku dok pulun taip entry ni....k bye
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~