Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 9 Ogos 2010

PuDInG MArbLe

Petang semalam wat puding marble.... sajer la rasa nak makan.... lagi pun bahan2 tu dah lama beli cuma tak terbuat.... Akhirnya jadi jugak petang semalam.... pagi ni dah tinggal suku jer.... lagi satu loyang bagi my sis yg kat Kulai tu bawa balik...

Biasa kalau buat puding ni aku jarang dapat yg terbaik cz x pandai nak sukat air ngn agar.... tapi semalam siap minta bantuan ngn member (Kak Maznah... TQ) Petuanya.... kalau guna 1bgks agar2... guna 7 gelas air...

Ni lah rupa puding marble aku yg x brapa naak jadi marble...heheheheh

saper2 nak cuba boleh gak..... Resepi nya mudah jer...

bahan-bahan
2 bgks agar2
12 gelas air
1 tin susu cair  = (2 gelas)
3 biji telur kinung
2 sudu besar mentega + 1/2 gelas air
3 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar serbuk koko
(kalau nak guna milo fuze tu blh gak.... guna 3 bgks)
gula secukup rasa

cara nak buat
masak agar2 ngn 12 gelas air.....
Pukul 3 biji telur kuning ngn 2 sudu mentega
bancuhkan 3 sudu tepung kastard ngn 1/2 gelas air....

Setelah agar2 telah hancur, masukkan susu cair, masukkan telur + mentega, masukkan tepung kastard... Kacau supaya tepung kastard x berketul... Masukkan gula secukup rasa...

dah masak masukkan dalam loyang....
tinggalkan 3/4 utk masukkan serbuk koko atau milo.... kacau sebati....
tuangkan ke dalam agar2 tadi...
pandai2 lah tuang supaya jadi corak marble..
 sejukkan, pastu simpan dalam freeze...
bolehlah makan.... bila2 suka...
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~