Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 10 Ogos 2010

Copy dari seorg sahabat

Apa yg saya tuliskan kali ini  adalah hasil copy dari blog Ayu....
Ayu :- tumpang ambil info utk dikongsi bersama yer....

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan jika dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:   

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada); 
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri; 
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.   

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita 
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat. 

Makanya, saya memohon maaf kepada semua yang mengenali saya.... maafkan di atas segala kesalahan samada sengaja mahupun tidak... Halalkan semua yg telah di makan dan diminum....
Semoga kita semua mendapat rahmat dan hidayah dari Nya... AMIN

Permata Hijrah

Hari ni p cuba wat rawatan resdung kat Permata Hijrah... Kalau kat JB ni Permata Hijrah der buka outlet kat area Bandar Baru Uda.... saja nak cuba cz resdung aku dah teruk sangat... dah hampir seminggu mata gatal sesangat... rasanya nak garu pun dah x leh... dah melecet kulit sekeliling mata... pedih wei...

Rawatan tu setengah jam RM 50.... Memang kuar la lendir sinus tu.... dah wat rasa ringan sket muka aku... Yg penting mata dah x gatal...  tapi masa aku dok menaip n3 ni... aku masih bersin x berhenti2.... kata org yg kat Permata Hijrah memang cam tu cz dia nak bagi lendir2 tu keluar.... Bagi aku lebih baik bersin dari gatal mata yg x boleh nak di garu.... Rasanya sumer org tau kan tentang Permata Hijrah ni cz setiap hari mesti ada iklan masa berita... Ni lah yg aku dapat masa p tadi... Memang cam dalam gambar tu la lendir2 tu keluar...

Rawatan resdung yg percuma tu 3 minit jer.... Dia bagui ubat just nak tau kita der resdung ker tak... kalau ada terpulanglah pada kita nak wat rawatan tu ker tak... Diaorg x paksa pun...

Ni lah ubat yg aku beli.... 
Toner Hidung tu harga promosi 2 botol RM 10...
Pewangi Resdung plak sebotol RM10...
kapsul Resdung tu plak sebotol RM25.... Ada 50 kapsul
Ni rege aku beli kat outlet Permata Hijrah....
Kalau harga yg tertulis tu lain lah sket....

My hubby suggest kan aku beli ubat tu.... Katanya cubalah... My hubby dah bagi green light so aku setuju jer lah... harap2 lepas ni resdung dah berkurang.... Mungkin lepas raya baru aku wat lagi rawatan resdung tu.... kalau nak wat bulan pose ni mana bolehkan sebab rawatan tu semua masukkan sesuatu kat rongga hidung... Kalau nak wat jugak boleh lah waktu malam, tapi cam x sesuai cz tentu nak smbhyg terawihkan...
ermmmm.... So tunggu jer lah perkembangan terkini bila dah mula menggunakan ubat resdung Permata Hijrah ni.... harap2 sumernya akan bertambah baik...

Tinggal sehari jer lagi.....

Hari ni last kita semua boleh makan tgh hari .... sebelum semua umat Islam mula berpuasa pada esok hari.... tahun ni ada sedikit berbeza ngn tahun lepas sbb Hazim dah mula nak blaja puasa.... kalau tahun lepas memang Hazim x puasa langsung....

Tahun ni Hazim dah 5 tahun, dia pun dah skul, dah mudah memahami apa yg kita terangkan... Sejak dua tiga hari lepas lagi aku asyik ingatkan tentang puasa ni.... Hazim perlu bangun pagi2 utk makan, tak der lah sarapan pagi macam sekarang.... Bila balik skul pun tak boleh makan, kat skul pun tak boleh makan... Hazim cuma boleh makan bila dah petang... bila dah Azan Maghrib.... hari2 ingatkan hazim

Nampaknya Hazim cam excited jer..... Sekarag balik skul jer tanya "mama bila Hazim nak 'kuace'?"... Puasa lah... bukan kuace... hehehhehe tu lah Hazim yg masih pelat w/pun dah 5 thn.....

Hari ni bila Mak Ngah tanya apa itu puasa.... kata Hazim, " Hazim kena makan pagi2, tak boleh mkn waktu siang.... dah petang baru leh makan"....  cam dah faham apa itu puasa...

Cam ner la Hazim nanti bila dah puasa.... Aku pun excited nak tengok semangat Hazim ni.... tapi diakan baru nak belajar.... Terpulanglah kalau dah x larat sangat takkan lah aku nak paksa plak... Cuma harap2 Hazim dapat blaja puasa dgn baik.... AMIN....

Buat semua umat islam.... Selamat menyambut Ramdhan Al-Mubarak.... Semoga kita dipelihara dan dikurniakan pahala berlipat ganda dr Nya.... AMIN....

KeK CoKLat KuKuS

Petang tadi my sis yg kat Kulai tu minta masak kan kek cz esok kat sek dia der pot luck.... Jadinyer barang2 tu dia belikan la... Aku suka wat kek coklat kukus ni sbb 2 reason:-
Pertama >> bahan2 nyer senang.... campak2 n gaul2 pun cnfrm jadi...
Kedua>>> Cnfrm x hangus sebab kukus....

Tapi yg x best tengah2 aku kukus kek tu, gas boleh habis la plak...hampeh tul... aku try call gak kedai gas yg slalu hantar tu tapi x der org angkat... dah tutup la agaknya, lagipun dah dekat kol 10p.m...

Moral nyer aku soh my sis bawa balik kat rumah dia kat Kulai n sambung kukus.... Tak tau la per citer tapi mesti x baper nak menjadi cz dah kukus separuh kat Tmn Perling, pastu leh kukus lak lagi separuh kat Kulai... punya la jaaauuuh kek tu berjalan nak tunggu masak... hahahahahha

Tadi msg my sis, dia kata tgh tunggu lagi, so dia der la hantar gambar ni....

Kek Coklat Kukus yg masih dikukus...

Dulu aku slalu order kek ni ngn jiran sebelah rumah cz Hazim suka sangat mkn kek... Dia ambik RM 25 dan berat kek tu lebik kurang sekilo setengah... Tapi bagi aku x mahal cz rasa memang superb...

Tapi hari tu tergerak hati nak minta resepi ngn dia... X lokek ilmu org nyer, cz dia bagi jer resepi tu kat aku... 2 resepi lagi, yg bakar ngn yg kukus... pilih lah nak wat yg mana... Aku der gak bagi resepi ni kat cikgu2 n ramai yg x percaya cz bahan2 dia leh suka hati nak masuk mana dulu.... tapi menjadi n rasanya superb...
Ada cikgu sorg tu skali wat sampai 5 biji.... katanya punya lah senang.... kalau dulu dpt resepi jarang menjadi...  Resepi yg ni.... dia memang slalu wat kek... Husband dia yg x suka mkn kek pun dah suka mkn kek ni... 

My sis baru jer mms gambar kek yg dah masak.... Dia dah kuarkan dari loyang n letakkan dlm pinggan... Tapi  x perfect sgt lah kesan gas habis.... kata my sis rasa ade tp rupa tiada..... hahahhahha

hahahhaahha
Kek yg x baper nak jadi
Gas oh gas... len kali nak habis
habis la siang2
senang ada gantinya... 
ko habis malam2 ni
kan kek tu dah merajuk...huhuhu

Per2 pun rasanya cikgu cikgi kat sek my sis sok depa telan jer.... mkn free lah katakan... heheheh
k lah nak layan mata aku yg dah makin berat....zzzzzzzzzzzz

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~