Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Ahad, 27 Februari 2011

Banyak bezanya....

Dulu ada Hazim sorang... tak der lah perasan per sangat.... maklum lah masa tu baru sorang... Tapi sekarang dah ada 2... Hazmi... so mula lah nampak byk bezanya.... tapi bila fikir balik memang kelakar kalau tengok gelagat depa dua orang...

Hazim bak kata my hubby loving org nya... memang susah nak bergaduh ngn org... kena buli ada lah... tak kan melawan balik... Cengeng... mudah sgt air mata tu mengalir... Aduhai abang....

Kalau Hazmi... competitor kata my hubby... memang suka bersaing... apa ajer yg kita buat terutamanya bila abg Hazim yg buat... mesti dia nak wat juga....

Mungkin juga abg Hazim dulu tak der saper2 dia nak ikut... anak sulung lah katakan... tapi bila Hazmi ni, abg dah ada so ikut lah apa apa aje yg abg buat....

Syukur juga bila dapat Hazmi yg lasak. abg Hazim ikut jadi lasak... kalau dulu umur 4 thn pun abg Hazim masih takut nak main gelongsor... Tapi hazmi yg belum 2 tahun ni main redah jer apa yg kat depan mata... Abg Hazim pun dah jadi berani... mungkin dia terfikir "Takkan abg tak berani kan" huhuhu... Mama suka abg Hazim yg makin lasak sekarang...

N3 hari tertulis sebab teringat peristiwa malam tadi.... Bila abg Hazim menjerit "mama, semut!!! dan terus bangun lari jauh dari semut...
Tapi Hazmi lak bangun, p duduk kat semut2 tu n dok pukul semut2 tu ngn sapu tgn... Mulut tak henti2 dok sebut "emut..emut"...  tak henti2 dia pukul... So ambil lah sapu tgn tu dari dia... tak puas hati ngn tgn dia plak dia dok pulun nak tangkap semut2 tu... Sakit perut my hubby n me dok ketawa... hahahhaha

kalau nak bercerita sal bujang berdua ni... rasanya terlalu byk... kang muak lak korang baca.. cukup lah satu dua citer... seronok rasanya menjadi seorang ibu... Baru terfikir cam tu lah agak nya mak dulu membesar aku yg hanya 3 orang adik beradik yg semua nya perempuan... sayang mak!! sayang ayah!! sayang my family!!......

Memang pengubat duka lara betul lah bujang2 mama ni... saling lengkap melengkapi... Mama n papa sayang both of u very mucchhh... Moga bila besar nanti dua2 menjadi anak2 yg soleh, berjaya dunia akhirat... AMIN...




P/s >> Doa2 ada rezeki yg ketiga... mencari yg girl laks... Doa2 kan yer kawan...

Sabtu, 26 Februari 2011

Perlukah ????????????

Perlukah rasanya aku bertukar???????????
Agak2 korang aku nak tukar apa yer... 
Kerja.... 
Rumah...
Hobi....
Kasut baru.... 
Handbag baru....

Tapi semua tu rasa nya masih ok....
Kerja jadi cikgu... ngn gomen lagi... tak mungkin bertukar selagu nyawa dikandung badan...hehe
Rumah... Selagi rumah yg di beli belum siap... cam ner nak pindah...huhu
Hobi... rasa nya memang hobi tu dari kecik lagi... baca novel...hahahaha
kasut ngn handbag... semua masih ok...

So per lah yg perlu ditukar...
Line tepon aku.... ngn brdband celcom nih...
Aduyai sekarang ni makin teruk... nak update blog kalau kat rumah susahnya nak dapat line... nak terang benderang kol 2pagi dan sewaktu dgn nya... sah2 lah waktu tu aku tgh sedap tido...
jadinya kalau kat sekolah laju lah sket.... Selalunya waktu tu lah aku curi2 post n3 baru... huhu
kalau kat rumah ni kira nasib baik lah kalau dapat...

Line hnpne... lagi worst... selalu tak dengar org lain bercakap... pastu tgh2 bercakap dengar suara org lain... crosline... kadangtu suara mak tiba2 bertukar jd suara org india atau cina... tak ker pelik tuh...
My hubby ajak tukar ke Maxis... tapi ok ker??????

My sis guna maxis nampak ok jer... laju lagi... Jadi perlukah aku bertukar.... Saper2 yg nak kongsi2 pendapat or bagi idea jemput2 lah.... 




semakin bosan ngn line celcom kat area taman perling Jb.... Org celcom tak wat per2 ke hah????///

Jumaat, 25 Februari 2011

...Jom main lukis2....

Hazim dan Hazmi ni pantang dapat marker pen... Mesti cari white board nak conteng2... Kebetulan kat rumah ni ada lah white board lama... sbb dulu2 pernah wat tuition kat rumah... asal nampak marker kat dalam hnbag... memang lajulah tgn depa p ambik...

Semalam sakan lah depa ni dok tunjuk bakat... bila dapat marker pen mama nya... jom layan gambar

 Kan main khusyuk Hazmi menunjukkan bakat...
Ikut jer walaupun ntah apa yg dia lukis..

 Hasil lukisan Hazmi

 Per yg adik tenungkan tu... 
kata abg "Hazim lukis adik"

 Ni lah mama...
hehe

 Ini pula papa
bukan main pacak rambut papa

 Hazim ngn imaginasinya...
Ada bot, air laut, angin kuat yg bertiup bagai...
hehehe

Rabu, 23 Februari 2011

Turn Hazmi laks..

N3 pagi tadi kan der bg tau ptg semalam p guntingkan rambut2 bujang2... So dah tunjukkan gambar2 Hazim... Sekarang turn hazmi laks... Jom layan piccas daq Jemi masa gunting rambut semalam k..

 Tunngu turn, masa ni uncle tu tengah gunting rambut org lain...
Sabo yer dak encem...

 dah tak sabo sgt dah....
kat mulut tu henti2 sebut "unting, unting"
Lagilah tak sabo bila dok tengok rambut abg hazim sedang digunting...
huhu

 Tersenyum gembira dapat gunting rambut...
Tengok tu senyum sengih jer...
Perasan hensem lah tu... hehe

 Memang respect lah bila uncle tu leh guna pisau cam ni nak kemaskan rambut dak encem nih...
kan main steady jer....

dah siap
Uncle tu siap wat rambut pacak lagi...
Sekali tengok cam dak gegurl wat tocang pun ada
hahahahha

Hazim Ikhwan gunting rambut lagi

Assalamualaikum...
dah lama tak der n3 bujang2...
Jadinya nak bercerita sal Hazim n Hazmi lah...
Rambut depa tu dah panjang.... tak kemas pun...
jadinya petang semalam decide potong kan jer lah...
p kedai yg biasa p tu... tukang gunting nyer lak tak de...
Yang ada tu gunting nya tak cantik...

Makanya... p jer lah kedai India... My hubby pernah bawa bujang2 ni p gunting hari tu... kemas...
Both of them memang dah tak sabor...
Asal dari 2 bujang... my hubby join sekali...

Cam biasa gambar lah kan.... n3 ni versi Hazim dulu...

....Tara...
Inilah yg Hazim selalu sebut bila wat gaya cam ni..
hazmi mesti akan ikut..
Puas main2 sambil tunggu turn

Muka ceria n hepy
dapat gunting rambut...

Asal gunting rambut
mesti perasan Hensem
adik hazmi pun sama

Siap sudah...
gaya rambut baru...
tapi tak dapat nak pacak sgt..
huhu

Punya lah excited rambut baru, nak p sekolah pagi tadi pun minta wat kan rambut pacak cam ni... Semangat Hazim p sekolah pagi tadi ngn gaya baru...hahahhaha
perasaan dah besar tau... Rajin sangat bagitau mama "Hazim dah besar, dah pandai jaga diri Hazim sendiri".... iyokan jer lah... Moga jadi anak yg soleh... AMIN...



Next n3 Hazmi lak interframe....

Isnin, 21 Februari 2011

~~Minggu Ujian~~

Minggu ni kat sekolah bermula dengan esok.... Semua murid akan menduduki ujian bulanan yg pertama untuk tahun 2011... Menjadi kebiasaan hari ni, semua guru akan membuat ulangkaji bersama ngn murid2.... tambah2 lagi bagi matapelajaran yg ujiannya esok... Kadang2 cikgu yg lebih bersemangat daripada murid...hehehe

Jadi aku pun apa kurangnya.... masa cam nilah digunakan untuk menyelesaikan pelbagai tugasan yg ada.... terutamanya menyemak buku2 latihan murid... bagi aku yg menjadi guru data... Minggu ni juga lah semua guru data dapat berehat seketika kerana portal Emisonline nyer dibekukan dari 21hb hingga 28hb untuk disemak oleh pihak yg berkenaan... Tunggu n lihatlah apa hasilnya nanti... Jika masih terdapat ralat utk sekolah masing2... Betulkanlah... dah memang tugas kita kan....

So, tak sabar nak tunggu paper exam utk mata pelajaran yg diajar... Math thn 5 dan Science thn 6... Rasanya aku yg terlebih risau... sbb ramai murid thn 5 tu masih sgt lemah nak wat bahagi.... susah hati sungguh... dah menjadi tanggungjawab kita kan cikgu2... kalau dah minggu exam ni beban tugas sedikit bertambah sebab perlu menyemak kertas jawapan murid2... terutamanya cikgu BM dan BI yg perlu menyemak karangan murid... kadang2 bila membaca karangan murid2 ni ada juga yg menjadi kan kita ketawa sendirian... penghibur hati di kala penat...

Kebetulan pula sekarang ni isu beban tugas guru makin dipersoalkan... bagi aku tepuk dada tanya selera... masing2 ada hati... tahu menilai.... dah berkata lebih nanti tersalah cakap lagi susah...
So bagi aku setiap tugas yg kita lakukan masing2 ada beban tersendiri... Tiada yg mudah untuk hidup senang... yang penting keikhlasan....

Ahad, 20 Februari 2011

Silap dan Cuai

Semalam ada sek ganti... Hazim pun sama tapi kat Tadika nyer wat sambutan Maulidur Rasul... Jadinya  my hubby lah yg hyantar n ambil... Tengahari tu plan nak mkn kat Giant Tampoi... Me n my hubby mkn nasi campur... Hazim laks nak makan KFC... Kebetulan terorder lebih... tapau lah bawa balik...

Jadi adalah satu kotak kecil n satu gelas air milo.... Teringat lak Dynamo dah habis... so masuk lah Giant... rasanya semua tau kan bila nak masuk Giant ni tak leh bawa masuk per2 kan so, KFC tu kenalah letak kat tempat simpan barang... Cuma sistem kat Giant ni kalau makanan tak dapat nombor... kira pekerja ni letak n main agak jer lah bila nak bagi balik kat kita... kan pelik.. tak salah rasanya kalau bagi no... kita pun ingat kan ... Cuma rasa aku kalau ada yg terlupa depa ni leh mkn kot sbb tu tak bagi no... Ni pendapat aku lah... tak tau lah per reason Giant tak nak bagi no utk mknan nih...

So nak jadi citer bila aku dah siap beli sumer... nak ambil balik KFC tu, my hubby pg lah ambil... so dia tanya aku yg ni ker... aku pun cakap lah bukan yg ni cz yg kita punya ada air... yg ni ada nugget jer... Hampeh sungguh... Aku pun p la bg balik kat pekerja kaunter tuh n bg tau bukan aku punya ni... Terkebil2 pekerja tu cz masa tu ada KFC yg tu jer...

Aku pun terus lah cakap "dah lah silap cuai lak tu"... Cam ner ni... nu bukan saya punya... cam ner lah leh bagi kat orang lain... huhuhu... Memang bengang sesangat masa tuh... Tiba2 pekerja yg lagi sorang tu datang bawa KFC tu ntah dari mana... Rupanya ada makcik tu kata pekerja tu bg KFC kat pelanggan India... Lagi lah aku bengang.... nak tak nak aku ambil lah juga KFC aku tuh...

Bila dah dapat aku follow lah pekerja tu tgk dia bg KFC yg silap tu kat sapa... Memang sah India... dan masa tu juga aku perasan air milo aku tu dah tinggal separuh... tak taulah nak kata tumpah atau pun dah di minum oelh orang india tersebut... even kalau org melayu pun aku dah teragak2 nak minum ker tak nak milo tuh... memang tekak dah terasa geli geleman... Lastly buang jer lah air milo tuh... rasa sangat rugi... Geram sungguh kat pekerja tuh.... GRRRR....



kalau le ada pihak pengurusan Giant yg baca ni tukar lah sistem tu... tak salah kalau mknan pun bagi nombor kan... bukannya menyusahkan pun...

Rabu, 16 Februari 2011

.:RaBU YANg PAdAT:.

Kalau hari Rabu... jadual ngajar ni memang padat... apataknya..  mula ngn kelas tambahan murid tahun 6 sains kol 7pg sampai 7.20pg... pastu nak terus sambung kat kelas tahun 5 math lak dari 7.20 sampai 8.20... tambah tak best bila kelas tahun 6 tu kat bangunan lain... kelasnya kat taingkat 2.. pastu kena lak panjat tangga ke tingkat 3 yg bangunan nyer jauh sket dari bgunan thn 6 tadi... memang confirm aku akan masuk lambat sket kelas thn 5 tuh... dah masuk kelas tercungap2 lak... penat..huhuhu

pastu rehat jap dari kol 8.20 tu sampai 10.10.... masa ni lah nak p mkn jap... nak semak buku budak2 n tak lupa aku bukak jap blog ni update story...heheheh...

dah siap mkn terus sambung kelas ngn thn 5 ngajar Kemahiran hidup dr 10.10 sampai lah 11.10... Sambung terus ngn kelas thn 6 sains dari 11.10 sampai lah 12.40tgh... masa ni kalau tak mkn awal2 memang confrm aku dah lembik...

kalau mengajar ni kira salah lah kalau cikgunya duduk jer kat meja... tapi biasanya ada gak yg wat cam tu sebab dah penat... masa ni juga lah kita nak panggil murid2 yg lemah n bagi explaination lebih sket... ataupun masa ni jugalah murid2 yg tak wat keje kena panggil wat kat meja cikgu di belakang... Bila time cam ni boleh lak depa siapkan... pelik kadang2 ni ngn karenah murid2 sekarang...

kalau dah habis kelas kol 12.40 tu tak der lah aku terus balik... belum masa balik k... jadual kat sek ni masa semua murid2 balik 1.10... So cikgu cikgi paling cepat balik pun 1.30ptg... tapi aku jarang balik awal kalau keja data tak siap... huhuhu

k lah nak stop dulu... kang banyak2 membebel tak sempat nak mkn...
Selamat mengajar wat cikgu2 semua....

Selasa, 15 Februari 2011

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum semua....
Rasanya lom terlambat kan nak wish selamat menyambut maulidur rasul bagi tahun 1432H...  Rasanya semua orang yg sedang bercuti sedang2 berehat bersama keluarga tercinta ataupun sedang bersama2 melakukan aktiviti riadah bersama ahli keluarga... Mesti best kan...

Aku????????? hari ni bercuti kat rumah jer... bersama bujang2... Hazim dari bangun tido tadi asyik tanya apa kita nak buat hari ni mama?.. jawapannya dok kat rumah tengok TV jer lah...

Cuti kali ni bagi peluang kat my hubby ngn fevret aktivinya laks... apa lagi kalau tak p memancing... Cuti sehari tak der lah p mancing ikan kat laut dalam... cuma p mancing udang galah kat area Kota Tinggi... apa2 pun yg penting my hubby hepy... tak kisah lah dapat ker tak udangnya... Yg penting gian memancing dapat lah release sket..... hehe

Kalau dulu sebelum ada bujang2 ni memang lah aku slalu join skali my hubby p mancing... Ingat lagi kalau mancing udang galah ni ada satu sungai kat area pekan Gelang Patah... tapi sekarang sungai nya dah tercemar cz ada byk kilang kat area sungai tu... memang dah tak der lagi udang galahnya... huhu....

kalau dapat besar2 cam ni memang best..
Gambar dr pakcik google

**yg penting jgn mancing pompuan dah ler kan... hehehe

Isnin, 14 Februari 2011

.:Asam Pedas ikan Pari:.

Ahad semalam Hazim asyik minta masakan ikan pedas macam mak masak... Katanya mama masak tak sedap... mak masak sedap... Atas permintaan Hazim, tanya lah Mak Nab nya apa lauk yg selalu bagi Hazim mkn... dah agak dah mesti Asam pedas Johor style....

Sebenarnya aku tau lauk tu tapi tak pernah masak semenjak duduk ngn my hubby kat rumah sewa ni... masa dok ngn MIL dulu der lah juga masak... tapi memandangkan my hubby tak makan lauk asam pedas ni, tu yg tak pernah masak langsung...

Tapi Ahad semalam atas permintaan Hazim.. my hubby p pasar belikan barang2 yg perlu utk masak asam pedas... Semestinya lah ikan pari... Berdebar pun ada bila masak... rasa cam nak masak utk org ramai jer... padahal Hazim ngn my hubby jer... Bukannya apa takut tak sama lak rasanya cam Mak Nab nya masak... kang penat2 masak Hazim tak nak lak makan..

So google lah juga cari resepi... semuanya sama jer cam cara MIL masak... so rasanya nak kena asah balik bakat terpendam ni... jadinya aku cubalah cara aku lak masak asam pedas johor style nih...

Dari awal pagi bertungkus lumus... Bila masak jer soh Hazim cuba rasa... katanya sama cam Mak Nab masak... Syukur Hazim suka... Bukan main byk lagi Hazim makan nasi... Suka sangat... YESSS!!!
My hubby yg tak suka mkn pun katanya sedap!! Siap soh masakkan lagi tapi nak masak ikan sembilang laks... lain kali yer...

Buktinya...

Asam pedas Ikan Pari
So Yummy

Larian Perdana Mahkota Johor

12 hb Februari 2011 (Sabtu)


Larian Perdana Mahkota Johor @ merentas desa.... Dirasmikan oleh Temenggong Johor di Dataran Johor Bahru jam 8 pagi... Disertai juga oleh TUNKU Mahkota Johor Tunku Ismail yang mengetuai Larian Perdana Mahkota., 3 buah SK dan 3 buah SMK yg berdekatan ngn dataran... Melambangkan 1Malaysia... juga merasmikan 1Murid 1Sukan ...


So kat sekolah aku pun samalah cz satu negeri Johor serentak melaksanakan Larian Mahkota Johor ni pada masa dan hari yg sama...


Lebih kurang jam 7.30 barulah bermula ngn acara memanaskan badan oleh murid2, cikgu2 dan ibu bapa yg turut serta.... kalau ikut laluan lebih kurang 1.5KM... selepas acara memnaskan badan, cikgu yg jaga check point bergerak ke tempat masing2... aku bertugas ngn cikgu E'ellya jaga check point 1... dekat sgt ngn sekolah... Ada pegawai polis yg turut sama menjaga dan melancarkan lalu lintas...


cam biasa gambar lagi....

 Guru2 memanaskan badan

 Aktiviti memanaskan badan oleh murid

 sukanya dia dapat merentas desa

 Pegawai polis membantu menjaga lalulintas


 Ibu bapa yg ikut serta berlari

 Kumpulan pertama selamat sampai


 Cam tak puas jer berlari 1.5Km...

 yahoo...

Ingatkan  lama lah budak2 ni berlari... Rupa setengah jam jer dah siap.. habis jer berlari ada lah acara cabutan bertuah... tapi satu gambar pun lupa nak snap...hahhaha

Kol 9 pagi semua acara dak siap... Cikgu2 murid dah pun boleh balik...

Ahad, 13 Februari 2011

.:Lepas tengok anggur, Kita p mancing laks:.

Lepas dah puas tengok anggur, plan nak p mancing laks kat area empangan Beris tu... Kata ayah dia p hari tu ada orang memancing... Best sangat kawasan nya tenang jer... Tapi jauh sket lah dari ladang anggur tu...

Empangan ni dulu kampung orang tapi kerajaan bayar lah duit n pindah kan depa semua kat kawasan perumahan baru....

Tapi kuar petang tu dah lewat.... maklumlah hari Jumaat... so bertolak lps sembahyang Jumaat lah.... Masa sampai kat kawasan tu terkejut gak... rupanya duk kat puncak Beris.... Memang cantiklah pemandangan...

Ada chalet utk family yg sukakan suasana damai n tenang.... harganya RM60 satu malam.... My hubby plan kalau balik Baling lagi, ingat nak p tido kat sana lah... leh bawa khemah n tido kat luar..

 Berkemas sebelum bertolak p tasik Beris
...Ayah...

 Baru jer sampai...
Tinjau kawasan..
Kat mana lah tempat best nak campak joran tuh

 My hero... Hazim

 Hazmi veerangan nak panjat pokok...hehe

 Hai fizi... per lagi yg dibelekkan joran tu...
Cepat letakan cacing wat umpan..heheh

 Bukan makanan tau...
Makanan utk ikan... 
Cacing 

 Orang Jb tunjuk teror

Per lah yg dibincangkan..
Tak der yg mengena ker

 Hazim Ikhwan

 Hazmi n Wan

 Mak Su n Hazmi

Disebab kan kuar rumah dah lambat so masa utk memancing ni memang lah sekejap sgt... tak der pun rasa ikan makan.. huhu..apatah lagi nak dapat ikan..

Tempat ni sgt2 best... Lain kali akan cuba datang lagi...

Sabtu, 12 Februari 2011

Ladang Anggur Beris, Kedah

Lepas majlis dah selesai, plan nak p jalan2 tengok ladang anggur yang ada kat area Empangan Beris, Sik, Kedah... Kalau dah anggur nya kat Malaysia, Ramai lah yg nak p tengokkan. hehehehehe... So aku pun sama lah.... Alang2 dah balik, p lah sekali... Rupanya kena bayar RM3 setiap kali masuk...

Anggur yg dijual 1/2 kilo RM 12.... Ok lah rasanya... segarkan... Anggur dari ladang...hehe...
Tapi harga ni dah naik sbb musim cuti kot... Ramai yg datang masa aku datang hari tu... masa mak ngn ayah p dulu sekali masuk RM 2... Anggur RM10... Bila ramai jer harga pun naik...

Tapi tahniah lah pada org melayu kita yg berjaya cam ni.... Bagus kalau usahanya betul2 membuahkan hasil...
Apalagikan... gambar lah utk diabadikan... jom tengok...

 Seriusnya papa...
hazim masih ngantuk
Yg baju belang2 tu anak sepupu... Haziq

 Anggur segar dari ladang
rangup

Hazmi dan tok
Masih cuba nak petik

 Dah setangkai Hazmi jatuhkan.... hhehehe
Cepat2 org ramai kutip mkn...
sedang berusaha lagi...

 Ceria... Kelakar...
Hazim dah terpetik sebiji
cepat2 soh dia mkn tapi takuuut...

 kalau betul2 leh makan...
Dah lama kenyang perut..
huhuhu

 Pintu masuk
RM 3 per person

 Byk nya kete hari ni...

Rombongan Pak Romli
Semangat nak tengok anggur

Jumaat, 11 Februari 2011

..:Majlis Pernikahan farihan n Norman:..

3 Februari 2011 (Khamis)

pada hari yg sama.... dua majlis serentak... Kedua2 nya berseri dengan serba putih...
TAHNIAH....
Semoga berkekalan dunia akhirat...
AMIN...

Cam biasa piccas di mana2...hehe

 masuk ke masjid utk majlis akad nikah

 Pengantin perempuan

 Pengantin lelaki
berdebar menatikan saat melafazkan akad nikah

 Akad nikah

 Sah!!!!

 Selamat sudah...AMIN


 my sis, mak, ayah n Norman


Pengantin Senyum ceria....
 My family...

 upacara membatalkan air sembahyang

 Syukur...
Selamat Pengantin baru
 Mas kahwin
RM????

Selesai sudah utk majlis pertunangan n pernikahan...
Bulan 3 ni balik Kedah lagi....
14 Mac >> Majlis persandingan 
16 Mac >> majlis kat rumah pengantin lelaki laks...
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~