Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 25 Mac 2011

nak update story tapi....

plan nak update blog ngn gambar2 majlis kat kedah... punya lah semangat tapi....
bila nak upload gambar... dah tak boleh.... space kat blogspot dah penuh...huhuhu

so pernah baca kes cam ni kat blog org lain.... kata ada yg tambah author... dah try tapi tak best lah... pastu try tanya kat adik.... dia bg solution simpan gambar kat photobucket... pastu add gambar dari link kat photobucket tu...

tapi ada masalah lagi... bila nak daftar kat photobucket tu.... code yg dia soh masukkan asyik tak der jer.... tak dapat lah nak mendaftar.... bengang seh...

So nak update story mory asyik tertangguh jer....

any solutian.... der saper2yg ada idea leh lah kongsi yer kawan2....

harap2 dapatlah bantuan dari kawan2 k....

Selasa, 22 Mac 2011

Majlis 14hb Mac 2011 @Baling Kedah

Kali ni balik kampung lagi sbb ada kenduri kawen my sis.... So kebetulan cuti sekolah... kalau kat Kedah cuti sekolah seminggu.... semingulah gantung periuk n kuali.... makan nasi kenduri jer... boleh dikatakan setiap hari... tak yah nak tunggu Sabtu atau ahad jer....

jadinya kenduri kat rumah kali ni hari Isnin..... jadi aku n family bertolak balik dari Jb pada hari Sabtu 12hb... agak lewat sbb kena wat kelas tambahan utk murid tahun 6... huhuhu... pakcik yg kerja kat S,pore tumpang balik sekali....

bila dah sampai tengok semua keperluan dah ada... Khemah n bangsal utk rewang2 pun dah tersedia... Nilah best kenduri kat kampung semua nya kerja sama.... tak der nyer bufet.... memang best... cam kendurinya 3 hari 3 malam....

sebahagian gambar pengantin dah masuk kat Fb.... so nak letak gambar rewang n makanan jer kat blog nih.... jom layan


the best menu for d day....
memang tak cukup... ayah order 120 ekor...
terasa cam nak makan lagi....
sedapppp....



















rewang2 dari hari sabtu, ahad hingga pagi kenduri....
memang best... ramainya org kampung yg datang menolong...
pelbagai menu utk jamuan... kuih muih... dan paling sedap sarapan pagi ahad pulut ngn kelapa ngn ikan masin...

my hubby lak dapat menu baru bila first time makan kerak nasi ngn ikan masin... dapat pulak mkn kerabu dari umbut bayas (rasanya org kedah tau kan... hehe) kalau kat negeri lain tak tau lah panggil umbut ape... pokok kat dalam hutan... bak kata org kampung "kena masuk bukit baru dapat ambil umbutnya"... pokok nya berduri , memang susah lah nak ambil... orang kampung pun dah lama tak mkn...

nasi mkn plak ngn kari daging campur batang pisang.... Kan main la aku pulun cz dok kat JB tak rasa semua2 tu.... dah lama rasanya tekak ni tak mkn kenduri gulai kawah kat kedah.... Untuk jamuan kenduri tgh hari tu nasi putih jer habis 7 kawah... siap masak lagi utk tetamu yg datang waktu petang.... anggaran satu kawah nasi leh mkn 400 org tetamu... memang ramai sgt yg datang.... sangat2 meriah w/pun cuaca sgt panas....








dah settle majlis.... petang nya hujan turun sgt lebat.... tapi malam tu nya plan masak mee bandung n sup tulang kaki lembu tetap menjadi.... menu terakhir utk majlis ....

memang superb sampai my hubby mkn sampai 2 pinggan... terima kasih utk semua yg bertungkus lumus membantu menjayakan majlis... terima kasih juga utk yg datang memeriahkan majlis....

Isnin, 21 Mac 2011

....bila dah balik kampung....

cuti sekolah seminggu baru ni balik kampung....
mana lagi kalau tak ke Baling Kedah.... kampung aku....
CNY dulu balik cz my sis wat majlis bertunang n bernikah...
kali ni balik majlis kawen at my home ngn sebelah pengantin lelaki...

jadinya dah lebih seminggu blog aku ni bercuti...
bersawang bagai nak rak....
so hari ni masuk rumah nak berkemas n cuci per2 yg patut....
ntah ada ker tak org yg datang rumah masa aku bercuti ni...
saper2 yg sudi singgah baca n3 lama.... terima kasih...

minggu ni akan menyusul citer2 baru terutamanya gambar2 majlis...
tunggu..........

Khamis, 10 Mac 2011

Selamat ulang tahun kelahiran ke 55

2 hari lepas besday mak.... hari ni lak besday ayah... memang sehati sejiwa kan.... sambut besday pun bulan yg sama... selang sehari jer.... khas untuk ayah...

SELAMAT MENYAMBUT ULANG TAHUN KELAHIRAN YG KE 55
SEMOGA PANJANG UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI
DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN
DAN DIBERKATI OLEH ALLAH HENDAKNYA...
TERIMA KASIH DI ATAS SEGALA JASA DAN PENGORBANAN
YG TAK MUNGKIN LA LUPAKAN...
SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN...
JASA DAN PENGORBANAN AYAH TAK TERBALAS...
TERIMA KASIH IKHLAS DARI LA...
d loving couple....
Sayang ayah!!
Sayang mak!!!

Selasa, 8 Mac 2011

SELAMAT ULANG TAHUN KE 53

Hari ni besday mak.... Dari pagi tadi nak buka blogspot nih... nak wat n3 khas utk mak... tak sempat jer... ngn 7 masa mengajar... kls tmbhn sampai kol 3ptg... huhuhu

Balik rumah lak... nak dapat line kan main susah... Syukur akhirnya dapat gak... so khas utk mak....

SELAMAT MENYAMBUT ULANG TAHUN KELAHIRAN YG KE 53....
SEMOGA PANJANG UMUR DAN MURAH REZEKI
TERIMA KASIH DI ATAS SEGALA JASA 
DAN PENGORBANAN MAK 
SELAMA MEMBESARKAN LA DARI KECIL SEHINGGA SEKARANG...
TIADA SESIAPA PUN YG DAPAT MENANDINGI KASIH SAYANG MAK
SEMOGA HIDUP MAK DIBERKATI DAN DIRAHMATI ALLAH HENDAKNYA...
....AMIN....

SAYANG MAK!!!!

Isnin, 7 Mac 2011

MC

Hari ni tak p mengajar... 
MC coz tak sihat... 
dari malam tadi tekak ni sakit sangat sampai nak bercakap pun susah... 
Peritnya...
pagi tadi bila bgn tido rasa satu bdn dah sakit2... 
tak best nya ..
huhu.. 
sms GB ngn GPK 1... 
Bg tau lah nak p klinik... 
So doktor syorkan MC dua hari... 
Tapi tak leh nak terima sebab...
esok kelas ada 7 waktu...
nanti kesian cikgu2 yg kena relief waktu aku...
tambah lagi waktu petang ada kelas tambahan tahun 6...
hari ni pun dah 5 masa...
Terima kasih utk semua cikgu yg tolong reliefkan utk hari ni....
Thanks a lot guys....

Sabtu, 5 Mac 2011

.:kalau dah petang mesti ke sini:.

Sekarang ni asal petang jer Hazmi dah sibuk minta kaki @ selipar utk kuar main... nak sebut selipar tak pandai lagi... jadinye semua dia sebut kaki... Kalau kat rumah ayah @ pengasuh helmet jadi kepala... huhu

So kalau my hubby shift malam atau pagi memang cam rutin lak bawa bujang2 ni p main kat Taman... Kat ner lagi kalau tak kat area Bukit Indah...

Petang Rabu baru ni bawa lagi depa p main kat taman yg ada kat situ... paling suka Hazmi lah w/pun mata dah ngantuk... masih segar kalau kat taman... budak2 memang cam tu kan..hehe

2, 3 kali berjalan pun jatuh... bangun lagi main lak gelongsor... last skali dah tak larat main gelongsor terus tersembam... dah benjol mulut... menagis... Tapi bila ajak balik... tak nak juga...

Berangan cam budak dah besar... asal naik buai jer minta papa ke tepi... Kang kalau jatuh lagi lah susah dik ooii... huhu

Mesti ada gambar utk diabadikan...

 bersemangat walaupun jalan pun dah melayang... 
Hazmi memang lebih lasak dari abg Hazim...

 masa ni main slide pun dah meniarap...
pusingan terakhir sebelum tersembam...
huhu
 
Hazim yg sentiasa ceria..

Jumaat, 4 Mac 2011

MARI MENGAJI

Jom kita mengaji.... kali ni Dak Jemi sibuk usung muqadam n rehal... tak habis ngajak mamanya jom ngaji... Asalnya malam tu minta Hazim mengaji... nak tau jugalah apa yg dia dah baca n belajar kat rumah maknya @ pengasuh hazim.... So bila dah abg mengaji.... adiknya pun turut serta... lagi sibuk dari abg Hazim... Aku yg asalnya dari Kedah memang tak tau langsung nak ngajar anak membaca cara org Johor... memang macam langit n bumi... sapa2 yg dok Kedah tau lah cara baca nya cam ner kan... Bila aku bercerita ngn Cikgu2 kat sek ni pun, depa pelik dengar cam na cara org utara ni ngaji kan... tapi mengeja jer yg tak sama... cara bacaan nya tentu lah sama... jadi lebih mudah jika baca Iqra' sahaja....

Tapi aku prefer kalau hazim tahu mengeja... lagilah mengenal.... Penangan ngaji malam tu... bangun tido esok pagi pun Hazmi dok usung rehal... Merengek nak ngaji... dah lah masa tu  baru kol 6.40pg... aku yg sibuk dok bersiap nak p mengajar... Hazim yg sibuk bersiap nak p sekolah....

Akhirnya Hazmi dok kat tangga ngaji sorang2... kat mulut tak henti2 dok sebut "Bismi"... berulang2 kali... nak baca penuh belum pandai...huhuhu..

So lajulah mama yg tengah sibuk ni snap gambar Hazmi mengaji di pagi hari... Jom layan...


Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~