Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 28 April 2011

kami Ke Sini lagi..... lalalala

ke mana tu??????????
Mesti lah ke Taman Bukit Indah lagi..... 
Bawa bujang2 main2 kat taman di situ....
Biasanya kalau pergi pun....
Bila my hubby keje shift pagi atau malam...
tapi minggu ni bila ptg jer asyik hujan....
Kesian!!! dok kat dalam rumah tgk TV....
Actually dah lama citer ni tersimpan.... 
dan lama gak gambar2 tersimpan kat photobucket.com.
sebelum berpindah masuk kat ini...heheheheh

Sibuk memanjang.... ada jer fail2 n data2 yg nak siapkan n dihantar ikut due.... 
iiissskkk.... nak merungut pun memang dah tanggungjawab kan...
so wat satu2....
yg dulu di dulukan....
huhuhu

tak nak bebel banyak2....
nak letak gambar ni jer....



 Semua slide dia cuba....
Bila jadi adik semua nya jadi berani...
Mungkin ada abg depa leh ikut agaknya...
kalau abg Hazim dulu puas ngajak...
semuanya takuuuuttt...
 
 "PEACE"
Hazim sentiasa ceria...

 dah puas main2 kat taman....
Jalan2 kat sini laks...
Tapikan...
Yg gugurl tu anak sape????????
anak mama bujang2 jer...
hehehe

 Hazim again

Kita menang!!!!
Menang apa laks?????
Yg penting kita hepy...hepy...hepy...


**apa plan hujung minggu ni.... cuti 3 hari....

Rabu, 27 April 2011

Bila dah balik rumah.... Gini lah gaya Hazmi...

Hobby Hazmi sekarang.... mesti nak panjat meja TV.... pastu menjeritlah abg Hazim.... "adik, jgn tutup TV"...
Yg poning mama lah juga dok melayan korang bergaduh.... Adik nya lagi lasak n garang dari abg....
Jom tengok gelagat Hazmi bila memanjat....

 Kan main suka lagi...
bersantai dia dok kat atas tuh..
hehe

 masih cuba nak wat Peace...
tak menjadi lagi...
huhuhu

 nak juga dia tgk kartun...
kalau kat bawah kan senang nak tengok...
rasanya makin lama makin senget meja tu...
Hazmi pijak n panjat...
huhuhu

 kan main senang hati dia dapat tutup tv tu...
dapat lak dia cari button nak tutup tv...
mama sendiri kalau tutup guna remote jer....

## jgn lah kamu jatuh sudah.... kalau nak turun pandai lak dia jerit panggil mama..........

Selasa, 26 April 2011

Hazim & Sukan Rangkain Tadika Iman 2011

Ahad lepas, rangkain tadika iman bahagian selatan mengadakan temasya sukan utk murid2 tadika iman... So Hazim pun ikut serta.... Ada 13 buah cawangan Tadika Iman ngn lbh kurang 700 org murid... Wat kat Kompleks Nusa Mutiara kat area Taman Dato' Onn.... Ada lah dalam 13 buak khemah utk setiap cwgan

Hazim memang excited cz dah seminggu tadika wat latitan sukan.... Hazim masuk satu acara jer...

 sebelum acara bermula...
TP stand for Taman Perling

 excited sebab tiba2 Mak Ngah ada...
hepy kan main...


 
 Gaya peace Hazmi yg masih tak menjadi...
huhuhu

Mak ngah Hazim

 Perbarisan masuk...
Menunggu majlis mula
 Acara yg Hazim sertai..
Lari n susun blok jadikan bangunan..
1 kumpulan 5 orang...
 Dapat tempat ke 3 jer...
OK lah kan dari tak der langsung...

adik Hazmi yg ikut sama excited sepanjang masa...

Dalam kol 11.30 pagi dah tamat semua acara... Memang best lah tengok gelangat kanak2 ni bersukan... Hazim yg palin hepy skali.... Sayang anak mama.... Moga jadi anak yg soleh n bijak....

Isnin, 25 April 2011

Bulan Math "Math Drill"

Sepanjang bulan ni adalah bulan untuk Panitia matematik @skul.... So pelbagai acaralah yg telan disusun oleh cikgu2 math utk meningkatkan prestasi murid2... Dengan harapan pemahaman murid akan meningkat... So hari Sabtu yg lepas wat aktiviti math drill utk murid tahap 1 dan tahap 2...

Acaranya murid dibahagi kepada beberapa kumpulan di mana satu kump seramai 5/6 org... ditentukan oleh cikgu... kalau murid2 pilih sendiri nanti unfair laks....

ada 6 checkpoint yg perlu dilalui oleh setiap kumpulan di mana setiap checpoint murid diberikan arahan berkaitan matematik... Tujuan utamanya adalah untuk memastikan murid2 dapat menggunakan teori matematik yg telah dipelajari di dalam kehidupan seharian mereka...

Semoga aktiviti ini dapat menambah ilmu kepada murid2 semua.... gambar untuk diabadikan

 Checpoint 1 > murid perlu mengira jumlah duit syiling 5sen...
bagai nak rak murid2 ni kira..
cuma ada 1 kump jer yg jwpan nyer betul
daripada 18 kump...
Poning kepala cikgu math tengok2 budak2 ni kira...

 Chekpoint paling senang
jatuhkan kon..
nyatakan bilangan kon yg jatuh daripada kesemua kon
dalam pecahan dan peratus

 kat sini...
muris2 kena lah timbang berat badan masing2
pastu kena jumlahkan semua
cari purata berat murid....

ni lak aktiviti murid2 tahun 2 dan 3
ada byk lagi gambar 
cukuplah 4 di sini
yg lain dah ada kat FB...

penat nyer aktiviti hari ni.... terasa lenguh kaki dok perhati murid2 ni.... paling tention bila ramai murid tak dapat nak mengaplikasikan apa yg telah mereka pelajari.... 



note: hari Ahad ada sukan utk rangkain Tadika Iman... Next entry sukan dan Hazim...

Jumaat, 22 April 2011

kita bako

Minggu lepas 2 kali bako kek atas permintaan hazim... Mula2 cam biasalah dia minta kek coklat tapi masa tu bahan2 tak cukup.... so dia minta lak kek pelangi @marble.... Hazim suka panggil pelangi sbb 3 colours yg ada tuh... merah, hijau kuning.... tapi tak ambik gambar pun...

2 hari bawa bekal kek p sekolah.... dah hbs minta mama wat kan kek coklat ngn pelangi.... Mak aii nak 2 bj sekali... alasan hazim.... dia leh mkn selang seli....

So balik skul hari Rabu wat kan kek marble tapi kali ni letak coklat jer.... senang cakap 2 dalam satu.... Hazim pantang nampak kek semua sedap jer.... resepi mama biasa ambil dari myresepi.... tapi macam resepi gak try.... last sekali guna resepi yg ni memang selalu menjadi lah kalau buat...

so kat sini nak kongsi lah resepi yg mama selalu wat tu... TQ to myresepi.com...





















bahan2:-
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan mentega
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bikarbonate soda

cara2 nak buat:-

ayak tepung, bikarbonate soda dan baking powder 3 kali

pukul gula dan majerin hingga sebati n kembang... tak perlu lama... lebih kurang 5 minit
masukkan esen vanila.... biar sebati...
masukkan telur satu per satu... biarkan sebati...
masukkan susu cair... biarkan sebati...
masukkan bahan2 yg telah diayak tadi....

kalau nak wat 3 colour... bahagikan kpd 3 bahagian n masukkan colour ikut yg kita suka... masukkan dalam loyang berselang seli..

kalau nak wat cam kat atas... bahagi kpd 2 bhgn... satu tambah coklat sket... masukkan selang seli...

bakar selama 30 mint dgn suhu 150

selamat mencuba....

Isnin, 18 April 2011

Jeruk Mangga @skul

Hari ni mengajar Science tahun 6 tentang food preservation... so kena lah ajar cara2 nak simpan mknan spy tahan lebih lama... salah satu caranya kena buat jeruk mangga..

So bukan main suka lah bebudak ni bila bab amali nih... jadinya hari Jumaat lepas dah pesan lah bahan2 yg perlu di bawa... cara2 nak wat jeruk ni berbeza sket kalau ikut dari buku... kalau zaman mak buat dulu2 lagi sedap rasanya...

Per2 pun ada lah gambar untuk diabadikan... tapi lupa nak ambil gambar masa awal2 aktiviti... bila dah siap baru teringat nak ambil gambar...

Murid2 6K tahun 2011... kalau bab bergambar semua excited... siap pesan tu "cikgu, masukkan kat FB yer"...Jadi nya atas permintaan dah selamat share kat akaun FB....hahhah




Saper yg nak cuba buat jeruk mangga leh lah try cara2 kat bawah ni....
1. basuh buah mangga dan potong buah kpd kepingan kecil
2. rendam buah mangga bersama larutan garam lebih kuarng seminggu... letak garam yg byk... kalau boleh   
    biar air tu ada tompok2 putih di permukaannya....
3. pastu buah air tadi, dan masukkan larutan gula yg pekat.... 
4. tambah cuka sedikit...
5. tunggu lah sampai jeruk mangga tu menjadi... boleh lah mkn...



P/S...suka mkn jeruk kelubi n mangga yg mak n ayah buat masa zmn sek dulu... sedapnya....

Khamis, 14 April 2011

RAM's Collection "Sutera Bidadari"

Bagi yg belum tau RAM adalah singkatan kepada penulis novel Tuan Ramlee Awang Murshid. Beliau merupakan penulis novel berunsurkan thriller.... Memang dah jadi fevret aku semua buku2 hasil tulisannya... lagipun kalau baca novel2 hasil dari tulisan beliau ni jarang kita dapat agak endingnya... nak lompat page sikit pun tak boleh... sure tak faham nanti... mesti give 100% lah kalau baca buku2 tulisa RAM ni...

So aku baru dapat tau RAM ada tulis novel terbaru trilogi novel Bagaikan Puteri... Kira ni buku ke 5 lah. Tajuk nya "Sutera Bidadari". Confirm aku akan beli tapi by the end of this month baru kuar... tu pun kat PWTC sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011 yang berlangsung selama seminggu dari 22 April hingga 1 Mei 2011. saper2 yg dok kat area sana leh lah dapatkan cepat...

 dapat gambar cover ni pun dari blog kelabram


Aku??? tunggu bila dah sampai kat kedai2 buku kat JB ni.... Tak sabar sangat2 nak baca kesinambungan citer Laksamana Sunan....Cam rindu jer ngn watak Laksamana Sunan dalam semua hasil tulisan beliau...huhuhu

Jadi saper2 yg nak tau lebih lanjut leh lah singgah kat blog kelabram. Kat blog ni juga ada juga sebuah video promo dari gambaran visual penulis sendiri... teruja sgt aku tengok.... Best giler...



JOM RAMAI2 KITA BACA "SUTERA BIDADARI"

Selasa, 12 April 2011

lama gak tak update story kat sini.... buka blog hari2 tapi dok ngadap dashboard baca citer2 org jer.... cam malas jer semenjak dua menjak ni.... ngadap2 baca blog mamaliena tu wajib cz suka baca keletah dak arif n citer2 dr mamaliena.... bila lah gamaknya aku nak rajin wat citer cam tu....huhuhu

kalau nak dibiarkan bersawang... dah byk sgt dah ada kat blog aku ni.... sometimes rasa cam dah buhsan ngn blog sendiri (bulih gitu)... hari2 balik sekolah aku dok ngadap citer "Marimar"... betul2 rehat, malas nak wat per2 pun even nak menanda buku... Awat jadi malas cam ni ntah... 

Haiii.... ada sesuatu yg mengganggu.... Hormon tak betul ker... iisskkk... pelik memikirkannya.... rasa nya dari awal tahun 2011 ni sampai sekarang mood aku makin merundum... nasib baik kejer yg perlu aku hntar biasanya aku masih dapat tunaikan mengikut ketetapan tarikh.... tapi cam rasa byk yg bertangguh... nak jadi apa lah kamu ini?????????????

Cepat2 bangun.... cepat2 sedar diri... perbaiki diri... Rajin... rajin.... rajin... datanglah kamu... menjelmalah kamu.... i need u.....


chow dulu ada kelas nanti.... see u next time....

Jumaat, 8 April 2011

ganti lagi....

Esok ada sekolah ganti.... ganti utk cuti Depavali 24/10 nanti.... kadang2 hati ni rasa cam M tu tebal jer nak ngajar esok... nak rehat kat rumah hujung minggu...

ni lah kan manusia... yg asyik tak puas jer ngn apa yg ada... Cikgu pun manusiakan... ada masa, ada gak rasa cam tukan... tambah2 bila badan rasa penat...huhuhu

per2 pun selamat mengganti utk cikgu2 n juga murid...




layan maharaja lawak n selang seli gak ngn siaran KBS...


ZZZZZZZZZZZZZZZ

Khamis, 7 April 2011

hepy 23th besday my 2nd sis

2hb april 2011.... besday my 3rd sis.....

Kebetulan masa ni dia ada kat rumah.... saja datang lepak2 kat JB lepas berpenat lelah menguruskan majlis kawen my sis.... Al maklum lah diakan org kuat.... wedding planner, make up, hantaran boleh dikatakan dia yg uruskan semua..... so ni lah masa utk dia berehat sambil tunggu tawaran keje dari Petronas....doa2 ada rezeki di situ....

So plan lah ngn my sis yg kat Kulai tu nak wat suprise lah kononya kat my nd sis.... plan mkn2 kat hutan bandar... n celebrate lah sket ngn kek... tapi disebab kan instinct my sis ni kuat, dah terkantoi.... org yg nak wat suprise lagi over excited dr besday girl.... huhuhuhu

Sebabnya kakak nya yg sulung ni jarang sms.... tetiba hari tu rjn nye sms.... jadi my sis dah dpt agak, maybe akan ada suprise.... cuma dia tak sangka lah ada kek sekali... ingatkan mkn2 jer...

Anyway.... hepy besday.... moga panjang umur, murah rezeki, sihat2 selalu, cepat dapat offer keje n dipermudahkan segala urusan oleh NYA.... AMIN...

gambar semestinya utk diabadikan....
Blueberry Cheese Cake

Hepy time....

ni jer lah adik beradik yg ada
luv both of u so much!!!!!

walaupun suprise tak baper nak menjadi, yg penting ada org terharu gak kan....hehehe
terima kasih utk semua.... Luv u all..... Muuaahhh....

Rabu, 6 April 2011

Makan2 at Tasek Raban, Perak

Ni lah first time singgah mkn kat sini..... Setiap kali balik Kedah mesti lalu kedai mkn ni tapi tak pernah tergerak nak berhenti mkn.... biasa nya masa nak balik Jb sebab lalu tempat mi mesti around lunch time... kalau dr jb nak balik rumah dah petang.... masa tu hati pun dah tak sabar nak sampai rumah jer...

So masa balik baru ni time kenduri adik.... bertolak kuar rumah dah kol 12p.m.... so masa lalu kat area kedai ni dah kol 2p.m... perut memang dah minta diisi... kebetulan plak pak cik yg keje kat S'pore tumpang balik sama.... jadi ambil keputusan singgah makan.... yg famous kat sini biasanya ikan air tawar n ulam-ulaman lah...
bertambah plak sedap bila paak cik belanja.... Terima kasih daun keladi.....

So aku yg memang tak mkn ikan air tawar ni, kira first time lah merasa makan ikan talapia merah bakar.... rupanya sgt sedap... isi ikan tu juicy sgt.... sampai Kata Hazim " Hazim rasa kita patut datang mkn lagi kat sini sebab ikannya sgt sedap".... kalau kita balik Kedah lagi, kita singgah mkn k.... yo lah tu...hehehe

gini lah rupa kedainya.... tempat parking pun besar... tapi time singgah tu dah lps waktu lunch jadi dah tak ramai sgt orgnya....

Ikan talapia merah bakar.... gravy nya sgt sedap....

menu utk tgh hari itu...
tgn saper lah tu yer...

selain kedai mkn kat sini...
ada 2 cawangan lagi....
saper2 yg teringin nak p mkn 
leh ambil alamat ni k...
kalau tak silap salah satu cwngan kedai ni dah masuk kat TV3
program jalan2 cari makan...

memang berbaloi mkn kat sini.... kalau saper yg tak mkn ikan air tawar... ikan laut pun ada... ikan siakap pun ada.... yg nak merasa ikan jelawat pun ada... menu tgh hari tu tambah ngn laici satu jug.... baru RM50.00.... rasa nya murah n berbaloi-baloi.... mesti singgah lagi kalau balik kedah nanti....

Isnin, 4 April 2011

Happy besday to my mother in law

 Hari ni besday my MIL.....
.... my lovely MIL....

to my MIL 
selamat menyambut ulang tahun kelahiran.... 
semoga panjang umur....
murah rezeki....
sihat2 selalu dan
dipermudahkan segala urusan oleh Allah S.W.T....
....AMIN....

....jom mandi....

dah hbs majlis kenduri kawen hujan turun ngn agak lebat.... so sungai kat belakang rumah yg airnya selalu kering.... lepas hujan jadi byk lah sket.... so Wan ajak Hazim mandi.... tapi Hazim bagi lasan takut hangus @hanyut sebenarnya..... jadi adik Hazmi yg berani terus pegang tgn wan ajak "jom mandi".... apa lagi terus wan bawa turun sungai.... jadi ada lah gambar sebagai kenangan....

bila dah masuk geli plak.... tak berani langsung nak letak kaki cz ada rasa kena pasir....huhuhu
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~