Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 25 April 2011

Bulan Math "Math Drill"

Sepanjang bulan ni adalah bulan untuk Panitia matematik @skul.... So pelbagai acaralah yg telan disusun oleh cikgu2 math utk meningkatkan prestasi murid2... Dengan harapan pemahaman murid akan meningkat... So hari Sabtu yg lepas wat aktiviti math drill utk murid tahap 1 dan tahap 2...

Acaranya murid dibahagi kepada beberapa kumpulan di mana satu kump seramai 5/6 org... ditentukan oleh cikgu... kalau murid2 pilih sendiri nanti unfair laks....

ada 6 checkpoint yg perlu dilalui oleh setiap kumpulan di mana setiap checpoint murid diberikan arahan berkaitan matematik... Tujuan utamanya adalah untuk memastikan murid2 dapat menggunakan teori matematik yg telah dipelajari di dalam kehidupan seharian mereka...

Semoga aktiviti ini dapat menambah ilmu kepada murid2 semua.... gambar untuk diabadikan

 Checpoint 1 > murid perlu mengira jumlah duit syiling 5sen...
bagai nak rak murid2 ni kira..
cuma ada 1 kump jer yg jwpan nyer betul
daripada 18 kump...
Poning kepala cikgu math tengok2 budak2 ni kira...

 Chekpoint paling senang
jatuhkan kon..
nyatakan bilangan kon yg jatuh daripada kesemua kon
dalam pecahan dan peratus

 kat sini...
muris2 kena lah timbang berat badan masing2
pastu kena jumlahkan semua
cari purata berat murid....

ni lak aktiviti murid2 tahun 2 dan 3
ada byk lagi gambar 
cukuplah 4 di sini
yg lain dah ada kat FB...

penat nyer aktiviti hari ni.... terasa lenguh kaki dok perhati murid2 ni.... paling tention bila ramai murid tak dapat nak mengaplikasikan apa yg telah mereka pelajari.... 



note: hari Ahad ada sukan utk rangkain Tadika Iman... Next entry sukan dan Hazim...

Tiada ulasan:

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~