Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 22 April 2011

kita bako

Minggu lepas 2 kali bako kek atas permintaan hazim... Mula2 cam biasalah dia minta kek coklat tapi masa tu bahan2 tak cukup.... so dia minta lak kek pelangi @marble.... Hazim suka panggil pelangi sbb 3 colours yg ada tuh... merah, hijau kuning.... tapi tak ambik gambar pun...

2 hari bawa bekal kek p sekolah.... dah hbs minta mama wat kan kek coklat ngn pelangi.... Mak aii nak 2 bj sekali... alasan hazim.... dia leh mkn selang seli....

So balik skul hari Rabu wat kan kek marble tapi kali ni letak coklat jer.... senang cakap 2 dalam satu.... Hazim pantang nampak kek semua sedap jer.... resepi mama biasa ambil dari myresepi.... tapi macam resepi gak try.... last sekali guna resepi yg ni memang selalu menjadi lah kalau buat...

so kat sini nak kongsi lah resepi yg mama selalu wat tu... TQ to myresepi.com...





















bahan2:-
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan mentega
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bikarbonate soda

cara2 nak buat:-

ayak tepung, bikarbonate soda dan baking powder 3 kali

pukul gula dan majerin hingga sebati n kembang... tak perlu lama... lebih kurang 5 minit
masukkan esen vanila.... biar sebati...
masukkan telur satu per satu... biarkan sebati...
masukkan susu cair... biarkan sebati...
masukkan bahan2 yg telah diayak tadi....

kalau nak wat 3 colour... bahagikan kpd 3 bahagian n masukkan colour ikut yg kita suka... masukkan dalam loyang berselang seli..

kalau nak wat cam kat atas... bahagi kpd 2 bhgn... satu tambah coklat sket... masukkan selang seli...

bakar selama 30 mint dgn suhu 150

selamat mencuba....

2 ulasan:

ejaescobart berkata...

apsal tak tunjuk bahagian isinya? iskk watkan aku terlior je laa...

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

Salam Kenal.


budak2 memang takleh dipisahkan dengan kek..

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~