Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 31 Mei 2011

..:"Selamat Pengantin Baru":..

.....rasanya belum terlambat nak wish kan....
Selamat Pengantin Baru
utk
 Faridah N Firdaus Shah

Semoga berkekalan dunia akhirat..
dan berbahagia selalu...
Amin..




** tak der gambar masa akad nikah sbb dtg lambat.... huhuhuhu

Isnin, 30 Mei 2011

Cuti sekolah dah mula...Yeay...Yeay....

hari ni baru berkesempatan nak update blog .... sedangkan dah 3 hari cuti sekolah... memang plan penuh...
petang Jumaat tu dah sibuk2 cz sepupu my hubby akad nikah kol 3... so balik sekolah tu rehat2 jap terus ke sana.... lepak2 sampai kol 7p.m... penatnya badan...

Sabtu plak majlis kawen kat dewan Gelang patah.... majlis yang meriah... rupanya best gak wat majlis kat dewan ni sbb badan tak penat... dok tunggu n melayan tetamu jer... memang best borak2 sanak saudara... tak der rewang2 sbb semua dah tersedia... majlis tamat kol 5p.m.... pastu terus lepak2 kat rumah MIL... My hubby tolong sket2 kemas per2 yg patut...

Ahad... jalan kat Persada Johor... tgk2 last day for PC fair... mencari sesuatu yg baru... pengganti Acer.... bertukar menjadi Dell merah... suka sangat2.... best...best... entry ni mengguna si Dell merah...hehehe

Plan 4hb Jun majlis kawen sepupu my hubby sebelah pengantin lelaki...  tak pasti lagi dapat pergi atau tak sbb takut my hubby kena kerja... harap boleh join skali sbb 4hb tu cuti umum....

Sabtu 11hb Jun lak kenduri kawen adik my hubby yg last... memang cuti 2 minggu ni jadual penuh...
harap2 dapat gak cari masa utk jalan2 satu family... mana lah tau dapat ke Seberang Tambak.... harap2 plan menjadi...

Rabu, 25 Mei 2011

Peperiksaan Setengah tahun 2011

Bermula ngn semalam.... murid2 kat daerah JB ni sibuk lah dok mengadap Exam.... sama lah cam murid2 kat sek ni kan.... Ikut jadual wajib bermula ngn BM.... So semalam dah selamat lah paper BM 1 dan 2... dan juga kertas yg aku tunggu2 Math utk tahun 5... Semalam kertas dua.... dah belek2 pagi tadi jawapan kurang memberangsangkan....huhuhu

hari ni lak paper math kertas satu.... tak tau lah cam ner murid2 ni jawab.... Dengar2 citer cam susah jer.... agaknya macam dalam gambar ni lah kot ye....


dah hbs papaer math naak tunggu plak kertas sains tahun 6.... yg ni lagi mendebarkan... Soalan agak susah... harap2 murid thn 6 boleh buat.... Good Luck utk semua...


**yang pasti cuti sekolah kompem dok pulun tanda kertas....huhuhuhu

Selasa, 24 Mei 2011

Ahad semalam jalan2 @Jusco Tebrau

Ahad kelmarin tetiba jer angin jenjalan sampai.... so terus plan lps zohor nak kuar jalan2 kat Jusco Tebrau.... sbb utamanya bila tau ada sale kat Jusco bermula 21/5/2011 sehingga 14/6 (kalau tak silap lah)...

 ....kami ke sini....

Plan nak mencari t-shirt utk bujang2 Hazim n Hazmi.... mencari tema ungu n turquoise... tema majlis perkahwinan adik my hubby n sepupu my hubby...

Rambangnya mata bila dah sale di mana2.... Baju Hazim agak senang tapi bila saiz Hazmi.... susahnya... akhirnya seharian mencari dapat juga...

 dua-dua warna sgt susah nak cari.... 
lastly dapat gak....
tapi hanya yg ungu complete...
turquoise Hazmi nak baper nak turquoise...
huhuhu

Disebabkan petang kol 7p.m... my hubby kena masuk keje.... memang rush nak beli2 barang ni... terasa sgt penat.... tapi berbaloi2 gak.....

tapi penatnya hilang bila ada juga habuan utk aku.... Wah!!! sangat teruja nak menggunakannya.... best2... TQ sayang.... (apa yer.... biarlah rahsia)...hehehe... tapi cikgu kat sekolah hari ni dah tau.... hermmm....

tapi perlu lagi kuar mencari sbb nya belum ada baju utk my hubby n baju kurung for me.... bila nak mencari yer....Ke Holiday Plaza utk mencari t-shirt saiz yg sesuai utk my hubby.... harap2 ada di sana.... for me Kipmart dah memadai... boleh guna 2 dalam 1.... utk majlis... pastu leh wat p mengajar...hehehe


**harap2 akan jumpa baju yg sesuai utk my hubby n for me....

Isnin, 23 Mei 2011

.:Dapat Surat Cinta dari Hazim:.

As salam

Minggu lepas masa ambil Hazim dari rumah Mak Nab.... Tetiba Mak nab bagitau Hazim der tulis surat utk mama.... Siap ambil envelope jemputan kawin mak Nab... Tak terfikir lah apa yg Hazim tulis... So minta lah surat tu nak tengok....

Sudahnya ini yg Hazim tulis.... korang nak tau jom tengok kat bawah ni.....

Sudahnya bila dah baca.... faham sendirilah yer... kena masakkan.... Hazim nak mkn puding.... Jadi petang tu jugak terus p beli bahan2 nak wat puding... Plan nak masak terus malam tu tapi cancel... penat sudah... balik sekolah hari Khamis baru masak puding utk Hazim... Puas gak dok belek2 buku resepi sbb memang dah lupa cara nak masak... lastly... menjadi juga pudingnya... balik dari rumah makn nab petang Khamis tu terus Hazim mkn... Tak lekang kat mulut wish terima kasih sbb mama masakkan puding utk Hazim... Siap wat sarapan esok paginya...

Ini lah rupa puding utk Hazim...

Nak syer resepi puding berkuah di sini.... saper nak try insyaallah.... senang... setakat ni buat menjadilah dgn izin Allah...

bahan2 utk puding
1 cwn tepung castard (apa2 jenama pun boleh)
6 cwn air (cawan yg sama utk sukat tepung juga yer)
3/4 sudu besar gula pasir (kalau nak lagi manis korang tambah n rasa sendiri lah yer)

cara2 nak buat >> campurkan semua... kacau biar tepung kastard sebati... panaskan di atas api n kacau sehingga warna  bertukar menjd warna kuning berkilat (lbh kurang 10 - 15 minit).. dah jadi warna kuning berkilat boleh tuang dalam loyang atau apa bekas yg korang suka... tunggu hingga sejuk simpan dalam peti sejuk...

Utk kuahnya...
1 tin besar buah2an campuran (apa jenama pun boleh)
2 tin susu cair
2 gelas air (400 ml)
6 sudu besar gula pesar (ni pun boleh tambah ikut selera korang)
1 sudu besar tepung castard
1 biji telur
1 sd teh esen vanilla

cara nak buat >> campurkan semua... kacau sekejap diatas api 3 - 5 minit.... dah siap tuang dalam bekas n simpan dlm freeze.... dah sejuk mkn lah dgn puding tadi....
JGN masak/ kacau diatas api terlalu lama... nanti tak menjadi kuahnya rasa berpasir sbb susu dah mendidih...

Selamat mencuba.....

Ahad, 22 Mei 2011

Besday Hazmi 2 Tahun

As Salam.............
Ikut perancangan bila my hubby balik dari keje hari Sabtu.... plan nak celebrate besday Hazmi kat rumah Mak Nab @ Pengasuh nya.... lagipun masa ambil petang Jumaat dah inform Mak Nab hari Sabtu lepas Asar nak minta Ayah Razak bacakan doa utk Besday Hazmi...

So dalam kol 4.45p.m.... baru kuar dari rumah... Tempat utama nak pegi mestilah Season kat Perling Mall... Nak beli kek... memang tak tempah, just beli apa yg ada.... lagipun nak wat ala kadar janji ada doa yg baik2 utk Hazmi.... Jadinya pilih Cheese Cake...

Pastu terus keKFC Tampoi utama utk beli KFC sket.... so terus ke rumah Mak Nab....

Sampai jer.... aku agak terkejut sebabnya naper ada org lain nih... siap ada budak jiran sblh rumah Mak Nab bawa present.... aduyai aku tak sediakan per2 pun utk bg pada budak2 sbb memang aku tak tau langsung... lastly aku yg disuprisekan oleh Mak Nab....  Terima kasih banyak2 sediakan makanan n jamuan utk Hazmi...

Jadinya adalah tetamu yg dah Mak nab jemput.... siap masak2 lagi utk besday Hazmi... Siap ada mee n bihun soto, laksa johor, sandwich, jemput2 udang.... Masakan Mak Nab n kakak Hazmi yg superb... Memang sgt2 terkejut... Hazmi plak sgt2 gumbira.... Murah rezeki Hazmi.... Amin...

Jom layan gambar...

 Cheese cake utk Hazmi... 
Belated birthday utk papa...
Syer sama2 yer..

 sangat2 suka bila dapat tiup lilin... 
Belum sempat nak letak kek...
Hazmi dah siap tiup lilin...
Sudahmya nyalakan smula n nyayikan smula lagu besday...
barulah minta Hazmi tiup lagi sekali...

 Ayah Razak membacakan doa...
Terima kasih doa utk Hazmi...
Moga jadi anak yg soleh 
berjaya dunia akhirat
AMIN

 Besday Boy
Peace yg masih lagi lapan jari....
huhuhu

 1 eppy family
bila nak tambah lagi satu ni... hehe

 makanan yg dimasak oleh Mak Nab...
Suprise utk mama...
Memang tak tau sungguh2 Mak Nab nya masak2..
Plan aku cuma kek n KFC..
Sudah nya pelbagai makanan yg ada..
Syukur dgn rezeki yg diberikan..
siap dapat tapau baa balik lagi... hehe
...TERIMA KASIH...

 Soto, Laksa Johor...
was superb...
Yummy... Yummy...

Rezeki tak terduga utk Hazmi....
Terima kasih utk semua yg memberikan dan menjayakan majlis ini...


Sabtu, 21 Mei 2011

Hepy Besday Hazmi.... dah Genap 2 tahun hari ni....

21 Mei 2011 ( Sabtu)...
Genap umur Hazmi 2 tahun...
Hepy besday to u
Hepy besday to u
Hepy besday to Hazmi
Hepy besday to u

Semoga anak mama membesar 
menjadi insan yg soleh
sihat dan ceria selalu
dan bijak pandai
AMIN

masa ni baru umur 3 hari
abaikan tarikh kat gambar tu... 
sbb tak set...sepatutnya 23/5/2009
dah tarikh nya Hazmi kat dalam perut lagi...
huhuhu

 masa ni tembam betul...
boolat nya muka.....
boolatnya mata....

 Hazmi yg Ceria
 

Nak celebrate kena tunggu papa balik keje petang nanti.... Next entry gambar2 bila dah celebrate.... harap2 plan menjadi....

Besday Present utk my hubby

hari tu dah buat satu entry khas utk besday my hubby.... Plan nak celebrate tapi lom tercapai....
Jadinya cuti Wesak baru2 ni jenjalan satu family.... Dari rumah ke Kipmart... beli sesuatu utk Hazim...
Pastu plan ke Holiday Plaza (HP)... plan beli smthng for me.... tapi tak terbeli coz bujang2 buat perangai... huhuhu

Terus tukar plan balik p Tesco kat Bukit Indah... Tujuan nya beli hadiah utk Besday my hubby...
hadiahnya.... yg termampu oleh aku.... Sony Ericson xperia X10....

 Hepy selalu k...

My hubby dapat hp baru.... aku plak guna hp my hubby yg lama.....

Jumaat, 20 Mei 2011

Sambungan cecite hari guru lagi

Sambungan entry pagi tadi....

Habis aktiviti sambutan hari Guru kat sekolah... sambung lak acara makan2 kat Jeti Nelayan, Gelang Patah...
Sayangnya ramai cikgu cikgi yg tak dapat joint... ada sebab masing2 kan...huhuhu

Yang best.... yg datang tolong mkn kan utk yg tak datang.... nak kata sedap sangat tu tak lah.... Biasa2 aja... tak tau lah kalau tekak org lain...huhuhuhu

satu meja lebih kurang ada 6 org jer ngn menu ikan siakap 2 ekor, sotong, udang, kailan dan tomyam campur utk satu meja.... Memang sakan lah masing2 cikgu cikgi makan....

cam biasalah kan mesti ada gambar utk diabadikan.... jom....

 Menu yg paling awal sampai... 
baru seekor nanti dapat lagi satu...
Nasinya sampai 2 pinggan...
sudahnya nasinya luak separuh jer...

 me, Cikgu Linda n Cikgu Shikin...

 Hasilnya.... 
tengok pinggan masing2...
semuanya tinggal pinggan...
kecuali nasi....
hahahhah

Nice view
sebahagian yg ada...
ada yg takut nak turun kat jeti nih...
huhuhuhu

Sambutan Hari Guru n Sukaneka 2011

Lagi ceciter sal hari guru....
Yg ni memang berlaku pada hari kejadian...
tapi update story memang lambat...
Semakin malas nak buka laptop kalau kat rumah...huhuhu

Isnin 16 Mei 2011...
Hari Guru utk semua insan yg bergelar guru.... Jasamu di kenang.... Terima kasih Cikgu....

Tak ketinggalan kan, kompem lah aku pun sambut sama.... dengan baju tema batik Malaysia... Bermula ngn perarakan guru2... pastu ucapan yg wajib di baca tiap2 tahun... perutusan dari itu dan ini...hahahhah

Pastu naik stage baca ikrar wajib n lagu wajib setiap tahun "Kami Guru malaysia"... ngn lagu tema guru tahun ni.... Acara potong kek coklat yg sedap.... yummy..yummy...

Pastu ada sukaneka.... Best tahun ni tak yah tukar baju sukan... Meh kita ramai2 bersukan pakai baju formal...hahahhah

Ada 5 kumpulan.... 3 aktiviti mudah... tapi aku tak snap langsung gambar... ni pun ambil dari FB ustaz Saari... Terima kasih Ustaz....

gambar2 di hari kejadian...









Khamis, 19 Mei 2011

Hazim & Homework

Sejak Hazim masuk Tadika ni, memang homeworknya sangat2 kurang kalau nak banding ngn Taski tahun lepas... jadinya rasa cam risau pun ada bila tak der h/work... cam tak der penambahan apa2... Tapi syukur ada perubahan gak pada Hazim w/pun tak der h/work....

tapi minggu lepas... tiba2 Hazim bawa balik buku Bahasa Arab sbb ada h/work... masalah gak lah sbb w/pun aku ni cikgu tapi manalah aku faham Bahasa Arab ni... bilik2 halaman sblm tu barulah faham arahan nak kena wat pe... So ambik lah gambar masa Hazim wat h/work Bahasa Arab...

Jom tengok gaya Hazim... Memang susah Hazim nak dok kat meja bila wat h/work... suka cam ni jer... per2 pun yg penting buat n faham....





Cerita Dah Basi tapi nak Story gak... Jom Main Bowling....

Cam tajuknya lah kan.... ceciter semua aktiviti utk hari guru... baru nak ceciter hari ni.... padahal aktiviti nya dah bermula pada minggu lepas....

Sabtu ( 14/5/2011) @ Skudai Parade, Skudai....
Aktiviti yg biasa kalau kat sini mesti lah Bowling.... Terbuka utk keluarga warga2 sekolah.... So my hubby yg sakit2 tgn tu joint sama.... So satu kumpulan 4 org ngn aku n Gb n GPK1...huahuahua...

Tahun lepas tak der pertandingan bowling... kalau 2 thn lepas aku lah Juara!!! hahhahaha
tapi tahun ni ke longkang sudah.... Skor hanya 76 jatuhan pin... sebabnya lepas main bowling tahun 2008, aku terus lah tak main bowling lagi sampai lah malam Sabtu tu... Rentetan ngndungkan Hazmi sampai lah Hazmi dah 2 tahun....

Kali ni my hubby lak pegang title juara ngn 146 jatuhan pin... Ok lah utk org sakit tgn...hehehhe Hadiah RM50... Jadinya terus sambung main lagi satu game... utk Hazim lak baling2 ke longkang...

Jadinya cam biasalah jom layan gambar2 yg ada...

 my group
sibuk tgk point sbbnya ke longkang aja
huhuhu

 Cikgu cikgi n family

 lane 11 sampai 20

 Penat sudah...
Makan jap

 Hazim yg bersemangat nak baling
Bola 7...
Semua gambat gegar jer...huhuhu

 Hazmi yg comey di mana-mana


Sabtu, 14 Mei 2011

....Minta maaf follower2 baru blog ini....

Nak minta maaf sgt2 kat follower2 yg baru yg follow blog ni sebab tak dapat nak follow balik.... 
Sebenarnya nak follow tapi tak dapat nak tau blog saper.... 
sebab nya ada masalah cam kat gambar bawah ni... 
Jadi minta kerjasama sapa2 yg dah follow yg saya belum follow balik 
tolong bagi URL blog masing kat komen yer....
Masalahnya follower kat blog ni hanya keluar nama je... 
nak klik pada gambar utk ke blog follower memang tak boleh....
gambar2 tak der... 
saya nak selesaikan masalah ni tapi tak pandai...
Minta sgt kerjasama andai terbaca blog ni dan pandai nak settlekan masalah ni bantu saya k....


Khamis, 12 Mei 2011

Dak Comey Hazmi lagi

tadi buka akaun Fb yg dah lama tak buka.... tengok2 ada gambar dak Hazmi kat rumah pengasuh... sah2 lah kakak2nya yg masukkan gambar dia kat FB tu... dah lama tak kongsi gambar2 Hazmi...

hari nak tempek gambar2 ni jer....
ada jer tempat dia nak menyelit...hehe
 tak habis2 nak wat peace..
Kesian kamoo...
huhhu
gambar paling latest cz ambil mlm tadi... 
sbbnya bila nak tranfer gambar...
dia nmpk kamera tak hbs soh ambik gambor...

Rabu, 11 Mei 2011

##~Hepy beday Papa~##

 ....Happy Birthday to you....
 .....Happy Birthday to you....
 .....Happy Birthday to papa....
 .....Happy Birthday to you....
 
 Hari ni besday my hubby.... 
dah masuk 4 series dah... 
makin bertambah usia... 
makin matang... 
Moga2 dengan bertambahnya usia... 
semakin bertambah erat kasih sayang antara kita...
Love so much.... 
Wish all the best for you....

*nak celebrate kat ner ye??? pagi tadi hazim dah sibuk tanya papa nak kek yg cam ner... hazim nak belikan untuk papa....

Selasa, 10 Mei 2011

behati-hati ngn mesej yg kita dapat

Sekarang ni kan.... banyak sangat mesej2 yg kita dapat kat Hp kita kan... tapi bukan la mesej yg gitu2... tak mo... tak mo... jgn meyimpang....hehe

Ni sal mesej yg tulis RM0.00... pastu dia bgtau lah yg  mms kita dah tamat tempoh dan sebagainya... kalau nak aktif smula kena reply mesej tu cthnya hantar kat 33228... nombor yg 5 angka ni dan seangkatan dgn nya...

Memang kena berhati2 sgt.. sebabnya my hubby dah terkena... ingatkan mesej tu dari Celcom sebab msg tu bgtau perkhidmatan mms dah tamat... tak terfikir lak masa tu kalau celcom selalu msg dia memang tertera Celcom....

So... my hubby pun sen lah on.... tup2... dapat bil baru ni... Hambek ko... rupanya bila my hubby on jer mesej terus masuk bil RM4.00 sehari... tapi ada gak yg dia ambil 2 kali... pg n mlm... sampaikan masa bil sampai memang terkejut lah... sbb mesej ni aje RM94.00..........

memang terkena n tertipu lah... memang pandai org yg wat duit cam ni.... sekrg ni my hubby terima macam mesej yg seangkatan camtu... cukup sekali terkena, kena beringat selalu... saper2 yg selalu dpt mesej cam ni... berhati2...

Khamis, 5 Mei 2011

Jgn lah jual kepok lekor yg keras cam kayu....huhuhu

Ni cerita petang semalam.... on d way nak balik ptg semalam... my hubby singgah beli kepok lekor kat satu gerai ni.... sebab nya Hazim sgt suka mkn.... so my hubby beli lah dalam RM2.... agak byk jugalah dapat....

jadinya bila Hazim nak mkn.... kan main suka lah ada kepok lekor tuh.... bersorak lagi... "yey..yey... ada kepok lekor".... siap berterima kasih sbb mama belikan...



Aku ni plak tak lah terasa nak mkn.... biar jer lah Hazim mkn.... Cuba jugak lah makan satu.... sekali makan mak aiiii... liatnya... tak terpatah or terputus even gigit.... usaha punya usaha, dapat lah juga masuk mulut.... kunyah cam nak patah gigi... sakit lidah... baru leh telan.... mkn yg masuk mulut tu jer lah.... Hazim lak cuba jugak lah habis satu... akhirnya semuanya masuk tong sampah... huhuhu

nampak gaya org yg jual ni takut rugi.... dah baper kali lah dia goreng smula kepok lekor tuh.... tergamak kan peniaga ni kadang2.... tak terfikir lak org yg beli n mkn kepok lekor tuh....  huhuhu.... Amanah lah sikit bila berniaga tuh...

Frust lah Hazim tak dapat mkn.... Akhirnya tanya mama " Kepok lekor ni buat dr apa?"... Terfikir jap sah dia nak soh aku wat.... jadi jawapan yg aku bg..... "Kepok lekor ni guna ikan dan tepung.... esok mama beli kat Kipmart bagi Hazim k".... Dah janji wajib p Kipmart petang ni beli utk Hazim....

Ni lah rupa kepok lekor tuh....
nampak cantik dari luar je...
dalam kosong....
kesut....

Rabu, 4 Mei 2011

yey...yey... dah beli....

agak korang per lah yg aku dah belikan...
memang dah lama tunggu benda ni tau....
bukan main tak sabar lagi bila dah dapat...
sangat2 suka...
yes!!!!!!!!!!!
akhirnya dapat juga ku genggam....
"SUTERA BIDADARI" dari RAM

Kebetulan Jumaat lepas p kipmart nak beli barang2 dapur...
Try la masuk book store ni nak tengok ada ke tak novel RAM ni...
Tetiba... hati sgt lah girang.... 
ada lak tersusun kat rak...
tanya my hubby dapat green light...
so... terus p kaunter.... bayar...

Plan masa cuti 3 hari baru ni baca lah....
konon nya nak isi masa yg ada....hehehee
sampai ke hari ni baca tak sampai 1/4 novel tu...

kalau dulu harga novel RAM ni RM19.90...
selalu beli kat book store Kipmart tu dia jual RM19 jer...
Tapi kali ni nover terakhir trilogi ni.... RM 22...
Beli tetap beli....
saper2 yg p pameran buku kat PWTC...
lagi best kan... 3 buah utk RM45...
berbaloi... memang berbaloi...
tak sabar nak tunggu habiskan baca...
apakah kesudahan riwayat...
Laksamana Sunan....
tahniah wat pengarang novel ni.... 
Ramlee Awang Murshid....
Novel2 anda memang d best....



Selasa, 3 Mei 2011

~~Selamat kembali~~

As Salam....
Selamat kembali bekerja kepada semua yg bekerja....
Cuti 3 hari best kan.... 
tapi dah naik smula bekerja hari ni ramai yg masih rasa cam cuti nya tak cukup...huhu
cam tu lah kita kan.... hehe
Kalau boleh nak cuti lama2... 
bagi yg kat rumah jer 3 hari tu....
cam tak terasa masa bergerak... 
tup2 hari ni bgn dah nak p kerja / sekolah....

anyway.... 
utk semua jgn bermalas-malasan lg k...
Jom kita semua pakat2 wat kerja.... 
Hepy sokmo.....

Isnin, 2 Mei 2011

..:Percubaan Pertama Pau Resepi Mak:..

Cuti 3 hari ni tak ke mana2.... Just stay @home.... Sebabnya...
1. Hari sabtu my hubby work...
2. Hari Ahad plan nak try wat kuih pau n mengemas bagai....
3. Hari Isnin my hubby p mancing udang Galah....

So Hari ahad tu berangan lah nak masak kuih pau utk sarapan.... tup2 lupa inti kelapanya belum masak... tambah lak semalam simpan kat tempat beku dlm freeze.... kena lah tunggu sket utk kelapa tu ok... huhu... Masak utk lunch dulu lah...

Kebetulan hari Jumaat lepas balik rumah MIL jap.... So dapat lah ayam kampung seekor... sedapnya nak masak kari.... tapi rempah yg ada cuma utk ikan.... boleh lak terlupa rempah kari  utk daging dah habis.... dari kari bertukar jadi sup.... Yg penting my hubby n bujang2 suka.... i likeeeeeeee.... hehe

sambil2 masak lunch tu masak lah inti kelapa utk kuih pau... Hazim memang sgt suka kuih pau inti kelapa....

Minta resepi dari mak sbb Hazim sgt suka mkn kiuh pau tok... kalau beli pun tak sesedap kuih pau tok.... lembut jer..... memandang kan cuti ni.... plan mesti belajar buat.... rugi kalau tak belajar resepi dari mak...

dah umur 34 ni baru nak wat pau... first time lah mencuba.... sgt2 berharap, masa wat tu menjadi lah... Mula2 mesej mak minta resepi.... pastu cal lagi takut salah nak wat....

Akhirnya pau yg telah siap diisi inti.... tunggu kiuh pau naik... baru lah kukus....

 first time wat.... lupa lak nak tanya mak acuan ni leh wat baper biji kuih pau...
so main hentam jerlah wat kecik2...
letak inti byk2...
tunggu kuih pau naik...

 periuk kukus ni pun dari mak....
dapat wat 25 biji...
tapi bila dah naik tak lah besar2 cam mak punya....
kecik2 comey jer....

 dah masak selepas tunggu 2 jam...
dari proses menguli sampai lah masak...
Siap jer... tak xempat nak tunggu sejuk...
Hazim dah mkn 4 bj...
sangat2 hepy

 budak suka mkn pau....

nak kongsi resepi kuih pau...

bahan2...                                                                   
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
1/2 paket mautipan
1 cawan air

cara2 nak wat  
1/2 paket mauripan campur ngn 2 sd besar air... kacau biar mauripan kembang
masukkan tepung, minyak masak, air yg tlh dicampur ngn gula.. uli tepung sampai sebati... pastikan tepung tidak lagi melekat di tgn... buat bulat lbh kurang 15 bj.... masukkan inti di tengah dan biarkan selama 1 jam... sehingga kuih pau naik... kukus 10 minit...
*tambahkan minyak masak jika tepung masih melekat di tgn...
*tambah tepung jika adunan lembik


cara2 nak buat inti kelapa...
1/2 bj kelapa...
1 cawan gula merah 
1 cawan air
1/2 sudu besar tepung gamdum

masakkan air dan gula mrah sehingga gula merah cair... tapiskan dan masukkan dalam kelapa... masak sehingga kering...  tambah tepung utk jadikan inti kelapa melekat.. (tidak peroi)...


Selamat mencuba
boleh tukar inti ikut selera masing...
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~