Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Rabu, 29 Jun 2011

.:Dinner malam tadi~~Spagetti:.

Petang semalam balik skul lepak2 masak bubur pulut hitam... kebetulan my sis bawa beras pulut hitam dr Kedah... i like... cz beras nya sgt lembut... cepat kembang... Fvret my hubby... balik keje terus mkn... hehe

So dalam 4.30pm cam tu terus p ambil Hazim n Hazmi... Ke Giant Perling mall... nak beli beras... n barang2 dapur yg dah habis.... Tetiba jer Hazim demand nak mkn Spagetti... Belilah bahan2 yg patut... balik terus masak... tapi ngelat lah sket sebab nya masak guna kuah yg siap sedia dari Maggi.. cuma tambah lah cendawan butang n sosej... Biasanya sekali buat guna 2 paket...


Rasa cam dah lama tak masak spageti.... so my hubby pun ikut sama excited... tetiba jer dia teringat nak letak bay leaves kat dalam kuah tu... tapi aku ni, rasa cam kat rumah ada lagi... tapi tak terkata lak... ambil lah sebungkus cam kat bawah... tak perasan lak regenya baper kan...
Time bayar tengok resit... terkejut gak lah ngn harga sepaket... rasa sgt2 rugi sbb sepaket ni harganya RM10.99 dgn berat 2g.... Silapnya tak scan harga sbb tak sangka lah sampai mahal camtu... dah beli, dah bayar pun, balik ngn hati yg agak ralat...huhu :-(

Sampai rumah jer terus masuk dapur... bersilat berjuang bagai...Akhirnya dalam kol 7.30pm... bak kata Hazim "dinner is ready"... Memang banyak lah Hazim mkn... semua kekenyangan mkn spagetti.... :-)
~~Bolognese Spagetti by me~~



**Petang ni nak masak menu per lak yer.......

Selasa, 28 Jun 2011

~~Jom p Kulai~~

Selesai hari terbuka terus p Kulai rumah my sis.... sbb nya ada org yg mengidam nak mkn durian kg yg segar @ baru jatuh dari pokok.... n pulut durian cara org Kedah mkn..... hehe

Kebetulan ada cikgu kat sekolah ni yg ada dusun n jual plak durian yg baru...jual plak kat hari terbuka dgn harga yg murah... murah.... kalau nak banding kat gerai2 kat luar @ tepi2 jalan....  memang rezeki my sis lah... My hubby beli durian D24 n durian kg dgn harga RM70....  D24 my hubby bawa balik rumah mak nyer... mkn2 kat sana sementara nak tunggu ambik aku lak utk ke Kulai... siap bawa beras pulut utk masak di sana....

Sblm p Kulai beli dulu sup utk mkn tgh hari Hazim n Hazmi n aku jugak yg tak baper gemar dgn bau n makan2 durian... tapi kalau terasa nak mkn, makan juga dgn syarat durian baru/segar.... sampai jer terus masak pulut  cz my sis n BIL wat lunch pulut durian....

Hazmi yg kepenatan n excited jumpa Mak Ngah nya dah tertido kepenatan.... so time petang tu hanya Hazim yg join Mak Ngah n Pak Ngah main2 kat taman IOI Kulai... sampai abg Hazim dah balik dari taman pun Hazmi belum bangun...

Jom layan gambar2 Hazim @Tmn IOI Kulai

 Hazim with Pak Ngah

Pak Ngah, Hazim n Mak Ngah

 Cepat Hazim Cepat...
Tengok Hazim cam sedang berfikir
"boleh ker Hazim wat ni"
hehe

 Bujang mama yg kurang lasak...
"Pak Ngah, tolak Hazim kuat sket,
hazim dah tak larat nih..." huhu

 Semangat Kamuu berlari

 Jom bagi ikan makan
banyak betul ikan dalam kolam ni...
kalau boleh mancing rasanya dah lama ikan2 ni habis kan bie...

Lepak2 sampai lepas maghrib baru balik.... Dinner dulu kat rumah my sis... sayang hazmi tak dapat join p taman.. puas dikejut kol 7.30pm baru Hazmi bangun....

Balik jer dah kol 10p.m.... lepak2 jap. pastu tido cz esoknya ada misi ke Felda Linggui @Kota Tinggi... kenduri kawen sedara sblh my hubby....

Isnin, 27 Jun 2011

Hari Terbuka Sekolah 2011

Hari terbuka sekolah pada Sabtu 25/6/2011... cam biasa ada gerai tapi tahun ni ada 4 buah gerai sahaja... sbb nya ramai cikgu yg tak dapat join... yg penting ada cikgu utk setiap kelas berjumpa ibu bapa...

gambar2 di hari kejadian... gerai2 yg ada

 Gerai pilihan ramai...
ada nugget, sosej, kentang, n 
air sirap Mr Hakim

 Tokey Durian
Gerai paling laris...

 Durian murah
segar dari Dusun
My Hubby beli RM70
utk MIL n my sis


 bak kata Ustazah Faridzah
"Wajah2 pelaris gerai"
 yo ker....hehe

 Chef WAN

Tokey gerai


Selesai aktiviti.... terus bergerak ke Kulai rumah my sis cz hantar durian utk org mengidam... 

Jumaat, 24 Jun 2011

Kimcham Choy @ Bunga Lili Kering @ Bunga Pisang

dah umur 34 thn baru pernah mkn sayur ni.... pertama kali mkn pun sbb Mak Nab @ pengasuh Hazim n Hazmi bagi lauk ni masa ambil depa.... Hazim yg sibuk minta nak bawa balik sbab sedap sangat katanya.... So bila balik rumah aku lak yg mkn cz Hazim dah kenyang... memang betul kata Hazim... Sedappp!!!

So tanya lah ngn cikgi2 kat sek kot2 ada yg tau... bentuknya lbh kurang cam bunga yg ada dalam jantung pisang tu... baru lah dapat tau namanya KIMCHAM... balik tu plak kompemkan lagi ngn Mak Nab... memang sah betul lah sayur tu...

jadinya veerangan nak masak sendiri.... masak sayur ni mesti ngn tauhu kering, soo hoon, telur n kentang... just masak tumis air... Misi mencari bahan2 pada petang Khamis kat Giant Perling Mall... aku tak tau lak yg sayur ni dah di keringkan... berbekalkan apa yg aku gambarkan jer... aku p tempat sayur2... FRUST... sbb tak jumpa... My hubby lak tertanya2 apa yg aku cari.. puas diterangkan tapi tak terbayang oleh my hubby...

tapi w/pun tak jumpa, tak per lah aku cari jer lah tauhu kering tu @ pucuk sayur (yg aku selalu guna).... tetiba aku ternampak sayur ni... YAHHOOO... tertulis kat paket tuh Kim Chan Choy @ Dried Lily Flower.... gembira tak terkata... tup...tup.. my hubby ketawa sbb katanya "laaa... ini ker yg aku cari, mak selalu masak dulu, memang mknan rutin nih"... hampeh sungguh :-(...

terus my hubby kata masak lah petang ni... memang sedap... so balik jer terus rendam sayur tu ngn ta hu kering... tapi silap aku tak tau yg bhgn hujung nya kena potong, mesti basuh sampai getahnya tak der... makanya tak menjadi lah cubaan pertama... rasa pahit..huuuuuuuuu :-(

Bunga lili yg telah dikeringkan

kudip bunga lili
ini yg belum di kering...
ada gak yg masak ini terus...
kata mereka sedap..

hari ni p sek tanya lagi ngn cikgi2, baru lah tau rupanya nama glemernya adalah bunga pisang, cz ramai yg tak tau sebenarnya bunga lili... ramai yg assume cam aku, mula2 ingatkan bunga dr jantung pisang... apa pun nama nya yg penting sedaappp... kompen nak cuba wat lagi sekali... :-)



**ada ker yg macam aku tak tau kewujudan sayur ni???????????? hehe

Rabu, 22 Jun 2011

OREO

pg n balik skul hr ni my hubby yg hantar n ambik... best tau... suka sangat2... hehehe
sebabnya my hubby nak hantar kete utk servis.... harapkan wife dia tau bawa jer... nak isi minyak pun susah... hahaha... kesian kan... tapi tu yg wat i lagi sayang tu... Luv u bie...

kalau my hubby yg ambik, lunch mesti dia ajak p Giant Tampoi sbb nak mkn sizzling kat situ... d best for us tau... :-) jadinya teringat lak Hazim der tunjuk sesuatu kat iklan2 yg selalu sampai kat rumah.. dia minta belikan smthng... tapi ingat2 lupa lak... yg pasti OREO...

nak konfem aku call rumah pengasuhnya... naseb tak baik, Hazim tido lak... tapi kata ayah Razaknya memang Hazim minta OREO sbb dia nak hadiah cawan tu... sekarang ni memang dia suka simpan iklan2 tu spy dia senang nak minta sesuatu... dah pandai baca...  mudah nya demand kan...

jadinya beli 2bgks sbb syaratnya bl 2 br dapat hadiah cawan tu.... tetiba teringat lak, kalau ada satu jer komfem dok berebut 2 beradik tu... aku gak yg pening nanti...... sudahnya aku bl 4bgks... senang dapat 2 cawan..  Hazim memang suka sgt mkn OREO, sampai setiap pg wat sarapan n bw bekal p sekolah...

ingatkan cawan free tu kecik jer...
tapi leh tahan gak ok..

Isnin, 20 Jun 2011

~~Muhammad Riyadh Haziq~~

TAHNIAH BUAT PASANGAN MOHD FIRDAUD & NORZILA DI ATAS KELAHIRAN ANAK YG PERTAMA PADA RABU 15/6/2011...
Semoga ibu n anak sihat2 selalu....

MUHAMMAD RIYADH HAZIQ
SEMOGA MEMBESAR MENJADI ANAK YG BAIK & SOLEH
AMIN


hanya berkesempatan melawat petang semalam.... sangat2 comel... macam ni makin teringin nak tambah yg ke 3... doa2 rezekinya cepat... ~Amin~

Sabtu, 18 Jun 2011

~~Ke Klinik Gigi~~

2 hari misi ke klinik gigi baru tercapai hajat.... mula2 citer.... lepas settle kan bayar cukai pada hari Selasa.... terus p klinik Gigi Amim kat Tampoi Indah tapi ramai lak org... kalau nak tunngu gak kol 6p.m... baru leh jumpa Dentist... disbb kan my hubby keje kol 7p.m... cancel...

My hubby teringat lak cwgn Klinik gigi ni kat taman u.... so terus p sana... Tapi sama kes gak terus cancel lagi... sbb nya dah ada seorg tgh jumpa dentist... 2 lagi masih menunggu.... tak dapat lagi... mesti gak wat ni sbb dah lama betul tak cek gigi... rasa cam berlubang jer...

nampak lak ada satu klinik gigi yg baru sebaris ngn klinik gigi Amim tu... try lah masuk... pun Dentist tu ada appoinment ngn pesakit kol 5p.m... so semua tak dapat, plan esok lah... terfikir lak... ramai org dah senang sekrg ni kot.... semua nak p klinik swasta ...:-)

hari Rabu p awal sket kat cwgn tampoi Indah tu... puas hati sbb ada seorg sdg jumpa dentist masa tu... tunggu tak sampai 15mnts... dah dipanggil... masuk2 dua2 org... best dengar Dentist tu bercerita... sakit perut dok gelak Dentist tu bercerita cara kita gosok gigi kebykkan nya salah... dia terangkan cara gosok gigi yg betul...hehehhe....  sbb tu lah gigi kita mudah ngilu... sbb dah terhakis gusi kita... siap dia ambil cermin soh tgk gigi tau...hehe

Dentist tu syer gak yg Dentist2 memang prefer Colgate Total.... Berus gigi Memang Oral B lah... So lepas ni nak tukar guna Colgate total gak lah... tapi terpulang lah kan... masing2 citarasa... Syukur Alhamdulillah semua ok... tak der yg berlubang... tgk gigi kata nya lagi sethn br datang balik kalau tak der masalah per2...
~~~Jom sama2 kita gosok gigi ngn cara yg betul yer~~~

Jumaat, 17 Jun 2011

.:Tunaikan Tanggungjawab Rakyat Malaysia:.

baru2 ni dapat surat saman dari LHDN....  My hubby dapat 3 saman utk tahun 2005, 2007 dan 2009... Me??? dapat gak utk tahun 2009... yg peliknya tahun 2009 tu der wat e-filing tapi masa buat tak kena bayar... tup2 dapat lak surat saman... pelik gak... tapi nak wat cam ner kan bayar jer lah....

cadang nya nak uruskan semua masa cuti sekolah 2 minggu, tapi full jer jadual.... nak bayar masa Kerajaan bagi tarikh tu ongkosnya tak cukup.... so tangguh lagi... jadinya makin bertambah jumlha RM sebab kena penalti.... huhuhu :-(

jadinya petang Selasa baru2 ni p LHDN kat Menara Jati kat Sebelah Plaza Angsana... Sebelum p nak bayar tu... p isi perut dulu kat food court Plaza Angsana... makan Yong Tau Fu... Sedap nyer... Perut dah kenyang, senang sket nak dengar jumlah RM terkini nak kena bayar...

Al maklumlah laki bini berdua ni tak tau cara2 nak bayar cukai.... hahhahah
so p kaunter tanya lah kaunter nak bayar nyer kat ner... So pegawai tu informlah kena bayar kat bank... haaa... lagi ternganga laki bini ni dibuatnya...

Atas arahan pegawai tu soh ambik no.... makanya my hubby lah ambil no utk tanya per yg patut.... bila dah soal2 tu... my hubby tanya lah naper yg tahun 2007 tu kena bayar byk sgt???? reasonnya sbb surat sampai kat LHDN JB selepas tarikh yg sepatutnya.... so lepas 3 tahun br sampai kat KL... Bila my hubby story kat aku.... Terdiam jap.... sebabnya terfikir cam ner lah 3 thn baru surat leh sampai dr JB ke KL.... tapi tak tau lah kalau de sebab lain yg tak terjelaskan... jadinya kena bayar penalti... huhuhu :-(

Cek2 semua my hubby kena bayar RM615.24.... Me cuma RM40.86.... dah tanggungjawab rakyat Malaysia kan.... Dah ada ongkosnya settlekan semua petang tu jugak.... Baru lah tau cara nak bayar... rupanya senang jer kan...

Bila p kat kaunter tu pegawai kat kaunter akan tolong tuliskan borang wang masuk dan maklumat yg diperlukan ikut bank yg kita nak... dia soh pilih Maybak ngn ada lah bank2 lain (yg aku dah lupa nama bank nya)... my hubby pilih maybank...

Terus p maybank kat seri Bahagia petang tu jugak lunaskan semua... dah settle satu beban... terasa ringan kan bila yg perlu ditunaikan telah diunaskan... Berbangga sebagai rakyat Malaysia!!!!!!!!!!!



Khamis, 16 Jun 2011

~~Cerita Penutup Cuti~~

Alkisahnya Ceciter hari Ahad 13.6.2011............
Dah tamat majlis kat rumah MIL pada hari Sabtu.... baru ada masa nak melawat Pak Busu my hubby kat Hospital Sultanah Aminah (HSA) JB.... so kuar rumah dalam kol12p.m... sbbnya masa melawat kat Spital Kerajaan kan kol12.30p.m..... Hazim ngn Hazmi tinggal kan kat rumah pengasuh sbb takut susah plak nak bawa budak2 kat spital...

sampai jer terus masuk... ada lak Mak cik my hubby yg sama2 melawat... Bual2 sampai kol 2.30p.m.... ingatkan nak keluar p mengurut badan kat pusat refleksologi kat johor jaya..... Tapi bila nurse n pak Guard tak halau aku n my hubby kuar.... terus sambung bual2 sampai kol 4.30p.m... hahhahah... tapi pelik gak sbb kalau dulu2, dah hbs masa melawat mesti nurse n pak guard soh kuar... mungkin sbb nurse n pak guard muda2 kot... so wat dek jer sambung cecite-cecite...

masuk time melawat yg kedua kol 4.30p.m... sampai kol7.30p.m... p lak melawat wife sepupu my hubby.... melawat dalam 1/2 jam ... masuk ward sbb pankreas dah rosak... kesian tengok... Mungkin betul kan... Allah bagi dugaan pada hamba2 nya yang sabar n mampu menerimanya.... Semoga kedua2nya cepat sembuh...

Keluar rumah dah lambat so blm mkn tgh... jadi terus ke ZZ sup tulang utk lunch pada kol 5...hahahhaha lunch ke minum petang???? per2 pun janji perut kenyang.... kalau dah kat sini makan mee rebus tulang n me bandung tulang.... yummy....

Sirap bandung c special

Mee Bandung Tulang my hubby

Mee Rebus Tulang for me

Balik jer rumah call mak bidan urut badan kat rumah sbb asyik berbual sampai tak sempat nak p pusat reflekselogi kat Johor Jaya... huhuhu

lastnya malam tu perut meragam sbb mkn lambat... dah la lambat p lak mkn mee... sampai naik sekolah Isnin tu perut masih meragam... aduyai.... huhuhuhu

Per2 pun mee rebus tulang zz masih d best utk aku....  ada masa len kali p mkn lagi....

Isnin, 13 Jun 2011

~~Selamat Pengantin Baru Eja n Herwan~~

Selamat Pengantin Baru utk adik my hubby yg last...
Selesai semua majlis pada 11 Jun 2011 (Sabtu)...
Syukur Alhamdulillah..
Semoga berkekalan dunia akhirat
Amin

~~gambar wajib ada~~

 Pelamain for d day

Selamat Pengantin baru
Rosniza n Herwan

 Makan berdamai

~~Dua2 muka baru bgn tido~~


Sabtu, 11 Jun 2011

Majlis Pernikahan Eja n Herwan

Cuti sekolah ni jadual memang padat ngn majlis kenduri kawen...dari Sabtu awal cuti sampai lah Sabtu hujung cuti... Last sekali majlis kat rumah MIL... majlis Pernikahan adik my hubby yg last... satu2 nya pompuan dalam family... Syukur Alhamdulillah pada hari Jumaat 10 Jun 2011.. selamat diijabkabulkan ngn org Kota Tinggi Mr. Herwan bin Basiron.... tahniah... Moga berkekalan selamanya...

cam biasa tempek2 gambar sekitar kejadian...

 Pengantin lelaki
Mr. Herwan bin Basiron

 FIL n tok imam

 Pengantin pompuan

 Syukur Alhamdulillah
Selamat sudah



Tasya, Hazmi n Erra

Isnin, 6 Jun 2011

Mandi Manda @Wetworld Batu Pahat

Memang dah plan alang2 p mkn kenduri kat Batu Pahat nak terus p Wetworld Batu Pahat.... lagipun cuti sekolah 2 mggu takkan tak bawa budak2 ni p jenjalan... so curi2 masa lah sket... kalau semata2 nak p mungkin tidak.... dalam kol 4 p.m... baru gerak dr rumah pengantin....

Sebenarnya dah lama tau tempat ni... tapi masa tu tgk dr luar jer cam tak cantik... terus assume tak ok... Rupanya br tau tempat tu ok... Rugi rasa sbb masa dok mktb setahun pd 2007 tu tak pernah nak cuba masuk... kalau tak dr dulu lagu Hazim mesti selalu mandi2 kat sini kan... huhuhu...

masa sampai tu byk gak kete... sah lah sbb cuti sekolah... ada kawasan utk kanak2 n org dewasa... tapi pilih utk main kat wave pool jer... tambah lagi my hubby yg join mandi n jaga Hazim n Hazmi... mama.... pantau dr jauh jer sbb tak bawa baju utk mandi... siap ayu berbaju kurung p kenduri kawen.... hahahha

So layan gambar yg wajib tempek2 kat sini....






 Puas ajak balik, Hazmi ajak main lagi....

Budak dah 2 jam main air...
tapi
nangis2 tak nak balik...


memang best lah hari ni.... Hazim sampai puas dok ajak datang lagi.... Wetworld ni tutup kol 7p.m... so dalam 6.30p.m... gerak balik JB.... jalan jam... kol8.30p.m... selamat sampai rumah...

Ahad, 5 Jun 2011

Majlis Kawen Faridah & Firdaus Shah @Batu Pahat

Ingat kan tak dapat join majlis ni... tapi lastly my hubby x keje... so yahoooo!!!!! dapat jalan2 n makan free... jom...jom...

Kuar dari rumah dalam kol 10.30a.m.... singgah drive thru Mc D sbb Hazim minta belikan sarapan pancake.... lagipun dah lama Hazim minta jadinya pagi ni plan breakfast tu jer lah.... senang n sempoi... Dapat jer Hazim n Hazmi mkn seorg 2 kpg... Hazim siap minta lagi... tapi dah x der... tapi kenyang kan...kan... pastu sambung sarapan kat rumah Ngah...

dalam kol 11.30a.m... baru gerak dari Senai ke Batu Pahat... tak lah ramai sgt cz ramai yg ada hal... jadinya cuma ada 5 buah kereta jer... 2 buah fmly ngah, 1 mak busu, 1 chik, me n fmly.... jadilah kan... sampai rumah singgah dlm kol 1.30p.m... Lepak2 jap... rehat2...

Kol 2.15p.m... gitu baru berarak kompang n pengantin.... Mknan memang superb... ngn air2 yg pelbagai jenis... semua jus buah yg di blend... terasa kat tekak lagi sodappppnya air... lauk pauk... ada ayam golek seekor setiap meja, kerapu... udang... sedaplah... sampai dah tak tau nak mkn yg mana satu... bblluurrpp.. Alhamdulillah... Kenyang...

Dah siap mkn... cam biasalah sesi bergambor... yg tak best aku lupa nak charge kamera... baru snap sket2... bateri dah habis... hampeh tol... saper soh tak cek... iisskk...iisskkk... nasib baik ada hp my hubby... dapat gak snap2... tu pun bateri kong gak sbb my hubby dok sibuk set GPS nak p rumah pengantin... naseb baik ada charge kat kete... ada gak penyelamat....

Jom layan gambar....

 Pengantin
Faridah & Firdaus Shah

 Pengantin
dan
ahli keluarga pengantin pompuan

 Antara saudara mara yg datang

 Sal, Me n Chik

 Sempat lagi...
padahal perut dah menyanyikan lagu....

 .....Cheese....
..... Smile.....

Me n Fmly with pengantin...

tak mo tempek banyak2 gambar cz yg lain pun dah masuk kat FB... tag sendiri yer kalau ada tuan punya gambar kat FB...hehe





**next entry sal jalan2 selepas majlis.... ke mana ye?????? 
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~