Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 17 Jun 2011

.:Tunaikan Tanggungjawab Rakyat Malaysia:.

baru2 ni dapat surat saman dari LHDN....  My hubby dapat 3 saman utk tahun 2005, 2007 dan 2009... Me??? dapat gak utk tahun 2009... yg peliknya tahun 2009 tu der wat e-filing tapi masa buat tak kena bayar... tup2 dapat lak surat saman... pelik gak... tapi nak wat cam ner kan bayar jer lah....

cadang nya nak uruskan semua masa cuti sekolah 2 minggu, tapi full jer jadual.... nak bayar masa Kerajaan bagi tarikh tu ongkosnya tak cukup.... so tangguh lagi... jadinya makin bertambah jumlha RM sebab kena penalti.... huhuhu :-(

jadinya petang Selasa baru2 ni p LHDN kat Menara Jati kat Sebelah Plaza Angsana... Sebelum p nak bayar tu... p isi perut dulu kat food court Plaza Angsana... makan Yong Tau Fu... Sedap nyer... Perut dah kenyang, senang sket nak dengar jumlah RM terkini nak kena bayar...

Al maklumlah laki bini berdua ni tak tau cara2 nak bayar cukai.... hahhahah
so p kaunter tanya lah kaunter nak bayar nyer kat ner... So pegawai tu informlah kena bayar kat bank... haaa... lagi ternganga laki bini ni dibuatnya...

Atas arahan pegawai tu soh ambik no.... makanya my hubby lah ambil no utk tanya per yg patut.... bila dah soal2 tu... my hubby tanya lah naper yg tahun 2007 tu kena bayar byk sgt???? reasonnya sbb surat sampai kat LHDN JB selepas tarikh yg sepatutnya.... so lepas 3 tahun br sampai kat KL... Bila my hubby story kat aku.... Terdiam jap.... sebabnya terfikir cam ner lah 3 thn baru surat leh sampai dr JB ke KL.... tapi tak tau lah kalau de sebab lain yg tak terjelaskan... jadinya kena bayar penalti... huhuhu :-(

Cek2 semua my hubby kena bayar RM615.24.... Me cuma RM40.86.... dah tanggungjawab rakyat Malaysia kan.... Dah ada ongkosnya settlekan semua petang tu jugak.... Baru lah tau cara nak bayar... rupanya senang jer kan...

Bila p kat kaunter tu pegawai kat kaunter akan tolong tuliskan borang wang masuk dan maklumat yg diperlukan ikut bank yg kita nak... dia soh pilih Maybak ngn ada lah bank2 lain (yg aku dah lupa nama bank nya)... my hubby pilih maybank...

Terus p maybank kat seri Bahagia petang tu jugak lunaskan semua... dah settle satu beban... terasa ringan kan bila yg perlu ditunaikan telah diunaskan... Berbangga sebagai rakyat Malaysia!!!!!!!!!!!



1 ulasan:

Balqis Nazid berkata...

tension kalau ingat bayar cukai ni..
Kita memang tak bayar.. nazid tiap2 bulan bayar 2k pas tu hujung tahun bayar lagi 7k sebulan..sakit hati kan..
kalau ingat2 banyak tu boleh buat macam2 lewat kena denda tapi kalau terlebih ambik duit kita nak bayar lambat2 tension...

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~