Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 29 Julai 2011

Cuti 4 hari... yay... yay!!!!

rentetan entry semalam.... lepas jer publish entry tuh... terus dapat makluman ada penambahan tarikh cikgu2 key in markah kat sistem saps.... terima kasih sesangat.... tarikh dari 30 julai ditunda ke 15 Ogos.... sangat2 bersyukur sbb sampai sekarang pun sistem tu sgt susah nak masuk... tapi sekurang2 nya masih ada masa untuk key in kan....

Dan yang paling best.... cuti mula start esok... Sempena Awal ramadhan... cuti nya jadi 4 hari... Sangat2 best... Hari Isnin cuti sambut awal Ramadhan... sambung hari Selasa cuti untuk ganti larian 1M 1S... Cuma cikgu tahun 6 esok ada kelas tambahan ikut turn... kebetulan memang lah group aku yg bertugas... selamat mengajar buat cikgu2 thn 6....

Khamis, 28 Julai 2011

Percubaan UPSR 2011

Minggu ni semua murid tahun 6 ada percubaan UPSR.... murid tahun 2 hingga 5 ada PKBS 2... So P&P tak der.... masuk kelas tunggu murid2 jawab soalan... lepas ni sibuk nak tanda kertas laks.... Paling risau nak tunggu kertas Sains kelas 6K... cam ner lah budak2 ni jawab.... petang ni nak p bengkel penandaan kertas UPSR sains... harap2 dapat tambah ilmu utk aku yg bukan cikgu opsyen sains... hehe

Tapi nak kata relax tak juga... sebab nya sibuk kena isi markah kat sistem intenet... rasanya satu Malaysia kena isi..... line sangat2 susah nak masuk... Memang sangat best lah sistem nih!!!!.... berkali2 cuba masuk tak berjaya langsung!!!!!!! :-( kalau dapat masuk pun, dah penat2 key in markah... pastu klik simpan... sistem down lagi... hilang camtu jer markah yg key in tadi... buat lagi 3, 4 kali pun sama gak.... so??????

Bukan nak merungut,,,, tapi kalau nak wat sistem yg nak cikgu2 satu Malaysia isi... pastikanlah sistem betul2 tip top.... senang lah cikgu2 nak key in.... ada yg tunggu sampai 2a.m... pun stay tak dapat nak masuk... agaknya kena tunggu time 5 hingga 7pagi kot.... baru senang sbb time tu semua cikgu tgh sibuk bersiap bgn pagi nak p sekolah.... pernah sekali cuba kol 7.30a.m... dapat lak tapi sempat 2 kls jer... pastu sistem dah tak leh nak masuk... Aduyaiiii.... cam ne lah nak settle sebelum 30 Julai ni... harap2 ada lah penambahbaikan untuk sistem ni.... Kompem cikgu leh wat keje ngn cepat!!!!

Ada 2 hari jer lagi.... cuba dan terus mencuba... harap2 dapat lah rezeki nak masuk....agak2 cikgu2 tak yah tido malam... try lah sampai leh masuk dalam sistem.... Apa pun.... selamat berjaya cikgu2 satu Malaysia key in markah sebelum 30 Julai.... Usaha tangga Kejayaan.... cayalah... Cikgu Boleh!!!!

Rabu, 27 Julai 2011

dah memang patut sangat tukar baru

Kete iswara my hubby... keluaran tahun 1992... tapi kalau tak silap my hubby start guna @ beli apada tahun 1996... Sememang nya dah 16 tahun berkhidmat ngn my hubby... Semenjak dua menjak ni selalu sgt rosak n tersadai kat stesen minyak.... Sudahnya my hubby terpaksa tinggalkan n balik naik teksi... huhu :-(

So decide nak ganti kete tu... banyak sgt kenangan termasuklah zaman2 bercinta masa belajar kat UTM... tapi sekarang ni aku tak pernah langsung bawa kete tu sbb conditionnya sgt teruk... dah tau bawa kete auto lagilah tak nak bawa yg manual lagi...hehe...

Kete ni pun yg rosakkan... aku jugak... pernah excident masa dulu kerja kat kilang Apollo.... tak repair2 sampai lah my hubby plak excident masa balik mancing... bergesel ngn divider jalan kat highway... Syukur umur masih panjang... sbb nya kat tepi highway tu gaung...huhu

Dicide baru2 ni nak ganti kan utk my hubby sbb pernah janji nanti aku ganti balik lah yg aku rosakkan... Akhirnya 9 thn kawen ngn my hubby hajat tercapai gak... servey yg secong hand... tapi cam mahal... last decide p Perodua kat Taman Nusa Bestari... Viva Elite Putih jadi pilihan... Insyaallah lagi 2 minggu dapat lah... JNA XXXX.... :-)

Gambar2 kete My hubby sbg kenangan...
kalau pandang dari sisi ni still ok... 
masih ada yg tanya tak nak jual ker?

dri depan... nampak skit sblh kiri dah kemek... huhu

Bonet kereta yg cantik... ada tompok2 tambahan... hehe

nampak tak.... sblh sini kemek teruk lps hubby langgar divider kat highway...

kesian tau... my hubby bawa kete ni hari2 p keje... huhuhu
Side mirror pun tak berganti :-(

huhuhuhu :-( :-(

Hazmi nak interframe sama...

kalau dah tgk gambar... mungkin ramai yg terfikir kenapa tak repair kan... ada lah sebabnya ...huhu tapi enjin still ok....  Still ada rasa sayang tau kat Kete ni sebab semua kenangan terindah tercipta kat kereta ni... dari zaman bercinta... dah kawen... sampai anak dua... nak wat cam ner kan... dah sampai masa... terpaksa lepaskan jua....jasa mu tetap dikenang....

We're waiting for JNA XXXX.... Syukur dapat juga merasa yg baru akhirnya....AMIN...



Selasa, 26 Julai 2011

.:Mencuba bakar ayam kat oven ~ Pertama kali nih:.

(entry tersimpan kat draf selama seminggu)
Petang semalam balik skul... plan nak masak utk dinner... tapi idea nyer blur gitu.... yg ada ayam 5 ketul kat dlm freeze... kubis... my hubby p beli kat kedai runcit... last... terfikir lah nak bakar ayam ni kat oven yg ada tuh... resepi... cuba2 sendiri... apa yg ada jer... sudahnya... tumbuk blackpaper yg ada ngn bawang besar... gaul ngn ayam tuh... tambah sket mentega, garam, gula n kicap manis... bakar...

mula2 set masa 30 minit ngn suhu lbh kurang 170... tunggu2 ayam tak masak lagi.... tambah masa... sampai ayam tu masak... yg best nyer... my hubby kata sedapppp... Siap minta bakar utk seekor laks...hehe

Rupa ayam yg ni bakar...  dah tinggal baki 2 ketul baru teringat nak snap gambar...hehe

Rabu, 20 Julai 2011

~~Hazmi demam lagi... mama terpaksa cuti~~

Rentetan entry lepas.... Hazmi demam balik... Ambil dari rumah pengasuh petang Isnin.... badan dah panas... agaknya cuaca sekaraang yg sgt panas...huhu
Sudahnya... hari Selasa semalam ambil CRK jaga Hazmi... dah tak pasti CRK der baper hari lagi... huhu
Pagi ni datang ngn ras mamai.... cz semalam tido2 ayam jer... Hazmi batuk2 sampai pagi.... kol 5.30a.m   baru Hazmi tido.... sudahnya kol5.45a.m.... terus bagun....
Hantar Hazmi kat rumah pengasuh... Demam nampak dah ok... sejuk dah badannya... cuma batuk masih ada... sangat awal keluar hari ni...
Dengan jayanya mencipta rekod antara yg terawal datang sekolah... tak pernah dapat parking berbumbung... hari ni dapat parking.... hehe

Nak tempek gambar2 Hazmi pakai baju abg Hazim dulu... kitar semula jer lah... dalam demam2 tu dah 2 kg naik...  Montel ajer.... :-)
 .....Khusyuk tgk kartun lanun Jake kat Chanel Disney junior...

 Baju recycle abg Hazim doluuu...doluuu....

 ~pipi Hazmi yg montel~ :-)

 Menagih simpati minta kamera pada mama....

Asyik abg jer.... abg interfrme gak... tak nak bangun cz khusyuk tengok kartun....

Khamis, 14 Julai 2011

~~Budak Lasak Bila Demam~~

Semalam  my hubby cuti coz bawa Hazmi p klinik... Masa ambil Hazmi dari rumah pengasuh petang Selasa badannya dah dedar... So terus bagi ubat... Malamnya memang flat lah... dah lama rasanya Hazmi tak demam...

Dah mkn ubat.... letak cool fever.... terus tidur....
pagi Rabu my hubby bawa p klinik doktor bg tau Hazmi pun ada semput...huhu
 lasak n ceria selalu kalau tak demam.... 
makin byk keletah yg buat mama n papanya geram jer...

 Abg Hazim melekat ngn Psp jer,,,, Tekun lagi....

Sabtu, 9 Julai 2011

~~Hazim, Hazmi Dan Rio~~

 Fvret movie Hazim n Hazmi....  My hubby beli cd ni masa cuti ek 2 minggu bln 5 hr tu....  masa tu bgn tido sampai lah nak tido... Hazim n Hazmi akan buka cd Rio... bayangkan lah berlarutan sampai 2 minggu... tak dapat langsung nak tgk Tv... kalau dapat pun masa Hazmi tido...  Last2 my hubby sorok cd tu kat cd2 koleksi citer2 my hubby... rehat sekejap dari tgk Rio... :-).. tapi aku stay tak dapat tengok citer tu 100%... w/pun tiap2 hari bujang2 tengok... hehe

Tapi der satu hari tu, Hazmi terjumpa lak Cd tuh... dah mula balik tgk Rio... akhirnya dapat gak lah aku khatam citer tu... ghupa nyer memang bestlah... patut lah Hazmi suka sgt tengok... saper2 yg belum tengok... leh tengok tau... best lah citernya....

Akhirnya jadilah entry hari ni citer sal Rio sbb masa dok menaip ni memang Hazmi dok pulun tgk lagi cam tak pernah tengok... malah setiap kali ada lagu kompem dia kan joget cara dia tuh... sgt2 comey... tambah lagi susah bila Hazmi suka2 dok pasang n tukar cd per yg dia nak tgk kat DVD player tuh... Memang berebut n terpaksa sorok cd2 yg dia suka.... huhu

Sudahnya tak dapatlah aku nak tgk drama korea kat chnel 391 "My Love My Family".... tunggu ulangan pada hari Jumaat depan jer lah...huhu :-(

 Mkla serius dok pikir cam ner lah nak wat Peace yg betulHide all
Asyik2 8 jari gak yg kuar...huhu

Selasa, 5 Julai 2011

~~Dah 6 tahun baru dapat merasa utuk pertama kalinya~~

dah umur 6 tahun baru Hazim dapat merasa.... kanak2 yg lain dah ada yg merasa kan... huhu
Semalam hajatnya tercapai jugak.... Itu pun hadiah utk budak yg dah sembuh... mama ngn papa pun dah hampir 7 thn tak tgk wayang...huhu

Akhirnya dapat juga hazim tengok wayang!!!! Al kisahnya memang plan nak bawa dia pada hari Sabtu petang...... tapi dah terseliuh kakinya... tangguh...

Hari Isnin hazim dah leh jalan, balutan dah buka.... so dia tuntut lah nak tengok Transformer 3... memang fevret Hazim...  My hubby masuk keje kol 7p.m... jadi paln tgk kol 2.45p.m... tu pun tgk kat Perling Mall jer.... senang lunch pun kat Mc D Perling mall... sangat dekat ngn rumah... 5 minit dah sampai....

Hazim sangat2 excited..... jom layan piccas...

 excitednya Hazim
baru 1st time kan

 Hazmi tak habis2 nak peace
sampai dah tutup muka

 Senyum gembira
Mesti beli popcorn kalau nak tgk wayang

 ~~one hepy family~~
masuk 10 minit hazmi tido ngn nyenyaknya :-)
lagi 20 minit citer nak habis baru dia bangun...
terus merengek ajak balik...huhu

my luvly boys


dah balik rumah  < Hazim ajak lagi len kali kita p tengok wayang lagi k>
lain kali bila berkesempatan n citernya best.....

Ahad, 3 Julai 2011

.:Sudahnya~~Kaki Hazim terseliuh:.

Sepanjang my hubby p keje.... Hazim memang tak leh nak pijak utk berjalan langsung.... merangkak jer ke mana2... kesian lak aku tgk... hati memang dah tak sedap... harap2 x patah... mungkin terseliuh jer... belek2 kaki Hazim tak pula membengkak...

lagi lah aku susah hati bila Hazim nak memerut... terpaksa mamanya masuk sekali coz Hazim tak boleh langsung nak pijak utk mencangkung... menangis sakan sambil mulut tak henti2 sebut sakit....Kesian sgt tengok..huhuhu saat macam ni lah terasa rumah perlu ada toilet duduk... kalau keadaan kecemasan cam ni sgt2 berguna...
 Bila my hubby balik keje dlm kol4p.m... terus decide bawa je lah hazim p Kedai urut Cina @ Shensei.... Memang berdukung ajer lah.... Masuk jer... Tukang urut tu bgtau kompem terseliuh... tulang jari kelingking Hazim terlari sikit.... Time ni hazim dah melalak sakan bila dia masukkan balik tulang tu... Berdua aku n my hubby pegang... takut Hazim meronta...
 ~~Sakitnya mama~~
Sudahnya... berbalut sakan lah kaki Hazim.... sambil tunggu papa layan buku Upin dan Ipin... Hobby Hazim yg baru ~Beli Buku~... mama suka....
 Alang2 dah p my hubby urut sekali bahu yg dah lama sakit.... tak sampai 1/2jam urut RM15... tapi memang sakit lah....

Hazmi yg excited

Sabtu, 2 Julai 2011

.:Hari terbuka tadika Hazim:.

hari ni kat sekolah ada larian 1M 1S... Tapi aku tak dapat nak join due to Hazim n Hazmi tak der yg jagakan... Mak Nab bawa Ayah Razak balik kampung berubat.... Kebetulan plak tadika Hazim wat hari terbuka.... so my hubby minta cuti separuh hari... dapat join skali p hari terbuka... dan lebih tepat dapat tolong jagakan Hazmi... kalau tak susah gak nak dengar cikgu Hazim explain.... pastu nak kejar Hazmi yg tak baper nak pandai dok diam... hehe...
 Habis jumpa cikgu... dapat Laporan Perkembangan Hazim sbb tadika iman memang tak der exam cam tadika2 yg lain... Terus ke Mc D mkn sarapan... Hazim sgt2 suka mkn pancake.... Sorg dia jer leh mkn 4 keping.... kan main hepy dapat mkn pancake n main2 kat taman....
sblm dapat order cam biasalah Hazim n Hazmi main2 kat taman yg ada kat dalam Mc D tuh... hepy jer... Tetiba jer.... Hazim  melalak sekuat hati... HUUUAAAA..... terus aku n my hubby berlari tgk... slide tu dia p terjun lah plak... dah katanya "kaki Hazim cam nak patah".... alamak!!!!

 Pujuk2... dah stop nangis... tapi katanya sakit bila pijak.... tapi masa mkn tu habis laks 4 kpg... so aku assume kakinya dah ok... Tapi bila nak jln p kete dah tak boleh nak pijak.... My hubby dukung masuk keter... Mintakan mamanya bacakan doa mohon sembuhkan kakinya.... Pun nampak dah ok...

balik rumah stay tak leh nak pijak.... My hubby kena p keje coz ambil cuti 1/2 hari.... mesti kena masuk gak kol 11a,m.... So tinggalkan Hazim ngn aku n Hazmi dgn harapan kaki Hazim akan ok....

So per kesudahan kaki hazim.... next entry yer aku story mori k....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~