Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Sabtu, 29 Oktober 2011

DaH PuN SaBTu

Hari ni dah pun Sabtu.... Esok Ahad... jadinya Isnin dah sekolah semula... keje lah kan... huhu... mulalah malas bila dah 9 hari dok melepak kat rumah ajo... Lagipun tak plan ke mana langsung cuti kali ni.... lepak... tv... tv...lepak~~

sebabnya bila shift keje my hubby kol 3 hingga 11p.m... memang tak dapat nak ke mana langsung... kalau aku ajer nak berjalan ngn Hazim n Hazmi... memang lah bertuah... tak kuasa nak melawan kuasa ligat bujang berdua nih... sebab utamanya mamanya yg akan semput tak terkejar...huhu~~

Cuma cuti Deepavali my hubby ambil UL 2 hari... tu pun plan nak celebrate besday Hazim... yg lain melayan Astro yg dah ada semua channel... tu pun my hubby yg tersangkut dek offer ASTRO... Super Pack... kunun nya jimat bila guna Beyond... Tapi memang ada untung lah jugak....hehe,, yg penting aku suka tengok channel 393 One HD...  Drama korea yg the best... tersangkut aja bila habis satu drama ke satu drama... boleh dikatakan semuanya best...

Sudahnya ada jer plan nak masak itu ini... bila mengadap tv aja... hari ni pun masak bubur kacang untuk minum petang... utk lunch pantang jumpa ini


mesti masak ngn sos cili... caranya mudah... goreng ajer sotong tu ngn garam n kunyit... dah masak tambah air, sos cili... gula, bawang besar n cili padi kalau nak pedas... rasa sedap dah sedia utk di mkn... lauk ni fevret ayah kat kg... mesti rindu ayah kalau masak sotong cam ni... :-(


nak stop sini dulu... kang makin melalut pula apa yg ditulis...

Terima kasih untuk yg sudi baca entry ni

dan juga yg selalu singgah di blog ini...

TQ very Much.... Sayang korang semua... 

Jumaat, 28 Oktober 2011

Hepy Belated Besday Hazim~~6th Year's Old

24/10/2011... Isnin... Besday Hazim yg ke 6... dah pun genap usia anak mama ni 6 thn... lagi berapa bulan lagi dah nak masuk darjah 1... Semoga Hazim membesar menjadi anak yg soleh n berjaya... AMIN...

Hepy Besday to u... Hepy Besday to u... Hepy Besday to Hazim... Hepy Besday to u....

Disebab kan my hubby keje pada hari Isnin tu... tak dapat nak celebrate besday Hazim thn ni seperti thn2 lepas... Kebiasaannya ke rumah pengasuh minta ayah Razak bacakan doa selamat....

Baru petang semalam dapat celebrate besday Hazim... Hazim minta nak mkn KFC n beli kek.. dan juga ke rumah my sis kat Kulai @ Mak Ngah Hazim... Just  sambut kat sana aja... Yg penting Hazim suka... Sebelum tu ke Tesco sbb Hazim minta belikan toys... sudahnya  dia pilih nak model kapal terbang... dan sekarang ni kalau beli mesti 2... kalau tak berebut pulak ngn adik Hazmi...

nak potong kek...
Tapi KFC yg kat tgn lagi satu tu tetap tak nak letak dulu...
hehe

~~mama sayang kamu semua~~
 so sweet

kek dan KFC
majlis yg tak dirancang

Khamis, 27 Oktober 2011

hari ni lunch nasi ayam kedah style

Cuti sekolah 1 minggu sempena Deepavali kali ni.... Memang GB pilih utk ganti awal2 so dapat rest 1minggu.... so hari ni terasa nak mkn nasi ayam kedah style... kalau dok kat Jb ni memeng kompem tak pernah jumpa nasi ayam ni... rasanya org utara tau kot.... jadi petang ahad tu p shopping groceries kat tesco...

Mood rajin hari ni n tekak pun terasa nak mkn... so masak lunch utk hari isnin... masak byk sket n jemput juga my sis ngn hubby dia dtg mkn skali... tapi sek my sis tak cuti lah pulak.... sudahnya dia dtg tapau mkn utk dinner ajo... yg penting dapat mkn kan...

 nasi nya ala2 nasi tomato tapi ada kismis, kacang peace n daun sup... dimasak dgn air rebusan ayam... pastu ayam yg telah direbus juga dimasukkan ke dalam nasi... for me memang sedap coz membesar makan nasi ayam cam ni... kadang2 bila raya puasa pun ayah masak nasi ni untuik jamu tetamu yg datang...

ayam yg telah direbus dan dimasukkan ke dalam nasi... 
bila nak mkn... mesti dicicah ngn air asam cam kat bawah ni... 
Lagi2 tambah sedap... marbeles lah...



air asam atau
sambal belacan yg dicampur dgn buah tomato, bawang besar n daun kesum...
juga sedikit garam dan gula... 
lagi pedas lagi sedap

dan lagi satu menu wajib
acar timun

Complete semua ramuan... memang sedaplah mkn tgh hari tuh... lagipun dah lama tak masak... kata my hubby rasanya lebih kurang cam ayah yg masak... kira ok lah tu...:-)...




lama nya entry ni tersimpan kat draft coz line tenet celcom sekarang sgt teruk... nak masuk FB pun kadang2 sgt susah...huhu~~

Ahad, 23 Oktober 2011

..:i sambut besday tahun ni kat Stadium @Larkin:..

19hb baru ni my besday.... so bawa my hubby ngn Hazim p Stadium kat Larkin... Cam gempak gitu sambut besday kat sana... ramai lak tu yg ada skali... best...

ekceli ada acara sukan tahunan sekolah... almaklumlah sekolah tak der padang yg besar so... tahun ni sewa stadium lah... banyak bangku kosong dr penonton... sbbnya yg datang hanya lah murid2 yg dibawa dgn 4 buah bas shj samalah ngn jumlah 4 buah rumah sukan...

thn ni agak meriah sbb semua rumah ada maskot... yg pasti rumah biru ada rama2 yg canteekk... see..

 Tahun ni rumah biru dapat naib johan.... perbarisan hanya menang no 3...
tahniah utk cikgu2 dan ahli2 rumah biru... tahun depan kita cuba lagi...

 Johan tahun ni Rumah kuning.... 
Bukan main Hazim sokong kuning sbb ada "Burung Marah" ni...

 Budak lasaak yg sesok nya terus demam n muntah..
kesian huhu~~


belum sambut my besday dengan rasminya.... nanti sambut ngn Hazim skali lah....

Selasa, 18 Oktober 2011

TAHNIAH!!!! Hasil penat lelah berjuang @UTP, Tronoh

 My youngest sis with her BFF (odiey)

Tahniah untuk adik yg dah selamat berkonvokesyen kat UTP hari Ahad baru ni 16/10/2011... Hasil penat lelah berjuang selama 5 tahun kat UTP...  Dengan rasminya dah grade pun ngn degree nya... Syukur Alhamdulillah anak2 mak n ayah semuanya berjaya menggenggam segulung izajah.... Selalu ingat pesan mak... "kita tak der harta, jadi belajarlah rajin2... tu je lah harta yg kita boleh dapat"... 

 My luvly family
Ayah, Mak, adik, kak tun n her husband.
Me????
sedih coz tak dapat join skali... 
 Ni lah konvo terakhir utk ayah ngn mak sbbnya kami hanya bertiga.... dan ketiga2 nya perempuan... Dua dah kawen...hehe... kita tunggu rezeki adik lak k... Tahniah juga untuk yg dah selamat bekerja di Petronas Miri setelah hampir 8 bulan juga dok menunggu berita gembira ni... Yg penting anak2 mak dan ayah semunya telah berjaya..... Terima kasih tak terhiingga untuk mak dan ayah diatas segala pengorbanan yg telah diberikan.... Semoga kedua2 diberikan kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat... AMIN...

Officially Grade... Yeaaayyy

Isnin, 17 Oktober 2011

masih lagi dalam proses... lebih kurang 80% siap

petang Jumaat p tengok rumah yg dah dibeli 2 thn lepas... kalau ikut kan sign agrement bulan 11/2009... so jangka siap katanya hujung tahun ni... ingatkan boleh lah pindah cuti sekolah hujung tahun ni... tapi nampak gayanya macam terlambat...

kalau dah siap lebih kurang cam nilah nanti....


Tapi buat masa sekarang ni masih macam ni.... tengah pasang bumbung... kena tunggu nak buat jalan lagi, longkang lagi.... dah siap nanti nak tunggu CF plak... pastu air ngn api.... memang lama lagi lah... huhu~`~

ada juga yg dah siap macam ni.... harap2 bulan 5 tahun depan dah boleh pindah... ni pun target paling cepat.... tapi tak tau lah kalau tetiba rezeki datang cepat...dapat lah pindah lagi awal...


akhirnya dapat juga ada rumah sendiri setelah menyewa hampir 7 tahun kat rumah sekarang ni...  AMIN....

Sabtu, 15 Oktober 2011

jom download movie....

org lain dah lama tau... aku baru nak balajo2...cam buta IT gitu kan... sudahnya sayang duit my hubby yg rajin dok beli cd... Baru gak blajo dr kawan ni minggu lepas... org lain datang LDP kat sek ambik ilmu... aku pun ambik ilmu gak... tapi ilmu ni lah... download movie dr http://jieazzmovie.net

ada lah dalam 4 movie yg aku ambik dari kawan yg ajar ni... dan semalam aku baru berjaya download sendiri movie CARS 2... semangat nak cari movie ni coz Hazim ngn Hazmi yg sangat2 suka tengok.. cuma kalau dah download, movie ni dalam MKV file... harusnya ada Media Player Classic... baru boleh tengok movie nya...

nak terang cara download pun takut salah... tapi saper2 yg nak try tu lah baca kat situ cara2 nak download movie... best ahh... drama2 korea pun ada... lagi2 lah best...

ada masa jom kita download lagi... yeaaa....

Jumaat, 14 Oktober 2011

Jom sukan lagi

Sekarang ni sibuk ngn sukan pulak.... tiap2 petang dok kat skul sampai kol 5p.m... semangat rumah memang ada w/pun cikgu yg sorg ni memang tak minat sukan dr kecik...huhu harap badan jer macam athlete tapi hampeh... per2 pun sumbangan tetap ado...

hari ni acara padang akhir.... lompat jauh, lompat tinggi n lontar peluru... dah tu kena plak jadi hakim utk lompat jauh... nak snap2 pun tak dapat... sudahnya minta tolong ngn anak murid jap... dapatlah abadikan gambar nan ado...

 nenunggu peserta lompat jauh

 chubby nye aku...
huhu~~

 Antara cikgu yg ada
hakim n pengurus peserta

 Khusyuk....



Khamis, 13 Oktober 2011

Sambal Udang ngn Petai

Semalam balik skul p kipmart.... tetiba tekak terasa sangat nak mkn sambal petai... terus beli petai... adalah 3 keping RM3... jadinya ambil 6keping... balik terus masuk dapur... udang memang dah ada kat fridge.. just nak kopek kulit... bab mkn udang ni memand ada malas sket... jadinya kalau nak mkn biasanya terus kopek kulit sblm masak.... Tapi ada yg kata udang lagi manis kalau masak skali ngn kulit....

Memang stok sambal tadi kat dalam fridge... jadinya rebus dulu lada kering... pastu baru blander... tumis bawang putih ngn bawang besar sampai garing... terus masukkan cili kering yg dah blander tadi... masukkan air asam jawa sket... tunggu sampai sambal pecah minyak... baru masukkan udang dan last skali masukkan petai... garam  dan gula secukupnya... rasa ikut tekak masing2... sedap... angkat... ni versi aku lah... tak tau lah kalau ada versi yg lagi sedapkan... per2 pun memang terangkat mkn semalam... hehe   sbbnya my hubby yg dok tolong puji kan...hehe...:-)



jadinya menu mkn malam tadi sambal udang ngn petai... juga ikan kembung goreng garing.... semua boleh di kunyah... mabeles lah mkn semalam... macam mengidam plak.... hehe

harap2 manalah tau betul2 mengidam...

Rabu, 12 Oktober 2011

nak Balik tapi....

hari ni semua dah lapang kepala... cuma tinggal sukantara dan acara sukan tahunan... so memaang lah hepy sesangat... rasa lapang jer kepala... So dah boleh balik TAPI...

tak dapat nak balik lagi... sebabnya minggu ni memang pack... pagi kena hantar my hubby kat Uda... pastu bergegas ke sekolah.. Nak balik pun stay dulu sampai 2.40... nak kena p ambik my hubby lak... baru dapat balik rumah... sebabnya longkang kat depan rumah tu masih tak siap2... ingatkan seminggu jer... tapi sudahnya dah masuk 2 minggu gitu lah juga...

Semalam my hubby ikut sama buat latihan rumah sukan... dah sampai sek kol 3.30... kol 5 dah balik... alang2 dia nak balik rumah pastu nak dtg ambik aku lagi... dia stay jer lah jadi jurulatih import rumah sukan wife dia ni...hehe... dapatlah bagi ilmu sket kan... dapat lah my hubby terkenang zaman dia dolu2... jadi athlete wakil JB... Tak tau lah anak2 ada yg ngikut ker idak...  kalau ikut mama nye ni... ke laut...hehe...

Sebab boring2 dok tunggu nak p ambik my hubby lah... dok terajin tangan ni nak menaip... sudahnya jadilah enty ntah ape,,,ghee~~

Minggu yg bz utk SPSK... senyum...

Hari ni last utk pemantauan SPSK kat sek... semua fail2 dah tersedia kat bilik mesyuarat utk disemak... Yg pasti seorg pegawai dr JPNJ, seorg dr PPDJB dan 2 org GB....

dan yg pasti juga cikgu2 dah boleh senyum... cuma tunggu result jer... doa2 yg baik2 aja... harap2 lagi ok dr thn lepas...



Jumaat, 7 Oktober 2011

Bajet dah umum... Syukur Alhamdulillah

Syukur bila dengar pembentangan bajet 2012... banyak yg diberikan oleh PM.. aku yg sememang nya kakitgn kerajaan ni sgt2 la dok menunggu berita baik sbb nya byk sgt dengar khabar2 angin yg kejap baik... kejap tak sedap nak dengar....

Akhirnya terlerai sudah rahsia... Yg pasti gaji cikgu akan naik cuma peratus kenaikkan tak tau lagi... tunggu dan lihat jer lah tangga gaji baru di bawah skim yg bari SBPA menggantikan SSM.. yg pasti kalau dulu ada tangga gaji P1, P2 dan P3... yg baru ni cuma ada satu level jer... cuma P1... maka nya tangga gaji akan bertambah... bagi yg dah lama tak merasa gaji naik sebab gaji dah langgar tembok... Insyaallah tahun depan dapat lah merasa gaji naik... per2 pun tunggu jer lah pekeliling yg baru...Amin...

Yg best tahun depan Hazim mula sekolah... masuk darjah 1... untunglah tak der yuran sekolah yg perlu dibayar... tapi rasanya yuran PIBG tetap ada kan cuma jumlah nya belum pasti... Cuma sebagai cikgu terfikir lak kat mana nak cari duit tambahan nak beli kertas untuk peperiksanaan atau pun ujian... kalau ada yuran sekarang pun bajet2 gak... Cuma yg best cikgu kelas berkurang lah keje... tak yah nak pening2 kepala nak kutip yuran... Semoga banyak yg baik dari yg kurang elok kan...

Dan yg paling best dapat lagi bonus 1/2 bulan gaji bulan 12 nanti... bolehlah buat  belanja utk Hazim naik sekolah tahun depan... rasanya bajet kali ni banyak jugalah untuk rakyatkan... Terima Kasih utk PM kita... Semoga bajet kali ni memberi kebaikkan untuk semua....

Khamis, 6 Oktober 2011

2 hari kat rumah...~ MC~

hari ni baru larat nak buka laptop... dah petang2 ni dah makin ok... Semalam tak sihat so p klinik cam biasa... ingatkan dapat MC satu hari tapi doktor bagi 2 hari... soh rehat kat rumah...

Sudahnya makan ubat... niat nak tido tapi puas dok pujuk Hazmi p rumah pengasuh tapi dia tak mau lah juga bila mama ada kat rumah... nasib badan... pening2 lalat ubat dok melayan juga Hazmi...

tambah pulak bila Hazim dah balik daru skul... last2... suka hati koranglah... baring n buat2 tak dengar jer lah... nak juga lelapkan mata... Nasib baik lps my hubby p keje kol 3 Hazmi pun tido... dapat juga mama berehat...

plan nak menyiapkan keje2 fail kat sekolah tertangguh lagi... esok dah naik keje mesti pulun siapkan... atau terpaksa bersambung dihujung minggu.. rasanya memang kompem bawa balik wat weekend ni...

harap2 badan makin sihat esok... banyak sangat keje nak kena buat... mesti siapkan sblm 12hb ni...

Selasa, 4 Oktober 2011

SPSK.... merungut lagi...

Cuaca hari hujan.... 
sejuk... 
terbayang ada kalau ada tilam dan batal.... 
kompem tido..... 
ZZZZZZZZZZZZZZ

keje banyak tapi 
tangan gatal gak nak buka n menaip kat sini...
Sekarang ni sibuk ngn SPSK
Sebabnya pemantauan pada 12/10/2011
adalah bende2 yg nak kena buat...
yg pasti fail betimbun2 nak update...
jadi yg terpilih...
adalah fail nak kena buat itu dan ini...
ada taklimat kelas kena tinggal...
cam ner nak mengajar
nanti ada yg komen anak2 tak der kemajuan
depa tak tau cikgu2 terkejar2 nak wat fail itu ini...
aduyai... huaaa~~~~

mengadu lagi... merungut lagi...
dah nama keje buat jer lah kan...
Udah2 lah yer... berhenti sekarang... 
nak p siapkan fail lah..
kang ada plak bila dipantau keje aku tak siap...
hehehe

cikgu sekarang lagi banyak keje fail dari mengajar
banyak keje sampingan dari tugas utama...
yg ni (blog) lagi keje sampingan 
hehehhe
:-)  :-)

Isnin, 3 Oktober 2011

Punch Card....

Hari ni sek dah mula kena punch card.... ingatkan bila dah jadi cikgu tak yah punch card... tup2 dah bertahun tinggalkan... kena guna balik... katanya atas arahan PPD... dan yg paling tak best balik kul 2...huhu~~.. buktinya pagi tadi...

 pastikan datang sblm pukul 7.20pagi
untuk cikgu sesi pagi...
kalau tak nak warna MERAH


sekarang ni aku selalu balik awal... kecuali lah bila ada kls tmbhan tahun 6 dulu...  bila dah hbs UPSR kira balas dendam lah balik awal jer.... per2 pun yg paling penting "kami yg menurut perintah".....  buat jer lah kan....  yg penting kita ikhlas bila bekerja..... AMIN...



Sabtu, 1 Oktober 2011

makin dekat nak pindah... makin macam2....

rasanya dah nak masuk 8 tahun dok menyewa kat rumah ni.... macam tau2 plak kalau tak der masalah tahun depan nak pindah rumah sendiri plak... tapi nya makin nak dekat masa nak pindah makin macam2 hal jadi.... makin banyak lak barang yg rosak nak kena ganti... kalau tuan rumah tu senang tak per gak... ni semua urus n buat sendiri... dan yg paling tak best pun duit sendiri... lagi la hampeh...

hari ni lak.... tak pernah2 simen kat depan rumah dipecahkan oleh pihak MDJBT.... sebabnya nak naik kan taraf longkang2 yg dah tersumbat gamaknya... maklumlah taman ni galmour ngn denggi nya... memang bagus.... tapi yg tak best... kete2 tuan rumah semua nak parking kat mana.... aduyai... dah sudahnya semua kete2 parking di tepi2 jalan...

Gini lah rupanya longkang yg dah dipecahkan tu....  malam ni kompem terbiar macam ni... sudahnya ramai yg letakkan papan untuk melintas...huhu~~

 yg ni betul2 kat depan rumah

 ni plak depan rumah jiran sebelah kiri...


 yang ni lak depan rumah jiran sebelah kanan

kalau siap hari ni juga tak per lah.... silap2 seminggu... Sudahnya kete waja aku kat dalam pagar.... terperangkap semunggu gamaknya nak tunggu siap... paling kesian rumah2 yg guna lantai mozek sampai depan... dengar kata dipecahkan tanpa ganti... sangat2 lah sedih... nasib baik aku nya rumah sewa... kalau tak mau meraung juga nak mengganti...huaaaaaaaaaaaaa.....:-(

Kebetulan plak malam ni my hubby keje so dia drive Viva jer lah... Minggu depan terpaksalah my hubby hantar n ambik aku... sbb satu keje ni jer yg parking kat luar... memang agak susah... nasib baik my hubby keje kol 3 balik kol 11... kalau tidak lagilah susah...

harap2 pihak MDJBT dapat siapkan cepat2... senang nak kuar masuk rumah... harap2 rumah aku kat Nusantara dapat siap ikut perancangan... doa2 tahun depan dapat pindah masuk rumah baru... AMIN





Kadang2 yg baik tu ada juga buruknya... 
tu lah katanya PRO n KONTRA.....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~