Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 13 Oktober 2011

Sambal Udang ngn Petai

Semalam balik skul p kipmart.... tetiba tekak terasa sangat nak mkn sambal petai... terus beli petai... adalah 3 keping RM3... jadinya ambil 6keping... balik terus masuk dapur... udang memang dah ada kat fridge.. just nak kopek kulit... bab mkn udang ni memand ada malas sket... jadinya kalau nak mkn biasanya terus kopek kulit sblm masak.... Tapi ada yg kata udang lagi manis kalau masak skali ngn kulit....

Memang stok sambal tadi kat dalam fridge... jadinya rebus dulu lada kering... pastu baru blander... tumis bawang putih ngn bawang besar sampai garing... terus masukkan cili kering yg dah blander tadi... masukkan air asam jawa sket... tunggu sampai sambal pecah minyak... baru masukkan udang dan last skali masukkan petai... garam  dan gula secukupnya... rasa ikut tekak masing2... sedap... angkat... ni versi aku lah... tak tau lah kalau ada versi yg lagi sedapkan... per2 pun memang terangkat mkn semalam... hehe   sbbnya my hubby yg dok tolong puji kan...hehe...:-)



jadinya menu mkn malam tadi sambal udang ngn petai... juga ikan kembung goreng garing.... semua boleh di kunyah... mabeles lah mkn semalam... macam mengidam plak.... hehe

harap2 manalah tau betul2 mengidam...

Tiada ulasan:

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~