Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 29 November 2011

~~Kalau Hazmi bagi bape RM pun stay tak cukup~~

Ni kisah nya Hazmi lagi.... Pantang nampak mainan yg perlukan 50 sen tu mesti nak naik.... Pantang nampak.... sampai kalau ada mesti larikan dia.... hehe :-) :-)
sangat2 berbeza dgn abg Hazim.... W/pun tahun depan nak masuk darjah 1.... masih lagi takut nak naik... gayat sungguh... Sudahnya tiap kali Hazmi naik.... Hazim jadi peneman setia di sisi....

 Yg ni kat TESCO Bukit Indah...
setia abg Hazim teman

 Yg ni plak kat Bestmart
pun abg Hazim teman kat sblh juga
hehe

Hazmi lak bagi lah baper RM pun kompem tak puas.... asyik minta mama nak duit agi.... kalau kita kata dah habis... dia lak yg soh kita p tukar.... kalau dah ada duit pun mesti nak masukkan sendiri... takkan bagi kita masukkan duit tuh... semua nak berdikari.... :-)


Baru ada dua org... sangat2 berbeza perangai...  kalau naik kete.... Hazmi mesti minta "papa bawa laju2"... belum sempat habis Hazmi cakap... Kata Hazim " mana boleh laju2 nanti polis saman"... ghee~~

Isnin, 28 November 2011

Setelah Seminggu Cuti Sekolah

Baru sempat nak update.... dan seminggu tu juga lah minggu yg best sbb mak ngn ayah datang sini.... dari hari Selasa sampailah hari Sabtu.... Puas juga Wan dan tok dok melayan cucu2...

 Wan ngn Hazim n Hazmi

Hari Rabu n khamis aku ke sekolah so tak dapat nak jalan2 sgt....
Cuma malam Khamis tu ke Kg Melayu Pandan ke rumah bapak saudara sebelah ayah.... ngn my sis yg kat Kulai tuh.....Terus sambung dinner kat hutan Bandar.... tapi nasib kurang baik malam tu... masa nak balik gear kete waja rosak.... nasib baik ada mekanik kebetulan berhenti dan bertanya.... Sudahnya ayah teman kan my hubby hantar kereta ke rumah mekanik tu... Dah tarik guna tali... Me, mak, Hazim n Hazmi balik ngn kete my sis... Sudahnya RM1700 untuk ganti gear box waja tuh... itupun guna yg 2nd hand...huhuhu.


Pagi Jumaat ke Pasar Borong Kota Tinggi... Me tak pernah pergi pun... 1st time sampai sana... Ini pun ikut my sis yg ajak jalan2... bole tahan murah kain baju yg dijual... Me borong tudung n blouse... mak pun beli tudung n jubah...My sis pun sakan memborong.... Yg lelaki semuanya tukang memerhati aja.... Balik lepak2 kat Kulai.... Dalam kol 6 ptg dah gerak balik Skudai coz malam tu mekanik janji nak hantar Waja....

my luvly ayah

hari Sabtu hantar Wan ngn Tok ke rumah my sis.... malam ni diaorg nak bergerak ke KL... Esok Pg nak balik Baling... Hazim menangis bagai nak rak rindu... Bila Tanya Hazmi.... Wan balik rumah wan... Pagi tadi bangun tido Hazmi cari wan kat bilik sebelah... Katanya juga "Wan dah balik rumah wan".... Yg pasti semuanya saling rindu merindui...hehe

Selasa, 22 November 2011

~~Mari Layan Mood Hazmi Nak Berposing~~

Jom layan. pelbagai posisi tapi gayanya sama aja.... Peace!!!!!


 Sudahnya.... ini yg diminta.... Layankan juga
 Tak puas hati.... nak lagi dekat....

Boboi Boy Mama


Sabtu, 19 November 2011

Yeay!!!!.... dah cuti sekolah.... Tapi banyak lagi yg belum settle~~

Hari ni dah mula cuti sekolah.... kalau ikutkan memeng best... cam nak plan macam2 tapi kalau sorang jer keje cikgu... plan cuti agak terbantut.... Kalau laki bini yg dua keje cikgu time ni lah nak bawa family jalan2....

Walaupun cuti dah mula.... kebanyakkan cikgu masih lagi perlu ke sekolah.... tapi ada gak negeri2 yg cuti start terus cikgu2 pun start.... Tapi kalau kat Johor ni... bergantung kat Gb lah... Cam sek aku kena datang minggu awal cuti utk selesaikan semua keje2 fail n dokumen itu ini bagi tahun 2011.... Pastu naik lak cepat seminggu... Meeting awal tahun.... plan2 baru utk tahun 2012...

Aku lak agak bz sbb nak uruskan Hazim.... maklum lah ni lah pengalaman pertama anak masuk sekolah... tahun depan darjah 1... nak memudahkan aku bawa jer skali p sek yg aku ngajar... senang... Cuma masalah nya sekolah agama aku lambat nak daftar... sbb tak tau bila depa wat pendaftaran... Rupa2 nya dah pun habis tarih...

Petang semalam baru p ambik borang... minggu depan baru dapat hantar sebab perlu sediakan dokumen yg perlu...  nasib baik ada kekosongan lagi... kalau tak lagi payah nak berurusan... Cuma yg tinggal nak beli2 baju2 n barang persiapan sekolah... harap2 semuanya berjalan lancar...


Jumaat, 18 November 2011

Keputusan UPSR 2011 & Majlis Anugerah Cemerlang SK Sekudai Batu 10

Result dah pun keluar semalam.... tapi baru hari ni sempat nak update blog... Sangat2 penat sebab semalam juga Hari Anugerah cemelang utk tahun ni....

Tahniah untuk semua guru2 tahun 6 dan juga semua guru yg turut sama membantu menaikkan GPS sekolah... Yg pasti keputusan tahun ni lebih baik dr thn lepas... ada peningkatan walaupun hanya 2 org sahaja yg dapat 5A... 10 calon mendapat 4A 1b dan 2 calon mendapat 4A 1C...

Keputusan keseluruhannya bagi BM Pemahaman, BM Penulisan, Sains dan Matematik adalah 95.9%... BI hanya 60.3%... GPS sek adalah 2.15... harap2 tahun dapat dapat dipertingkatkan lagi...

Untuk aku yg memang mengajar tahun 6.... Syukur Alhamdulillah semuanya lulus... walaupun setiap kali ujian mesti ada yg gagal.... hanya 2 org sahaja yg dapat A utk sains 6K... tahniah utk muri2 6K yg berjaya lulus subject Sains.... memang keputusan tak terjangka...  AMIN....

 TAHNIAH!!!!!
calon2 5A dan 4A
juga GB, GPK dan guru2 tahun 6

Me with calon A utk Sains 6K...
Tahniah utk Mohd Fahmi dan Mohd Shahrizal

Pagi tu juga berlangsungnya majlis anugerah Cemerlang utk tahun ini.... Sementara menunggu keputusan UPSR.... tahniah utk semua murid yg berjaya mendapat hadiah... Teruskan usaha untuk tahun depan....




Antara guru yg sempat berposing selepas selesai acara...
yg pasti semuanya berbatik 1 Malaysia

Isnin, 14 November 2011

Majlis Untuk Hazim @Penyampaian Sijil Tadika Iman

Hari & Tarikh : Ahad( 13 Nov 2011)
Tempat : Dewan MPJBT Skudai
Acara :Majlis Penyampaian Sijil Rangkaiuan Tadika Iman 2011

Istimewa dan tahniah untuk Hazim.... So tahun ni dah habis sesi tadika.... tahun  depan masuk darjah 1...
majlis mula dalam kol 8pg.... Untuk Hazim tadika nya buat persembahan dikir barat...  Lepas tu terus acara penyampaian sijil... Around pukul 10.3pg dah siap semua... Mak Ngah Hazim pun datang gak... Sudahnyer habis jer majlis terus p lepak2 jap kat rumah my sis kat Kulai...

Gambar pun tak banyak sangat.... jadinya layan jer lah apa yg ada



 asal bergambar jer.... mulut senyum tapi mata mesti ke lain....

 ~~Adik~~

 Mak Ngah pun ade
hasil adik Hazmi snap gambar
mamanya separuh ajer
hehe

Sabtu, 12 November 2011

macam tak sesuai jer....

nak kongsi jer apa yg ada kat utusan hari ni.... Cikgu2 per komen?????? pelik kata kerja 9 jam tapi yg sesi pagi jer... yg petang 5 jam jer... memang tak logik... tengok jer lah tahun depan cam ner....

berita yg aku ambik dari Utusan Malaysia Online....

Guru kerja 9 jam mulai tahun 2012?

ALOR SETAR 11 Nov. - Kira-kira 5,000 guru dari hampir 104 buah sekolah di seluruh negara akan menjadi perintis kepada sistem waktu bekerja sembilan jam mulai Januari tahun depan, kata Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).
Presidennya, Hashim Adnan berkata, pihaknya difahamkan sistem waktu bekerja baharu itu akan dilaksanakan di empat buah negeri iaitu Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak dengan tempoh percubaan selama enam bulan sebelum diperhalusi oleh Kementerian Pelajaran.
Katanya, pihak NUTP bagaimanapun berpendapat waktu bekerja tersebut tidak sesuai diamalkan di sekolah.
Jelas beliau, pihaknya menerima maklum balas daripada guru terlibat yang bimbang dan tertekan ekoran perubahan waktu kerja baharu itu.
"NUTP berpendapat sistem bekerja sembilan jam seperti penjawat awam lain di pejabat tidak boleh diguna pakai dalam pendidikan sekolah.
"Selain bertugas sebagai pendidik, guru juga dibebani dengan tugas perkeranian termasuk mengisi data dan sebagainya. Malah, ada masanya guru terpaksa bertugas Sabtu dan Ahad untuk aktiviti badan beruniform, sukan dan kelas tambahan," katanya pada sidang akhbar di sini malam tadi. Hadir sama, Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng.
Menjelaskan lebih lanjut, kata Hashim, tempoh percubaan waktu berkerja sembilan jam sehari di sekolah terpilih itu akan dilaksanakan dua sesi iaitu 7.30 pagi hingga 4.30 petang dan 1.30 petang hingga 6.30 petang selama enam bulan.
"Kesatuan dimaklumkan bahawa para guru di sekolah terlibat sudah diberikan taklimat berhubung perkara ini.
"Walaupun ia tempoh percubaan sebelum diperhalusi pelaksanaannya oleh Kementerian Pelajaran, ramai guru sudah merasa tertekan dan kita bimbang perkara ini akan menganggu tugas mereka di sekolah," katanya.
Sehubungan itu, kata Hashim, NUTP menggesa kerajaan supaya mengkaji semula perkara tersebut.




hanya yg kerja cikgu, suami atau isteri cikgu dan juga yg ada saudara mara cikgu jer gamaknya yg tau susah payah jadi cikgu..... huhu

Rabu, 9 November 2011

Aktiviti Hazim dan Hazmi ~Jom mandi kolam~

raya ke 2.... tak ke mana2... sbbnya my hubby keje @OT... Sudahnya di rumah ajer... Layankan kerenah Hazmi yg tak sudah2 minta mandi air ungai (sungai)....  Manalah ada sungai... yg ada cuma kolam... tak habis2 minta mandi... hari2 pun boleh... Biasanya bagi jugalah mandi pagi atau petang... malas nak bebel banyak2... nak abadikan gambar yg ada...

 So sweet
Luv both of u very much

 Peace
No war

Hepy Time

Ahad, 6 November 2011

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum....
Selamat Hari raya Aidil Adha utk semua umat islam tak kira di mana berada.... Semoga bergembira bersama yg tersayang meyambut hari yg penuh barakah ini...

Aku.... tahun ni celebrate kat rumah MIL lagi... sama cam tahun lepas... nak balik Baling tapi cutinya cuma 1 hari jer... esok my hubby dah pun keje... Me... sampai Selasa coz pengasuh Hazim n Hazmi balik N9... jadinya apply CRK lagi....

Menu cam biasalah.... nasi impit... lontong dan sambal kacang... Resepi sambal kacang MIL memang superb sbb byk daging dr kacang... kadang2 ada sambal kacang sahaja.... mula2 kawen ngn my hubby dulu jakun lah juga tgk lontong n sambal kacang ni... tapi kalau sekarang laju jer makan...hehehe... :-)

tapi kalau dah utara mari... tetap juga teringat ketupat palas.... sangat lah sedap mkn ngn rendang atau pun kari... terangkat...  Rindu sgt ngn suasana raya kat kampung...huhu~~

Untuk semua >> Selamat bercuti dan bergembira....

Khamis, 3 November 2011

dah lapang sket.... Jom Menanda kertas plak...

Syukur Alhamdulillah..... semua data yg perlu dihantar dah siap semuanya... Tunggu hari ni kerani p PPD... yg lagi satu dah pun hantar via email... dan yg lagi satu selamat di update pagi tadi... Rasa sungguh berlapang dada bila semua settle on time.... Harap2 pasni tak der lagi lah yg perlu dihantar... tunggu tahun depan laks...

Minggu ni..... minggu peperiksaan akhir tahun... Tak der lah sesi PnP... Tapi dok pulun menanda kertas lah pulak... Kertas 2 Mate thn 5 dah dapat hari Selasa lagi... Tapi baru dapat menanda semalam... Mulalah darah nak naik ajer... Sudahnya tanda separuh jer... tunggu cool baru sambung tanda... Sangat2 tak memberangsangkan.... :-(



Belum lagi tengok kertas satu.... Kebiasaannya markah lagi tak ok dr kertas 2.... Sudahnya macam ramai yg akan dapat warna merah.... cam ner lah tahun depan budak2 ni.... harap2 ada lah yg berubah bila masuk tahun 6....memang mencabar mengajar anak2 zaman sekarang.....

Rabu, 2 November 2011

Dah jumpa yg baru.... Tinggalkan je lah yg lama!!

dah byk kali rasanya dok mention nak tukar ajor broadband yg sedang aku guna sekrg ni... sebab utamanya sangat2 lah lambat sampai FB pun tak leh nak masuk... apatah lagi yg lain... Tengok movie lagi2 lah tak boleh... so bila my hubby tgk kawannya guna DIGI sangat2 lah laju... siap tgk kat HP ajo... lagi lah terbakar....

Sudahnya my hubby beli dulu DIGI prepaid utk intenet... RM25 untuk set permulaan ng daftar skali... atas cadangan kawan my hubby juga cuba dulu takut2 nanti kat area rumah aku tu line digi tak ok ker... Sudahnya cuba, try, test... Mula2 memang sedih lah sbb tak boleh ajer nak connect... harapan hancur berkecai... perlu kah kekal lagi ngn CELCOM... huuuaaa...

 ....selamat tinggal.....
Bila cal nak tutup line semalam terus celcom bagi offer
100% diskaun... dari 8/11 sampai 8/12...
Guna ajer selama sebulan tanpa perlu bayar apa....
Tapi aku nekad dah tak mau lagi dgn Celcom... 
Cukuplah dok bayar bill tapi tak dapat pun nak guna...huhuhu
harap2 line digi ni ok ajor... 
buat masa ni sgt2 berpuas hati...

Semalam petang my hubby bawa lah kad prepaid tu p kedai soh dia setting smula sbb kawan my hubby nyer boleh guna kat HP... memang tak der masalah langsung tapi kat HP aku, my hubby n laptop aku pun tak dapat nak guna.... Camner??? Sudahnya minta kedai settingkan smula....Setting punya setting tokey tu kata HP my hubby yg rosak... sbb tu tak boleh... Pelik lah sbb HP tu ok ajer... Pastu tu test lak kat HP aku... Pun tak boleh... Biaq betui... takkan lah dua2 HP rosak... Macam ada yg tak ok jer... nak kena p kedai minta setting kan smula nih....

Balik rumah.... Cuba lak kat Laptop... yezza.... dapat pun... hsdpa lagi.... Dengan gumbira rasa hati... memang lajulah... makanya dengan rasminya malam tadi dok pulun tgk movie n drama korea.... sampai my hubby tgk movie sambungkan laptop kat TV lagi... Puas hati tgk gambar besau kan...hehe

Tapi kalau ada rezeki nak juga guna unifi.... lagi lajukan... tunggulah bila dah tinggal kat rumah sendiri tahun depan.... 


Selasa, 1 November 2011

tak menang tangan lah.... :-(

naik jer sekolah dah dapat keje yg ada due date nak hantar... memang tak suka sebab baru dapat tau hari isnin... pastu nak hantar hari rabu... ni lah kes kalau cikgu cuti... pegawai kat PPD tak cuti... sudahnya berita kuar kat web ppd 25/10/2011/... sah lah cikgu yg cuti ni tak tengok laman web... sudahnya bila naik jer isnin dapat tau ada data kena hantar 2/11/2011... ada masa 3 hari jer...

dan yg paling menyedihkan... laptop ni baru jer di format smula dek virus yg menyerang.... silap aku juga lupa nak backup data ni.... sudahnya hari Isnin tu juga lah baru sedar... semua data termasuk program tu hilang semua.... huaaaaaaaaaaaaa..

Nasib baik lah ada surat dr ppd bulan 4 hari tu... makanya dapatlah download smula program tu... tapi semua data nak kena key in smula setiap butiran cikgu2... memang tak menang tangan lah... sedih sangat... tapi nak wat cam ner... silap sendiri gak... stress dok isi data... aku ngelat lah masuk sini jap... release kan tension jap...

ada sesiapa tak nak ganti aku jadi guru data tahun depan???.... nak pencen lah... bestnya kalau ada yg sudi mengganti....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~