Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Sabtu, 31 Disember 2011

*SELAMAT TAHUN BARU 2012*

*ASSALAMMUALAIKUM* 
*Hari ini adalah hari terakhir untuk tahun 2011* 
*Dalam beberapa minit lagi kita semua akan menyambut kedatangan tahun 2012* 
*Dikesempatan ini.. aku ingin mengucapkan*
*SELAMAT TAHUN BARU 2012*



*Semoga kedatangan tahun baru ini..*
*perhubungan kekeluargaan dan persahabatan semakin erat dan berpanjangan*
*insyaallah amin.* 
  *Semoga tahun ini akan menjadi yg lebih baik dari tahun lepas khususnya utk aku  ..suami..anak2..keluarga..& rakan2 semua.*
*Semoga apa yang tidak dapat dimiliki pada tahun lepas akan dapat diperolehi tahun ini*
amin..amin..amin.. insyaallah.

Jumaat, 30 Disember 2011

Dah dapat jadual baru 2012

Minggu depan dah start sek pada 4hb... maka nya dah pun dapat jadual mengajar utk tahun depan... Dengan rasminya aku masih lagi mengajar sains tahun 6... Matematik pun dapat lagi.... yang bestnya mengajar murid2 tahun 3.... Harap2 dapat kawal kelas dgn baik... Yg lain mengajar Kemahiran Hidup utk tahun 4, 5 dan 6... Cuma terkejut tetiba dapat ngajar Pend. Sivik dan Kewarganegaraan... cuma satu kelas sahaja utk tahun 6...

Cuma yang tak best masih lagi jadi guru data tapi dapat masa 24 waktu... kebiasaannya cikgu2 data akan dapat masa kurang dr 12 waktu... kalau thn lepas dapat juga 18 waktu... Mungkin juga tahun ni cikgu kat sek ngam2 jer... ada 4 org cikgu berpindah tapi cikgu baru yg datang cuma seorg aje... harap dapat melaksanakan tugas dgn jaya nya utk tahun 2012.....dapat mengekalkan dan meningkatkan kejayaan utk % Sains tahun 6 bg UPSR 2012...

Khamis, 29 Disember 2011

selesai satu bab

Hari ni pendaftaran n taklimat Majlis Ukhuwah Sekolah (MUS) untuk murid2 tahun satu Sek Agama An Nur Batu 10... Hazim excited tapi bercampur cuak gak coz nak exam kan ... al maklum lah lama cuti sekolah...masa sampai tu tak ramai lagi yg datang... see budak excited ni...

 Pukul 7.30am dah kuar dr rmh sbb pendftaran mula kol 8... ada seramai 136 murid yg mendaftar tahun satu tapi hari ni yg datang exam cuma 110 org ja... tengok baper orang jer yg ada masa ni...

1jam stgh juga rasanya Hazim exam, sbb masa tu aku n my hubby ada taklimat.... tapi my hubby naik juga tgk2 Hazim sbb Hazmi dah merengek nak jalan2... katanya Hazim nampak cam boleh buat... harap2 ok lah...

Hazim tunggu murid2 yg lain n cikgu kls tu dtg
Hazmi yg lagi excited dr Hazim...
masuk jer kelas tu dia dok mengira nombor dr 1 sampai 10...
kekonon dia lah yg nak p sek...hehe
habis exam katanya dia boleh buat sbb soalan suruh match suku kata seperti buku, cili dan tulis semula suku kata tu dalam jawi... gabungkan huruf2 jawi seperti 'fa', 'kaf', 'nun' ngn alif.... isi tempat kosong sususan alif, ba, ta... harap2 keputusan 2hb nanti Hazim dapat kelas yg depan2 lah...

termenung menunggu cikgu sampai sblm exam...hehe

selesai semua terpaksa lak berbaris nak beli buku tulis n text... Yg ni memang tak best sbb ada dua kaunter je... tapi parents yg ada utk darjah 1 sampai 6... sudahnya aku berbaris hampir 2 jam utk beli buku2 Hazim... selesai semua kol 12pm... syukur selesai satu bab... menunggu result n exam sek keb lak...

Selasa, 27 Disember 2011

Selamat Bertugas....

Hari ni dah mula masuk keje semula... Biasalah cikgu2 akan masuk awal seminggu dr murid2... mula ngn meeting... pastu hari ni tandatgn borang SBPA... Dah selamat aku terima ngn ambik pencen 60 tahun... mula2 nak ambik pencen 58thn ja... tup2 bila kira tak cukup pula perkhdmtn aku 30 thn... terpaksa la sign 60 tahun tapi masih kurang juga 1thn.... kenaikkan gaji ok lh... syukur alhamdulillah.... redha n terima jerlah...

Esok plak hari penting utk Hazim... jadi aku tak p sek join meeting sbb nak bawa Hazim p sek agama... esok ada taklimat dan pendftran utk murid tahun satu n exam utk tentukan kelas.... Hazim relax jer aku lak yg over risau...  my hubby pun ambk cuti spy sama2 dpt hntr Hazim.... Harap2 esok Hazim dapat jawab dgn baik... resultnya 2hb nanti... Good Luck utk Hazim....

Ahad, 25 Disember 2011

TAHNIAH!!!! AdA BaBy BaRu LaGi

Tahiah utk sepupu my hubby Masrita n her husband Prince Musaeddin
baru dapat baby girl 23hb Dec 2011... 
Akhirnya dapat juga jd mummy slps 5 thn berkahwin..... 
semoga cepat sihat n selamat berpantang...

 baby girl Comel.... 3.4kg.. 
23rd Dec 2011 @ 0740hrs via vacum with epi

 
Mesti comeeyyy mcm Mas n hensem macam cher
hehehhe

Sabtu, 24 Disember 2011

dah lama tak makan... rasa cam mengidam pulak

Tekak tetiba jer rasa sangat nak makan ni... sbb kalau dok JB ni susah sangat lah nak jumpa... yg femesnya SOTO.... So petang semalam masak sendiri ... memeng best sesangat... puas hati.... Nak tau apa lah yg aku teringin sgt nak mkn....


Ni ha... Bihun sup utara stail... yg pasti bihun nya pasti kuning kan... Kat Jb ni tak pernah dibuat org mkn soto ngn bihun warna kuning... kalau ada jumpa sah org tu dr utara atau dia kawen ngn org utara...tapi bkn dgn soto... ngn kuah sup jugaa... hehehe

Sbb kan tekak ni rasa sgt nak mkn... aku pun masak sup daging... mesti utara style jugak... lagipun aku memang tak pernah masak Soto n tak pernah belajar pun even senang sesangat rasanya... hehe...nak mkn aku beli ajo...

Dan yg pasti bihun nya mesti dicampur sket dgn kunyit spy jd kuning... Bila nak mkn lak mesti ada sos cili... baru ngam... kalau soto mkn nya ngn sambal kicap... sedap juga...

My hubby yg dah kawen ngn aku 9 thn ni pun tekak nya dah boleh layan... 2 pinggan dia mkn... katanya macam ayah masak kat kg...hehehe.. teringat sup kaki yg selalu mak n ayah masak kalau menantu n anak2 balik.... memang mabeles.... mood rindu tetiba aja...



kalau betul2 mengidam... best jugak...hehe

Khamis, 22 Disember 2011

~~JoM Ke seKoLaH~~

tak sempat tol nak update... Nak kata bz tak juga coz cuti, tapi tak dapat sgt peluang nak guna intenet skrg ni sbb my hubby ngn Hazim sibuk dok main game Empires & Allies kat FB... sudahnya aku pun terjebak sama main... lagilah dok berebut broadband nan satu ni...isk2... susah jadinya...

Skrg ni Hazim dok main PSP dia... sempatlah aku ambik turn jap... Nanti ptg bila my hubby blk keje kompem dia lak nak main game tu... susah sungguh cam ni... memang nak kene daftar streamyx gak ni...  huhu

My hubby minggu ni keje pagi so kol 3pm dia dah balik.... memang minggu ni bz dok keluar petang2 membeli semua kelengkapan sek Hazim... dah settle semua tinggal yuran2 yg akan dibayar bila sek buka... apa2 yg dah dibeli... Jom tengok hasil belian @Kipmart dan @Angsana....

2 pasang baju sek keb
2 pasang baju melayu utk sek agama
Tali pinggang
kain sampin hitam utk sek agama juga
Cost semua RM188.40

Beg kartun bakugan RM45
pencil box angry bird RM6
Hazim yg pilih sendiri... 
Bukan main suka dapat beg tu

Songkok utk sek agama juga

2 pasang kasut
Prefer Pallaz Jazz ni sbb tahan lasak..
Lg satu suka design ni sbb tak perlu guna byk kapur kasut
sbb mama juga yg dok pulun kapur kasut nanti...

kapur kasut pun prefer yg ni 
puas cari ada kat Giant je..
pernah guna yg lain tapi tak seputih kapur kasut ni

Hazim snap sndr gambar ni sbb excited ngn beg baru

Tinggal minggu ni jer cuti sek... minggu depan dah start meeting bagai... 28hb Hazim pun ada taklimat dan pendftaran utk sek agama dan juga exam utk tentukan kelas yuran dan buku2 sek agama lebih mahal dr sek keb... around RM170... ... 3hb thn dpn pendaftaran kat sek keb dan juga exam lagi utk tentukan kelas bayar barang2 keperluan sek lak around RM150... harap Hazim dapat sesuaikan diri nanti kat sek... Cuma tak risau sbb Hazim sama2 ikut mama p sek.... :-)




##Ni baru seorg.... cam ner lah yg ada anak ramai bersekolah kan.... mesti lagi byk nak kena sediakan... Bersyukur dgn apa yg ada sekarang.... AMIN...

Sabtu, 17 Disember 2011

Reward utk diri sendiri

Dah lama dok berangan nak tukar yg baru... rasanya macam dah 2 tahun guna kan yg ni... tapi bila p kedai semalam nak beli yg baru... rupa2 dah 3 thn cermin mata ni dah berkhimat ngn aku... reward utk diri sendiri kan...hehe

 dari ini 
bertukar kepada
yang ini
My hubby yg pilihkan...
yang best nyer ada power mata yg berkurang..
 i likeee

Jumaat, 16 Disember 2011

@Food Court TESCO Bkt Indah

Hari ni pagi2 dah kuar menunaikan permintaan Hazmi nak jenjalan... dah baper hari Hazim n Hazmi dok minta nak beli mainan motor kat TESCO.... sebelum ke TESCO, Ke celcom centre dulu utk ambik simcard ganti sbb simcard my hubby hilang... pastu tukar plan yg ada skrg ke plan fmly 5+1...

masuk TESCO cari mainan dulu... yg pasti skrg ni kalau beli semuanya mesti sama... padahal beza umurnya 4 thn... tapi dah macam kembar... dah beli apa2 yg patut terus ke food court utk lunch...

Tak sabar nak main mainan motor.... 
sambil tunggu order mknan dah buka kotak nak main juga


hazim n papa

khusyuk nya mian motor adik

smile

Khamis, 15 Disember 2011

Sabtu, 10 Disember 2011

Mari Membaca~~ RAM ada Novel baru

dah 3 minggu cuti sekolah... aku nak resign kejap jadi cikgu... lupakan dulu semua keje2 hal sekolah... Buat masa ni jadi suri rumah sepenuh masa.... so sambil2 tu layan baca novel yg dipinjam dari member cikgu yg suka membeli... aku?? meminjam jer khojanya...

sbb aku kalau beli pun koleksi RAM ajer.. Rupanya RAM ada novel baru Fiksyen 302.... itu pun bila kebetulan terlihat kemaskini terbaru daripada Kelab RAM di Facebook, ada dikongsikan gambar terbaru yang memaparkan cover novel Fiksyen 302. tak sabar nak beli sbb bila tgk kat FB RAM ni asyik tanya kat JB belum jumpa...isk..isk... tak sabar tol nak tunggu nih... Mesti best kan... Ni la cover novel tu... Peminat novel RAM jom cari kat kedai2 buku....



jadi bila dah tak der novel dr RAM aku pinjam dulu dari member cikgu ni... Kredit to Cg Linda... So ni antara novel yg aku dah hbs baca... tinggal yg no 23 tu masih dalam proses membaca... hehe

Semuanya cerita kisah cinta suami isteri
insaf bila baca tentang peranan isteri dalam hubungan suami isteri
Memang besar peranan isteri terhadap suami
mampukah aku menjadi yg terbaik... huhu

cuti pun ada lagi 3 minggu... rasanya nak kena pulangkan n pinjam lagi yg baru... nak juga cari novel RAM yg baru...Jom kita baca novel utk isi masa lapang...

Jumaat, 9 Disember 2011

Puding Roti Marble

Petang semalam mood rajin... so buat puding roti... puding roti ni guna agar2... aku kalau dulu masak jer benda yg berunsurkan agar2 ni kompem fail... kadang2 lembut sgt... atau pun jadi keras.. puas jugak lah dok buat eksperimen nak bagi jadi elok jer... akhirnya dapat gak petua yg best utk aku... tu pun ada member cikgu yg bagitau buat guna ukuran gelas... tapi nak pastikan yg tepat utk sebunggus agar2 ngn air yg betul memang susah...

puas... dok cuba, try, test akhirnya... dapat gak sukatan yg best... sebungus agar2 250g mesti guna 7 gelas air (1400ml)... insyallah menjadi.... apa sahaja jenis masakan agar2 mesti guna 1400ml air...

 Ni lah puding roti marble yg dibuat semalam
biasanya letakkan 3 warna
tapi kali ni buat dua warna shj
yg asal campur ngn coklat
jadi la macam kat gambar ni
bahan2 dan cara nak buat:-

bahan A - 1bg agar (250g), 7 gelas (1400ml) air dan gula 1 cawan...

bahan B - 5kpg roti, 3 sudu besar tepung kastard, 1 biji telur, 1 tin susu cair, 2 sudu besar susu pekat... semua bahan B di blander sekali sehinga hancur....

Mula2... masak agar2 dan air sehingga semua agar2cair... masukkan gula biarkan juga gula cair... masukkan bahan B sambil kacau... kalau tak kacau nanti bahan B berketul2... kacau lbh kurang 5 hingga 10 minit...

bahagi dua bahagian... tuang yg warna asal ke dalam loyang... lagi satu bahagian campurkan dgn koko atau coklat... pastu masukkan ke dalam loyang... tuangkan biar ada bentuk marble... kacau sedikit spy berbentuk seperti gambar di atas... (jgn kacau byk2 nanti semua jadi warna coklat pulak)... biarkan beku sekejap dan masukkan di dlm freeze... tunggu sejuk blh lah di mkn...

kalau rajin nak cuba... nak buar marble 3 colours pun boleh... bahagilah 3 bahagian utk 3 warna... tuang kan dalam loyang spy ada corak marble.... Selamat mencuba...








Khamis, 8 Disember 2011

Update~~Gaji Baru Cikgu2~~khas untuk kakikangan kerajaan... Mesti Suka kan!!

Ni tak lain tak bukan.. pasal SBPA atau yg lebih best pasal gaji lah... semua tertanya gaji sendiri... Lepas ni utk Cikgu2 yg biasa dgn PPPLD dan PPPS pun dah takder lagi... semua digantikan dgn PPP Pegawai Perkhidmatan Pendidikan..Ni lak gaji2 cikgu yg baru utk thn depan...

 Mek kita pilih SBPA k

aku dah leh agak dah coz boleh lah kira2 sendiri dari sini... aku pun dapat tau dari member... dia yg bagi link ni....
http://www.lp.gov.my/wdownloads/Lampiran C (Gaji).pdf
yg ni dia bg contoh DG41 
http://www.lp.gov.my/wdownloads/Lampiran C (Gaji 2).pdf  
yg ni plak tangga gaji Perkhidmatan Kejuruteraan dan Perkkhidmatan Pentadbiran
JOm sapa2 nak try kira....

contoh yg dia bagi utk DG41... aku tak tau lah utk yg lain.... 
nak tau lagi leh p kat sini
www.lp.gov.my

Rabu, 7 Disember 2011

@Skudai Bowl

Rasanya dah berminggu juga bawa Hazim p main bowling kat Skudai Prade... dah byk kali bawa... tapi ni la first time bagi dia pakai kasut bowling.... biasanya curi baling jer...  kali ni aku memang la malas  nak join...

 Budak excited first dapat pki kasut bowling
bak kata my hubby "papa dah ada kawan main bowling, mama bila lagi?" 
huhu

ekcelli p pun sebab nak survey2 bola bowling utk my hubby... Dulu dah ada tapi hazim dah jatuhkan bola bowling tu kat tangga... retak sudah... Ni cadang nak beli ganti lah... tapi rezeki tak der... puas tunggu kedainya tak buka2 juga...

 Ni lah bola paling ringan yg ada kat situ...
nasib baik terangkat juga dek Hazim

 peace yoo

Sudahnya main ajer lah... layankan Hazim yg baru blajar nak baling... hazim dah kepenatan... my hubby yg habiskan 3 frame...
 Adik
naper gambar ni jadi terang benderang plak
 Khayal main angry bird



len kali p lagi... aku kena join skali lah... asah balik bakat dah terpendam.....

Selasa, 6 Disember 2011

masak lemak siput sedut

Lunch 2day.... dah lama gak tak masak.... My hubby yg request... kebetulan my hubby balik keje dia terus singgah Pasar Perling beli siput sedut ni... Sambil tu aku suruh beli sekali ubi keledek ngn daun kunyit... wajib aku letak 2 benda nih kalau masak lemak siput sedut nih...

 Sekilo RM14
Mula2 tgk my hubby mkn... aku memang tengok jer lah... Jakun tau coz selama aku membesar kat Kedah tak pernah aku jumpa... yg aku tau siput kat dalam sawah padi tuh... aku panggil "kechou".. cara siang n masak sama jer... rasa pun lebih kurang gak... tapi sekarang ni pantang jumpa...ghee~`
 masih hidup lagi masa ku siang siput sedut ni... Mesti potong yg belakang siput ni... kalau tak kompem lah tak leh sedut...
dah siap utk dimkn... Yg pasti my hubby suka sesangat... dah memang fevret dia... 

cara2 masak lemak style aku ler... Ni pun ikut cara fmly my hubby... Ingat lagi arwah nenek my hubby tegur aku cam ner lak nak masak utk my hubby sbb aku memang tak mkn udg kering n ikan bilis... dah tu plak dua benda ni memang rencah penting masak lemaknya... Sekarang ni apa jua masak lemak memang aku ikut cara ni jer... yg tukar cuma bhn utama jer....

Mula2 aku bland ikan bilis, udang kering, bawang besar n cili besar/padi (ikut pedas yg kita nak lah)
Pastu aku bland ngn santan... Terus letak siput sedut. ubi keledek ngn bahan yg dibland tadi... juga masuk terus daun kunyit, serbuk kunyit ngn garam... tunggu mendidih... tapi pastikan jgn pecah minyak... kalau tak, masak lemaknya tak sedap...huhu... rasa ok ...semua masak...tunggu mkn.. paling mudah nak masak... saper nak try... cuba lah...

Isnin, 5 Disember 2011

1 million money drop

semalam first time tengok rancangan tu kat astro.... Best gak dapat pegang jap 1million... pastu kena jawablah soalan yg ada... semuanya 8 soalan.. pastu duit 1million tu letak lah kat jawapan yg kita pilih... kalau salah... drop lah duit tu... tinggal duit yg jawapan betul... kalau terror 8 soalan leh jawab dapat 1million.. ghhee~~
 boleh tahan rancangan tuh tapi bagi pendapat aku la.... kadang cara org yg jawab tu macam menjatuhkan mentaliti org Malaysia jer... Kalau tgk semalam soalan tak lah susah... tapi yg menjawab tu aku pun pelik... sampai tasik  yg ada kat perak pun depa tak tau... ada 4 pilihan jawapan... chini, temenggor, kenyir ngn titiwangsa... boleh plak letak sket duit tu kat Kenyir... agak2 lah juga nak bg jawapan... Tapi mungkin kot bila bg masa jadi gabra nak jawab...huhu

kalau saper yg nak cuba nasib kat online pun boleh gak... Hazim pun ikut sama tengok... lastly dia kata "mama, 1million tu kalau Hazim ada... Hazim kaya... Hazim nak beli apa ajer yg Hazim nak dan mama mesti bawa hazim semua tempat yg Hazim nak p"... boleh tahan dia berangan... hehe




seronok juga asah minda sambil tengok rancangan ni... dok try menjawab ngn Hazim.. minggu depan tengok lagi...

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~