Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 9 Disember 2011

Puding Roti Marble

Petang semalam mood rajin... so buat puding roti... puding roti ni guna agar2... aku kalau dulu masak jer benda yg berunsurkan agar2 ni kompem fail... kadang2 lembut sgt... atau pun jadi keras.. puas jugak lah dok buat eksperimen nak bagi jadi elok jer... akhirnya dapat gak petua yg best utk aku... tu pun ada member cikgu yg bagitau buat guna ukuran gelas... tapi nak pastikan yg tepat utk sebunggus agar2 ngn air yg betul memang susah...

puas... dok cuba, try, test akhirnya... dapat gak sukatan yg best... sebungus agar2 250g mesti guna 7 gelas air (1400ml)... insyallah menjadi.... apa sahaja jenis masakan agar2 mesti guna 1400ml air...

 Ni lah puding roti marble yg dibuat semalam
biasanya letakkan 3 warna
tapi kali ni buat dua warna shj
yg asal campur ngn coklat
jadi la macam kat gambar ni
bahan2 dan cara nak buat:-

bahan A - 1bg agar (250g), 7 gelas (1400ml) air dan gula 1 cawan...

bahan B - 5kpg roti, 3 sudu besar tepung kastard, 1 biji telur, 1 tin susu cair, 2 sudu besar susu pekat... semua bahan B di blander sekali sehinga hancur....

Mula2... masak agar2 dan air sehingga semua agar2cair... masukkan gula biarkan juga gula cair... masukkan bahan B sambil kacau... kalau tak kacau nanti bahan B berketul2... kacau lbh kurang 5 hingga 10 minit...

bahagi dua bahagian... tuang yg warna asal ke dalam loyang... lagi satu bahagian campurkan dgn koko atau coklat... pastu masukkan ke dalam loyang... tuangkan biar ada bentuk marble... kacau sedikit spy berbentuk seperti gambar di atas... (jgn kacau byk2 nanti semua jadi warna coklat pulak)... biarkan beku sekejap dan masukkan di dlm freeze... tunggu sejuk blh lah di mkn...

kalau rajin nak cuba... nak buar marble 3 colours pun boleh... bahagilah 3 bahagian utk 3 warna... tuang kan dalam loyang spy ada corak marble.... Selamat mencuba...








Tiada ulasan:

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~