Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 18 April 2011

Jeruk Mangga @skul

Hari ni mengajar Science tahun 6 tentang food preservation... so kena lah ajar cara2 nak simpan mknan spy tahan lebih lama... salah satu caranya kena buat jeruk mangga..

So bukan main suka lah bebudak ni bila bab amali nih... jadinya hari Jumaat lepas dah pesan lah bahan2 yg perlu di bawa... cara2 nak wat jeruk ni berbeza sket kalau ikut dari buku... kalau zaman mak buat dulu2 lagi sedap rasanya...

Per2 pun ada lah gambar untuk diabadikan... tapi lupa nak ambil gambar masa awal2 aktiviti... bila dah siap baru teringat nak ambil gambar...

Murid2 6K tahun 2011... kalau bab bergambar semua excited... siap pesan tu "cikgu, masukkan kat FB yer"...Jadi nya atas permintaan dah selamat share kat akaun FB....hahhah




Saper yg nak cuba buat jeruk mangga leh lah try cara2 kat bawah ni....
1. basuh buah mangga dan potong buah kpd kepingan kecil
2. rendam buah mangga bersama larutan garam lebih kuarng seminggu... letak garam yg byk... kalau boleh   
    biar air tu ada tompok2 putih di permukaannya....
3. pastu buah air tadi, dan masukkan larutan gula yg pekat.... 
4. tambah cuka sedikit...
5. tunggu lah sampai jeruk mangga tu menjadi... boleh lah mkn...



P/S...suka mkn jeruk kelubi n mangga yg mak n ayah buat masa zmn sek dulu... sedapnya....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~