Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 2 Mei 2011

..:Percubaan Pertama Pau Resepi Mak:..

Cuti 3 hari ni tak ke mana2.... Just stay @home.... Sebabnya...
1. Hari sabtu my hubby work...
2. Hari Ahad plan nak try wat kuih pau n mengemas bagai....
3. Hari Isnin my hubby p mancing udang Galah....

So Hari ahad tu berangan lah nak masak kuih pau utk sarapan.... tup2 lupa inti kelapanya belum masak... tambah lak semalam simpan kat tempat beku dlm freeze.... kena lah tunggu sket utk kelapa tu ok... huhu... Masak utk lunch dulu lah...

Kebetulan hari Jumaat lepas balik rumah MIL jap.... So dapat lah ayam kampung seekor... sedapnya nak masak kari.... tapi rempah yg ada cuma utk ikan.... boleh lak terlupa rempah kari  utk daging dah habis.... dari kari bertukar jadi sup.... Yg penting my hubby n bujang2 suka.... i likeeeeeeee.... hehe

sambil2 masak lunch tu masak lah inti kelapa utk kuih pau... Hazim memang sgt suka kuih pau inti kelapa....

Minta resepi dari mak sbb Hazim sgt suka mkn kiuh pau tok... kalau beli pun tak sesedap kuih pau tok.... lembut jer..... memandang kan cuti ni.... plan mesti belajar buat.... rugi kalau tak belajar resepi dari mak...

dah umur 34 ni baru nak wat pau... first time lah mencuba.... sgt2 berharap, masa wat tu menjadi lah... Mula2 mesej mak minta resepi.... pastu cal lagi takut salah nak wat....

Akhirnya pau yg telah siap diisi inti.... tunggu kiuh pau naik... baru lah kukus....

 first time wat.... lupa lak nak tanya mak acuan ni leh wat baper biji kuih pau...
so main hentam jerlah wat kecik2...
letak inti byk2...
tunggu kuih pau naik...

 periuk kukus ni pun dari mak....
dapat wat 25 biji...
tapi bila dah naik tak lah besar2 cam mak punya....
kecik2 comey jer....

 dah masak selepas tunggu 2 jam...
dari proses menguli sampai lah masak...
Siap jer... tak xempat nak tunggu sejuk...
Hazim dah mkn 4 bj...
sangat2 hepy

 budak suka mkn pau....

nak kongsi resepi kuih pau...

bahan2...                                                                   
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
1/2 paket mautipan
1 cawan air

cara2 nak wat  
1/2 paket mauripan campur ngn 2 sd besar air... kacau biar mauripan kembang
masukkan tepung, minyak masak, air yg tlh dicampur ngn gula.. uli tepung sampai sebati... pastikan tepung tidak lagi melekat di tgn... buat bulat lbh kurang 15 bj.... masukkan inti di tengah dan biarkan selama 1 jam... sehingga kuih pau naik... kukus 10 minit...
*tambahkan minyak masak jika tepung masih melekat di tgn...
*tambah tepung jika adunan lembik


cara2 nak buat inti kelapa...
1/2 bj kelapa...
1 cawan gula merah 
1 cawan air
1/2 sudu besar tepung gamdum

masakkan air dan gula mrah sehingga gula merah cair... tapiskan dan masukkan dalam kelapa... masak sehingga kering...  tambah tepung utk jadikan inti kelapa melekat.. (tidak peroi)...


Selamat mencuba
boleh tukar inti ikut selera masing...
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~