Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 27 Oktober 2011

hari ni lunch nasi ayam kedah style

Cuti sekolah 1 minggu sempena Deepavali kali ni.... Memang GB pilih utk ganti awal2 so dapat rest 1minggu.... so hari ni terasa nak mkn nasi ayam kedah style... kalau dok kat Jb ni memeng kompem tak pernah jumpa nasi ayam ni... rasanya org utara tau kot.... jadi petang ahad tu p shopping groceries kat tesco...

Mood rajin hari ni n tekak pun terasa nak mkn... so masak lunch utk hari isnin... masak byk sket n jemput juga my sis ngn hubby dia dtg mkn skali... tapi sek my sis tak cuti lah pulak.... sudahnya dia dtg tapau mkn utk dinner ajo... yg penting dapat mkn kan...

 nasi nya ala2 nasi tomato tapi ada kismis, kacang peace n daun sup... dimasak dgn air rebusan ayam... pastu ayam yg telah direbus juga dimasukkan ke dalam nasi... for me memang sedap coz membesar makan nasi ayam cam ni... kadang2 bila raya puasa pun ayah masak nasi ni untuik jamu tetamu yg datang...

ayam yg telah direbus dan dimasukkan ke dalam nasi... 
bila nak mkn... mesti dicicah ngn air asam cam kat bawah ni... 
Lagi2 tambah sedap... marbeles lah...



air asam atau
sambal belacan yg dicampur dgn buah tomato, bawang besar n daun kesum...
juga sedikit garam dan gula... 
lagi pedas lagi sedap

dan lagi satu menu wajib
acar timun

Complete semua ramuan... memang sedaplah mkn tgh hari tuh... lagipun dah lama tak masak... kata my hubby rasanya lebih kurang cam ayah yg masak... kira ok lah tu...:-)...




lama nya entry ni tersimpan kat draft coz line tenet celcom sekarang sgt teruk... nak masuk FB pun kadang2 sgt susah...huhu~~
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~