Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Sabtu, 31 Mac 2012

dari tadi dok terkebil2 tgk blog sendiri... cam tak tau nak wat per... padahal kat depan ni melambak buku utk ditanda...  awat la jadi lagu ni... Hazim n Hazmi pun dok main macam hari ni siang lagi... dah nak masuk kol 12a.m... bukan kol 12tgh sayang2 ooiii... jom la kita masuk tido...


~Cara kira gaji baru SSM~Berita Gembira kakitgn awam!!!!! Pekeliling Perkhidmatan SSM terkini dah keluar... Jom Baca

tadi dah pun tido sbb tidokan hazmi... Tetiba rajin lak nak bangun stay up... rupanya nak baca berita gembira untuk kakitgn awam... teka-teki pembayaran tunggakan 13% dan kenaikan gaji tahunan (KGT) dah pun terjawab...

Jom tengok kat sini

dan aku pun dah baca sket... yg pasti pencen 60 tu dah jadi pilihan cuma wajib bagi yg start posting tahun ni... so yg lama tu kekal cam biasa tapi kalau nak pilih 60 boleh gak...huhu

dan kalau tengok kat lampiran A yg ada dan contoh pengiraan gaji yg diberikan... seolah2 pembayaran tunggakan 13% utk Jan -Mac adalah pada 1/4/2012.. tapi tak tau lah kalau aku salah faham kan... kalau ada rezeki lah kan...

jom tengok jadual nih....


bagai mana pulak nak kira gaji... aku ceciter sket kat sini... tapi aku tunjuk yg DG41 lah yer... pada fahaman aku lah.... ni contoh pengiraan gajinya...

kalau tahun lepas gajinya pada Dis 2012 = P1T9 (RM2419.45)
tunggakan 13% utk 3 bulan.... RM2419.45 x 13% = RM314.53 x3bln = RM943.59 ni lah tunggakan yg akan dapat pada 1/4/2012.... tapi kalau tak dapat 1/4/2012... korang campurlah dgn gaji yg korang dapat hujung April nanti... lagi gempakkan amaun nya...hehhe

utk kenaikan KGT yg baru adalah RM225.... maka gaji basic yg baru adalah......
gaji tahun lepas RM2419.45 + 13% (RM314.53) + KGT baru RM225 = RM 2958.98...

Pastu korang tambah lah sendiri dengan elaun yg ada cola, rumah dan ITKA...

Selamat mencuba.... JOm2 sengih2 sampai telinga... pastu wat list bayar apa2 yg patut...hehe

Khamis, 29 Mac 2012

Abang Hazim n Hazmi jumpa Imanina

Ahad lepas baru berkesempatan p tengok Imanina slps my sis dtg Kulai lps dah hbs pantang... Dah 3 bulan Imanina skrg... Last jumpa masa balik Kedah CNY hari tuh... So plan nak lepak2 kat rumah my sis... tapi dia ajak jalan2 lunch kat JPO... first time aku  sefamily samapi JPO... hahhah. satu gambar pun aku tak snap sbb kalau nak mai JPO kena jadi beruang jap... baru best... jalan2 cuci mata.. ok2 aja...

Bestnya Lunch hari tu ada org blanjer.... TQ... Next time blanjer lg k... :-) :-) ;-)

Sangat2 geram tengok budak comeyyy ini... Baru 3 bulan tapi pandai jer bagi respond bual2 ngn kita... sangat2 teringin nak baby gugurl.... Doa2 cepat2 ada rezeki... nanti leh kawan ngn Imanina kan...

 geram tengok mata nya boolaat itu... 
Miss imanina lah...

 dah kepenatan berjalan2 @ JPO
baby tua dua org ni lps gian teringin nak baring kat sini
sbb kecik2 dulu tak der kan...
Unty Odie... Maaf yer Hazim n Hazmi yg main.. bukan Imanina
hehehheh

Dan yang paling best... bila aku tgh cuba nak tidurkan Imanina... My hubby kacau2 lah tgn nya... Pandai betul dia buka sket mata tu bagi jelingan tajam kat my hubby.... sbb tak suka my hubby ganggu dia... sangat2 bijak.... heheh
sangat2 geram tgk badannya yg semangat nih....
jumpa lagi Sabtu ni... 
Abg hazim n Hazmi p tido kat sana k...

Isnin, 26 Mac 2012

Gaji Baru SSM 2012 dan tunggakan 13%

Semua kakitgn awam tertanya tentang pembayaran gaji.... So aku der terbaca sal gaji yg akan di bayar pada bulan 4 nanti...

per yg aku baca, katanya....

Sila Kira Gaji Semasa (tanpa PGT Januari 2012). Contoh??
  • Contohnya: P1T2 Gred N17 (Gaji 31.12.2011) RM 870.29 x 13% = RM 983.43
  • Jadi jumlah RM 983.43 adalah merupakan gaji yang akan dibayar pada bulan 4 nanti
  • PGT Tahunan akan didedahkan kemudian
  • Sumber yang kami perolehi setakat ini, unit kewangan dah memaklumkan di mana bulan 4 ini gaji 13% memang akan dibayar.
 nak tau lagi banyak jom baca berita semasa 

dan yg paling best ada angin sepoi2 bahasa bertiup... mengatakan ada kemungkinan 29 Mac ni akan dimasukkan tunggakan utk kenaiikan 13% bagi Jan - Mac 2012....  kalau betul syukur Alhamdulillah... Kita tunggu dan lihat jer lah yer kawan-kawan.....

Jumaat, 23 Mac 2012

++kalau tak bz bukan cikgu namanya++

dah pun Jumaat... hari last utk minggu ni lepas bercuti seminggu... seminggu jugak aku tak update blog kesayangan ni... bz... naik jer sek terus ada bengkel e-operasi... mula lah aku kena paksa sibukkan diri utk update data yg perlu... mesti siap sblm 30hb nih....huhu :-(

Kekadang aku pelik ngn gomen ni yg suka sangat nak wat sistem yg ada "e" kat depan kan tapi sistemnya sangat2 lah lemau.... pastu ada plak sistem yg datanya sama... sudahnya cikgu2 wat keje yg sama utk dua kali... contoh paling mudah e-operasi ngn emis... pastu dok plak key in markah kat SAPS ngn SAPR... bende yg sama... kenapalah tak combine jer sistem tuh!!!!!!!!

mood aku pun swing2 juga dok wat e-operasi bila ada yg paham wat2 tak paham banyak data aku nak edit... dok plak soh cover itu ini... bukan tak nak tolong tapi meh tolong aku juga... nak bahagi keje dia kat aku... bahagi juga keje aku kat dia... baru adilkan...huhuhu... (dah jd sesi luahan persaan pulak)... kalau der yg terasa tu sorry lah... memang aku penat....

Hazim palk seminggu ni ada ujian utk sek agama... harap2 anak mama dapat jawab dengan baik...

Sabtu, 17 Mac 2012

Jom ke Penghujung Benua Asia @Tanjung Piai, Pontian, Johor

Petang semalam my hubby ajak jalan2 ke Pontian... so aku assume nak ambik angin pantai kat Pontian aja... Sayang nya masa sampai kat situ Hazim plak tido... Sudahnya puas pujuk2 tak nak juga bangun... My hubby ajak jalan2 survey Resort kat Tanjung Piai... first time pg sini... rasanya jauh jugak dr pekan Pontian tu.. kalau tak silap dalam 36km... dan yg paling best kat Tanjung Piai ni adalah menjelajah ke hutan simpan paya bakaunya... tapi aku tak sempat nak p pun semalam... semuanya aku baca dr blog n ambik gambar2 ni semua dr pakcik google.... Mesti p suatu hari nanti...


Masa sampai kat sini dah petang jugaklah... so my hubby tanya2...  ada byk jenis n saiz gak Resort ni... dan yg paling penting saper2 yg ada hobby memancing mesti sangat suka... masa sampai tu ada dua family dtg semua bawa joran... nak tau lanjut lagi boleh baca kat sini ......kat sini pun boleh juga.... lagi satu cerita kat sini best juga..


ni jeti yg ada kat resort tu... 
dari sini boleh lihat PTP
memang aku tak sangka rupanya ikut laut dekat jer Gelang Patah ngn Pontian
kata my hubby ada sungai yg pisahkan Gelang Patah ngn Pontian
kalau ada jambatan kat sungai tu
nak ke Pontian sangat lah dekat

antara pemandangan kat resort tu
kredit to pakcik google utk gambar2 nih

 memang cantik n sangat sesuai utk my hubby kaki pancing...  agak berbaloi untuk yg duduk berdekatan.... Jom-jom ke penghujung Benua Asia....

Khamis, 15 Mac 2012

Jom Makan Steamboat @Dataran Bandaraya, Johor Bahru

mlm tadi tetiba jer my hubby ajak keluar jalan2, katanya jom mkn celup-celup... nama yg biasa kitaorg panggil utk steamboat.... Ekcelli dah bertahun tak mkn sejak Pantai Lido direnovate...kalau dulu penuh van kat Pantai lido jual steamboat ni malam2... masa tu suasana sangat2 best... sambil mkn.. sambil dapat angin sepoi2 pantai... hahahha

kalau dulu rajin sangat mkn... Bukan tak nak mkn tapi sedihnya aku n my hubby tak tau yg van2 jual steamboat ni dah berpindah ke tempat parking kereta Dataran JohorBahru.. Aku der dengar gak cikgu2 sek kata nak mkn steamboat kat dataran... tapi bila ajak my hubby ada jer halangan... Sudahnya malam tadi baru lah tertunai... so kami datang ke sini.....

Kan main suka lah Hazim ngn Hazmi.... dapat jalan2...... boleh lah merayap pusing kat bandar juga sbb hari ni ngn esok my hubby ambil cuti... saja nak layan kan Hazim n aku yg bercuti sek....hehe

apa yg kami mkn malam tu.... mestilah steamboat... tapi bagi yg tak suka... ada banyak lagi pilihan... sup, bakso, laksa penang, lempeng ngn sambal pun ada.. nasi lemak pun juga... banyak juga lah pilihan.. termasuklah tauhu bakar, rojak buah n rojak petis... pilih2 nak mkn yg mana...

Steamboat @ Celup2
Harga yg berbeza utk setiap cucuk..
bergantung pad warna yg ada pada lidi
ada 50sen, RM1 dan RM1.50

 Aku tambah lagi ngn tauhu bakar
memang sedap lah
sbb dah lama tak mkn

 Wajib return lagi sbb rasa tak puas mkn kan...
hehe

 Ini lah Hazim
yeeha

 gerai yg kami beli mlam tadi
tak dapat nak pilih pun gerai yg mana sbb ramai sangat
main duduk jer mana meja yg kosong

 tengok!!
ramai kan...
memang kena tunggu turn untuk duduk kat meja

 Dah mkn... bawa jalan2 jap kat Dataran Bandaraya ni
dah lama tak ke sini
cantik juga malam2 ni

 Sangat lah suka sampai nak ambik gambar pun susah..
berlari sana sini..
bila lah nak dapat DSLR?????
huhu

Menara Jam @Dataran Bandaraya, Johor Bahru
Jom ramai2 mkn steamboat




Note: apa plan hari ni coz my hubby cuti 2 hari... kalau der perancangan akan ada lah entry nanti... tunggguuu...

Rabu, 14 Mac 2012

Adnan Sempit 2 Memang Best

Malam tadi baru berkesempatan tengok movie Adnan Sempit 2... Asyik bertangguh2 nak tengok... Cuti2 sek ni masing tidur lambat... Sudahnya malam tadi gelak tak hengat... sampai nak semput aku n Hazim ketawa... patut lah ada yg sanggup masuk panggung 2 kali tengok citer ni... kelakar memang tak hengat...hahahhaha

paling best bila tengok bab rempit antara Nan dgn Along dari jalan ke shopping kompleks.. pastu sambung kat jalan dr malam sampai ke siang... Last2 along tercampak dalam trak polis.......gelak non stop... tak sempat nak tarik nafas... sambung gelak lagi... memang sangat2 klakar..

Saper2 yg belum tengok... jom tengok... tak rugilah... boleh hilangkan tension jap...

Selasa, 13 Mac 2012

Sup Gear Box yg best @TUTA Jln Perwira 3

Me n My hubby memang sangat2 suka mkn Sup Gear box... paling best mkn sup ni kalau balik rumah mak... Memang d best lah... dgn tulang yg besar n isi yg sgt banyak... memang mkn sampai muntah...hahahha

Tapi dok kat Gb ni kalau nak mkn... beli jer lah... kalau dulu ada satu gerai kat BBU tapi owner tu dah pindah tak tau p mana...  Sudahnya mencuba juga lah sup kat baper gerai... dan yg paling tak best bila beli sup tetiba menunya ada limau kasturi dlm sup.. hilang sudah bau sup yg menusuk jiwa tuh... tambah laks ngn rasa masam... sungguh tak best... tak ingat lak my hubby beli kat ner... agak mahal n isi pun kemut..... huhuhu

Lastly jumpa yg ni... Marbeles sesangat ngn rsa n isi nyer yg byk... pastu murah... 3 ketul RM6.50... Sebelum ni RM6... 50sen tu naik masa bulan puasa thn lepas....

beli kat area Tmn Ungku Tun Aminah(TUTA)
gerai tu kat jln Perwira 3
Gerai tu ada satu jer...
kalau saper2 yg tau ngn area ni
gerainya kat depan2 rumah orang
biasanya jual dalam kol 6.30ptg
peminat sup kalau beli memang tak rugi
pernah juga citer sal sup ni kat sini

Isnin, 12 Mac 2012

progress rumah kat Nusantara...

hari ni ada jemputan kenduri kawen anak kawan my hubby kat Nusantara, Gelang Patah... So gantung periuk belanga lah hari ni.... best2... mkn nasi minyak...

Alang2 ke Nusantara terus tengok sekali progress rumah kat situ... kalau ikut agrement 2 thn tapi dah lbh 2 tahun pun tak siap gak lagi... dah cal tanya pemaju jawapannya memang projek ni lambat so depa tak pasti bila lah aku leh pindah masuk...huhu

aku tak risau... coz ada kemajuan... see gambar kat bawah ni dah ada pagar pun... agaknya dah 90% siap..... yg aku takut lambat... Cf, air ngn api... aku risau sbb kebykkan org kata Cf, air ngn api ni yg selalu wat rumah jadi lambat siap....


Tapi... tadi my hubby ada terjumpa ngn kawan dia yg dok kat area situ gak... katanya may be April... mungkinkah?????? kalau tak April pun aku harap sangat dapat pindah masuk masa cuti sek bulan Mei nanti... pindah2 time cuti sek kan lbh senang... harap semuanya berjalan lancar...

sampai sekarang aku tak tau lagi rumah aku yg mana satu
tak sabar nak ada rumah sendiri
walapun ada yg kata aku beli rumah pagar cam net badminton
hahahhha
yg penting tak perlu lagi sewa rumah orang kan...kan...kan...

Ahad, 11 Mac 2012

Nak bercerita sal hobby my hubby

pernah dulu rasanya 2 kali kot wat entry sal hobby my hubby ni.... kat sini dan sini.... MEMANCING... Ayah pun sama2 suka memancing... ekcelli aku ngn ayah dulu selalu mancing sama2 kat sungai belakang rumah... best tau... tapi sungai tu dah jadi parit dah... kadang2 bila balik kg my hubby lepas gian gak w/pun airnya cetek... ada nasib dapat gak ikan...heheh

So tak lah keberatan nak bg my hubby p mancing tapi kena lah ikut masa gak kan... per2 pun family diutamakan..kan..kan...dah lama my hubby tak turun mancing kat laut dalam...

Sekarang ni pancing udang galah kat Sg Sedeli atau Kota Tinggi...  Cuma kena lah beringat2 sbb kalau mancing udang ni katanya....  kalau kawasan tu ada udang yg banyak kompem ada juga sang buaya di situ... Doa2 semoga sentiasa selamat...AMIN...

Gambar ni kalau tak silap kat Sg Sedeli... kalau tak silap juga pada 3/2/2012

 sepit biru dah naik

 ke main lebar senyum tu bang... hehe

 Ni lah hasilnya 
lbh dr 1kg

Yg ni lak sungai kat Kota tinggi... ni p mancing 26/2/2012.... kata my hubby udang kat sini lbh kecil dari Sg Sedeli... tapi udang ni lebih sedap.... My hubby memang suka sgt mkn udang atau seafood...
 kalau udang tu boleh menjerit
agaknya dia menjerit soh lepaskan..
bagilah can telur dia tu menetas dulu.
hehe

 Model of the day
yang paling hensem di hati ku
(jgn ada yg muntah sudah)
hehehe

Yg ni lak hasil pancingan masa balik Kedah hari tu.... My hubby p mancing ngn ayah n kawan ayah... Ada gak rezeki... Yg paling best dapat ikan Baung sbb my hubby suka sangat mkn masak lemak ikan Baung hasil air tgn my mak... dia tak mkn kalau org lain yg masak....hehe.. sbb wife dia tak pandai siang... hahhahha
 Lampam ada, Belida/ Selat pun ada..
dan yg paling besar tu Baung

gambar wajib ada
mesti posing kan...
hehe

kalau dulu aku join sekali p mancing... tapi sekarang kena tunggu anak2 besar dulu... dan ada perancangan my hubby nak p mancing kat laut... harap menjadi lah... dapat dia lepas gian mancing kat laut laks... pancing ikan jer tau!!!!!!!!

Sabtu, 10 Mac 2012

~~Selamat Ulang Tahun Ayah Dan Mak~~

Agak terlambat wat entry utk wish besday mak n ayah...
apa pun entry ni khas untuk kedua ibu bapa yg amat dikasihi dan disayangi

my luvly parent

!!Selamat menyambut ulang tahun kelahiran yg ke 56 (10 Mac) utk ayah dan 54 (8 Mac) utk mak!!
Semoga sentiasa diberkati dan dirahmati oleh-Nya..
Dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur..
Terima kasih di atas segala jasa dan pengorbanan mak dan ayah dalam mendidik dan membesarkan kak dari kecik sampai lah sekarang..
!!Terima kasih yg tak terhingga!!
.....Sayang ayah dan mak sangat2.....

~~++Jom beriadah++~~

Kisahnya Sabtu petang minggu lepas... Mak aii lama nya terperam... dah seminggu baru nak story mory kat sini.. sbb nya dok tunggu nak ambik semua gambar2 kat HP my hubby...hehe
habis jer sek ganti Sabtu lepas... memang cuaca agak memberangsangkan... so dah lama tak jogging satu family... jadi plan macam biasa ke Taman Bukit Indah...

Jom kita menyihatkan badan... sampai jer Hazim n Hazmi menuju ke taman... laju jer nak main slide... 
 
puas2 pujuk baru lah bujang2 main bola... mama tengok aja...

 Semangat abg Hazim nak blajar main bola...

 dah main bola ajak plak budak2 tu berjogging... satu taman tu juga lah pusing...
 
 dah puas jogging sambung balik main kat taman..

 macam2 posisi Hazmi main...

 budak yg tak pernah puas kalau dapat jalan2 n main2
susah nak ajak balik
huhuhu

 me n my luv

dah kol 7 ajak Hazim n Hazmi balik... mula lah episode merengek tak nak balik...

Sudahnya balik sambil menangis dalam kete...

Khamis, 8 Mac 2012

++lagi berita sal SBPA++ bila dapat gaji

Pagi tadi dah kecoh sal SBPA dah mansuh.... Pastu kekal smula ngn smm... Makanya ramai tertanya2.. cam ner ngn kenaikan gaji tahunan... dan yg paling best... semua tertanya2 baper gaji aku tahun depan....hehehe

kecoh jugalah kat sek tadi... dan yg paling penting semua nak tau bila dapat... dan yg pastinya saper2 yg kenaikkan pada bulan Januari mesti dapat tunggakan kan... huahuahua (gelak ngn nada jahat)... nanti kita minta blanje sket....

So aku ada terbaca kat Berita harian katanya

"Pelarasan gaji yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini akan berkuatkuasa 1 Januari tahun ini dan dibayar mulai bulan ini atau April, kata Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman.
Beliau berkata, ia berdasarkan kepada perbincangan CUEPACS dengan Perdana Menteri sebaik selesai Perhimpunan Khas Penjawat Awam Bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, pagi tadi.
"Sama ada pembayaran akan dibuat secara penuh atau berperingkat, ia bergantung kepada jabatan masing-masing," kata Omar ketika ditemui di sini, hari ini. "



kalau nak baca lanjut lagi leh baca kat sini

 yg pasti menunggu dengan penuh debar dan sabar.....

SBPA.... Semuanya terjawab hari ni...

dah pun diumumkan tadi.... SBPA dibatalkan... Kecoh2 umumkan n paksa sain sana sini... pastu Mansuh sudah... So tak nak komen banyak2... Nak tau lanjut baca jer kat bawah ni... Yang pasti nak menunggu perlaksanaannya nanti... Bila kah gaji akan dibayar mengikut ketetapan baru


harap2 apa yg akan di laksanakan nanti memberi kepuasan kepada semua pihak... 

Rabu, 7 Mac 2012

++~~Jom Ke Karosel Water Park, JB~~++

Hari Ahad lepas... bawa Hazim n Hazmi mandi2 kat Karosel Water park JB... Betul2 kat sebelah Bestmart Taman Nusa Bestari... Lebih kurang 2km dr Carefour Sutera Utama... Ada banyak laluan untuk sampai ke sini...
 Keluar rumah hari tu pun dah kol 11.30... tapi tak perlu risau sbb tempat ni di buka dari pukul 10pg sampai 10mlm... harga tiket lak kalau hari biasa dewasa RM20. kanak2 RM16... kalau Sabtu, Ahad dan cuti umum... Dewasa RM25, kanak2 RM18...

harga tiket tu agak mahal kalau nak bandingkan dgn Tiram Indoor Water Park  kat Todays Mall Ulu Tiram atau La-Stella Water Park Theme kat Starhill Golf Resot Kempas....

gambar kat bawah ni tunjukkan kawasan kat Karosel tuh... Best jugak lah untuk bawa anak2 mandi sbb kat area JB ni tak der lah kawasan mandi2 yg dekat2....

lama juga lah berendam kat situ... Lebih kurang 4 jam juga... sampai dah tak tertahan dah aku ni sejuk... tapi cam biasalah Hazim n Hazmi tak nak juga balik... Sudahnya paksa rela... ajak p TESCO... barulah jalan... Jom layan gambar2 mandi manda kat sana...

 ni kawasan untuk kanak2 riang rebina...
lebih selamat kalau mandi kat sini.. airnya paling cetek..


jap jer mandi kat sini pastu ke kawasan yg ke dua
cam gambar kat bawah ni... airnya dalam sket dan lbh besar kawasan nya..
Seronokkan dapat mandi manda macam ni di hujung minggu..
dapat gak release kan tension keje

"Adik, bagi lah Hazim guna lak pelampung tuh...
dah tak larat ni..."
Me... mandi2 juga..
interframe wajib ada kan..
hehe
budak tak nak balik.
kalau biar tak tau lah depa nak berendam baper jam..
"mama, lain kali adik nak datang lagi tau"

Ada juga slide yg agak besar...
 berkali juga my hubby naik dgn Hazmi.. 
Hazim sekali aja..

balik nye memang ke Tesco utk makan... Macam biasa Hazim n Hazmi memang suka mkn bubur ayam kalau kat sini... Memang sedap n banyak...

Petang plak p tengok progress rumah... dah 80% siap... terus balik rumah MIL... Lepak2 sampai kol 9mlm...

kalau nak tengok banyak lagi gambar2 kat karosel ni boleh juga tgk kat sini
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~