Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Ahad, 29 April 2012

jom tengok gambar dot...dot...dot...

dah pun 7 minggu aku ngandung.... so baru hari ni berkesempatan untuk p scan tengok gambar baby.... kali ni p scan kat sini.... Pakar Perbidanan dan sakit Puan Khor & Loh @ Taman Nusa Bestari

p awal juga dlm kol 12 slps p klinik ambil ubat hazmi demam.... tapi dapat no untuk check up kol 7.30mlm...

sudahnya dtg lps maghrib... tunggu dalam 5 minit jer terus dapat masuk.... Yg pasti memang cepat lah sbb ambik no pun dah 7 jam...hahhaha

Hasilnya.... baby baru panjang 1cm.... Due yg doc bagi berdasarkan scan baby adalah 10 Dec 2012....
hazim yg excited tengok gambar ni....
dari awal lagi katanya hazim nak tengok sama baby dalam perut mama nanti
kan main suka dia bila dpt tengok masa doc scan...
Sudahnya dalam kete pun dia dok membelek lagi gambar ni... 
katanya  "comellah baby nih"...
hahahaha
Kata aku mana nampak lagi Zim, kecik lagi...
Jawabnya lagi... dah besar nanti comellah... heheh

Sudahnya doktor bagi 2 jenis ubat...
Acid folic n kalsium
Buat masa sekarang dok suruh kurangkan some activity
due to aku yg selalu sangat sakit pinggang...
huhuhu

kalau teringin nak bersalin kat sini... kata doc normal RM1800..... kalau ada rezeki lebih nak juga kan...hehehe

Khamis, 26 April 2012

cara menulis aamiin yg betul

memang dah menjadi kebiasaan kita mengaamiin kan apa yg telah kita doakan atau apa yg kawan2 kita doakan... tetapi kebanyakkan kita menulis amin yg salah so makna nya juga tidak menepati apa yg kita mahukan...

So nak syer apa yang aku dapat dr Fb kawan... harap2 lepas ni kita dapat tulis aamiin yg betul spy doa kita dapat  dikabulkan oleh Allah






Dari A bertukar ke M

Dari mengandung hazim sampai hazmi... aku memang tak miss minum susu utk preggy mum.... Memang setia dgn susu ini... A/// Anmum materna...
dr hazim baby hingga 6 thn dia masih minum susu annum utk kids lak... tapi bila dah masuk darjah satu dah pun bertukar ke sustagen utk 6thn ke atas... fvret Hazim mesti vanilla

Berbeza dgn hazmi yg memang tak gemarkan susu... mungkin juga berpunca dr aku yg dah kurangkan susu anmum ni masa ngandung dia sbb doktor yg syorkan... sbb nya juga ada kencing manis masa ngandung hazmi... kata doktor susu ni memang pekat sket... so terpaksa lah minum susu biasa aja...  sudahnya sampai sekarang hazmi tak suka semua minuman berasaskan susu... nasib baik dia kuat mkn...

sudahnya untuk mengandung anak ke 3 ni aku tukar minum susu M nih.... Mamil mama... tak berani lak aku nak compare harga susu2 ni sbb masa beli tak pulak aku tengok harga susu anmum...

tapi yg penting khasiat dari susu yg aku minum sekarang.... yg paling penting bagi sesiapa yg nak merancang untuk mengandung... digalakkan juga minum susu ni... 2 gelas sehari umtuk penambahan asid folik yg penting untuk preggy mum n baby... kiranya susu ni 3 dalam satu lah kegunaannya... sebelum mengandung, semasa dan selepas.... masa menyusu.... harganya pun berpatutan RM31 utk 650g....
Jom kawan2 yg merancang untuk mengandung kita minum susu ni juga... mana tau ada rezeki untuk kawan2 kan....

p/s : kawan2 minum susu apa yer masa preggy....

Selasa, 24 April 2012

Berita gembira!!! tapi bagi aku tak baper nak menggembirakan...

Kisahnya tentang gaji kakitgn kerajaan lah..... Boleh dikatakan hampir semua kakitgn kerajaan dapat berita gembira bila ramai dapat tau melalui payslip online.... tunggakan untuk kenaikkan gaji sebanyak 13% akan masuk pada pembayaran gaji 25/4/2012.... Dan yg pastinya ramai yg senyum tak henti walaupun kenaikan gaji tahunan (KGT) belum diberikan.... cuma ada basic gaji baru yg naik sebanyak 13% itu... penambahan Cola sebyk RM50 juga turut diberikan... saper2 yg belum cek lagi payslip tuh boleh lah cek kat sini....

TAPI.... bagi aku dan cikgu sekolah.... semuanya senyum tak berapa nak senyum sbb tak dapat lagi tunggakan.... sedih tau :-(:-(  cuma dapat basic gaji baru jer.... tapi still akan dapat next month... 23/5/2012.... yg tak bestnya amaun nya sama kalau dapat bln ni atau bln depan pun.... rasa nya lebih baik dapat bulan nih.... huhuhu :-(

bagi pembayaran KGT plak dikatakan akan diberikan pada Jun atau Julai... so bagi sesiapa yg kenaikan gaji tahunan pada Jan dan April... harap2 ada lah tunggakannya... boleh wat belanja raya nanti... harap2 adalah yg akan senyum lebaq lagi....


Jumaat, 20 April 2012

buat pertama kalinya utk pru13

kali ni kompem tak balik kalau mengundinya pada cuti sekolah bln 6 nanti.... sbb utamanya kena bertugas jd kerani masa mengundi.... pertama kali mengundi masa pru 12....

tahun ni plak pertama kalinya juga kena bertugas.... semalam dapat surat untuk ke taklimat sbgi pegwai yg bertgs.... first time bertugas rasa cuak gak sbb memikirikan mak yong ni nak bertugas seharian.... hopefully semuanya ok...... ni lah suratnya......hehe

Sabtu, 14 April 2012

bermalas- malasan

Mood hari ni ke laut.... Malas segalanya... Nak baring jer... Preggy kali ni best sbb tak der mabuk2 pun... Kalau hazim dulu mabuknya ptg.... Ms hazmi pg.... Tp kali ni sindrom sakit pinggang... Macam nak tercabut dah pinggang ni....huhu

Baru nak masuk minggu ke 6.... Buku merah pun belum buat...

Harap semuanya selamat hingga ke akhir... Dipermudahkan semua urusan.


Published with Blogger-droid v2.0.3

Isnin, 9 April 2012

hadiah ke2 Hazim untuk tahun ni

 yyeay.... Hazim dapat hadiah lagi hari ni masa perhimpunan pagi tadi... kalau dulu malu2 nak  naik stage tapi kali ni siap berlari.... aku plak yang risau tengok dia berlari.... dah lah Hazim tu jenis spesies yg tak tau nak dok diam masa berdiri....even masa menyanyikan lagu pun... puas dah bg tau dia.... cam tu lah juga.......

hadiah kali ni sempena bulan Bahasa Inggeris.. rasanya dia jawb kuiz yg perlu beli dgn harga 20 sen.... nilah kuiz yg hazim dah jawab.....


cuma perlu jawab silangkata sahaja..... hadiahnya... taadda....


kata hazim dapat pencil box dan crayon...... TAHNIAH untuk Hazim.... cuba lagi untuk bulan matematik dan sains yg akan datang.....

Ahad, 8 April 2012

.:Berita yang menggembirakan setelah 2 tahun menunggu:.

Mood semalam dan hari ni masih lagi HAPPY.... Senyum sampai ke telinga... My hubby pun sama... Suka sesangat...  Setelah 2 tahun menunggu akhirnya khabar gembira ini sampai jua....  Yang pasti kena pujuk Hazmi... Dia tetap kena terima w/pun kalau ditanya... jawapannya yg masih pelat itu... "Adik Kacik Lagi"... Kacik tu kecik lah...  Dah sampai masa adik bertukar jadi "Abg Ngah:...hehe

 Senyum
Gembira

Syukur Alhamdulilllah di atas kurnian Allah untuk rezeki yg ke 3 ini..... AMIN!!!! dah lama kan tunggu.... bersyukur sesangat kerana kalau semuanya selamat ini yg ke 3... dah pun ada dua hero yg hensem... Doa2 kali ni rezeki mama dapat kawan.... girl plak kan...  Ini lah buktinya...

nak juga gambar ni interframe kat sini
hehe

Ekcelli dr bln 10 / 2010 lagi dah plan nak tambah yg ke 3...  tapi belum rezekikan...  kalau nak dapat Hazmi dulu pun lambat juga... bila abg Hazim umur 3thn setengah br dapat Hazmi... nampak gayanya sejarah berulang lagi... besar kemungkinan kali ke 3 ni pun Hazmi akan dapat adik bila berusia 3thn setengah juga.... Apa yg Allah bagi tu semuanya ada sebab kan...

Memang bila terfikir balik.... Rezeki adik yg ke 3 ni dapat selepas berita pelarasan gaji.... Allah lebih mengetahui segalamya... AMIN..... 

kalau dgn hazim dulu... lps dapat jer dia... rezeki beli kete, bila hazmi beli rumah... Kelmarin baru beli gajet yg baru for me... aku usik my hubby entah2 rezeki adik no 3 kot... Tup2 semalam kompem!!! memang sah rezeki anak2 kan.... harap2 dapat berita yg menngembirakan tentang rumah juga.... harap2 sblm bersalin nanti dapat pindah masuk rumah baru... Lagi pun memang dah lambat progress rumah yg aku beli nih... dah lbh 2 thn pun....

terima kasih diatas doa semua ahli keluarga n kawan untuk aku menambah bilangan ahli keluraga ni... Doakan juga supaya semuanya selamat hingga ke akhir... AMIN.... 
aku juga doakan kepada kawan2 yg sedang berusaha.... Moga2 ada rezeki dan berita gembita untuk kawan2 semua....

Jumaat, 6 April 2012

jom tengok super spontan kat siaran astro 132 warna

Malam ni first time tengok rancangan super spontan kat astro. Mlm ni pun br minggu kedua super spontan bersiaran. Memang best sesangat rancangan ni. Pelawak2 berkumpul lawan cakap....



 For me bagus juga game yg diadakan sbb menggunakan ayat penyata... contonya team biru sebut satu ayat penyata... team merah lawan cakap... mana2 team yg tersalah wat ayat tanya... ahli team tu kena tukar...  dan juga berlawan cakap guna huruf yg dibrkan penonton.... kalau penonton sebut huruf L... ahli kumpulan kena wat ayat bermula ngn  huruf  L, sambung lak ngn huruf M,N,O dan seterusnya sampai habis masa ikut susunan huruf A-Z....

Ada dua team merah 

"angsa ganas" 
Cuma aku pelik Daphane iking takder...
ganti nana kot...
 
dan team biru


"beruang comel"

Memang sakit perut ketawa sepanjang tgk super spontan..... Ada zizan, johan, sathiya, taukey, zahid, suhaimi, nana dan ramai lagi lah... Jom tengok ramai2 jam 10 mlm.....


dan yg pasti team yg kalah kena pilih seorg utk dibuang ala-ala survivor tuh... minggu ni team merah kalah.... result diumumkan minggu depan....
Published with Blogger-droid v2.0.4

Khamis, 5 April 2012

Tak dapat Mandi Kolam.... baldi pun jadilaah...hehe

Hazmi dah banyak kali dok ajak mandi kolam dalam minggu ni.... tapi memandangkan cuaca yg redup n hujan jer... Risau lak takut dia selsema kalau berendam ngn cuaca yg sejuk...

Sudahnya my hubby melayan lah dia petang tadi mandi dalam baldi... kan main suka w/pun besar hazmi dari baldi... hehe

Yg pasti my hubby melayan jer per kerenah dia... tak lah berendam lama.... paling tak pun 5minit sbb nak mandi aja...



Published with Blogger-droid v2.0.3

Isnin, 2 April 2012

Jom Kira Online Gaji SSM 2012 dan Kenaikan gaji tahunan (KGT)

Lagi berita tentang gaji.... mungkin ada lagi yg masih keliru atau tak tau cam ner nak kira gaji pada bulan Januari 2012... Jom kita kira kat sini...

kalau dah cuba kira... so dah taukan apa yg akan kita dapat nanti... kalau saper yg kenaikkan gajinya pada Januari... maka terus lah tambah KGT ikut gred masing2... dapatlah basic gaji yg baru utk thn 2012...

tetapi bagi yg kenaikan pada April... Julai... dan Oktober... KGT nya kan ditambah pada bulan tersebut... jadinya mereka2 ini hanya kakan menerima gaji mengikut pelarasan 13% sehinggalah KGT diberikan...

Yg penting semua org dapat tunggakan kan.... Boleh wat tampal lubang2 yg ada atau beli apa yg dihajatkan.. hehe

Untuk yg belum tahu atau belum baca... COLA bermula pada gaji bulan April... Jgn plak ada yg kira tunggakan COLA sekali....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~