Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 28 Jun 2012

++Rentetan Peristiwa ~~ The Worse Week For Our Family++

Minggu ni memang sangat2 mencabar utk my family...bermula dari khamis (21/6/2012) Hazmi start muntah2... demam sampai suhu maintain 38.4 selama 2 hari... Start petang Jumaat (22/6/2012).. Hazmi mula buang2 air plak.. terus decide bawa ke HSA... admitted kat HSA sampai Ahad (24/6/2012)... 

Seorg terbaring kat kerusi
seorg lg tersandar di kerusi
2 baldi utk muntah... 

Balik dr HSA Hazmi masih ada lagi muntah2 tapi buang2 air dak Ok... So Isnin tu minta CRK... cuti lagi... Bila Hazmi dah sembuh... berjangkit plak dgn Hazim... petang Isnin (25/6/2012), Hazim plak mula muntah2... terus buang2 air... so hari Selasa tu Hazim masih tak Ok... aku lak kena ke klinik utk Check up minggu ke 16... minum air gula... dapat MC.. jaga Hazim n Hazmi... my hubby juga minta cuti... memandangkan aku ke klinik my hubby jagakan Hazim n Hazmi... 

Hari Rabu ke sekolah... ingatkan Hazim dah ok... rupanya belum... lepas sarapan Hazim terus muntah... tapi masih bersemangat nak p sekolah... sudahnya dalam kereta Hazim muntah lagi sekali... ada plastik tapi muntahnya kat atas kerusi... oh tidak... habis kete... Sampai sekolah terus tukarkan seluar... kebetulan memang bawakan seluar spare... 

Aku plak terus buat keje mencuci muntah Hazim kat kerusi n alas kaki... Hampir satu jam baru siap... di sebabkan penat sangat aku dah tak der selera nak mkn... sudahnya aku just ambil teh o panas n 2 slice tembikai... lastly aku lak yg muntah2 n buang2 air... 

Hari ni Khamis (28/6/2012)... decide ke klinik prima... Hazim pun masih muntah2 n buang2 air... Aku pun sama... bergilir2 mama n Hazim... memang penat... Doktor bagi MC utk 2 hari... sudahnya aku n Hazim cuma ke sekolah sehari ajer dalam minggu ni... Syukur hazmi dah 100% sihat... selera mkn dah ok... harap2 mama n Hazim cepat sembuh... aamiin...

Sangat2 berterima kasih ngn my hubby yg sangat2 membantu... rasanya kalau aku sorang mau pincang hidup ku... Syukur Alhamdulillah aku dapat seorg suami yg sgt memahami n membantu... Luv him so much... 

Selasa, 26 Jun 2012

++Lagi cerita Hazmi @HSA, Johor Bahru++

Memandangkan tgh hari Sabtu tu tak dapat balik, terpaksa tido lagi satu malam kat HSA... Sebenarnya mama pun dah tak sanggup nak tido sana... lastly malam tu tido kat ats katil Hazmi nyer sama2... Tapi tak lah selesa mana, at least dapatlah baringkan badan dr duduk atas kerusi...

gambar petang Sabtu...  Masa ni dah kompem kena tambah air... so gayanya macam dah sihat sbb nak balik... tapi tak boleh kan... Akhirnya kad Madagascar yg dapat dr air Silovite tu Hazmi tak lepas... itu jer yg dia wat main  hilangkan boring...
 Muka nampak dah ceria sket...
mama takut tgk jarum yg da kat tgn Hazmi
risau takut dia sakit tapi hazmi main pusing2 button biru tuh sampai tak leh nak pusing lagi

dah boring main kad... Hazmi tampal semua sticker yg ada pada kotak tisu... habis semua dia tampal.. baring semula,,, tido coz dia pun dah boring plus ngantuk mkn ubat... W/pun dah tak demam nurse tetap pantau dgn berikan ubat demam 4 jam sekali... Hazmi pun tak tahan asyik kena kejut mkn ubat ajer... Sudahnya mengamuk ngn mama... marah2... siap genggam tgn yg ada jarum tu nak tumbuk mama... aduyai Hazmi... sakit2 pun baran tak kurang... ikut saper lah tu ek???? hehehe (mama ke)

nasib baik ptg ahad tu hinggalah malam... Hazmi buang air sekali jer... muntah pun sekali jer... makan dah pun ok w/pun bukan kuantiti yg biasa... yg penting dia mkn... baru dapat balik...

jadi pagi Ahad tu doc decide dah boleh kuar w/pun lps doc tu check hazmi muntah lagi...  Sampai lah my hubby sampai nak ambil kitaorg Hazmi dah 3 kali muntah... sangat2 kesian tapi masa tu suara Hazmi dah kecoh... excited nak balik... babai ngn semua yg ada kat dalam wad... hehe

tido sblm doctor datang kali ke2 utk check up.. 
tak sabo dah nak balik.

W/pun dah keluar dr Spital... Hazmi masih tak berapa ok sbb masih lagi muntah... rasanya Hazmi yg ngeri nak mkn... asal masuk jer mknan dia terus set nak muntah... yg bagusnya minum air semua ok jer... tak plak dia muntah... kalau msuk bubur jer kompem muntah...huhuhu

nasib kurang baik aku minggu ni lepas Hazmi dah ok sket... Hazim lak kena muntah2... masuk angin... harap2 semua nya cepaat sihat dan semuanya berjalan lancar... aamiin...                                                                                                                                                                                                                                    

Isnin, 25 Jun 2012

++Hazmi dgn Pakej 2H1M kat HSA, Johor Bahru++

rasa macam lamanya tak buka tengok blog semdiri n jenjalan rumah kengkawan... baru berkesempatan hari ni... itu pun sambil dok melayan Hazmi yg asyik dok merengek lagi "mama, adik nak muntah"... masih lagi tak berapa nak sihat... ini pun aku sambung lagi ambil CRK...

Kisahnya Hazmi start muntah2 hari Khamis dr kol 7 petang berlarutan sampai malam... malam tu dia dah mula demam... sudahnya Jumaat aku apply CRK jaga Hazmi n bagi ubat 4 jam sekali... My hubby yg sepatutnya masuk keje kol 3p.m pun minta cuti setengah hari. Mula petang tu juga Hazmi mula cirit2 plak... Demam masih maintain 38... my hubby terpaksa masuk keje kol 7p.m...

bila my hubby balik keje kol 11p.m... terus decide nak bawa hazmi ke HSA... cek darah sbb suhu demamnya tak turun langsung... around 12.30 sampai sana terus MA soh mandikan Hazmi... Kesian hazmi menggigil2 coz sejuk aircond lagi... terus berselimut litup sbb dah menggigil kesejukan.. Respect kat Hazmi yg berani coz tak menangis langsung masa ambil darah n bila nurse cucuk jarum... 



pastu tunggu turn jumpa Doktor... check... Doctor suspect denggi... Terus ambil darah n tambah air kat wad kecemasan tuh... Siap semua dalam kol 2.30 cam tu pastu dok menunggu attendant samapi 2 jam baru dapat masuk wad... around kol 4 baru dapat masuk wad... tunggu doktor kat wad soal itu ini... My hubby n Hazim balik rumah dalam kol 6 pg... Kesian hazim terpaksa ikut coz tak der yg dapat tolong jagakan dia.. huhuhu


Hazmi yg tertidur kepenatan coz sepanjang malam tu tak tidur langsung... baru nak lelapkan mata nurse kejutkan plak bagi ubat demam... Akhirnya tidur lepas mkn ubat... kesian sgt tgk hazmi cam ni coz dia memang lasak n aktif... huhuhu

kata doktor kalau ok tgh hari Sabtu dah boleh balik... Tapi pagi sabtu tu Hazmi tak nak mkn  n minum langsung sbb dia takut dia akan muntah lagi... Akhirnya Doktor decide tambah air lagi 500mL.. sampai hazmi dah mkn n minum baru boleh balik...

dah pun flat sbb tak nak makan n minum langsung
even my hubby belikan bubur ayam n solivite his fevret
semua dia kata nak mkn kat rumah...
alahai anak mama..
poor Hazmi

Terpaksa bermalam lagi satu malam... tapi bila Hazmi tgk baby yg kat sebelahnya dapat balik, terus dia nak mkn n minum tapi dah terlambat... memang kompem lah tido kat hospital lagi... paling sedih bila dia dok merengek ajak balik... rindu papa n abg Hazim... nak mian game kat laptop... mama nya pun ikut sedih sama... akhirnya puas pujuk kalau adik mkn n minum kita boleh balik... sampai lah nak tido dok ajak balik tido kat rumah...huhuhu

Nilah pengalaman pertama anak masuk wad n terpaksa tido kat sana sejak ada hazim hingga lah hazmi... Rupanya sgt penat bila tido yg tak cukup n tido beralaskan kerusi dgn keadaan aku yg masuk minggu ke 16... sakitnya pinggang... Moga hazmi cepat sembuh...

sambung lagi next entry kisah Hazmi... ni pun dah panjang sangat... nak melayan dan memujuk Hazmi soh dia tido...










Rabu, 20 Jun 2012

++MC ke 2 di minggu 15++

Demam semalam berlarutan... sudahnya hari ni ke klinik jumpa doctor... Semalam tak mkn ubat langsung sbb takut nak mkn...huhuhu.. sudahnya hari ni mkn worse...

Jumpa doc td dapat MC... n 4 jns ubat... tapi ubat selsema doc bg yg biasa2 aja... sudahnya dia top up ngn nose drop spy hidung tak tersumbat... relakan jer lah w/pun aku tak gemar ubat cam ni...


Yg paling tak tahan mkn ubat batuk yg warna putih sbb ubat tu utk semput skali.... kalau mkn kompem tgn menggigil... pastu kaki semua lenguh2... doc kata ubat ni sesuai utk ibu mengandung... MC doc offer 2 hari tapi aku ambik sehari utk hari ni jer... memikirkan esok byk kelas n kls tmbjhn thn 6... terpaksa lah gagahkan juga... tapi bila dah petang cam ni masih rasa lemah... baru nak nyesal tak ambik 2 hari... padan muka aku... kononnya pekerja berdedikasi lah... hampehhh...

harap2 esok diberikan kesihatan yg baik utk aku melaksanakan tugas... aamiin...

Selasa, 19 Jun 2012

Update di Minggu ke 15... fever...

Hari ni dah pun masuk minggu ke 15... sedar tak sedar ada lagi 25 minggu to go... yg pasti hari ni aku tak berapa nak sihat... Dr pagi dah rasa tak ok... tapi gagahkan juga ke sekolah... sudahnya masuk kelas hari ni... cikgu nya bagi latihan tanpa suara.. baik plak budak2 ni bila tgk cikgu nya tak sihat... pandai plak behave diri.. kalau tidak suara diaorg mengalahkan cikgu yg dok mengajar kat depan...hehe

Nak minta izin balik awal nak ke klinik... nasib plak tak menyebelahi bila semua org besar tak der utk sign borang keluar... dan yg paling penting tak der GPK 1 nak wat kan relief utk kelas aku... akhirnya berjaya juga tunggu sampai waktu balik.....


Minta my hubby ambil cuti 1/2 hari... Dia sepatutnya masuk kol 3p.m.... tapi aku minta tolong soh dia masuk kol 7p.m... So dia lah yg menguruskan semua... terasa sungguh bertuah ada my hubby yg sgt2 memahami n byk membantu during pregnant kali ni... sememangnya my hubby sgt2 ringan tulang... TQ so mush!!! Luv U so much!!!.....



balik jer rumah.... terus aku jadi cam gambar kat ats.... huhuhu

Untung juga Hazmi turut memahami... tak menggangu langsung bila my hubby told him mama sakit... Bila aku bgn jer terus dia tanya.. "mama sakit ker... sakit kat mana?? kepala mama pening ker??" aduhai anak... baiknya kamu... ekcelli Hazmi memang sangat prihatin... 

harap cepatlah hilang rasa tak sihat ni... bertambah plak pregnant kali ni aku memang lembik... badan asyik tak bertenaga... Nasib baik selera makan dah ok... kalau tak lg lah aku lembik... Semoga minggu mendatang aku bertambah sihat dan kuat... Next week jumpa doktor utk cek takut2 ada kencing manis..... harap2 semuanya ok lah... Doakan yg baik2 yer kawan2.... AAMIIN...

so aku mencari juga maklumat2 demam semasa mengandung... risau juga kan sbb nak mkn ubat tak leh sebarang ja... mesti ngn izin doktor... so aku jumpa blog Dr Zubaidi... boleh lah syer maklumat dgn ibu2 yg mengandung juga... dan lagi satu tentang pengambilan panadol masa mengandung... juga dr blog yg sama... TQ Dr kerana sudi berkongsi maklumat dgn kami... harap2 dapat membantu ibu mengandung yg lain...

Isnin, 18 Jun 2012

baru nak berjinak-jinak dengan ????

As salam.... skrg ni nak update blog memang bercinta..... sgt2 malas k...  so semenjak dua menjak ni dah mula berjinak-jinak ngan ???? ... dah mula pandai nak kumpul2... Sebab pengaruh kengkawan gak ni... asyik ngajak n tunjuk offer jer... Sudahnya aku membeli jugak... TUPPERWARE... hehehe



Orang lain dah lama pun beli.... AKU????... baru nak wat koleksi... sbb nya kengkonon nya prepare la sblm nak masuk rumah baru yg ntah bila nak siap... rumah tu dah 6 bln terlebih masa nih...huhu... so beli lah sket2 dulu...




Ni la first tupperware aku beli
untuk panaskan makanan kat microwave... 
memang puas hati even panaskan mknan baru kuar dr fridge
tetap mebelles
Jakun jap aku...
hehee


Ni lak set ke 2
utk kegunaan biasa..
Set ni masa beli sher ngn kawan...
so kuantiti tupperwarenya bahagi dua...
hehe

Ni baru dapat tgh hari tadi...
utk simpan barang kat tempat beku dlm fridge
No more ice cream tuppaware lah lepas ni...
Berlagak lah puloks...
baru nak berkemampuan sbnrnya...hahaha
still syer ngn kawan masa bl set ni..
hehehe

Mula2 beli yg warna biru for me
tadi baru dapat yg warna hijau for my hubby..
senang coz kompem tak tumpah...



Jom...jom yg belum ada kita beli TUPPERWARE

Khamis, 14 Jun 2012

Mengidam Buah Setoi @ Sentul

Tetiba jer teringin sgt nak mkn buah setoi... rasanya kalau orang kedah memang tau lah buah setoi tu buah nya cam ner... sbb masa kecik2 dulu buah ni memang fevret lah dok mkn.... sanggup p cari kat bawah pokok atau pun baling ngn kayu supaya buah setoi tu jatuh... Pokoknya besar2... tinggi cam pokok durian tuh... Nostalgia sungguh kenangan... rasanya budak2 zaman la ni ramai yg dah tak tau buah setoi ni....

dah dok kat Jb ni tak pernak nampak langsung.. tanya my hubby dia pun tak tau menatang pa buah setoi tuh...

naper tetiba jer aku leh teringat n teringin nak mkn buah setoi ni.... sbb my sis yg dok Miri tuh balik kg baru... pastu dia upload lah gambar yg dia mkn buah setoi... Cicah lak ngn sambal belacan ngn kicap cam kat bawah ni... sedap sungguh... masam2 manis...

dan2 waktu tu juga aku terliuq... rasa kalau boleh meleleh air liur ni... banyak dah... So bercadang lah nak kirim kat my sis yg dok Kulai tu kan... Coz dia pun balik kg... Tapi masa tu tak dak plak buah setoi tuh...

Sudahnya... My mom yg risau cucu dia yg dalam perut ni nanti melelh air liur, sanggup beli ngn anak murid dia 7 biji...heheh... pastu pos kan kat aku yg dok JB ni... jauh buah tu datang tau dari Baling, Kedah ke JB, Johor ni... Merentas utara selatan nak bagi baby dalam perut ni mkan... Ekceli mama dia yg nak makan kan..kan...hehe nasib baik tak baling ja kan...hahaha

So pagi tadi kat sekolah dapat lah bungkusan istimewa ni dr pos laju... TQ abg posmen...

Terima kasih mak n ayah yg sudi tolong pos kan utk anak nya yg jauh ni... 
nak tunggu balik raya kang dah habis musim... 

 Punya lah tak sabar nak mkn... terus aku buka... Ni ha mak masukkan dalam tuppaware lagi takut pecah lak buah setoi tuh... bukan aku jer yg nak mkn... Cikgu2 kat sekolah ni pun ramai yg tak tau buah setoi ni... so depa pun nak rasa sama... hehe


balik jer rumah terus wat sambal belacan plus kicap... makan lak sambil dok melayan siri CSI yg aku dah record utk selasa n rabu... memang bestlah... Sudahnya my hubby yg p ambik Hazim balik dari sek agama sengsorg coz bini dia dok pulun makan buah setoi... ghee~~

So sajalah aku google dok cari gambar buah setoi ni.. aku jumpa banyak gak blog yg dok citer sal buah setoi tuh... tapi depa pun cam org Kedah jugak...hehe.. cuma aku biasanya mkn camtu jer atau pun buah setoi ni dibuat jeruk... aku pun tak tau ada yg masak lemak buah setoi ni...

Kalau sesaper yg tak tau sal buah setoi ni... boleh juga rajin kan diri p cari kat google kan... tapi aku der letak blog2 yg aku der baca... so aku sher link blog depa tu kat sini... Jom baca blog depa, blog1... blog2... blog3... blog4... blog5


Rabu, 13 Jun 2012

~~Buku Merah @ Minggu Ke 14~~

Minggu dah masuk minggu ke 14... ada lagi 26 minggu... Semoga semua selamat dan berjalan lancar...
Petang semalam baru berkesempatan p wat buku merah istimewa untuk orang bawa perut jer... Tak bawa perut jgn lak dok p klinik nak buat juga buku merah... kang kena marah ngn nurse je kan..kan... hehhe

Buku Merah.. dah bertanda hijau
sbbnya ada history GDM masa ngandung Hazmi dulu
huhuhu

Masa cuti sek tu pun free.... tapi aku mls nak p klinik... malas nak tinggalkan Hazim n Hazmi kat pengasuh... Last2... Petang semalam balik skul terus p klinik Tampoi... Kol 2.30 br sampai... so nurse tegur lah... naper datang wat buku lambat.. Ghheeee... padan muka aku... Tapi nasib baik tak kena marahkan...

Nasib baik tak ramai... tapi sampai kol 4 baru siap semua proses... HIV chek... thalasemia chek... perkara2 rutin utk ibu mengandung... semua ok... Done!!! Akhirnya Buku Merah dah dimiliki.... Bakal bermulalah rutin bertandang ke klinik sebulan sekali... yeay

Next appoinment 26/6... Dgn doktor utk ambil darah n minum air gula... Check utk GDM for sure... Doa2 oklah... kalau tak mulalah rutin cek darah utk GDM 4 kali sehari... penatnya nak ulang alik ke klinik ja... harap sangat mengandung kali ni selamat lah dr jadi mangsa GDM... GDM p main jauh2 k...

Progress di minggu ke 14~~ Selera makan dah makin ok... Pening waktu petang dah berkurang... Ikut sumber bacaan... baby dah pun bergerak2 n pandai dah hisap jari... Cuma aku yg belum rasa sbb baby kecil lagi... baru lbh kurang 8cm... harap2 baby sihat selalu... membesar bagai JUARA...




Selasa, 12 Jun 2012

Best bila dapat buah tgn dari mak... TQ Semua!!!!

dah seminggu tak update... ekceli ada jer story terlintas kat kepala ni nak share tapi malasnya nak menaip... huhuhu..... hari ni dah 2 hari bersekolah lps 2 minggu bercuti... Tak ke mana pun... Cuma bawa Hazim n Hazmi mandi2 kat Karosel ajer...

My sis yg dok kat Kulai tu balik kampung.... so berkesempatan lah kirim ikan pekasam... Bukan time ngnadung ni jer terasa nak mkn... tiap2 kali my sis balik kg... tu lah yg selalu aku kirim... Lg pun my hubby pun dah over pandai mkn juga... malah dia lagi kemaruk dari aku...hhehe
Di sebab kan tekak ni yg nak mkn sangat... petang semalam sanggup p rumah my sis even kol 7ptg my hubby keje... tak dapat lah nak lepak lama2... Stay dalam 1jam setengah jer... tapi puas juga main ngn Imanina kan....

masa p tadi baju ni lah yg Imanina pakai....
Syik ketawa nak ajak main jer kan
lain kali abg Hazim n Hazmi datang lagi

Tup2 bila p sana... banyak lak barang yg aku dapat... hehe suka...

My sis yg kat Miri pun balik kg juga... makin bertambah lah ole2 for me... Best kan..kan...

So dapat apa????

Ni dari my mom...

 Kuih loyang ada dua versi
satu yg biasa manis fevret my hubby
lg satu pedas... my fvret... macam mkn maruku
my mom minta mak ngah buatkan...
Terima kasih semua.. yg buat, mak yg minta tolong buatkan 
dan yg paling penting my sis yg tolong bawa datang JB...
Ada lg keropok from my sis n juga bahulu...

 Ni lak dari my sis (mak Ngah) 
for Hazim n Hazmi
terima kasih Mak Ngah!!!

 Ni lak dr my sis (Mak Su)
Utk my hubby 
Tq Adik...

 Ni lak FM dr my sis yg kat Miri
FM sabah coz dia p KK
lg satu My sis kat Kulai bg dr Telok Cempedak...
TQ so much dear...
Luv both of u very much
tau kan kakak dia ni suka kumpul FM...

 Ni jg dr my sis yg kat Miri tuh...
Thanks adik... cantik
 ai like...

Ini lah yg paling best...
Ikan pekasam...
Superb bg yg tau mkn kan...kan...
Sedap mkn ngn nasi panas2...
terangkat...

Terasa kat rumah ni mewah jap ngn makanan.... 

Dan yang paling best n tak sabar aku nak tunggu... nak kumpul ramai2... raya nanti... Rasanya dah lama tak dapat berkumpul semua... tahun ni Insyaallah... Rindu kampung....

Selasa, 5 Jun 2012

Sunan Musafir... Lagi koleksi Novel RAM

Akhirnya peminat RAM semua dah tau kesudahan kisahnya pengembaraan Laksamana Sunan dan juga kisah sedih percintaan antara Laksamana Sunan dengan isterinya Ratna... ditambah dengan kehadiran Sunan Musafir... Lengkap sudah 6 buah novel kisah Laksama Sunan ni...


Bagi aku yg dah habis baca novel ni... rasa cam tak cukup... kalau boleh nak ada lagi sambungannya... Sememangnya bila baca novel hasil tulisan RAM ni... Memang puas hati ngn jalan ceritanya... aku memang kagum.. Tapi ada yg belum pernah baca n tak cuba baca terus kata susah nak faham sbb thriller kan... tapi tu pendapat depa kan... aku sememangnya dah tertarik dek magnet RAM ni.... Melekat terus...

So koleksi novel RAM aku bertambah lagi...hehehhe... dah tu novel kali ni edisi kulit keras... rege RM35... tapi masa aku beli kat kedai buku tu aku dapat rege RM31.50... mungkin sbb selalu sgt beli ngn dia... Bila my hubby beli utk kawan yg kirim... harganya biasa lah plak... Mungkin sbb hubby yg beli kot... Sorry yer ejaescobart n Balqis nazid... kawan2 aku ni pun blogger juga... jom singgah blog depa jom... Tunggu yer nanti ai poskan....

So tak nak ceciter sal novel ni coz kesian pada yg belum baca... yg pasti memang superb... ejaescobart... sabar yer... hehhe

dan semestinya aku tak sabar nak tunggu novel baru lagi... sbb kali ni RAM tak bgtau tajuk novel yg akan datang seperti kebiasaannya... cuma katanya tunggu sbb memang ada novel baru....


Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~