Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 14 Jun 2012

Mengidam Buah Setoi @ Sentul

Tetiba jer teringin sgt nak mkn buah setoi... rasanya kalau orang kedah memang tau lah buah setoi tu buah nya cam ner... sbb masa kecik2 dulu buah ni memang fevret lah dok mkn.... sanggup p cari kat bawah pokok atau pun baling ngn kayu supaya buah setoi tu jatuh... Pokoknya besar2... tinggi cam pokok durian tuh... Nostalgia sungguh kenangan... rasanya budak2 zaman la ni ramai yg dah tak tau buah setoi ni....

dah dok kat Jb ni tak pernak nampak langsung.. tanya my hubby dia pun tak tau menatang pa buah setoi tuh...

naper tetiba jer aku leh teringat n teringin nak mkn buah setoi ni.... sbb my sis yg dok Miri tuh balik kg baru... pastu dia upload lah gambar yg dia mkn buah setoi... Cicah lak ngn sambal belacan ngn kicap cam kat bawah ni... sedap sungguh... masam2 manis...

dan2 waktu tu juga aku terliuq... rasa kalau boleh meleleh air liur ni... banyak dah... So bercadang lah nak kirim kat my sis yg dok Kulai tu kan... Coz dia pun balik kg... Tapi masa tu tak dak plak buah setoi tuh...

Sudahnya... My mom yg risau cucu dia yg dalam perut ni nanti melelh air liur, sanggup beli ngn anak murid dia 7 biji...heheh... pastu pos kan kat aku yg dok JB ni... jauh buah tu datang tau dari Baling, Kedah ke JB, Johor ni... Merentas utara selatan nak bagi baby dalam perut ni mkan... Ekceli mama dia yg nak makan kan..kan...hehe nasib baik tak baling ja kan...hahaha

So pagi tadi kat sekolah dapat lah bungkusan istimewa ni dr pos laju... TQ abg posmen...

Terima kasih mak n ayah yg sudi tolong pos kan utk anak nya yg jauh ni... 
nak tunggu balik raya kang dah habis musim... 

 Punya lah tak sabar nak mkn... terus aku buka... Ni ha mak masukkan dalam tuppaware lagi takut pecah lak buah setoi tuh... bukan aku jer yg nak mkn... Cikgu2 kat sekolah ni pun ramai yg tak tau buah setoi ni... so depa pun nak rasa sama... hehe


balik jer rumah terus wat sambal belacan plus kicap... makan lak sambil dok melayan siri CSI yg aku dah record utk selasa n rabu... memang bestlah... Sudahnya my hubby yg p ambik Hazim balik dari sek agama sengsorg coz bini dia dok pulun makan buah setoi... ghee~~

So sajalah aku google dok cari gambar buah setoi ni.. aku jumpa banyak gak blog yg dok citer sal buah setoi tuh... tapi depa pun cam org Kedah jugak...hehe.. cuma aku biasanya mkn camtu jer atau pun buah setoi ni dibuat jeruk... aku pun tak tau ada yg masak lemak buah setoi ni...

Kalau sesaper yg tak tau sal buah setoi ni... boleh juga rajin kan diri p cari kat google kan... tapi aku der letak blog2 yg aku der baca... so aku sher link blog depa tu kat sini... Jom baca blog depa, blog1... blog2... blog3... blog4... blog5


8 ulasan:

mela berkata...

eee..sedapnya..cicah ngn cabai kicap tu pun dah sedap sangat.

Rafshila Romli berkata...

As salam... Salam Kenal Mela... TQ follow saya...
memeng best kan...

joan berkata...

Greetings Madam!!!

Do you still have sentul fruit? I've been looking for this fruit to fullfill my promise to a special friend. I'm from Petaling Jaya and even went to Melacca to find this fruit but can't find one. Can I please buy the fruit? Please tell me how much to Poslaju. Thank you Madam

Rafshila Romli berkata...

to Joan... i'm sorry coz i can't help you... this fruit have a season... now it not the time... so i can't fullfill your request... i'm really sorry... :-(

chak oi berkata...

Salam..kak de lagi x buah ni..isteri sy ngidam nk mkn..huhuhu

Rafshila Romli berkata...

As salam chak oi
bkn musim kot sekarang ni... maaf x dapat nak membantu

Yakuza_rare Yakuza_rare berkata...

Assalamualaikum...akak kat mna leh dpt buah setoi tu??teringin sgt nak mkn...mengandung anak peetama dulu pernah mkn...org yg bg buah tu dulu xde da skrg ney..skrg ney tringin sgt nak mkn

Yakuza_rare Yakuza_rare berkata...

Assalamualaikum..skrg musim buah tu x akak...teringin la nak mkn...klu ada info ok

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~