Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Ahad, 26 Ogos 2012

++Kembali semula ke JB++

Hari Jumaat... 6 Syawal 1433H... bertolak balik semula ke JB... Biasa lah hazim n hazmi akan bangun lambat coz nak delay masa bertolak... Tak puas dok kampung, tak puas main ngn wan n tok...

Bertolak kol 10pg... Masing2 mood sedih tapi masa aku n family bertolak balik, masih adamy sis kat rumah... yg tengah bertolak esoknya balik Kulai... Yg bongsu hari Ahad bertolak balik Miri... Pas tu sunyi semula rumah wan n tok... tinggal mak n ayah berdua... honeymoon sokmo...

Kalau dah sedih Hazim layan game ajer nak lupakan mood sedih... dengar ajer lagu balik kampung nangis lagi... cengeng sungguh bujang sorang ni... Hazmi terus tido kerinduan... huhuhu


Masa nak masuk ke pekan Grik, Perak... tetiba ada roadblock... my hubby perasan JPJ tengah check   licence... so dengan bangga nya my hubby minta aku keluarkan licence nye yg terbaru... aku pun ambil lah... sekali terkejut kan main licence my hubby dah tamat tempoh pada 17/7/2012... berdebar kan main... gamble lah kalau kena saman pun... memang my hubby tak ingat langsung... dah sebulan dia p keje n drive ngn licence yg dah tamat tempoh tu... huhuhu

Rezeki Allah nak bagi... tetiba jer JPJ tu stop angkat kon... roadblock dah hbs... kat depan kitaorg ada sebuah kete plat Pahang.. pastu kita org plat Johor.. Agaknya JPJ tu rasa takkan lah kete yg jauh2 ni dokumen tak lengkap... Syukur Alhamdulillah... Selamat.. pastu terus ke JPJ kat pekan Grik tu renew licence my hubby... nasib baik balik JB hari Jumaat... so dapatlah renew.. kalau balik hari Sabtu.. kompem mak buyung ni yg kena drive...Sejarah sepanjang sepuluh tahun kawen ngn my hubby... nilah first time dr JB ke Kedah.. my hubby drive ngn lecene yg dah mati... padahal masa balik n masa beraya sgt2 banyak roadblock... rezeki baby dalam perut agaknya... aamiin...

Syukur Alhamdulillah juga, hari ni jalan lengang jer... mungkin ramai yg dah balik... atau balik esoknya... so tak lah penat sangat my hubby drive hari tu cuma sakit2 badan tu... biasalah... tapi enjoy kan balik beraya di kampung... tahin 2014 lah turn raya di Baling lagi...

Area Negeri Sembilan
kat area Senawang kalau tak silap

Menjadi kebiasaan mesti berhenti rehat jap kat RNR Sungai Buluh utk mkn... masa tu dalam kol 4ptg... my hubby decide nak mkn KFC...  ramai juga lah org... lbh setengah jam my hubby berbaris utk beli KFC tuh.. Jom makan..



Lepak2 rehat jap.. tunaikan tanggung jawab... bergerak dalam kol 5ptg... Syukur Alhamdulillah kol 9.30mlm... selamat sampai home sweet home... 

Esok sesi beraya kat rumah saudara mara sebelah hubby plak... Jom beraya lagi

Khamis, 23 Ogos 2012

4 Syawal 1433H @Bukit Hijau Estate, Kedah

Semalam ayah ajak beraya kat rumah adiknya a.k.a my Mak Ngah...  aku pun dah lama tak jumpa... rasanya dah zsetahun lebih... nak wat cam ner kan bila dok jauh utara selatan ni... dulu aku memang sangat2 rapat ngn mak ngah...

 posing dulu sebelum bergerak

Rumahnya kat Estet Bukit Hijau... sbb her husband keje ngn Sime Darby as a Police bantuan... Memang dikelilingi ngn kelapa sawit... tapi best kan rumah cam tu oz tanah keliling rumah... tanam lah apa nak tanam pun... terkejut aku tengok pokok cili yg mak ngah tanam... kat JB aku nak tanam cam tu memang tak rajin lah aku nak membela...haha

 pokok cili, daun kesum, pandan... 
banyak lagi lah...

Memang plan nak makan tgh... so kol 12.30 tgh sampai sana... dah lama tak mkn air tangan mak ngah... memang terbaik.. sedap sangat dan yg pasti sambal belacan nya memang power.... meleleh air hidung kepedasan.... hehe

 Lunch terbaik...
dah lama tak jumpa

Dok lama gak... lepak2 5 jam kat sana sambil tunggu seorg lg my sis datang one family...  snap2 juga sambil lepak2...

 my love
ayah, adik, hazim n Hazmi


Tunggu si comel Imanina sampai... 
lepak2 jap terus balik...
Tamat beraya di hari keempat




Selasa, 21 Ogos 2012

1 & 2 Syawal 1433H

Raya kat kampung tahun ni... Tema light purple... pilihan Hazim... dan yg paling best tahun ni aku sempat bersembahyang raya coz Hazim n Hazmi dan pandai behave diri kat masjid with pak ngah daniel... sesi bergambar selepas sembahyang raya...

my luvly family

Hazim Ikhwan
Hazmi Ikhwan

Gambar terpaksa coz raya2 pun sibuk nak main guli
with saudara sepupu sblh me

Raya ke dua.... bersedia berjalan2 ke rumah saudara mara n kawan ayah... Mereka ini yg sentiasa dihati ku... Luv them very much....

@rumah kawan ayah.... dua2 budak ni excited nak mandi kolam tapi tak dapat coz dalam sangat lbh kurang 5kaki setengah... dalam sgt utk budak2... kalau nak mandi kang my hubby kena mandi sama... dah tak raya... Tak sangka rumah kat kg... pemandangan hijau dek hutan tapi ada swimmimg pool... sejuk mata memandang....


kat belakang rumah ada plak arnab... lagilah exited budak2 ini.... kat sekeliling rumah penuh ngn pokok buah2 an... memang sangat2 best...

Lagi rumah kawan ayah...  Tadi arnab sekarang turkey plak... dah macam p zoo plak hari... puas Hazim n Hazmi beraya tahun ni...

Last ke rumah adik ayah @my pak cik... tapi depa tak der... so berya kat rumah MIL my uncle...
Tamat sudah sesi beraya di hari kedua... seronok beraya di kampung...
Adik bongsu with ayag
Mak su with Hazim n Hazmi

apa plan raya ke 3?????????????? 

Sabtu, 18 Ogos 2012

Selamat sampai ke kampung halaman @Baling Kedah

Syukur Alhamdulillah telah pun selamat sampai ke rumak mak n ayah petang tadi... Bertolak kol 8pg... slps tunggu my hubby balik kerja... Best coz jalan td lancar jer dr JB ke Baling... selamat sampai kol 6.30ptg... perjalanan selama 10 jam setengah...

Best sangat dapat berbuka ngn mak n ayah...  esok ada sehari lagi berbuka beramai2... tahun ni semua my sis balik... memang cukup korum lah beraya tahun ni... so excited... hehe :-) :-)

Sup tulang, air asam, limpa goreng berempah, rendang daging utk berbuka :-)
sangat sedap

Cuma Hazim yg kurang sihat... tapi masih lagi berpuasa w/pun kepenatan berjalan jauh... sudahnya lepas berbuka tadi terus bagi ubat demam, batuk n selsema... Nasib baik semua ubat aku dah prepare awal2... Harap Hazim sembuh sepenuhnya esok....

Hazmi over exited sampai tak nak tidur, nak main ngn wan ajer....  akhirnya puas pujuk, tidur juga... hehe... Jom semua tido... esok nak sahur terakhir utk Ramadhan 1413H.... ZZZZZZZZ

Selamat hari raya Aidilfitri utk semua


Jumaat, 17 Ogos 2012

++Selamat Bercuti & Selamat Hari Raya Maaf zahir n Batin++

Bagi guru2 yg dah mula bercuti pada 16/8/2012 & 17/8/2012... aku ucapkan selamat bercuti... yg penting jgn lupa sek gantinya nanti slps raya... hehe...



yg dah pun balik kampung n merancang utk balik kampung... Berhati2 ketika memandu... Ingat insan2 tersayang yg menanti kita...


Aku pun sama dapat bercuti awal... tapi my hubby masih lg bekerja pada hari Khamis... Shift malam lak tu... so tunggu my hubby balik keje pg jumaat... baru lah kami bertolak balik kampung... yg paling excited Hazmi... hari2 tanya bila nak balik rumah wan...


Per pun yg penting dapat balik beraya di kampung.... Memang tahun ni turn beraya kat Baling... sbb setiap thn bergilir beraya dan thn lps dah pun beraya kat Gelang Patah.... Cuma yg tak best kebiasaannya balik kg naik waja... tapi tak dapat thn ni sbb waja wat hal lagi... jadi terpaksa naik Viva... Bukan aku tak bersyukur... cuma ralat sbb dah terbiasa ngn bonet waja yg besar... macam2 boleh isi bila nak balik Jb nanti... tapi kali ni terpaksa budget sbb bonet nya kecik...huhuhu


Di kesempatan ini juga aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir n Batin kepada semua... Maaf andai kata ada yg terasa hati n terguris perasaan semasa membacca blog ini... LOL 

Khamis, 16 Ogos 2012

~~Tunaikan kewajipan zakat sebagai muslim~~

Petang Rabu my hubby keluar beli mknan utk berbuka... terus dia tunaikan zakat fitrah utk our family bg tahun ni... Syukur Alhamdulillah.. satu tanggungjawab my hubby dah ditunaikan....

Kat Johor tahun ni... kadar zakat fitrahnya... RM8


tahun  ni zakat fitrahnya utk 4 org... RM32
InsyaAllah thn depan ber 5 plak

P/S>>> korang dah tunaikan zakat fitrah ker?.... bg yg belum tu jgn lupa tunaikan kewajipan kita... 

Majlis Khatam Al Quran & Mjls Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan

Semalam hari terkhir sekolah sebelum cuti pertengahan penggal dan juga cuti raya....  So seperti setiap tahun.... kebiasaannya sekolah akan adakan majlis khatam Al Quran kerana sebulan berpuasa murid2 akan membaca al Quran dgn bimbingan Ustaz n Ustazahpada waktu rehat...  Sayangnya.. satu gambar pun aku tak snap sbb kamera tertinggal kat rumah... nak ambik guna HP sgtlah malas... hehe


Sebelum rehat adakan majlis khatam Al Quran... selepas rehat lak... majlis Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan ke 55...  See Hazim yg bersemangat... tapi mata kuyu... ngantuk or penat...huhu

Hazim with his friend

Abg Ngah Hazmi yg turut sama bersemangat
kat rumah ajer
pakai sampai tak nak tanggal even dah nak masuk tido
huhuhu

mood ke laut nak mengarang panjang2 n update blog... huhuhu

Jumaat, 10 Ogos 2012

Berbuka @Pizza Hut Aeon Bukit Indah

berbuka @Pizza Hut hari Rabu petang... tunaikan hajat Hazim... Syukur alhamdulillah Hazim tak tinggalkan puasa lagi setakat hari ni... See muka berdua yg dah kekenyangan....

makanan yg kami order... nasib baik dapat gak meja w/pun sampai Jusci kol 6.50p.m... syukur masa dapat air ngam2 waktu berbuka... 


sakan bebenor papa n Hazim menghirup sup... tak toleh kiri kanan dah.... 

......sayang kamu berdua sangat....

posing jap menanti waktu berbuka
yg over excited abg ngah hazmi
dapat bread stick dia yg mkn dulu
Hazim siap pesan tinggalkan sket utk abg
hehe

Syukur Alhamdulillah
Kenyang sudah

Time nak balik tetiba nampak sangat ramai org berbaris... rupanya pakat nak ambik BR bg ice cream free... tak sanggup aku... baik beli sendiri... hehe


Khamis, 9 Ogos 2012

bila barang free dr BR.... panjang pun sanggup tunggu...

semlm rasanya semua tau kan... BR bg ice cream free satu Malaysia... So kebetulan semlm berbuka kat Pizza Hut@ Jusco Bukit Indah.... tetiba terperasan barisan yg pnjg sangat... rupanya org ramai berbaris nak ambik ice cream free... huhuhu

aku snap lah gambar org yg sanggup berbaris ni.... jom tengok.. ramaikan... ni baru separuh yg kelihatan

ni betul2 kat depan BR @Jusco Bukit Indah


Hazim pun curios... tanya juga naper ramai sgt yg berbaris... so aku bgtau lah dpt ice cream percuma... katanya Hazim nak juga... tak kuasa aku nak melayan... nak juga kita beli lah nanti... hehe

Sudahnya jalan2 jap kat sen Q... pastu balik... nak masak lg utk sahur nanti... hehe

nak baca lagi sal secedok ice cream ni... boleh jengan blog sini dan juga sini .... semua nya cerita berbaris panjang2.... huhu

Rabu, 8 Ogos 2012

Wow!!! Nuffnang berwajah baru...

Dah lama tak buka akaun nuffnang... Tadi baru buka tapi dah tak der BE...huhuhu

Bila nak dapat BE lagi.... dapat gak tambah2 sket...

Masa first time tgk tadi ingatkan salah page... rupanya nuffnang dah berwajah baru... best lah tengok... saper2 yg lom tengok.... cam ni lah rupanya...


 kalau dah muka depan baru... kat dalam pun lagi lah canteeekkk.... cam best gitu tengok... rasa lagi mudah nak tengok n klik2... hehe


per2 pun team nuffnang memang best lah... kebykkan blogger2 pun kata staff nuffnang memang power... Semoga semuanya semkn semangat membantu blogger kecik2 cam saya.... hehe

TQ Nuffnang :-)

Sabtu, 4 Ogos 2012

Syukur Alhamdulillah Akhirnya Doa dimakbulkan Ilahi ~AAMIIN~

Bersyukur sangat2... akhirnya penantian selama ini akhirnya dah pun diketahui... ditambah pula penantian pagi tadi selama 5 jam akhirnya memberikan cahaya kegembiraan... apa tak nya ambil nombor kol 9.15am... kata nurse no aku dapat 45.. dtg balik dalam kol 1 lebih... dah sampai sana kena tunggu lagi.. kol 2.15p.m baru nama aku dipanggil...

Akhirnya baby SR akan menambah bilangan ahli keluarga dari 4 menjadi 5... Syukur Allah berikan aku baby girl akhirnya.. setelah adanya Hazim n Hazmi... bakal menambah lagi seri keluarga pada penghujung tahun ni... Semoga baby SR diberikan kesihatan yg baik di dalam perut mama sehingga lah due datenya pada 10/12/2012...

Jom tengok baby SR...  Tak dapat nak plan nama baby ngn trademark HI sbb dah byk sgt nama yg guna pangkal huruf H ngn I nih... Setakat tadi berat baby SR mengikut minggu... kalau ikut kata doktor tadi normal lah beratnya 418g dgn minggu ke 22 nih... Doktor tunjuk kan semua anggota badannya even jari2 kaki n tangan... Excited semua tengok...


Biasa lah kalau nak scan ni aku prefer ke Pusat Pakar Sakit Puan Dan Perbidanan Khor & Loh @Taman Nusa Bestari... ekcelli ni lah klinik yg dekat ngn rumah... Dah ambik nombor... leh balik rumah dulu...
Nak kata mahal sgt tak jugalah.. kata nurse doktor charge RM20 sbb aku minta print gambar kat atas... Disbb akan ada 2 jns ubat yg aku ambil tadi cost semua dlm RM120... ok lah kan.. puas hati dapat tgk baby dok bergerak2 dalam perut...

Sebenarnya aku der baca kat satu blog tuh... katanya tak der gambar 4D utk scan baby... yg ada cuma 3D... tapi aku pelik sbb bila aku cakap 3D... doktor asyik sebut 4D... kat gambar scan baby pun ada tulis 4D... so aku terima jer lah... masa tu pun excited kan... nampak plak jari2 tgn yg yg asyik kejap genggam kejap buka... gembira tak terkata... macam ngnadung baby first lak... padahal dah pun yg ke..3... heheh... excitednya tetap sama...

Semoga aku n baby SR sentiasa sihat... doakan aku selamat hingga ke akhirnya yer kawan2... Semoga selera mkn juga mkn bertambah sbb td turun 1/2 kg... mgkin sbb pose... tmbh lg selera aku yg tak baper nak menonjol lagi... harap2 lps ni semuanya kembali pd yg asal... huhuhu

Terima kasih pada semua yg mendokan spy aku dapat baby girl... Sayang korang semua... LOL...

Jumaat, 3 Ogos 2012

(gegata) gatal-gatal ~Allergi kulit ~ nak tau per ubatnya...

Naper tetiba nak bercerita sal gatal2 atau lebih dikenali ngn gegata... tapi ada yg kata kelompok garam...

Ekcelli baru2 ni Hazmi dah mula menunjukkan tanda terkena gegata ni... kompemlah sakit ni dr keturunan... rasanya dari darah or DNA parent tu sendiri sbb my hubby memang selalu terkena gegata nih... Mula2 kawen dulu takut gak sbb kalau tersalah mkn jer kompem akan naik ngn byk nyer...

Pastu hazim pun terkena... now dalam awal bulan pose lak hazmi pulak kena... dah lah tu time Hazmi kena tu aku realise kol 1.35a,m,,, bayang kan lah dok melayan dia n bagi ubat... aku tido balik dalam kol 2.45a.m... pastu esoknya 4.30a.m... nak bangun utk sahur lagi... memang betul2 dugaan...

 Mula nya aku tengok ada sebiji dua jer kat muka... so aku rasa tak lah serius sgt... tapi bila Hazmi dah mula merengek n menggaru jer... sekali buka baju... tengok kat bahagian tepi ni dah agak banyak...

 bahagian depan ni baru nak bertambah... pastu tambah lak ngn hazmi yg asyik menggaru jer... lagi cepat gegata ni bertambah... memang pantang gegata ni kalau digaru... akhirnya buka online bg hazmi tengok OGGY... baru lah dia khayal... tak menggaru...

 masa ni kat kaki baru nak naik... 
kalau lambat bagi ubat lagi lah parah...
akhirnya tido juga kol 2.45a.m...

So aku nak share lah apa ubat yg tersedia ada kat freeze.... memang kena ada selalu sbb ada 3 org kat rumah ni yg sangat2 memerlukannya...  kalau dulu my hubby mkn ubat jemana Zyrtec ni yg jenis pil... Tapi bila beli kat farmasi... ada yg syorkan jenis cecair cam kat gambar bawah ni... lebih cepat berkesan dari yg jenis pil... yg pasti setakat ni memang mujarab lah utk my hubby, Hazim n Hazmi...

Semalam my hubby p farmasi... depa syorkan jenama cam kat bawah ni... katanya yg ni lagi ok sbb nya kanak2 umur setahun ke atas dah boleh minum... kalau jenama Zyrtec tu rupanya utk 3 thn ke ats... katanya lagi kalau jenama Zyrtec tu ubatnya brtahan 10 jam.. tapi yg kat gambar bawah ni lbh dr 12jam...
Kalau Zyrtec tu kompem dah tau kesannya... tapi yg jenama Aerius ni aku blm cuba pun lagi...  harap2 kesannya lg baguskan...  saper2 yg terkena gegata cuba lah simpan ubat ni kat rumah...  tak yah nak p klinik ambik injection... 

Khamis, 2 Ogos 2012

Cuti Berganti sempena hari raya 2012

Yeay... berita gembira lagi bagi guru2 sbb diberikan cuti berganti utk hari raya.. dapatlah yg dok jauh2 tu balik awal sket... macam aku lah yg plan nak balik beraya di Kedah tahun ni....  berangan nak balik awal.. tup2 GB bg tau hari Jumaat tu tak leh ambil CRK.. kang kalau cikgu2 yg dok jauh pakat ambik CRK saper lak yg nak ngajar kat sekolah... huhuhu

tapi bila baca blog cikgu shamsudin ngn chekgu Azrine baru lah aku tau hari Jumaat tu dapat cuti berganti... tapi pihak sekolah perlulah pohon... kena gantinya pada 22/9/2012 (Sabtu)...

kalau tak caya juga jom kita baca surat ni ramai2...

Moga berita ni menggembirakan semua yg plan nak balik beraya di kampung awal2...  Semoga semua perancangan berjalan lancar..

#cam ner persiapan raya korang semua.....
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~