Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 3 Ogos 2012

(gegata) gatal-gatal ~Allergi kulit ~ nak tau per ubatnya...

Naper tetiba nak bercerita sal gatal2 atau lebih dikenali ngn gegata... tapi ada yg kata kelompok garam...

Ekcelli baru2 ni Hazmi dah mula menunjukkan tanda terkena gegata ni... kompemlah sakit ni dr keturunan... rasanya dari darah or DNA parent tu sendiri sbb my hubby memang selalu terkena gegata nih... Mula2 kawen dulu takut gak sbb kalau tersalah mkn jer kompem akan naik ngn byk nyer...

Pastu hazim pun terkena... now dalam awal bulan pose lak hazmi pulak kena... dah lah tu time Hazmi kena tu aku realise kol 1.35a,m,,, bayang kan lah dok melayan dia n bagi ubat... aku tido balik dalam kol 2.45a.m... pastu esoknya 4.30a.m... nak bangun utk sahur lagi... memang betul2 dugaan...

 Mula nya aku tengok ada sebiji dua jer kat muka... so aku rasa tak lah serius sgt... tapi bila Hazmi dah mula merengek n menggaru jer... sekali buka baju... tengok kat bahagian tepi ni dah agak banyak...

 bahagian depan ni baru nak bertambah... pastu tambah lak ngn hazmi yg asyik menggaru jer... lagi cepat gegata ni bertambah... memang pantang gegata ni kalau digaru... akhirnya buka online bg hazmi tengok OGGY... baru lah dia khayal... tak menggaru...

 masa ni kat kaki baru nak naik... 
kalau lambat bagi ubat lagi lah parah...
akhirnya tido juga kol 2.45a.m...

So aku nak share lah apa ubat yg tersedia ada kat freeze.... memang kena ada selalu sbb ada 3 org kat rumah ni yg sangat2 memerlukannya...  kalau dulu my hubby mkn ubat jemana Zyrtec ni yg jenis pil... Tapi bila beli kat farmasi... ada yg syorkan jenis cecair cam kat gambar bawah ni... lebih cepat berkesan dari yg jenis pil... yg pasti setakat ni memang mujarab lah utk my hubby, Hazim n Hazmi...

Semalam my hubby p farmasi... depa syorkan jenama cam kat bawah ni... katanya yg ni lagi ok sbb nya kanak2 umur setahun ke atas dah boleh minum... kalau jenama Zyrtec tu rupanya utk 3 thn ke ats... katanya lagi kalau jenama Zyrtec tu ubatnya brtahan 10 jam.. tapi yg kat gambar bawah ni lbh dr 12jam...
Kalau Zyrtec tu kompem dah tau kesannya... tapi yg jenama Aerius ni aku blm cuba pun lagi...  harap2 kesannya lg baguskan...  saper2 yg terkena gegata cuba lah simpan ubat ni kat rumah...  tak yah nak p klinik ambik injection... 

17 ulasan:

ejaescobart berkata...

bukan penyakit ni punca dari maknan ke? apa pun baguih jugak hang kongsi info... :)

Rafshila Romli berkata...

memang kalau tersalah mkn kena lah... tapi memang dr keturunan... kalau mak n ayah nya ada allergi... kompem anaknya 70% akan dapat juga...

kebetulan aku baca sal allergi ni dr keturunan masa dok tunggu nak scan baby lah... hehe

Wan Mascilla Abu Bakar berkata...

Sy pun ada gak terkena gegata ni, seksanya.. Nak kata salah mkn, mkn apa yg kita mkn hari2.. Nak tunggu dia baik betul, mkn seminggu gak...
Kdg tu gi kerja dok menahan gatal

Rafshila Romli berkata...

Wan Mascilla... Kalau gegata cam yg anak i kena n hubby kena ni... Biasanya kalau dah naik byk.. Mkn zyrtex ni dalam satu jam hilang semua... Kira ok lah tapi tak tau lah kalau gegata jns lain.. Tp rasanya cuba lah juga ubat ni kot2 ada kesannya...

Man Nor berkata...

lam..saya pun mengalami masalah yang sama..akhirnya setelah mengkaji dan meneliti sekian lama akhirnya saya dapat simpulkan apa yang menyebabkan gatal ini terjadi(ini pglmn saya . jgn ikut dan tak semestinya berkesan utk org lain. Mula-mula ingat ada cacing jadi saya beli ubat cacing. jumpe doktor die kate elergik sedangkan saya memang takde elergik sampai sekarang umur 36. Kalau tengok bentuk sakit tu die tak konsisten maknanya macam gigit nyamuk kembang sana sini..jadi saya simpulkan ia kerana gigitan sesuatu yg tidak diketahui..akhirnya saya dapat satu cara..dah alang2 sakit kulit biarlah balun terus..ini yg saya dapat..sakit ni kerana hama. hama yang kecil duduk dlm kulit dok gigit kulit kita dan jadilah mcm kena gigit nyamuk/serangga..nah..cara nak bunuh dia senang je..pegi kedai pet shop cari ubat mite/flea berasaskan herba dan sapu..biar dlm 10 minit lepas tu bilas. rasa gatal hilang terus..10 minit kemudian terus kulit jadi normal..itulah caranya..ubat doktor tu bagi nak hilgkan kesan gatal bukan bunuh penyebab gatal tu..so terus bunuh jadi takdalah gatal lagi..suspect sebab dlm rumah ada kucing..slmt mencuba

iena berkata...

sy pon mengalami masalah yg sme..tpi mse 2 umur sy 11 tahun...ngengate 2 klu muncul besar2 .. nk2 klu kite garu lgi cepat jdik nyer...dulu try ubt kg guna habuk batu bata...spu dekat tempat yg kene..Alhandulillah mujarab...tpi lepas 3-4 dye kembali lagi..pakai petua lame pon dh x menjadik smpai skrng...tp sy ni pelik sikit dye jagik bile waktu sejuk..time ujan or acond kuat memang menjadik2 la dye x tahn ase anye bile dye keluar....sekarang sy try mkan ubt zyrtec..Allhamdulillah elok..tpi 2 la smpai bila nk telan ubt je..hurmmm

amirul firdaus berkata...

Lepas sapu ubat flea tu gegata ada naik lg tak ?

Hatta Abas berkata...

Symptom sama dengan Saya.kalah dengan sejuk.Kalau sejuk je Mmg Naik la gegata.nak Kene dapatkan antihistamine dari kinik or farmasi.enzym histamine yang dihasil kan oleh Badan kita yang jadi penyebab gegata nih.dapat tau pon dari kajian yang xseberapa Kat internet.

Ainul Mustafa berkata...

minum ke? berkesan tak?

Rafshila Romli berkata...

Man Nor... yg ni memang keturunan.. tersilap mkn je baru naik... memang nmpk cam kena gigit hama... tapi naik cam bila ada salah mkn..
Man Nor dah sapu ubat tu de kena gatal lagi tak

Rafshila Romli berkata...

iena.. tu lah kan.. sampai bila nak mkn ubat je.. husband ada try mkn spirulina alken sbg antibodi.. ok lah lama dah x kena.. cuma alken ni nak spare RM byk sket lah
atleast vitamin kan...

Rafshila Romli berkata...

ainul mustafa... ubat zyrtec yg cecair ni memang sgt2 berkesan utk hubby n anak2... sbb tu spare je dlm freeze...

rudz tuntun berkata...

member ada kna gatal2 dan badan mempunyai kemerahan expcialy bahagian pinggang&lengannya tu..then selepas beli ubat sapu herba MITE/FLEA benda2 alah tu hilang..and mati terus..hgga saat ini..so power mite/flea..thks

yus berkata...

AS salam kepada kelab gegata. sye nk bg petua sbb sye alami gegata ni dari umur 20an smpi la 33 thun..dah x larat telan zrytex.kesanya sya slalu sakit badan, otak kurang fokus... alhamdullilah buat xperimen. fungsi habbatuws sauda..lepas 3 bulan x henti mkn habbatus sauda sye perasan x payah selalu mkn zrytex dah...bulan ke 6...ALLAH MAHA KUASA....saya daH X PAYAH MKN ZRYTEX..syukur sbb sye nyusukan kan anak..kesan ubat zrytex susu saya sikit...la ni bg anak umur 6 thun mkn lak.sbb dia ada exzema..ALLAH MAHA KUASA KUASA MENYEMBUH.KITA MENCUBA..so cubalah..sye amik MINSYAM HABBATUS SAUDA..

Muhamad Iman berkata...

sy pon jadi..betul ka ubat mile/flea tu berkesan?

Eili Johana berkata...

Klu ank full bf,bleh x mkn ubat tu sis

Rafshila Romli berkata...

Eili Johana... rasanya xde masalah pun sbb lebih kurang cam mkn ubat selsema tu

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~