Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 27 September 2012

Check up di minggu ke 29

semalam turn check up untuk jumpa doktor..dgn rasminya juga dapat tau result cek darah untuk kencing manis.... syukur alhamdulillah bacaannya ok... tapi x bestnya bila nurse  bgtau even ok pun  minggu ke 32 nanti kena minum sekali lagi... cam nak muntah jer dengar camtu... ... iya lah kan dapat minum air free yg tak sedap.... huhuhu.. sbbnya ada history ngndung hazmi dulu ada kencing manis... pastu risiko ngndung umur 35thn.... redha jer lah...

so cam biasalah timbang berat n jumpa nurse dulukan.... kena bebel lah bila ada yg bacaannya nurse tandakan ngn warna merah..... almaklum lah selera dah membuak... bak kata nurse jgn mkn ikut nafsu sgt... sbbnya beratnya naik smpai 3kg lbh... ikut syaratkan 0.5 hingga 1kg jer setiap kali check up... tadah n tahan jer lah telinga... pastu darah plak cair sket... bawah 11 plak tu bacaannya.. lg lah nurse bebel... huhuhu.. rupanya ada dua kategori kepekatan darah ni... yg tak serius sgt bawah 11 cam aku ni... dan yg tak ok n kena admit spital kalau bawah dr 9...

patutlah aku asyik lemah jer... bila google n baca2 maklumat yg ada side effect darah cair ni... aku selalu lemah n tak larat jer... pastu ngntuk n lelah jer... lepas ni kena cari mknan tmbahan spy aku n baby sihat sampai bersalin nanti... doakan yer kawan2... aamiin...

panjang berjela komen dr doktor

dah tu plak semlm agak lmbt p klinik coz masuk kelas n ngajar dulu....  sudahnya dapat no 46... masa tu br no 18, punya lah lama  tunggu... kol 12 baru dapat jumpa doktor... bila ngn doktor tak lah kena bebel lagi... cuma doktor risau sbb masa scan dgn dok dulu rupanya ada tulis uri ke bawah sket... so kena scan lagi untuk chek uri kat bawah lagi ker tak... risau gak sbb risiko nya takut berlaku pendarahan... nanti kesannya kat baby n aku jugak... bahaya... huhuhu kena uruskan appoinment lagi 2 minggu utk scan... harap2 semuanya ok...

dan yg paling best bila doktor syorkan makanan utk tambah kepekatan darah selain mkn iron tablet... doc syorkan mkn jambu batu.. yg ni bagi aku sesangat ok... cuma agak klakar bila doc soh aku mkn budu ker, sambal belacan ker, atau ikan bilis... bukan mkn hati ayam jer... hehehe... memang aku mkn, cuma dah lama aku pantang sket sbb resdung kan... so lepas ni kena goreng ikan bilis slalu lah mkn... harap2 next check up darah dah normal smula... aamiin....

Rabu, 26 September 2012

Khamis, 20 September 2012

~~Dah Pun 7 bulan~~ Syukur

Minggu ni dah pun cukup 28 minggu means 7 bulan dah pun... perut makin memboyot ke depan... tapi bentuknya sama cam masa ngandung Hazim n Hazmi... kata org mengandung jantina yg berbeza.. bentuk perutnya berbeza... tapi aku nengoknya sama jer... hehe

Hari Selasa baru ni kena minum air gula free kat klinik utk kali ke 2... Menunggu gak panggilan dari klinik seharian semalam... sebab katanya kalau ada apa2 nurse akan call dari klinik... Syukur alhamdulillah... hingga ke petang ni tak dapat call... bermakna tak der masalah kencing manis lah ngndung kali ni.... Bersyukur sangat2 sbb dah tau siksanya nak cek BSP yg 4 kali tu kalau ada kencing manis... coz pengalaman masa ngndungkan Hazmi...huhu

So next scedule 26/9/2012 Rabu minggu depan baru lah turn check up ngn doktor plak... rasanya makin memberat dah selepas raya... memang selera makan membuak2... hehe

me masa 6 bulan haru tu....


Progress baby... dah 7 bulan ni sesangat lah aktif... sampai murid2 pun dah realise kalau time aku dok mengajor tu... berkeriut muka dok menahan baby bergerak... terasa tajamnya menyucuk kat perut... sometime geli pun ado... hehe... pengalaman berharga buat ibu2 mengandung kan...tengah dok menaip ni pun baby dok bergerak tak rehat2... hehe

Me..dah dua malam berturut2 kaki kiri ni asyik terkena simpul biawak... bersyukur my hubby ada kat rumah sbb minggu ni dia shift pagi... adalah yg tolong urutkan time kena tu... sudahnya time p sekolah pun jalan nya terincut2.. sakitnya... huhuhu

memang terasa perbezaan mengandung di usia 30++++... badan makn x kuat... sometimes terdetik takut baby nak kuar awal jer memandangkan baby suka sgt bergerak n mengeras.... harap2 baby bertahan sehingga sampai due datenya 10/12/2012..... tapi kalau ikut pengalaman Hazim n Hazmi memang bersalin masa 38minggu... yg penting dah cukupkan bulannya...  semoga aku n baby sihat selalu... aamiin....

gambar gedik me n my hubby... jgn muntah sudah tengok gambar ni... hehe

luv him so much
Semoga kasih sayang kita berkekalan hingga ke JANNAH

Rabu, 19 September 2012

From Kimchidramas to mykimchidrama... Now Dramacrazy.net

kan main panjang tajuk...
For me yg memang suka tengok drama korea...
kalau dulu selalu tengok dr mysoju tapi dah beralih arah ke http://www.kimchidramas.net
tup2 web tu dah hilang... sedih tau coz ada 3 siri drama me dok pulun tengok sekarang ni... 

asal cari jer kuar macam ni.... huhu

tup2 dah ada pengganti.... jom sama2 peminat drama korea kita tengok kat sini

boleh lah sambung balik tengok cite 
Arang and the magistrate, 
Faith (the great doctor) and 
to the beautiful you

sekarang dua2 dah tak der
Tapi ada banyak tempat lagi kalau nak tengok... 
antaranya


tapi aku prefer tengok kat sini...  jom peminat drama korea

Jumaat, 14 September 2012

Open House~~my sis @Kulai

Petang semalam my sis yg kat Kulai tu wat open house... so me decide nak p juga... so dalam kol 3 lbh tu gerak dr rumah... ekcelli dia nyer open house tu mkn nya malam after maghrib... tapi kawan2 cikgunya datang ptg... aku pun sama... n my hubby masuk keje kol 7pm... tak leh nak stay lama2... huhuhu

Menu nasi impit, mehun soto... ada juga sate n kuih2 lain... satu gambar pun x snap... layan kan dak chumill Imanina...

me, imanina, hazim n hazmi...
susahnya abang2 nya nak dok diam2
bergerak ajer bila my hubby snap2... 
me.. chubby nya mak yong ini...
hehe

Kesian dak chumill ini demam...
sudahnya tidur kat lengan pak long nya... 
siap bercool fever lagi...
rindu imanina
sedih plak bila tak dapat stay lama2...

dalam kol 5.30 bergerak balik JB... kalau my hubby tak keje stay juga sampai malam... anyway thanx to my sis... tapaukan mkanan yg sedap itu... nghee~~

lain kali abg hazim n abg hazmi datang lagi main2 ngn imanina..  "bak kata abg hazim.. "ala comey2 tepuk bagi pandai"... :-)

Khamis, 13 September 2012

UPSR 2012 ~~Hari Terakhir~~

tamat sudah Exam UPSR utk semua murid tahun 6 di Malaysia... berakhir tadi jam 4 petang dgn kertas ujian aptitud... maka berakhirlah demam peperiksaan murid2 tahun 6... menunggu pulak keputusan sblm cuti sekolah hujung tahun nanti.... 

@ sek me.... pagi tadi cam biasalah lepas semua murid bersarapan yg memang dibekalkan oleh pihak sekolah... terus bersemangat cikgu2 Sains bagi amanat terakhir... time tu lah nak ingatkan murid2 cara nak pastikan MV(WTC) dan juga RV(WTO), dll...  huhu

Jom tengok semangat GPK1 n cikgu2 sains bagi penerangan terakhir... Tengok lah gaya my pupils... hehe

macam2 ragam me as a teacher tengok murid2 tahun ni... as a teacher... w/pun makin ramai yg dok asyik mengata dan mengutuk bagai kerjaya guru ni... me n rakan tak pernah kesah... yg pasti semangat mengajar nak pastikan anak didik dapat keputusan yg cemerlang sgtlah kuat... berusaha datang kelas tambahan even hari ahad pun... bukan berbayar tapi ikhlas dari hati nak bagi anak didik dapat apa yg dipelajari...

Yg pasti dah selesai paper sains jer, terus pungut dr murid my class.... semak jawapan bhgn A... pastu dah boleh target depa dapat baper utk result nanti... for me... harapkan kejaiban nak capai target yg telah disasarkan... huhuhu

Semoga semua murid tahun 6 my school akan dapat keputusun yg cemerlang nanti.... Aamiin...

 P/S... berblog ni dah minatkan... jadi menulis aja bila rasa hati nak menulis... yg rata2 dok mengata cikgu tak der keje asyik dok tulis blog tu... rasanya ramai lagi yg bekerja selain dr cikgu ada blogkan... selagi kita tahu tanggungjawab kita teruskan niat keje kita ngn amanah... usah mempertikaikan keje org lain... selagi kita tidak pernah melakukan kerja tersebut rasanya tak perlu kita nak komen... setiap kerja ada kelebihan dan keburukannya...  ada stress dan keseronokannya... sama2 berkerja mencari rezeki yg halal di sisi Allah... semoga kita semua mendapat rahmat darinya dengan penuh keikhlasan di hati... "peace no war"

Selasa, 11 September 2012

UPSR 2012... Good Luck utk semua murid tahun 6

hari ni bermula peperiksaan upsr utk semua murid tahun 6 seluruh Malaysia.... me as a teacher...lagi berdebar dr anak murid... tambah berdebar bila dah sampai paper sains hari Khamis nanti...
so cam biasa lah.... huhuhu

Me tahun ni ada dua org sepupu yg menduduki exam UPSR... sorg kat penang anak mak njang.. n seorg lg kat Kedah anak Chik... Semoga NUREEN FARZANA, dan AMIR HAKIM di berikan kelapangan, kemudahan, dan kefahaman untuk menghadapi UPSR....  hope dua2 nya dapat menjawab dengan baik... dan mendapat keputusan yg baik nanti... GOOD LUCK utk both of them...

Utk anak murid me... semua guru mengucapkan selamat maju jaya semasa menduduki peperiksaan UPSR pada 11 September 2012 (Selasa) hingga 13 September 2012 (Khamis). Kami semua mendoakan kejayaan dan ketenangan semua murid semasa menjawab soalan peperiksaan.

pagi ni ada taklimat terakhir sblm exam paper BM... kertas 1.... biasa lah penerangan terakhir or amanat terakhir cikgu2 BM utk anak2 murid...


Akhir kata, sentiasalah berdoa kepada Tuhan agar diberikan kemudahan dan dibuka pintu hati untuk menjawab dengan tepat dan seterusnya berjaya mendapat Gred A dalam semua mata pelajaran. Semoga segala ilmu yang telah dicurahkan dapat dijadikan panduan untuk kejayaan anda semua.

<<<<<<<<<<<<GOOD LUCK>>>>>>>>>>>>>

Jumaat, 7 September 2012

Sharing : Ulama & Penjenayah Dibentuk Dari Rumah : Fikirkan Wahai Ibubapa


 Jom share sama2 info dpt dari FB

Ustaz Dr Hj Zaharuddin Abd Rahman:

Minggu lalu, ketika menjamah makanan makan malam di sebuah restoran semasa dalam perjalanan ke airport, rakan-rakan yang bersama menghantar saya berbicara berkenaan pelbagai isu. Hj Rosman kemudian menzahirkan kebimbangan beliau berkenaan kes jenayah yang wujud di Malaysia. Kes-kes sedemikian agak kurang berlaku di Bahrain.
Natijah dari kebimbangan tersebut, beliau bertanya
"pada pandangan ustaz, macam mana cara untuk selesaikan masalah ini"
Saya berfikir sejenak, sudah tentulah jawapan paling mudah bagi seorang ustaz adalah berkata
"kita kena kembali kepada Islam"
Tetapi disebabkan jawapan itu terlalu umum, maka saya mengambil keputusan untuk tidak memberikan idea itu.
"Ia perlukan penyelesaian secara kolektif, semua pihak perlu ada kesedaran untuk merubah keadaan" demikian jawapan permulaan saya.
"Namun yang paling utama perlu berperanan, adalah ibu bapa atau keluarga"
Saya mengulang kembali ingatan sedih dan pedih kita kepada kes Al-Marhumah Nurin Jazlin yang dibunuh kejam dan masih gagal diselesaikan oleh pihak berkuasa Malaysia sehingga kini.
"Bukankah Nurin dibunuh oleh seorang manusia?, sudah tentunya manusia ini dilahirkan ke dunia oleh seorang ibu dan pastinya dia punyai bapa dan keluarga"
"Namun apakah yang menjadikannya sebegitu kejam?" saya menrang sambil mengajak berfikir.
Memang benar, pelbagai faktor menyumbang, namun bagi saya ia bermula dari hasil didikan pertama ibubapa, sesuai dengan apa yang disabdakan oleh nabi s.a.w
"Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (tidak mempersekutukan Allah) tetapi orang tuanya lah yang menjadikan dia seorang yahudi atau nasrani atau majusi. Sebagaimana seekor binatang yang melahirkan seekor anak tanpa cacat, apakah kamu merasakan terdapat yang terpotong hidungnya? (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)
Sudah tentu juga ibubapa yang berperanan untuk mencorakkan seorang bayi sehingga menjadi seorang Muslim, mukmin yang bertaqwa.
Kita tidak nafikan faktor persekitaran yang sentiasa menghurungi anak-anak kita khususnya di sekolah, melalui internet, rakan-rakan, games, TV dan lainnya.

JANGAN DIDIK ANAK SECARA SPONTAN
Namun tidak boleh dinafikan, ibubapa mempunyai saham terbesar. Anak-anak adalah satu tugas terbesar buat ibubapa yang sering diabaikan. Sedangkan mereka semua adalah suatu aset dan ‘pelaburan' terpenting. Namun amat kerap mereka menjadi mangsa kurang teliti, kurang perhatian dan tiada perancangan jitu oleh sang ibubapa.
Akhirnya, sebuah aset yang ditangani secara lebih kurang akan menghasilkan hasil yang bukan lebih kurang juga, tetapi hasil lebih buruk malah membawa padah.
Memang benar, kegagalan merancang pendidikan anak-anak adalah sebuah kegagalan masa depan.
Ramai yang merasakan, pendidikan anak-anak boleh dibuat secara spontan, bergantung kepada hari dan masa. Dalam kata lain, bergantung kepada keadaan.
Hakikatnya, anak tidak boleh dididik secara spontan, ia memerlukan satu pelan perancangan khas untuk menjadikan lebih mudah dibentuk. Mendidik mereka seperti mengendalikan sebuah syarikat awam yang sentiasa memerlukan plan induk, teknik khas, contingency plan dan monitoring system.
Kerana itu kita perlukan seorang Chief Operating Officer (COO) untuk anak-anak. Menurut teori ideal Islam, COO yang paling ideal bagi pendidikan anak-anak adalah seorang IBU. Bapa bertindak sebagai Chief Executive Officer (CEO) yang mana,, ruang lingkup tugasan, peranan dan tanggungjawabnya lebih besar dan menyeluruh.
"Namun apabila hari ini kedua-dua ibubapa sibuk mencari nafkah, aset di rumah terabai dek kerana pendapatan RM 2,000 (purata) atau RM 5,000 sebulan si ibu"
Anak-anak diswastakan kepada nursery yang kurang pengalaman. Kurang penghayatan, kurang sensitiviti dan seumpamanya.
Kita boleh menghantar mereka ke pelbagai jenis kursus dan kem untuk menyuntik sesuatu, namun pokok pangkalnya tetap di atas bahu kita selaku ibubapa. Kalaupun anak telah berubah hasil tarbiyah di dalam kursus, mereka akan tetap melupakan nilai baik tersebut jika ibu bapa masih di takuk lama.

WAHAI IBUBAPA, HORMATI ANAKMU NESCAYA KAMU DIHORMATINYA
"Treat your child with respect" itu saranan Richard Templer, penulis buku parenting yang popular.
Saya amat selesa dengan saranan tersebut, seorang ibubapa yang bijak perlu mengendalikan dan melayan anak-anak mereka dengan penuh penghormatan. Kelak anak-anak akan mencontohi tatacara yang sama.
Biasanya apabila orang dewasa meminta bantuan seorang dewasa yang lain, mereka akan menggunakan bahasa yang sopan. Itu adalah kerana mereka sedar, yang diminta itu tidak mesti untuk membantu, kita perlukan ihsan mereka untuk membantu. Atas sebab itu, kata-kata sopan digunakan, demi memujuk dan mearih ihsan.
Bukankah elok jika cara yang sama untuk anak-anak kita, cuba kita jangan merasakan si anak sentiasa WAJIB untuk mematuhi arahan kita. Kelak nanti si anak apabila meminta kepada ibubapanya atau orang lain, dirasakan mereka semua wajib menurut arahannya.
Si anak juga kerap meminta ibubapanya, mainan itu dan ini. Namun sedikit yang diperolehi.
Maka si anak akan menghadapi kekeliruan.
"ibubapa minta, semua aku kena buat, aku minta, ibubapa tak buat semua pulak"
Lebih teruk dari itu, arahan dari ibubapa kerap dihamburkan dengan kata-kata perintah tanpa hormat dan pujukan serta ihsan. Contohnya:
"makan tu"
"Habiskan ini!"
"Pergi mandi!"
"Cepat masuk kereta!"
"Gosok gigi!"
"Kenapa sepah sangat ni, cepat bersihkan!"
"Heiii, kenapa buat macam tu!"
Itulah yang kerap dilaungkan oleh ibubapa, memekik melolong setiap pagi dan petang serta malam.
Setiap hari anak akan mendengar lolongan kuat menerjah telinga dan hatinya. Kalimah-kaalimah arahan dan larangan sebegitu sudah terlalu biasa, lali hingga ia menjadi masak dan sebati dek pemikiran dan hatinya.
Pada masa yang sama, kita akan dengar kedapatan ibubapa yang mengeluh kerana anaknya kurang beradab ketika remaja dan dewasa. Sedarkah bahawa si anak sebenarnya telah ‘berjaya'. Ya berjaya dalam mencontohi model yang diterapkan oleh ibubapanya sendiri. Namun kini ibubapa merasa sedih dan tidak selesa. Sedarkah ibubapa bahawa si anak yang dibesarkan sedemikian rupa menyangka itulah cara arahan dan permintaan yang terbaik. Bukankah itu yang ditunjukkan oleh ibubapa mereka?.
Justeru, lebih kasar sang ibubapa terhadap anaknya, akan kasar jualah anak terhadap ibubapanya dan orang lain, khususnya di ketika remaja dan dewasa.  Malah lebih mendukacitakan, itulah cara yang akan dibawa ke sekolah, mempengaruhi kawan-kawan dan akhirnya menjadi penjenayah yang merasakan tindakannya ‘ok' atau tidak bersalah. Puncanya dari cara didikan dan layanan ibubapa yang kasar.
Patut kita sedari di awal bulan hijrah 1431 ini, bahwa anak layak mendapat sebuah penghormatan, semudah-mudah penghormatan adalah dengan memilih ayat dan kata-kata yang manis didengari, intonasi yang sedap didengar. Cuba tambah sikit sahaja sebagai contoh
"boleh tolong ibu ambilkan barang itu"
"Adik baikkan, tolong ummi kemaskan meja ini boleh?"
Dan pelbagai lagi bentuk ayat yang serupa dengannya.
Di samping itu, jangan sesekali memungkiri janji,, membohongi anak dan lain-lain kelakuan negaitf. Selain anak akan mengambil contoh, mereka juga akan merasa kurang penting berbanding yang lain.

TUNJUKKAN PERHARGAAN TERHADAPNYA
Juga menjadi kebiasaan ibubapa hari ini. Bangun sahaja anak dari tidur dan terus dia menghala ke dapur.
Ibu yang terlihat anak, ayat pertamanya :
"hah apa lagi tu, dah gosok gigi, pergi basuh muka dan gosok gigi!"
"Lepas tu pergi buat itu ini bla la bla"
"Mak boleh tolong angah buat kerja ini tak" pinta si anak lembut
"Ehhh nanti-nanti!, mak tengah sibuk goreng ayam ini" mungkin itu jawapan si ibu.
Terasa dalam hati si anak, dirinya ibarat tidak berharga, kemunculannya hanya bersedia untuk diarah dan ditengking.
Permintaan tidak banyak erti buat si ibu, ‘gorengan ayam lebih utama dari perminataannya.
Malah ketika pulang dari sekolah juga, ibubapa tidak menyambut tetapi dibiarkan anak begitu sahaja.
Tahap si anak ibarat sebuah perabot buruk dan pekakas rumah sahaja. Wujudnya tidak disedari, hilangnya tidak diendah.
Pastinya, anak akan menyimpan itu sebagai standard kehidupan. Nanti kelak itu jugalah yang diperlakukan di masa hadapan.
Kalau ada perhatian dari ibubapa, mungkin hanya perintah demi perintah, larangan demi larangan sahaja.
Justeru, sudah sampai masa kita mengubahnya, kita berhijrah.
Sedarilah bahawa, tatkala kita sedang melakukan tugasan harian di rumah, mengemas baju, memasak dan sebagainya, tatkala anak muncul, anak punyai priority yang lebih tinggi. Jangan dijadikan alasan, tengah buat kerja, basuh baju, gosok baju, jahit baju dan lainnya, kerana tatkala anak muncul, itulah kerja yang paling besar keutamaannya untuk dipenuhi.
Tunjukkan rasa seronok dan gembira kita selaku ibubapa ketika melihatnya, sewaktu pulang dari sekolah (atau sewaktu kita pulang dari kerja), melihatnya di awal pagi dan berpisah dengannya ketika waktu malam untuk tidur. Ia boleh dilakukan dengan ucapan-ucapan yang baik, atau sedikit pelukan dan sentuhan tanda mereka penting buat kita.

KESIMPULAN
Semoga dengan sedikit peringatan untuk diri ini, kita semua mampu berubah menjadi ibubapa yang berperancangan dan memperbaiki pendidikan anak-anak.
Kerana anak-anak itulah kelak bakal menjadi sama ada Imam besar, Pemimpin Negara, Ulama Besar, atau sebaliknya menjadi perompak terulung, penjenayah bersiri dan pengkorup unggul. Nauzubillah.
Perbaikilah masyarakat kita melalui kesedaran peranan ibubapa. Jenayah hakikatnya bermula dari rumah dan perlu ditangani bermula di rumah juga.
Sekian

Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net

Ahad, 2 September 2012

Jamuan makan @my house

Semalam... kawan2 my hubby masa sek men dulu datang raya kat my house...  salah seorg tu my hubby dah jumpa thn lepas... tp yg lagi 2 org tu baru berjumpa lps 24 thn tak jumpa... masing2 dah berkeluarga... best juga bila ramai2 berjumpa... meriah sungguh... happening...

my hubby friends n their family

Bila dah ada yg nak datang... wajib lah masak2... so cam biasa lah aku prefer masak laksa Penang... penggemar laksa lah katakan... lagi pun for me masak laksa ni senang n cepat... tak renyah sgt nak masak... Tapi takut gak kawan2 my hubby tak pandai mkn laksa penang coz ada org Johor yg tak pandai mkn kan... so aku prepare juga mehun goreng... kalau kat Kedah memang kami mkn laksa campur ngn mehun goreng... lagi sedap... my hubby yg tak pandai mkn laksa dulu pun skrg ni dah jd fevret dia gak... dah pandai juga mkn campur mehun goreng... hehe

Ni lah yg aku sediakan semalam

Lps beraya kat my house... bergerak plak p rumah kawan my huuby kat Kg pulai, Gelang Patah.. seronok konvoi ramai...

malam nya my sis yg kat Kulai plak datang... for sure ada bekal yg di bawa balik... lagi pun kuah laksa tu aku masak agak byk dgn 2 kilo ikan... Syukur makanan yg dimasak ngam2... cukup.. Alhamdulillah datangnya tetamu membawa rezeki... 

Imanina yg chuumill
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~