Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 31 Disember 2012

31 Disember 2012

Hari terakhir bagi tahun 2012
Aku masih lagi berpantang
ada lagi 6 hari sebelum merdeka

Dan yg pasti jadual akan penuh bermula 4/1/2013
w/pun pantang belum habis
tapi dah mula sesi hntr Hazim ke sekolah
my hubby lak this week shift pagi
so terpaksa lah aku yg hantar
bawa sekali Saffa n Hazmi
rasanya cam belum bersedia...huhuhu

Saffa yg masih lagi tidur lewat setiap malam
boleh dikatak waktu tido nya setiap mlm kol 2am hingga 4am
so aku pun tukar shift juga utk tido
mood serabut nak sambut tahun baru
agaknya mood org bercuti rasa macam2
semoga semuanya berjalan lancar

per2 pun yg penting peralatan persekolahan Hazim semua dah ready
even beg sek n jadual hari Rabu pun dah settle
cuma tinggal nak jahit lencana n name tag pada baju sek
esok jer lah aku jahit
hehehe

So nak wish pada semua guru n murid2

Sabtu, 29 Disember 2012

Saffa n Buai

Dah sebulan... akhirnya beralah juga ngn Saffa... k lah Saffa menang... ingatkan nak wat cam Hazim dulu... x yah guna buai... senang sket... kat mana jer leh tido.. x yah nak bawa buai ke mana2...

Hazmi pun minta buai juga... konon x nak bagi... lagi kuat dia wat perangai... tak tido langsung... sudahnya letak dlm buai... senyum2.. tido nyenyak... tapi still ok coz guna buai kat rumah n rumah pengasuh jer... x lah kronik nak bawa ke mana2...

Semangat mama n papa x nak kasi... berlawan juga ngn Saffa... tapi dia lagi kuat... buntang ajer mata tu tahan ngntuk... 2 mlm tido kol 3.45pg... papa lak dah shift pagi... mana thn x cukup tido... sudahnya beralah juga... tido awal lah sket...
nyenyak nyer tido berbuai
 
semlm Saffa lagi mentel... dah dapat buai.. minta goyang plak tanpa henti... berhenti ajer... mula lah berbunyi... nak kena beli yg karen plak ker... biaq betui daq Saaffa nih... harap2 tak lah demand sangat anak dara mama sorg nih... makin membesar n byk peel... sayang kamu Saffa Ridhwah..

Rabu, 26 Disember 2012

May Queen Episode 23

jom sambung tengok lagi
 
 

24/11/2012 ~ 24/12/2012..Sebulan...

24/11/2012 ~ 24/12/2012... 
Saffa Ridhwah dah pun sebulan.. rutin check up dah mula cam biasa @Klinik Kesihatan Tampoi
kali ni ambik time check up waktu ptg...coz senang sket, urus makan n mandi semua baru gerak p klinik.. kebetulan my hubby pun ambik cuti so agak senang lah nak control Hazim n hazmi... kalau aku jer ngn anak2 nanti kecoh...

 jadinya my hubby risau ambik cuti lagi... kebetulan machine kat tmpt keje kena service... sampai pun dah 2.30pm... dapat no 2147..  lambat lagilah.. tambah plak aku lupa bawa buku merah masa aku pregnant... sgt2 lupa yg cek masa sebulan ni...  kena bawa buku merah, sbb aku pun kena cek juga... nasib baik tak kena marah ngn nurse...ngee~~

ramai juga yg datang cek petang2.
nasib lah tunggu giliran

sudahnya dalam kol 3.45pm cam tu baru no aku kena panggil... dan aku tak tau ada sistem baru kat klinik ni... depa chek ikut kawasan plak... dah x der system cam dulu lagi masuk bilik by bilik... skrg ni area tmn Perling masuk terus bilik 4A... rasanya lbh teratur.. yg lambatnya sebab silap aku... padan muka kan.. saper soh aku lupa... 

Dah siap timbang cek semua... perkembangan Saffa memberangsangkan... aku masih fully breast feed Saffa... Kena juga cucuk utk sebulan... pandai Saffa,  nangis kejap jer... harap2 dapat fully breast feed lama2...
masa lahir 
berat 2.9kg
panjang 49cm
ukur lilit kepala 32cm

 dah sebulan
berat 4kg
panjang 53cm
ukur lilit kepala 36cm

gambar hari ni 25/12/2012

gaya tidur budak x suka dibedung
surrender ajer lah kalau dah nyenyak

Isnin, 24 Disember 2012

13 hari tak cukup... rasa nak lagi..huhu

Lamanya tak update blog nih... rindu rasanya nak bercerita kat sini... teringat2 nak update tapi masa cam dah tak sempat... mata ngantuk jer... huhuhu biasalah kalau ada baby kecik kan... adat sebelum masa nak kembali ke normal... pengalaman indah seorg ibu... nasib baik dapt my hubby yg sgt2 memahami...

Bertambah plak mak n ayah datang... ni lah tempoh yg paling lama mak ayah datang JB setelah 10thn kawen... aku dah pun citer sal mak ayah datang Jb kat entry ni....

So 13 hari mak ayah ada kat rumah memang best... so aku berpantang... jadinya my sis yg kat Kulai lah yg bawa mak ayah juga Hazim n Hazmi jalan2.. Ke Karosel Water Park n JPO... Mak ayah dan Hazim tido juga kat rumah my sis... So menangis sakan Hazim bila nak balik rumah sendiri... Hazim yg cengeng... mudah sangat air mata mengalir...

Bukan main gembira hazim n hazmi mandi manda
tambah plak ada wan ngn tok
mak ngah, pak ngah n Imanina yg chumill..
gembira main air.
terima kasih mak ngah bawa jalan2

disebabkan hazmi tak ikut tido kat rumah mak ngah
papa bawakan jalan kat Tesco
yg pasti baju yg dipakai mesti sama 
terima kasih wan bagi baju yg cantik

Sepanjang wan n tok ada kat sini... my hubby lak keje shift malam.. so makin lah manja budak2 ni... asal malam hazim tido ngn tok... hazmi plak tido ngn wan... sudahnya bila malam sblm wan n tok balik... Hazim dah wat drama... menagis nak ikut wan ngn tok balik Kedah... siap minta ngn aku nak pindah sekolah... siap menangis2 bagai... puas pujuk akhir nya baru leh terima.. siap minta nak ikut mak ngah balik cuti sekolah bulan 3 thn depan.. memang rasa tak cukup 13hari tu... kalau boleh nak lama lagi kan...huhu

So pagi sabtu mak ngn ayah balik bas kol 10pg... snap2 lah gambar kenangan... yg pasti semuanya mood sedih... masing2 menahan sebak...


dalam kol 9pg... my hubby, hazim n hazim hantar wan n tok ke bus stand larkin... lagilah drama bila semua dah mengalir air mata... kalau aku ada pun rasa menangis juga... apatah lagi Hazim... bila Hazim dah mula tok pun ikut sama... akhirnya mak suh my hubby balik dulu... Hazmi lak tahan menagis... katanya abg ngah sedih tapi tak nangis... memang lah tak nagis coz masuk jer rumah tido sepetang... hazim plak sampai ke malam menagis... asal naik bilik atas nangis lagi... semuanya mood sedih n sunyi... biasalah bila ramai tiba2 berkurang... 

kebetulan plak bus yg mak ayah naik hari tu sgt lambat... bertolak kol 10.15pg... kol 1.30pg baru mak n ayah selamat sampai rumah... Thanks juga kat Odiey yg sudi jemput mak dan ayah kat Butterworth n hantar balik rumah... terima ksh sesangat...

Terima kasih utk mak n ayah yg sudi duduk kat rumah kak lama2... Rindu ngn suasana tu lagi... Terima kasih masak n jaga kak n my family selama 13 hari tuh... ditambah mak yg memang rajin masak... pulut seri muka, pau, kasturi, bengkang tumis(bingka) semua mak buat... bila aku tak leh nak mkn lagi2 lah terasa sedapnya semua tuh... sangat2 berterima kasih... sayang mak dan ayah... mood... rindu masakan mak..

Jumaat, 21 Disember 2012

Berurut dan berpantang

Hari ni dah pun 27 hari berpantang... hati melonjak2 nak update blog tapi masa tak mengizinkan di samping nak berebut jer laptop ngn Hazim... Tablet plak asyik Hazmi yg pegang... sudahnya aku update drama korea jer... tu jer lah yg termampu...huhuhu

So nak share jugak lah sal berurut dan berpantang bila bersalin saffa kali nih.. Rasa nya berpantang kali ni memang betul2 aku dapat berehat w/pun bukan lah 100%... yg penting berurut tu wajib bila aku keluar jer dari hospital... memang dr sebelum mengandungkan Hazim sampai sekarang aku maintain jer ngn mak bidan nih...even sakit2 badan pun mak bidan ni jugalah yg aku call utk urut satu badan... memang selesa bila dah berurut... sesi mengurut biasanya 1 jam... dan aku biasa call mak bidan nih soh dia dtg rumah tapi kebykkan customer dia dtg rumah mak bidan tu sendiri... kadang2 sampai ke KL dia dtg mengurut... yg penting ada yg ambil... diam tak diam dah hampir 8thn aku dok berurut ngn  mak bidan nih.. dah jadi pelanggan tetap w/pun tak kerap pun berurut...hehhe

Untuk berpantang kali nih hari ke 3 aku dah mula berurut... aku ambil 7hr berurut ngn harga RM450... Mak bidan tu juga bekalkan daun2 kayu yg segar untuk aku rebus n mandi... terasa badan segar lps mandi air rebusan tuh... slps berurut mesti pakai bengkung n pilis... semuanya mak bidan tu yg buatkan... memang wajib sangkak spy peranakan kmbali ke tempat asal... selesai 7 hari berurut... aku urut lagi pada hari ke 21... kali ni sangkak kan peranakan sepenuhnya... kata mak bidan semuanya dah ok... paling penting rahim pun dah kecut sepenuhnya... mungkin juga dari menyusukan saffa... mungkin aku berurut lagi pada hari ke 44... setiap kali berurut biasanya RM40...

Dari segi pemkanan sewaktu berpantang... kali ni mak yg tolong masakkan coz kat entry sblm ni aku der mention mak n ayah dtg dr Kedah... so tak perlulah masak sndr seperti masa berpantang utk Hazim n Hazmi... memang terjaga... sangat2 best!!!! cuma ada mknan yg sebelum ni aku tak mkn tapi berpantang kali ni dapat makan coz mak kata boleh makan... yeay!!! tak lah asyik ikan bakar or ikan bilis goreng jer... adalah pembuka selera sket... kalau buah pulak aku sentiasa mkn orange spy luka cepat sembuh... Syukur jahitan pun dah sembuh sepenuhnya... cuma tunggu berpantang lagi 17 hari sblm merdeka...

semoga semuanya berjalan lancar dengn diberikan kesihatan yg baik... Terima kasih utk Mak, Ayah n MIL yg membantu jaga aku n family... terima kasih juga kpd family dan sanak saudara yg dtg melwt ngn hadiah bagai... terima kasih semua

#nak no telefon mak bidan tu... kalau korang minta... aku leh bagi kat ruang komen k..



Sabtu, 15 Disember 2012

~~22 hari berpantang~~

dari Hazim, hazmi hingga Saffa ni lah the best pantang aku... sbb nya kalau dulu memang my hubby n aku berdua jer... MIL n mak tolong kejap jer sebab my mak pun keje.. MIL pun ada hal kan.. tapi kali ni berpantang masa cuti sekolah so my mak pun cuti juga...

dari Isnin 10/12/12 mak dan ayah dah datang dari Kedah... My sis yg dok Kulai yg bawakan depa datang JB... Best sesangat berpantang kali ni ada mak n ayah.. tak yah lah aku wat keje sendiri... ada yg membantu... kebetulan plak Isnin tu juga my hubby dah start keje setelah 2 minggu cuti tanpa gaji jagakan aku n anak2... dan yg pasti ni lah tempoh paling lama my mak n ayah dok JB... 2minggu.. Sabtu 22hb baru depa balik Kedah smula...

Saffa makin hari makin byk karenah.. hari ke 7 tali pusatnya dah tanggal... senang sket nak uruskan.. sekarang tido tak nak sangat berbedung.. kalau bedung pun waktu malam jer tapi dgn syarat tgn nya dapat bebas bergerak... kalau tak merengek sampai aku pun x dapat tido.. sudahnya tak yah berbedung...

 hari ke 17
nyenyaknya tido kalau tak berbedung
abg ngah tumpang sekali
peace yoo

 
botak sudah pada hari ke 19
wan yg cukurkan rambut Saffa

hari ke 21
 makin boolat

The Great Seer episode 16

May Queen Episode 18

sambung lagi
 
 
 

Jumaat, 7 Disember 2012

++Langgar lari++ berita sedih++

kes langgar lari ni memang menyakitkan hati... perit n payah nak terima... tapi kadang2 terpaksa terima berita pedih ni seadanya bila dah terjadi pada kita kan...

pagi2 tadi dikejutkan dengan panggilan telefon dr kawan my hubby... katanya kete waja kitaorg kena langgar... terkejut aku n my hubby.... cepat2 keluar... dah nasib kurang baik... kete waja yg dok dendiam parking kat tepi dah dilanggar dek hantu mana ntah... biasanya parking bertunda dalam pagar sndr tapi minggu lps buzy asyik ulang alik p klinik nak cek kuning Saffa, ditambah hujan jer waktu petang my hubby decide lah parking kat corner yg selalu my hubby parking... lagi pun mudah sket nak jemur kain baju Saffa dek panas matahari... cepat kering baju baby... Sedihnya pagi tadi tengok dah jadi cam gambar kat bawah...huhuhu.. 8 thn my hubby dok parking kete dia kat situ... hari ni nasib tak baik... dapat lak hadiah dr hantu tak bertanggungjawab... iiissskkk...

memang sedih, geram, bengang, tension... tapi pujuk diri Allah bagi dugaan pada hambanya yg mampu menerima dugaan tersebut...  so hati lebih terbuka n redha menerimanya w/pun byk juga $$$$$ nak kuar kan... memang dugaan... tak tau lah bila nak repair nih...

pastu call plak pemaju rumah nak tau progress.... sbb hari tu p tanya kat pemaju katanya akhir Nov 12 akan dapat kunci rumah, pastu tarik lagi awal Dec 12, tadi call katanya Januari thn depan plak.. lagilah sedih... Alasan or sebab diberikan pihak Majlis yg tak settle kan lagi... bayangkan lah aku beli rumah tu NOVEMBER 2009... dah lebih 3 thn tak siap2 lagi... frust sesangat... tunggu lagi lah...

dah lah bila dapat kunci plak proses air api katanya makan 2 hingga 3 bulan... lama tu... nampak gaya bln 5/6 thn depan lah baru leh masuk rumah baru... rasa cam menyesal pun ada... kalau tau nak jadi cam ni memang aku tak beli (masalahnya dah beli pun)... dan yg paling tak best lagi... start bln ni bayaran dah pun penuh utk rumah yg kunci pun lom dapat... tambah lagi byr sewa rumah... kos makin bertambah... huhuhu sungguh tak best.. :-( :-(

## Semoga Allah mempermudahkan semua urusan kami...
## Semoga rezeki kami semakin bertambah...
## Semoga 2013 menjanjikan sesuatu yg lebih baik dr tahun ini...
!!!!AAMIIN!!!



May Queen Episode 11

Sambung lagi



The Great Seer episode 9

sambung tengok jom



Khamis, 6 Disember 2012

....Akhirnya Saffa sah sebagai warganegara Malaysia....

Dah nama nya menetap kat malaysia... Mestilah nak jadi warganegara Malaysia... Kalau tak jadi PATI lah... lagi payah... Tup2 ada jer yg datang rumah serbu... glamour kang... free ajer masuk TV n surat khabar...heheheh

Hari ni geanap 13 hari... kalau lebih dr 14 hari kena denda... so my hubby decide nak daftarkan Saffa n wat My Kid... kol 7.30am my hubby kuar rumah p Wisma Persekutuan kat bandar JB... dengan bangga rasanya my hubby lah paling awal... coz tempatnya lengang jer... Seronok sakan lah my hubby... mesti kejap jer dah siap... Semangat berkobar nak daftarkan saffa... tup2 semua kaunter tutup... huhuhu... yg ada tempat nak wat pasport jer...

Rupanya kami dah ketinggalan lah... dah lama tempat pendaftaran ni dah berpindah ke Setia Tropika... 2 thn dah... huaaaaa... bergegas lah my hubby ke sana... kol 9am baru sampai... sama cam kuar lambat dari rumah... kesian my hubby... so hari ni aku wat semua keje rumah dr memasak hingga mandikan Saffa... harap2 demam x berulang semula...

Rupanya proses wat my kid ni dah cepat... lepas isi borang.. semak nama Saffa berulang kali... akhirnya tunggu 2 jam... Siap semua surat beranak n my kid...

Sah sekarang SAFFA RIDHWAH BINTI SAHFARIN adalah warganegara yg telah berdaftar....

May Queen Episode 10

Sambung lagi



The Great Seer Episode 8

Sambung tengok lagi



Isnin, 3 Disember 2012

Saffa Ridhwah~~Hari Ke 10~~

hari ni genap 10 hari Saffa Ridhwah melihat dunia... agak2 nya dah nampak mama, papa, abg long n abg ngah ke lom??? hari ni cek kuning lagi... Syukur Alhamdulillah dah bawah bacaan 10... Tadi cek 9.8 tapi still kena p klinik lg 2 hari coz nurse risau takut kuning berulang semula... akur ajer lah... yg penting Saffa sihatkan...  so jom tengok Saffa Ridhwah membesar... ada beza ker??? hehe

Hari ke 7 @ seminggu

Hari ke 9


Hari ke 10

## Moga Saffa membesar jadi anak yg solehah...
## tak habis2 mood gediks mama upload gambar Saffa kat FB... hehe
## Jom LIKE page Selagi ku Bernafas kat FB... hehehe
## Maaf kpd blogger2 yg tag saya utk join segmen or GA... sy rehat dulu sambil berpantang... Update blog jer ikut masa n mood... ~~ghee~~


Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~