Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Sabtu, 31 Mac 2012

dari tadi dok terkebil2 tgk blog sendiri... cam tak tau nak wat per... padahal kat depan ni melambak buku utk ditanda...  awat la jadi lagu ni... Hazim n Hazmi pun dok main macam hari ni siang lagi... dah nak masuk kol 12a.m... bukan kol 12tgh sayang2 ooiii... jom la kita masuk tido...


~Cara kira gaji baru SSM~Berita Gembira kakitgn awam!!!!! Pekeliling Perkhidmatan SSM terkini dah keluar... Jom Baca

tadi dah pun tido sbb tidokan hazmi... Tetiba rajin lak nak bangun stay up... rupanya nak baca berita gembira untuk kakitgn awam... teka-teki pembayaran tunggakan 13% dan kenaikan gaji tahunan (KGT) dah pun terjawab...

Jom tengok kat sini

dan aku pun dah baca sket... yg pasti pencen 60 tu dah jadi pilihan cuma wajib bagi yg start posting tahun ni... so yg lama tu kekal cam biasa tapi kalau nak pilih 60 boleh gak...huhu

dan kalau tengok kat lampiran A yg ada dan contoh pengiraan gaji yg diberikan... seolah2 pembayaran tunggakan 13% utk Jan -Mac adalah pada 1/4/2012.. tapi tak tau lah kalau aku salah faham kan... kalau ada rezeki lah kan...

jom tengok jadual nih....


bagai mana pulak nak kira gaji... aku ceciter sket kat sini... tapi aku tunjuk yg DG41 lah yer... pada fahaman aku lah.... ni contoh pengiraan gajinya...

kalau tahun lepas gajinya pada Dis 2012 = P1T9 (RM2419.45)
tunggakan 13% utk 3 bulan.... RM2419.45 x 13% = RM314.53 x3bln = RM943.59 ni lah tunggakan yg akan dapat pada 1/4/2012.... tapi kalau tak dapat 1/4/2012... korang campurlah dgn gaji yg korang dapat hujung April nanti... lagi gempakkan amaun nya...hehhe

utk kenaikan KGT yg baru adalah RM225.... maka gaji basic yg baru adalah......
gaji tahun lepas RM2419.45 + 13% (RM314.53) + KGT baru RM225 = RM 2958.98...

Pastu korang tambah lah sendiri dengan elaun yg ada cola, rumah dan ITKA...

Selamat mencuba.... JOm2 sengih2 sampai telinga... pastu wat list bayar apa2 yg patut...hehe
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~