Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Rabu, 18 Julai 2012

Mulai Tahun 2013.. Pelajar boleh bawa handphone, gajet ke sekolah

Pelajar akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit dan IT gajet ke sekolah mulai tahun depan selepas undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Akta Pendidikan 1996 dipinda, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata hari ini bahawa apa-apa perubahan yang perlu dibuat untuk menggalakkan pendidik dan pelajar untuk menggunakan teknologi maklumat di abad ke-21. Ini selaras dengan langkah untuk melaksanakan pengajaran maya dan program pembelajaran Kementerian Pelajaran – “1Bestari” – di seluruh negara.
Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Pelajaran, penemuan awal telah menunjukkan pandangan yang berbeza-beza dari pihak-pihak yang berkepentingan seperti pengetua, guru, ibu bapa dan pelajar."
so tak ketinggalan cikgu cikgi kat sekolah panas hari ni berciter sal tahun depan leh bawa handphone n gajet ke sekolah... as a teacher aku memang sangat tidak bersetuju w/pun ada juga kebaikannya... katanya utk keselamatan... tapi bagi aku lebih banyak yg tak ok dr Ok... tapi kalau dah lulus aktanya... harap2 tak der lah tugas cikgu terbeban nak handle kes handphone hilang pulak... harap2 adalah akta yg menyatakan murid tanggung sendiri handphone atau gajet yg hilang.... 

Cuma aku berharap jangan lah jadi cam sketsa dlm kat kartun kat bawah ni... 


dan harapan juga tak der lah yg dok bersms... berFB .. bertwitter... dan segala kemudahan yg ada kat internet sekarang masa cikgu dok bagi penerangan kat depan.. semoga ada akta yg baik2 aja jika kelulusan telah dibuat... biarlah pihak atasan berfikir sehabis baik agar ada kelebihan bagi semua pihak,,, terutamanya cikgu, pelajar dan ibu bapa....

so kat sini aku bagi lah blog2 lain yg turut menulis tentang tajuk panas ini... antaranya jom baca kat
asrafzamani.... mazeermohamad..... urdiyanahnoddy
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~