Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 3 Ogos 2012

(gegata) gatal-gatal ~Allergi kulit ~ nak tau per ubatnya...

Naper tetiba nak bercerita sal gatal2 atau lebih dikenali ngn gegata... tapi ada yg kata kelompok garam...

Ekcelli baru2 ni Hazmi dah mula menunjukkan tanda terkena gegata ni... kompemlah sakit ni dr keturunan... rasanya dari darah or DNA parent tu sendiri sbb my hubby memang selalu terkena gegata nih... Mula2 kawen dulu takut gak sbb kalau tersalah mkn jer kompem akan naik ngn byk nyer...

Pastu hazim pun terkena... now dalam awal bulan pose lak hazmi pulak kena... dah lah tu time Hazmi kena tu aku realise kol 1.35a,m,,, bayang kan lah dok melayan dia n bagi ubat... aku tido balik dalam kol 2.45a.m... pastu esoknya 4.30a.m... nak bangun utk sahur lagi... memang betul2 dugaan...

 Mula nya aku tengok ada sebiji dua jer kat muka... so aku rasa tak lah serius sgt... tapi bila Hazmi dah mula merengek n menggaru jer... sekali buka baju... tengok kat bahagian tepi ni dah agak banyak...

 bahagian depan ni baru nak bertambah... pastu tambah lak ngn hazmi yg asyik menggaru jer... lagi cepat gegata ni bertambah... memang pantang gegata ni kalau digaru... akhirnya buka online bg hazmi tengok OGGY... baru lah dia khayal... tak menggaru...

 masa ni kat kaki baru nak naik... 
kalau lambat bagi ubat lagi lah parah...
akhirnya tido juga kol 2.45a.m...

So aku nak share lah apa ubat yg tersedia ada kat freeze.... memang kena ada selalu sbb ada 3 org kat rumah ni yg sangat2 memerlukannya...  kalau dulu my hubby mkn ubat jemana Zyrtec ni yg jenis pil... Tapi bila beli kat farmasi... ada yg syorkan jenis cecair cam kat gambar bawah ni... lebih cepat berkesan dari yg jenis pil... yg pasti setakat ni memang mujarab lah utk my hubby, Hazim n Hazmi...

Semalam my hubby p farmasi... depa syorkan jenama cam kat bawah ni... katanya yg ni lagi ok sbb nya kanak2 umur setahun ke atas dah boleh minum... kalau jenama Zyrtec tu rupanya utk 3 thn ke ats... katanya lagi kalau jenama Zyrtec tu ubatnya brtahan 10 jam.. tapi yg kat gambar bawah ni lbh dr 12jam...
Kalau Zyrtec tu kompem dah tau kesannya... tapi yg jenama Aerius ni aku blm cuba pun lagi...  harap2 kesannya lg baguskan...  saper2 yg terkena gegata cuba lah simpan ubat ni kat rumah...  tak yah nak p klinik ambik injection... 
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~