Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Rabu, 30 Januari 2013

~~Check up Saffa for 2 months~~

As salam... hari ni chek up Saffa utk 2 bln.. syukur Alhamdulillah. berat naik lagi.. dr 4kg dah pun jadi 5.13kg.. perkembangan yg lain semua nya memberangsangkan.. suka senyum2 n boleh berbual2..
kalau menangis pun dah pandai mengadu.. ~~comel~~

Check up hari ni cucuk 3 serangkai... kata nurse biasanya baby akan demam... so balik terus bagi ubat dan yg pasti Saffa dah mula macam nak demam... balik tadi pun tido jer... malam ni pun badan cam dedar jer... dah bagi ubat tapi pandai pulak dia x nak telan... hampir separuh dia tolak guna lidahnya... harap2 esok kembali sihat seperti biasa..

Ni gambar jalan2 kat Tesco again.. Tq to achik eja coz bagi sweater ni pada Saffa... hari tu pun ada buat entry Saffa p Tesco kat sini.... tak sempat shopping coz Saffa menggigil kesejukkan.

tapi best sangat ada sweater ni... bukan setakat dapat jalan2...dapat makan2 sbb time tu sedapnya dia tido.. dan lagi satu.. Saffa dgn mudahnya dok tido n relax2 dalam stroller masa p Tesco tu...
Akhirnya berguna juga stroller tuh..Sbb Hazim n Hazmi sgt2 x suka duduk dalam stroller.. asal jalan jer depa nangis sakan, sudahnya tolak stroller kosong... dukung ajer lah...

tapi bila time Saffa... memang ok, bak kata my hubby.....memang betul agaknya org pompuan suka jalan2... hehehe.. k lah tu kan nanti mama ada kawan jalan2 shopping2..


King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 10

Isnin, 28 Januari 2013

Ok ker Pump Jenama Pureen ni?.. Risau n Nyesal pun ada :-(

As salam dan selamat malam
Semalam plan nak ke Jusco Bukit Indah.... Tapi lambat keluar dr rumah... so just decide ke Tesco Nusa Bestari ajer... plan ke Jusco sbb nak beli manual pump Avent... Berhajat kali ni nak full breastfeed saffa... Jadinya plan nak wat stok EBM... Doakan yer semua moga hajat tercapai...

kalau ke Jusco... tempat makan nya kurang best... jadi prefer ke Tesco lah... blh mkn utk dinner sekali.. jadi bila dah beli groceries terpandang lah pump jenama Pureen... tgk cam ok... me n my hubby decide lah utk beli yg ni... terfikir lah kalau Avent manual, yg ni blh guna bateri n dapat gak adapter utk elektrik sekali... RM159.90... aku beli juga botol susu jenama Tommee... harap2 Saffa oklah masa guna nanti.. katanya design tu hampir2 macam mama punya.. dalam RM34.90... harap2 Saffa suka..

balik tu... try lah guna bateri, sekali pump dapat lah 2auns.. Firasat aku ok lah... Tapi bila dah upload gambar kat FB my sis kata dia pernah guna n cepat rosak... huhuhu... mula lah tak sedap hati.. kang membazir aku dah spend byk tuh...

So hari ni aku pun search kat intenet lah sal pump jenama Pureen ni... rata2 yg aku baca... memang mengecewakan... semuanya kata x tahan lama... paling lama pun 8bln... oh tidaaakkk!!!!! dah rasa nyesal pun ada nih... tadi try guna elektrik plak... bunyi pun agak kuat... tak sempat nak pump Saffa plak merengek... so belum berkesempatan nak dapat kan stok EBM lagi... harap2 berbaloi lah pump ni pada aku n Saffa nanti... Hope so...

So kat tesco ada satu kedai jual dress n baju utk baby... cantik2... jadi singgah jap kat sana dan kebykkan dress yg cantik2 tu harganya RM45.90... len kali nak juga belikan utk Saffa... semalam aku cuba beli 2 helai legging... first time beli...ada byk juga design yg cantik2
 
Semalam beli size 80
katanya yg ni utk baby 0 - 6 bln
harap2 sesuai utk Saffa

#ibu2 di luar sana... atau rakan2 blogger yg pernah guna pump Pureen... leh le syer kan pendapat korang k...

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 8

Jumaat, 25 Januari 2013

The Great Seer Episode 30

Jom sambung tengok lagi
 
 

"Aku Bercerita" ~Koleksi Novel RAM yg terbaru~

hari secara rasmi nya "Aku Bercerita" ada dalam genggaman tangan ku... kalau dah minat cam ner pun mesti nak beli juga... My hubby yg dah tau minat bini dia ngn novel RAM ni sanggup tolong belikan... Ingatkan bln 12 hari tu dah ada, siap my hubby p kedai tanya... rupanya proses penerbitan novel ni agak lambat... ni pun tau dari FB fan club RAMS.. dan juga blog KELABRAM.... jadi tunggu lagi..

pastu baru2 ni kecoh ngn peminat yg beli secara online... siap ada tandatangan RAM.. tapi tak lah aku beli secara online nih... So hari ni my hubby ke Pustaka Azhar kat Kipmart Tampoi... belikan.. Seronoknya beli kat sini sbb ada diskaun... bukan harga tetap cam tertulis kat novel tuh... dan yg pastinya owner kedai buku ni pun suka juga hasil tulisan RAM ni... masa my hubby beli buku ni... dia pun sedang baca.. dah pun separuh... yg pasti aku pun dah x sabar nak baca...

Jom baca berteman Saffa.... hehe

#sinopsis... 
...xmau citer sbb ada yg belum baca lagi... 
....biar berdebar2 n tertanya2 masa masa sendiri...

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 5

As salam dan salam Jumaat
Semoga semuanya sihat dah dirahmati hendaknya
 
 
Jom sambung tengok lagi

 
 

Khamis, 24 Januari 2013

24/11/2012 ~ 24/1/2013 # 2 months already

!!!!!Happy Birthday!!!!!
Saffa Ridhwah
hari ni dah pun genap 2bulan
Semoga membesar jadi anak yg solehah

gambar di pagi hari
masih lagi mengantuk
hehe

~~love u so much~~

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 4

As salam  dan selamat pagi
Salam Maulidur Rasul
Semoga semuanya sihat dah dirahmati hendaknya
 
Jom sambung tengok lagi

 
 

Rabu, 23 Januari 2013

WW #3 ~Saffa Was Here~

nak update tapi cam tak tau nak update apa
harini
Rabu
makanya
Wordless Wednesday

yang pasti sekarang semua orang sibuk ngn instagram
juga instaweather
dan yg ini plak 
instaplace

Aku selagi boleh syer gambar semua nya aku suka
install aja
hehe

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 3

Selasa, 22 Januari 2013

Saffa n Buai ~part 2~

hari tu dah pun citer sal Saffa ngn buai kat entry ni.... tapi hari ni nak citer lagi coz ingatkan dak mentel ni tak demand lagi bila dapat buai... sudahnya nak plak kita buai dia x henti2... berhenti jap jer even nak p toilet pun dia merengek... memang payah lah... tak sangka plak sampai cam ni... huhuhu
nak wat keje kat dapur, masak2 bagai memang x dapat... bergilir buat keje sambil buaikan Saffa... hazim x berbuai... hazmi berbuai tp x lah berayun gini.. Saffa.. hehe pelbagai karenah anak2...

Akhirnya rabu lepas.. my hubby decide belikan ajer lah... satu set lengkap dari buai elektriknya ngn stand nya sekali... siap warna pink lagi... kain nya nanti belikan juga warna pink...hehe
tambah plak yg lama wajib letak kat rumah pengasuh... kang nanti pengasuh lak x leh wat kerja... lg lah susah...
tambah plak peel nya yg suka berjaga malam lagi lah payah... dah tu nak plak kita buaikan dia... jawabnya tak tido mama ngn papa bergilir buaikan... Sekarang ni... even saffa tido kol 2 atau 3 pagi sekurang2 nya dapat juga mama nya tido 3 atau 4 jam... saffa seronok tido dalam buai baru..  hahaha nasib baik mama masih bercuti... cuma kadang2 kesian my hubby bila shift pagi... memang mengantuk lah p keje... aku lak tunggu lah naik ngajar nanti bulan 2... ada juga yg mata lebam...huhu

datang manjanya... terpaksa juga buai tgn dulu nak dengar suara kita berzikir sampai dia tertidur baru on kan yg electrik plak... memang pandai nak berteman... ini pun mama dapat mengadap blog n laptop sbb dia lena diulik mimpi dalam buainya lah...

kadang tu lagi parah bila p ambik atau hantar abg long p sekolah... sekali dia bgn demand nak buai... menangis sepanjang jalan... pujuk la cam mana pun x jalan... sampai rumah masuk buai... onkan ajer... lena diulit intan anak dara sorg ni... 

hari ni mood baik masa tunggu abg long... cuaca sejuk... seronok dia tido...

tapi masa balik dia bgn sudah... menangis lah minta buai... puas mamanya pujuk... bawa kete pun hati x senang... balik masuk buai terus tido... harap2 makin besar makin senang lah karenahnya... 

Ni plak gambar dua tiga hari lepas... dah tiga pagi baru tido... seronok berjaga n berbual...

...sentiasa comel di hati mama...

  Kebenarannya adalah... setuju sesangat....

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 2

Isnin, 21 Januari 2013

King of Baking, Kim Takgu @ Bread, Love and Dreams ~Episode 1~

Kali ni nak syer citer lama thn 2010... tapi aku baru jer tengok sbb tertengok encore citer ni kat channel 392 KBSW... sangat best citer ni... penuh emosi.. Jom tengok


 Sinopsis citer ni...

"King of Baking atau Bread, Love and Dreams" mengisahkan kehidupan Kim Tak-Gu daripada tahun 1970-an  hingga akhir 1980-an bila dia menjadi pembuat roti yang sangat terkenal di seluruh Korea.

Pengerusi Syarikat Geosung Bakery, Koo Il-joong (Jeon Kwang-Leol) mencintai Kim Mi-soon (Jeon Mi-Seon), tetapi ibu Koo Il-joong menentang hubungan tersebut. Oleh sebab itu, untuk keselesaan hidup dia berkahwin dengan Suh In-sook (Jeon In-Hwa). Mereka mendapat dua orang anak perempuan iaitu Ja-kyung dan Ja-rim tetapi tiada anak lelaki. Tidak lama kemudian, Il-joong berkahwin lain dengan orang yag benar-benar dicintainya iaitu Mi-Soon dan mereka dikurniakan anak lelaki yang diberi nama Tak-gu.

In-sook takut jika satu hari nanti Tak-gu mungkin menjadi waris kepada Geosung baking company, akhirnya In-Sook menjalin hubungan dengan setiausaha syarikat bernama Han Seung-jae (Jeong Seong-Mo). Mereka mendapat anak lelaki dan diberi nama Ma-joon (Ju Won). Beberapa tahun kemudian, pada satu malam ketika hujan, ibu Koo Il-joong terdengar perbualan antara Han Seung-Jae dan In-sook. Beliau pengsan dan meninggal dunia. Ketika kejadian inilah In-sook kehilangan gelang tangannya dan telah ditemui oleh Ma-joon. Ma-Joon kini tahu siapa bapanya yang sebenar.

Sementara itu, untuk melindungi Kim Mi-Soon dan Tak-gu, Koo Il-Joong mengarahkan seorang lelaki bernama Jin-Goo (Park Seong-Woong) untuk menculik mereka. Seo In-Suk dan Han Seung-Jae berhasrat untuk membunuh Tak-gu, tetapi dia dapat melepaskan diri. Akhirnya Tak-gu bertemu dengan mentor hidupnya bernama Pal-Bong (Jang Hang-Seon) , yang menjalankan perniagaan Palbong Bakery.

Sementara itu, Tak-gu bertemu Yoo-kyung (Eugene) ketika masih kanak-kanak lagi. Dia hidup dengan susah dan seorang ayah yang tidak berhati perut. Tetapi bila Tak-gu berpindah ke rumah Koo Il-joong sebagai anak sulungnya, mereka telah terpisah.
12 tahun kemudian, mereka bertemu lagi dan cinta mereka semakin mekar. Malangnya, kini Yoo-kyung percaya bahawa duit adalah segalanya berbanding dengan cinta! Kemudian Yoo-kyung meninggalkan Tak-gu dan berkahwin dengan Ma-joon. 
 
nak tahu kesudahannya mestilah tengok semua 30 episode citer ni...
Drama ini dibintangi oleh Yoon Si-Yoon, Joo Won, Lee Young-Ah, Eugene, Jeeon Kwang-Leol dan ramai lagi.

Jumaat, 18 Januari 2013

++Saffa Ridhwah ~~ Pinky day++

dah ada gugurl... mood berpinky today...  dah boleh mula wat koleksi dress n hairband utk Saffa
kalau dulu x perasan pun baju baby girl ni cantik2 coz masa tu nak sgt baby boy... sekarang ni mama nya kemaruk dok tengok dress yg cantik2 n ropol2 gitu... Ni baru jer beli masa jalan2 kat PlazaTtasek TUTA... kononnya nak beli Anakku Wet Wipes jer... sekali ada sales... terbeli sudah... sekali ngn hairband lagi...hahaha... harus p beli lagi nih... :-)


hari ni saffa rasmi baju baru
Sentiasa comel di hati mama n papa n abg2


makin bam2.. kuatnya minum susu
pampers dah pun saiz M
tapi rambutnya x kelihatan
cukur masa hari ke 19 hr tu
sampai sekarang kat belakang x der rambut, makan bantal
huhuhu


Yg ni lak baju present
TQ pada Nek Su n family
bagi baju Saffa yg cantik

May Queen Episode 36

 Jom sambung tengok lagi
 
 
 

Isnin, 14 Januari 2013

Burger Bakar No 1

Semalam hajat tercapai lagi... Ngidam nak mkn sebelum bersalin kan Saffa... pastu sambung ngn pantang lak... tertangguh lah kan.. kan glamour sekarang ni asyik2 burger bakar... blog, Fb even surat khabar n tv pun dok citer sal burger bakar ni kan... jadi aku pun ikut terliur sama nak makan... tambah2 bila tengok gambar burgernya bertingkat2 nafsu makan aku membuak2 aiihh...

asyik dok berbunyi ajer... baru aku perasan kat depan Giant Nusa Bestari.. kat area parking lot.. betul2 tepi jalan... ada jual burger bakar nih... rupanya dah glamour juga burger bakar no 1 nih.. nak tau lebih lanjut leh kat page ni kat fb... burgerbakarno1

Aku n my hubby ni first time lah beli... so senang kata my hubby order lah cam kat dalm gambar katanya... aku lak punya lah rasa nak makan... pulun gak dok search kat page depa n baca kat blog2 yg citer sal burger bakar kat jb... tapi ni lah yg paling dekat ngn rumah aku... per yg kami beli semalam as our dinner... dan yg pasti depa tutup hari Selasa...

kosong jer kan sbb my hubby ingat sayur memang ada
rupanya kena minta juga... tambah RM lg
yg ni ajer RM16.50
pendapat aku rasanya mkn yg sebijik tu lg sedap kot drpd yg 3layer cam nih
dan yg pasti gmbr kat fb ni nmpk lg menarik dr yg aku beli
huhuhu

gambar dr fb burgerbakarno1

kalau sebiji cam ni nmpk lg sedap
harus cuba yg ni lak len kali

pendapat sebenar aku.... aku lbh suka burger special biasa..... cam aku pernah citer kat entry ni dulu... hahaha...
 tp x tau lah tekak org lain sbb sehari jer depa leh jual dlm 200bj burger dr kol 7mlm sampai 1pg...
kalau korang nak cuba burger bakar ni... ni aku bg map gerai dia... cedok dr fb depa juga...

boleh mkn kat situ juga sbb disediakn meja
nak tapau no hal lh...
boleh juga katanya call n order jer
pastu p ambik


!!!!!!!!!!!!!!Selamat mencuba!!!!!!!!!!!!!!!

May Queen Episode 32

 Jom sambung tengok lagi
 
 

The Great Seer Episode 27

Jom sambung tengok lagi
 
 
 

Ahad, 13 Januari 2013

++Saffa jalan2 ke Tesco hari ni++

Niat mama nak jalan2 n shopping kononya tercapai lah... hari ni kami ke Tesco Bukit Indah, JB.. Semangat mamanya nak jalan2... almaklumlah dah merdeka lah katakan...

semangat abg Hazim n Hazmi juga sbb dah lama tak jln2 satu family... Hazmi lagi lah awal2 siap.. padahal my hubby p mancing udang dulu... Bujang2 sanggup siap pastu tunggu papanya balik..so berposing dulu lah...
..My hensem heroes..

mama juga siapkan Saffa awal2... pastu dia tido sementara tunggu papa balik... dan semestinya mama mesti snap2 gambar Saffa... leh kata setiap hari upload kat FB... ntah2 ada yg jemu tengok.. tapi tak per lah coz aku x jemu nak upload...hehehe

My little princess
TQ to nek chik yg bagi baju yg cantik nih
actually ropol2 tu kat belakang...
heheheh
tapi dgn selamber jer aku pki kat depan
sbb cam rugi ja ropol2 yg cantik ltk kat blkg... 
Saffa baring jer mana nampak kan
so kita tukar fesyen tak kat depan yer..
huahua

Abg long semangat nak pegang Saffa
dah nampak makin matang as abg long
abg ngah plak semakin aktif 
nak ambil perhatian agaknya
merajuk juga mula2 ada Saffa dulu
kecil hati agaknya bila tiba terasa kurang kasih sayang
!!!!!!!!!!!!!mama n papa sayang kamu semua!!!!!!!!!!!

Masuk jer kereta nampak Saffa cam dah menggigil sejuk... padahal baru aircond kereta... sampai jer Tesco... mama semangat... ambil troli yg ada tempat baby... so letak Saffa kat situ... Wah!! my hubby tolak ngn macho nya... Saffa masih terkebil2... kiri2 kanan.. kiri kana... pastu punah harapan mama... Saffa mengangis menggigil tak tahan aircond... dah berdukung... berselimut... xjalan... sudahnya bergegas mama kuar dr tesco... bak kata my hubby satu Tesco dengar suara dia melalak...  huhuhu... p kete jerlah... masuk kete pun... Saffa menangis sampai x der suara... aku lak yg menggelabah... tak berhenti sampai air hidung skali keluar... kesian sungguh!!... tukar pampers... selimut lagi tebal.. akhirnya stop nangis n tidur kepenatan... My hubby, Hazim n Hazmi pun shopping kejap jer... beli yg wajib aja... balik...

Bila lah agaknya leh shopping lagi...huhuhuhu

The Great Seer Episode 26

Jom sambung tengok lagi
 
 
 

May Queen Episode 31

 Jom sambung tengok lagi



Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~