Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Isnin, 25 Februari 2013

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 26

so jom sambung tengok lagi... apa yg dah terjadi pada Tak Goo
 
 
 

24/11/2012 ~ 24/2/2013 #3 month's old

hari Ahad lepas genap Saffa Ridhwah 3 bulan... nak update blog tapi x sempat langsung... dah mula ngajar... mula lah kena arrange balik masa.. yg pasti cam tunggang langgang jer...huhu

 Budak ini semakin boolat
gambar my hubby snap ahad malam
adalah juga kenangan pada hari 24/2/2013
x dapat nak buka mata dek silau flash camera
sudahnya nangis lah... tension kena kacau...

 hari ni check up Saffa utk 3 bulan... yg pati kena cucuk n nurse pesan balik terus bagi ubat takut demam... harap semuanya Ok aja...

Perkembangan Saffa 
>>Berat dah pun 5.7kg
>>panjang 59cm
>> makin suka makan/hisap tangan sendiri...
     kalau boleh semua nak masuk mulut
>>makin kuat mengiring... bila lah agaknya nak meniarap??
>>gusi semakin kuat.. dah mula terasa bila dia menyusu..
    sakitlah mama...huhuhu
>>makin suka ajak kita berbual n makin kuat suaranya ketawa...
     alahai makin comel
>> pantang nampak muka kita jer ketawa n sengih2 manja... cute ajer
>> muka makin seiras abg long (Hazim)


P/S... i puji anak i sendiri... kalau x suka pun kena terima juga... x nak like gambar kat FB or instagram pun i tak heran... tak paksa hockey...hehehe
TAPI... kalau like i suka ajer...~ngee~

Ahad, 24 Februari 2013

hasil memancing @Alur kapal Pelabuhan Tanjung Pelepas

Dah lebih seminggu... baru berkesempatan nak upload citer sal hobby my hubby lagi... mancing lah.. kali ni bukan udang galah tapi ikan plak... kat mana??? Alur kapal Pelabuhan Tanjung Pelepas, Gelang patah, Johor... kalau dulu aku join sekali... sekarang dah anak.. tunggu kat rumah ajer...tunggu dah besar sket... kita lepak kelong.


My hubby p masa cuti CNY baru2 ni... hari rabu 13/2/2013... bertiga ngn bot FIL... actually my FIL memang wat bisnes kelong utk mancing dan juga bot untuk sewa p mancing... kalau tak silap bot FIl ada yg enjin 15hp, 30hp, 40hp... kalau nak sewa boleh aja... p jer kat FB Kelong Pak Leman...tak tahan mabuk lepak jer kat Kelong... ada kelengkapan generator... tak der masalah untuk solat... ada tempat masak n TV... Yg pasti toilet pun ok... memang best sebab sekarang ni musim ikan... memang rezekilah p baru2 ni walaupun kena ribut barat katanya... kalau x tahan confirm mabuk laut... lepak kelong InShaa Allah tak mabuk... hehe

Ni hasil bertiga
dapatlah makan ikan baru
memang sedap sbb isinya manis
dan ada antara ikannya yg baru first time aku tengok

bertiga
bot enjin 30hp
boleh lah p lagi kalau hasil nya berbaloi2
hehehe

##Bila lah agaknya aku leh join skali nih????

Sabtu, 23 Februari 2013

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 25

so jom sambung tengok lagi... apa yg dah terjadi pada Tak Goo
 
 
 
 
#p/s.. aku suka upload drama korea kat blog...kang ada yg kata aku kemaruk...hehe
tapi tengok gak kat TV kan...rakam juga... huh... 

Jalan2 KL ~ day 2 # I-City Shah Alam

Balik hotel... petang Sabtu tu... rehat jap n mandi... decide lps maghrib nak kuar p I-city Shah Alam... lagipun tanya pada kakitgn hotel katanya setengah jam dr hotel ygb kami duduk.. ok lah kan.. alang dah dtg... kalau p siang x cantik plak... tapi cuaca x cantik... gerimis mengundang huhuhu

Tambah plak bila dah mkn Hazim n hazmi masing2 nak ke toilet... sorg berhajat besar... sorg berhajat kecil... hilang mood sudah...

Risau palk nak jalan lama2 sbb hujan macam nak turun lagi lebat... so ambik gambar sket2 sebagai kenangan....

bermandikan cahaya lampu
cantik sangat


pantang ada yg free dan leh minta tolong... 
harus supaya ada gambar 1 family
hehe
dan yg pasti x puas pusing2... hujan semakin lebat... nasib baik belum sempat basah dah sampai parking... dalam sejam byrn parking RM10...huhuhu
banyak lagi tempat tak sempat nak pusing2...

balik hotel... semua kepenatan... tidur... esok dah nak balik JB...

Jumaat, 22 Februari 2013

.:Berakhir sudah 90 hari:.

hari ni last cuti selama 90 hari... heaven kan cuti... 
so esok mula mengajar seperti biasa
harap2 Saffa ok kat rumah pengasuh coz dia masih lagi tak nak minum susu via botol susu
harap esok semuanya berjalan lancar
jadual waktu pun dah dapat... best gak jadual baru tahun ni
harap dapat mengajar murid2 tahun ni lebih baik dr tahun lepas
still mengajar tahun 6 Science
dan math tahun 5
KH kompem la coz memang major aku
hehehe
nampak gaya nya aku yg kena tambahkan usaha coz dah 2bln tinggalkan budak2 ni
Chaiyok2!!!! Cikgu Shila
TERIMA KASIH untuk semua guru2 yg telah menggantikan kelas saya sepanjang saya bercuti
exspecially Cikgu Nazri tolong wat kan keje2 cikgu data
Terima kasih banyak2

Khamis, 21 Februari 2013

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 24

so jom sambung tengok lagi... apa yg dah terjadi pada Tak Goo
 
 

Jalan2 KL ~ day 2 #Aquaria

Perut dah kenyang... so sambung jalan2 ke Aquaria... kena jalan melalui terowong tuh... jauhnya... penat juga lah hazim n hazmi berjalan... mama nya lagi lah... tertinggal di belakang ajer... actually semua dah penat berjalan masa kat Petrosains tadi...

acara wajib kan... bergambar aja
cuma x best Saffa not in a good mood
merengek plak sbb panas, dlm Petrosains nangis sbb sejuk
alahai anak dara ini... huhuhu
Seronok juga tengok ikan yg besar2 kat sini tapi rasa cam x puas 
sekejap jer dah hbs semua
cam mahal pun ada
huhu
orang yg paling excited my hubby lah
yg dia fikir kalau lah leh pancing ikan2 ni
tak pun kalau lah mancing kat laut dapat yg besar2 cam ni
mesti best
dapat mkn ikan segar
hehe
hazmi.. alahai takut2 juga...  masing2 dah penat
dok ajak balik hotel aja, akhirnya dalam kol 6
selamat berehat kat hotel... malam kita pusing2 lagi

Rabu, 20 Februari 2013

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 23

Sorry kalau ada yg menunggu sambungan drama ni... asyik seronok nak bercuti... lupa plak nak upload sambungannya... 

so jom sambung tengok lagi... apa yg dah terjadi pada Tak Goo





Selasa, 19 Februari 2013

Jalan2 KL ~ day 2 #Petrosains

Akhirnya berjaya juga kami sekeluarga bercuti di Kuala Lumpur... Org len dah berkali2 p sana... apatah lagi yg dok sana... maybe dah xder rasa per2 kan... tapi jujur aku ngaku aku dah 36thn baru jejak KL wey... My hubby dah 42thn baru juga jalan2 KL... memang bersyukur akhirnya sampai juga ngn selamat... JAKUN jadi nya... ngaku jujur ni... ada yg nak mengata silakan.. hehehe

So planning hari nak bawa Hazim n Hazmi p KLCC... aku yg selalu comfius kiri ngn kanan ni kena jadi co-pilot... parah jadinya wei... nak belok kanan... aku tercakap kiri atau sebaliknya... dah tu plak dok berpandukan maps google tu aku yg pening... berselirat jalan... akhirnya pusing2 sampai juga jalan ke parking KLCC... terus masuk ISETAN... misi utama terpaksa cari sling bag baby carrier utk Saffa spy senang nak dukung... nak bawa stroller x muat nak isi kete...huhuhu

dah beli jer, keluar ISETAN... terus masuk Petrosains... 
So sebagai kenangan harus diabadikan gambar2 sepanjang kat sana... jom tengok..

Hazim sangat2 suka masuk... sampai ajak masuk lagi sekali... bagi aku bayaran masuk murah n berbaloi ngn apa yg ada... memang best... cuma yg kelakarnya... Hazmi sgt takut ngn dinasour yg ada... puas ajak bergambar.. lagi dia lari jauh adalah.. apalah abg ngah ni...hehe
 
 kan main suka bidak berdua ni main ngn bayang2 kat kawasan interactive art

Penat jalan2... keluar jer terus cari tempat makan... Pizza hut jom...

So next enty kita sambung lagi... ke Aquaria pulaks...

Isnin, 18 Februari 2013

Jalan-jalan KL ~day 1

Memang cuti CNY kali ni berhajat nak bawa Hazim n Hazmi jalan2 coz aku kan berpantang masa cuti sek akhir thn lps... plan nak bercuti ke Melaka or KL... So balik dr sembahyang Jumaat... tetiba my hubby ajak jom p jalan2... kesian hazim n Hazmi... sudahnya percutian tanpa perancangan main redah jer... dalam kol 5pm bergerak keluar dr rumah.. destination masih difikirkan....
 on d way... akhirnya decide ke Kl ajer lah sbb Melaka dah pernah pg... akhirnya mkn malam kat RnR seremban.. sedaplah mkn masak lemak cili padi... Hazim n Hazmi mkn bubur nasi + ayam..  
 bertemana kan maps google.. redah jer... mesti ada jer hotel kat Kl ni yg harga berpatutan n selesa... mula2 cadang nak cari Tune Hotel.. dalam dok meredah cari tiba2 terbehenti kat depan hotel ni... Sekali tanya regenya... ok lah.. first time Hazim n hazmi tidur hotel... adalah pengalaman baru cuti kali nih..
 
Check in dalam kol 10,30mlm... seronok sgt tengok Hazim n Hazmi... memang over excited... sangat2 berpuas hati ngn hotel ni.. pengurusan pun ok.. walaupun letih tapi sakan dok melompat n berlari...
 kanak2 riang... esok kita ronda2 Kl
kepenatan tapi happy sesangat

The Great Seer Episode 36 ~ Last episode

Jom sambung tengok lagi
last episode

Selasa, 12 Februari 2013

9 orang

Tadi balik rumah MIL... buat pertama kalinya semua anak saudara sebelah my hubby dapat berkumpul bersama.... bermakna cucu MIL semuanya 9 orang... aku pun ambik peluang ni ambil gambar... so abadikan di blog kesayangan aku.. seksa juga rupanya nak ambil gambar kanak2 riang ni... berkali2 snap... ini lah yg paling best... happy hour.. gathering

yg paling tua 15thn
yg plg muda 2bln
semoga ukhwah sesama mereka berkekalan selamanya

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 22

Isnin, 11 Februari 2013

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 21

~~Celebrating our 11th anniversary~~

Hari ni dah pun genap 11 tahun berkahwin ngn My hubby... happy anniversary to both of us... hehe... wish utk diri sendiri nampaknya... hehe

♥ 10022002~10022013 ♥ (ambik dr FB sndr... mls plak nak karang yg lain)
To mr Sahfarin Sulaiman... Happy anniversary yg ke 11.. Semoga kasih sayang antara kita semakin bertambah dan berkekalan till jannah. Terima kasih di atas pengorbanan yg tlh diberikan. Semoga kita sama2 berusaha memberikan yg terbaik utk anak2 dan family kita... Aamiin... Insha Allah....


kalau 11 thn dulu masa akad nikah kat rumah aku... lagi 2 hari nak celebrate CNY.. masa kenduri kat rumah my hubby... memang CNY... thn ni plak memang ngam anvsary masa CNY... lama jugak kan baru pusingan tarikh tu jadi sama... kebetulan plak kan..

Asalnya tak der plan nak jenjalan pun coz Hazim kurang sihat... demam n selsema.. tapi dah mkn ubat... pakai sweater, katanya dia pun nak jalan2 gak... so just decide makan lamb chop kat food court Aeon Taman Universiti...

 memang suka mkn kat sini sbb sedap
dulu berdua skrg dah ber5

 permata hati kami
tanda kasih sayang kami bersatu
semoga berbahagia dan berkekalan selamanya till jannah

Jumaat, 8 Februari 2013

CNY Vs Limau Mandarin dan khasiatnya

Dah pun start cuti esok... So sempena CNY ni aku nak wish 
Gong Xi Fa Cai kepada sesiapa sahaja yg menyambutnya...

dan yg pasti setiap kali sambutan perayaan CNY ni pasti byk limau mandarin yg ada di pasaran
dan aku pun x terlepas dok makan limau ni sambil tonton TV n update blog
My hubby dapat free dr kilang nya adalah juga hampir 20bj
dan aku jer yg dok mkn sorang2

aku suka yg masam2 manis

jom kita syer apakah kebaikan atau kelebihan limau mandarin nih

Khasiat yang ada di dalam limau mandarin, kandungan Vitamin C yang tinggi dikatakan mampu melindungi tubuh dari serangan kanser, merangsang pengaliran darah dan mempercepatkan kesembuhan luka dalaman dan luaran. Nilai kalsium yg tinggi pula menguatkan gigi dan amat mujarab meningkatkan ketahan badan terutama tulang dari ancaman penyakit pereputan gigi dan osteoporosis.
Vitamin B pula merupakan sumber utama mencegah kecacatan bayi dalam kandungan dan melawan penyakit jantung. Serat tinggi yg larut dlm air dinamakan pektin telah dibuktikan mampu menahan rasa lapar disamping dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah maka sering menjadi pilihan bagi produk pelangsingan badan.
Antioksida dapat melindungi kulit dari bahan radikal bebas justeru melambatkan proses penuaan. Jus limau mandarin dikatakan mampu mengubat asma, tuberkulosis, demam, penyakit bronkitis dengan merangsang saline dalam paru-paru untuk melegakan dan mengeluarkan kahak berlebihan dan melindungi paru-paru dari dijangkiti virus semula. Mujarab mengatasi masalah penghadaman terutama sembelit dan kronik dispepsia.
limau mandarin menjadi simbol kekayaan bagi masyarakat Cina dimana dijadikan buah tangan ketika berziarah dalam perayaan Tahun Baru Cina. Ramuan utama dalam kosmetik dan penjagaan wajah terutama losyen jerawat.

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 19

Rabu, 6 Februari 2013

"Segmen: Follow Me FOllow U"

Jom bantu membantu sesama blogger
join segmen anjuran blogger
saya follower ke 254

Just klik banner kat bawah kalau nak join juga


++Al kisah Mangsa Gigit ++

...Assalamualaikum...
Alkisah cerita bermula... sepasang adik beradik lelaki bersetuju bermain bersama2... mamanya bersama adik kecil... terpisah plak dek tangga.. adik dan abg berada di bilik atas... mamanya bersama laptop samada mengadap facebook ataupun blog bersama adik kecil yg tidur lena dibuai alunan elektrik...

nak dijadikan cerita... mamanya tiba2 terkejut mendengar raungan si abang yang agak meruntun jiwa... bergegas si mama berlari ke atas.. apakah gerangan telah terjadi... terkejut bukan kepalang bila melihat si abang menagis sakit teramat... rupanya digigit oleh si adik...


Kisahnya si adik yg tidak pernah mahu kalah setiap kali bermain game... makanya petang tersebut... si abang teringin  untuk menang hatta sekali cukup lah cuma... namun si adik yg mahu menang sahaja... terus menggigit lengan si abang...

mama nya pulak terpana, terus melihat di manakah tempat si abang di gigit... terasa sedih melihat keadaan terus dipeluk abang seorg, lalu ditanya kenapa adik tidak ditolak.. kata si abang terlalu sakit malah adik juga terlalu kuat... alahai abg long.. sedikit pengajaran diberikan kepada si adik... di pukul lengan tanda dimarah... namun si adik yg agak berani... menangis pun tidak lagi melihat dengan mata yg marah... huh.. berani nya kamu si adik...

abang di bawa diletakkan ubat... akhirnya semua turun ke bawah... adik diminta memohon maaf... maaf diminta oleh si adik.. pipi abang dicium tanda maaf di pinta... akhir nya kembali main bersama...itu lah kisah hazim dan hazmi bersaudara...

Muka gembira w/pun dah kena marah
abang ngah... oh abang ngah
garang n berani lah kamu ini
tapi sekarang makin manja sejak beradik

~~sayang kamu semua~~

#Tetiba mood nak mengarang begini rupa# 
#penangan membaca novel karya Ramlee Awang Murshid#
hehe

King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 17

Selasa, 5 Februari 2013

Mee Rebus Tulang ZZ Restoran ~~ Damansara Alif

Dah lama x mkn mee rebus... rasa nak mkn lah plak... kalau dulu mudah jer nak mkn mee rebus sbb setiap malam Selasa n Jumaat ada pakcik naik motor jual kat area tmn ni... pernah juga aku syer kat blog ni sal mee rebus pakcik ni... jom tengok kat sini... tapi sekarang dah lama  pak cik tu x lalu... curious gak nape... kalau nak mkn juga terpaksa ke Plaza Angsana jer lah.. mee rebus HJ Wahid...

So bila mu hubby p mancing hari Ahad baru ni, aku pun kirim lah... bl balik soh dia singgah Angsana belikan mee rebus... Disbbkan my hubby pun nak mkn juga... Dia singgah kat ZZ Restoran cawangan Damansara Alif.. dah lama perasan restoran ni kat situ tp x pernah cuba... pernah dulu mkn kat ZZ Restoran Jln Petrie cam yg aku pernah tulis kat sini... dah lama juga x ke sana....

So beli bungkus ajer... my hubby beli 3 bungkus RM25... dan yg pasti kami berdua lagi suka sbb mee rebus tulang.. memang fevret sesama... setiap bungkus ada 2 ketul tulang... memang puas hati beli ngn isi yg byk... x caya jom tengok gambar...

memang sedap lah
terasa kuahnya ngn udang kering
kalau dulu udang kering memang aku x mkn langsung
dah kawen ngn my hubby
udang kering dah jd rencah makanan
hehehe




King of Baking @ Bread, Love and Dreams episode 16

Isnin, 4 Februari 2013

Hasil pancingan my hubby ~~udang galah @ jongkong @ jinggo Sg Kota Tinggi

dah lama juga my hubby tak memancing... almaklum lah berpantang sama with me...hehe

dulu pernah citer gak sal hobby my hubby ni kat entry ni.. kat sini juga dan juga sini.... dr dulu lagi memang minatnya memancing aja... cuma dah lama x mancing kat laut.. pengubatnya mancing udang galah lah.. kadang2 kat sungai.. kadang2 kat kolam...

jadi semalam my hubby n kawannya ke Sg Kota Tinggi memancing udang galah... kebiasaannya udang galah ni banyak kalau cuaca panas... tapi semalam hujan seharian... Tapi rezeki my hubby hasil semalam berbaloi2... Bukti nih... harus diabadikan...hehe

hazim muka takut2 nak pegang
hero mama
hehe
 
 Siap susun cantik2 lagi
nak tau baper ekor
kira sendiri k
model2 sambilan
penyeri hati mama

 hasil nya
lunch hari nih
sambal udang galah
superb yummy
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~