Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 14 Oktober 2014

Hamzi Ikhwan ~3Bulan~ 28 sept 2015

12hb Okt 2014.. baru lah appoinment cek up Hamzi kat Klinik Gelang patah..
hari ni nasib x bape nak baik... biasanya cepat je... hari ni ambik no dalam kol 2.30ptg.. kol 4ptg baru dpt jumpa nurse..
biasanya kol 3.30ptg dah balik rumah pun...
Syukur alhamdulillah.. naik lagi beratnya 1.25kg..
Sekarang dah 6.3kg.. boleh tahan semangat..

Semoga sihat dan membesar bagai juara..


Sabtu, 11 Oktober 2014

~Anak2 kesayangan mama~

Syukur alhamdulillah
tanpa sedar... dah 12thn berkahwin... dikurniakan 4org anak...
Semoga semuanya membesar menjadi insan yang beriman dan bertaqwa.. bijak n berjaya...

Bila dapat tau mengandung anak ke 4... berhajat juga agar kak chik Saffa dapat kawan... TAPI perancangan oleh NYA itu adalah yg terbaik...

Jadinya hanya satu2 nya bunga penyeri keluarga... Jadi kawan mama je lah yer...

Dan sememangnya sangat2 susah untuk ambil gambar 4 org sekali gus sbb nya abg long Hazim tak gemar bergambar... ni pun dah puas pujuk...

AKHIRNYA... adik Hamzi plak yg nampak paling tembam kat sini...




Jumaat, 10 Oktober 2014

Kak chik Saffa ~sethn 11 bulan~

Bulan depan 28.11.2014... kak cik saffa akan berusia 2thn...

Makin pandai bawa diri bila dah ada adik.. syukur alhamdulillah dipermudahkan menjaga kak cik Saffa cuma selera makan agak berkurang sebabnya asyik berlumba ngn adik untuk minum susu mama...

tak nak bebel panjang2... untuk memori.. biar gambar menyimpan kenangan...


asal bergambar sekarang suka sangat sengih cam nih..
so cute kak chik

model anak tudung jap



Khamis, 9 Oktober 2014

Hamzi ikhwan 2bulan ~28 Ogos 2014~

As salam dan selamat sejahtera semua

lama kan x update entry kat blog nih...

Hamzi dah pun 3 bulan tapi 12hb OKT ni baru nak cek... so baru nak tempek2 gambar Hamzi masa usia 2 bulan..

Masa check up hari tu... timbang  je berat naik 1.4kg... dari 4.05kg jadi 5.45kg... membesar bagai juara betul...

Syukur alhamdulillah... lps dapat injection x plak demam... 

so cam biasa.. tempek2 gambar.. nanti Hamzi besar dapat tengok gambar2 ni kan... 




Sabtu, 23 Ogos 2014

Hamzi Ikhwan Sebulan 28.7.2014

Syukur alhamdulillah dah cukup sebulan...
Membesar bagai juara

baru lahir 2.55kg
sebulan 4.05kg
naik sampai 1.5kg
Syukur alhamdulillah
bebas je kuning makin kuat menyusu
cam ne tak naik
Syukur susu badan pun makin banyak
asbab mengamalkan Jamu jalinan Cinta dr JSD


Jumaat, 22 Ogos 2014

Anak ke 4 HAMZI IKHWAN BIN SAHFARIN ~28.6.2014

As salam
...Bertafakur seketika kita untuk MH17..

Dah lama sangat tak jengok blog ni... makin bz... rasa xde masa nak update
Just nak share kat sini... kelahiran permata yg ke 4...

Pada 28 Jun 2014 jam 11.57mlm... akhirnya lahirlah HAMZI IKHWAN... ahli keluarga yang dinanti2... Syukur alhamdulillah semua nya selamat dan dipermudahkan... rasanya ni lah penutup
cukup lah 4 org cahaya mata dalam keluarga
tugas besar dan mencabar antara aku suami untuk anak2 semoga menjadi anak2 yg soleh dan solehah

*Hazim Ikhwan*
*Hazmi Ikhwan*
*Saffa Ridhwah*
*Hamzi Ikhwan*

gambar baby Hamzi sebaik sahaja dilahirkan...
esok je dah puasa
maka dgn kelahiran baby Hamzi
mama wajib ganti puasa sebulan tau...

28.7.2014
dah discharge dari hospital
syukur semua nya ok2 aja
moga baby Hamzi sihat membesar bagai juara

Baby Hamzi
hari ke 4

hari ke 9
masih lg ada jaundice atau kuning
syukur alhamdulillah... hari ke 19 
baby hamzi bebas dr kuning



Rabu, 28 Mei 2014

~~Saffa Ridhwah @ Kak Chik # 1thn 6 bln~~

lama tol x update sal Saffa Ridhwah... tapi sekarang ni lebih mesra ngn panggilan kak cik..
dah pun setahun 6 bulan... tinggal beberapa minggu lagi secara rasminya hilang title adik.. dah besar dah jadi kakak pun...

makin banyak keletah... dan yang pasti anak perempuan sangat2 berbeza dengan ank lelaki dari segi perwatakan... memang nampak gegurl nya tuh...

So nak tempek gambar2 nya...


kak chik with abg ngah



Selasa, 27 Mei 2014

.:Happy 5th Birthday Hazmi Ikhwan @Abg Ngah:.

Happy Birthday Abg Ngah a.k.a Hazmi Ikhwan untuk yg ke 5...
Semoga membesar jadi insan yg soleh dan cemerlang di dunia dan akhirat..

kali ni 21 Mei 2014 hari Rabu... so decide celebrate kat pra sekolah aja... hazmi n kawan2 nya... So mama minta abg long masuk celebrate sama2.. sbb nya waktu rehat...

Kat rumah memang xde celebrate pe2 pun.. yg penting empunya diri happy sambut ngn kawan2 nya...

Birthday boy

kek birthday

gigih memotong kek bersama abg long

eiikk???
abg long ke abg ngah yg potong kek ni

Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday to Hazmi Ikhwan
Happy birthday to you

Isnin, 26 Mei 2014

~Happy Birthday My Hubby... Dah pun 43thn~

Entry terpendam....
Happy Birthday utk my hubby pada 11 Mei 2014 (Ahad)
Dah pun 43 tahun..
Semoga panjang umur dan murah rezeki.. diberkati dan dirahmati selalu
Semoga menjadi suami yg terbaik dan papa yg terhebat untuk anak2 kita..

tak celebrate ke mana2 pun... just celebrate kat rumah...
My hubby cuti pada Ahad.. tapi me n anak2 sekolah... jadinya memang susah nak plan... So balik sekolah terus ambik Saffa dr rumah pengasuh n singgah belikan kek Secret Recipe... "choclate indulgence"




Ahad, 25 Mei 2014

Sambutan Hari Guru 2014

memang lambat kali ni update entry tentang sambutan hari guru tahun ni...
Actually sambutan setiap tahun pada 16 Mei tapi tahun ni sekolah sambut pada 18 Mei 2014 (Ahad) sbb Jumaat sekarang Johor cuti...

banner hari guru untuk tahun ni

Wajib interframe
dah pun 33 minggu
dapat juga pakai baju kurung lagi..
terperasan cam x ngndung lah plak.. 

So cam biasa pagi ada sambutan yg bermula dgn perarakan guru2 dengan paluan kompang bergerak ke dataran...pastu ucapan demi ucapan... di akhiri dengan ikrar oleh guru2 dan juga nyanyian lagu "Guru Malaysia"... acara pemotongan kek hari Guru...

kek Sumbangan dr YDP PIBG

Sempat lagi selfie sambil dengar ucapan
ye ke idak dengarnya... hehe

Seterusnya acara sukaneka di mana tahun ni cuma satu acara sahaja... Nak tau acara apa... biar gambar berbicara... leh tengok kesungguhan cikgu2 memecahkan belon rakan2 guru...

Bukan main suka cikgu2 nya
apataknya time ni lah nak happy2 tak fikir sal mengajar
satu hari jer pun lupa sekejap tentang pdp

Serius berbincang cam ne nak pecahkan belon kawan agaknya

Lepas rehat... acara pertukaran hadiah dan juga cabutan bertuah.. Tahun ni memang bertuah bawa baby... nama dipanggil untuk yg pertama menerima cabutan bertuah.. no 1... agak besar juga hampernya...

ingatkan xde hadiah .. almaklum lah cikgunya jd mak tiri kalau kat sekolah
Syukur alhamdulillah masih ada yg sudi memberi
dan yg pasti tulah hamper cabutan bertuah

Sebelah petang acara makan2 kat hotel M-Suite... set lunch.. for me.. makan2 tu ok2 jer lah..

acara pemotongan kek dan makan2 di hotel


Rabu, 14 Mei 2014

TERKINI .:PENGAMBILAN AGEN JAMU SUSUK DARA 12/5/2014~30/6/2014:.

Sesiapa yang berminat nak sertai n menjadi AGEN bagi jamu susuk dara...
Tawaran telah dibuka semula bermula dari 12/5/2014 sehingga 30/6/2014
Bayaran Pendaftaran adalah RM125 dan akan mendapat 2kotak Herbarium..
Bayaran pos RM9 adalah PERCUMA!!!!!
Jom wat duit raya sambil kulit cantik di hari raya..

So jom joun group Ummu JsDara
Meh pm saya Rafshila Pengedar Jsd
atau call/wasap 0197725730


ni step2nya :

1 step: buat promotion..
- klu xtau, akak akn ajar mcmana nk promote..
- testimonial, pengenalan produk, dll akak akn ajarkan & bekalkan..
- teknik perniagaan di fb Ade caranye..
Kena caranya, senang2 awak dpt tambah duit belanja..

2nd step: dah Ade pembeli
- terangkan cara penggunaan produk
- akak akn ajar mcmana nk buat bila ada pembeli..

Step ke3:
ambik order
- ambik order dr customer
- buat pembayaran ke akaun akak
- ambik komisyen produk yg dijual..

Step ke 4:
- akak pos barang customer.
- tracking number akan diberi pd awak.

Senang kan..
Duk ngadap fb je pn..
Klik2 situ, klik sini..
Ade jualan..
Klik2 maybank @Cimb , duit pun masuk..

detail lebih lanjut pm akak k.... 
Rafshila Pengedar Jsd.

Rabu, 7 Mei 2014

.:Kursus Orientasi DSKP RBT Tahun 5 bagi tahun 2015 ~ 5-6 Mei 2014 @SKAT:.

As salam... Ambik masa je sekarang ni nak update blog kesayangan ni... kadang2 teringat2 ja nak update tapi masa sgt2 tak mengizinkan...huhuhu

Memandangkan aku ni d only one cikgu yg opsyen KH kat sek ni... makanya, RBT thn 4 ngn KH thn 5 dan 6 pun aku juga lah yg ajar... Terus merangkap jd Ketua panitia.. Bila dah macam tu bila dapat surat utk Kursus RBT bagi tahun 5 tahun depan... automatiklah yg kena pergi tu aku... jadilah... "Saya yang menurut perintah"...

Nasib baik kursus tahun ni hanya 2 hari sahaja... kalau tahun lepas 4hari... tempat nya masih sama.. SK Angkatan Tentera.. Yg pasti susahnya nak parking kalau p kursus kat sini.. kebetulan my hubby keje shift malam.. dia pun offer nak tolong hantar... cnfrm lah mak buyung ni sgt2 suka...

Bila tgk je surat utk pg kursus... mak aiii.. byknya barang n peralatan yg perlu dibawa... sudahnya kursus pada hari pertama cikgu2 bawa diri je... kesimpulannya duduk mendengar DSKP untuk mata pelajaran REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT) bagi tahun 5 untuk tahun depan..... Penerangan tentang bab asas teknologi dan rekabentuk di mana murid2 perlu mempelajari tentang kit model kereta kawalan jauh...

Sebelah petang.. pembahagian kumpulan dan juga pembahagian tugas untuk bab Sains rumah tangga di mana setiap kumpulan perlu menyediakan bahan untuk menu sarapan pagi dan juga minum petang... Persedian perlulah lengkap dengan hiasan meja termasuklah cara2 melipat napkin untuk 4 orang... yg ni memang aku fail.. x pernah melipat pun.. Untung juga kan datang kursus... dapat ilmu untuk dipraktik dgn murid2.. tapi sekarang zaman IT kan... pakcik GOOGLE pun ada... blh ajer google cari cara2 melipat napkin.. jgn lipat napkin baby sudah...hehe

Menu sarapan pagi our group

menu minum petang
karipap atau epok2
teh o
ada anggur juga

Our team
bersama JU kebangsaan KH/RBT
En Daud B Kamsany
En Nasrum B Chemali

Gambar2 untuk menu minum pagi

gambar2 untuk menu minum petang

yang pasti memang meriah... Semoga apa yg telah diparaktikkan dapat dilaksanakan dosekolah bersama murid2 tahun 5 pada tahun depan...

Akhirnya... my group decide yg munah... sandwich ngn teo.. pastu utk petang.. tea o n karipap.. ni gambar2 aktiviti sepanjang penyediaan menu sarapan pagi n minum petang... sudahnya sblm mkn tgh hari cikgu2 semua kekenyangan dgn menu yg disediakan...

kat sini aku sertakan link untuk dapatkan DSKP bagi RBT tahun 5...
http://web.moe.gov.my/bpk/v2/kssr/

atau terus ke sini
DSKP Tahun 5

bahan sokongan modul DSKP tahun 5
bahan sokongan

Ahad, 4 Mei 2014

Cuti hujung minggu Jumaat atau Ahad

As salam...
Rasanya ramai yg dah tahu... start awal tahun ni.. Johor telah pun tukar cuti hujung minggu dari Sabtu dan Ahad ke Jumaat dan Sabtu...

So.. Peringkat permulaan... rata2 warga Johor agak susah menerimanya.. tambah lagi ianya tidak berkuat kuasa kepada semua... hanya pihak2 tertentu2 sahaja terutamanya gomen... ada juga pihak2 lain yg ikut serta TETAPI kebykkn pihak swasta masih lagi bercuti pada Sabtu dan Ahad...

Masalahnya... bila sama2 keje gomen ataupun yg cutinya sama.. xde masalah.. tapi bagi yg serg gomen.. sorg lg swasta... sangat2 terasa tiada lagi kuantiti masa cuti bersama keluarga... mencari kualiti masa bercuti..
apatah lagi kalau my hubby yg keje shift.. lagi2 terasa..

Mula2 dulu.. x lah rasa sangat... tapi skrg ni.. dah xde masa nak bercuti... Yg mengumumkan cuti ni dulu announce dah kaji betul2 ke tak... atau ada sebab yg tak terucap perlu ubah hari cuti hujung minggu...

Yg hari ni... isteri bekerja... suami kat rumah... nanti jumaat plak suami bekerja.. suami kat rumah... yang hari Saibtu tu bercuti.. ok lah ada juga hari sabtu... yg sabtu bekerja.. bila nak berholiday... moralnya dok umah.. simpan duit...huhuhu

Kalau kat sek... peratus kehadiran murid pada hari Ahad... xde nye 100%.. sbb... fikirlah sendiri..

Mungkin ambik masa untuk merima perubhn ni... walaupun ada kebaikkannya..

TAPI... sangat2 merindui malam minggu dan weekend bersama suami n anak2...

Penangan Mak buyung dah masuk 31weeks...
Mulalah rasa tak terlarat nak membawa... makanya terluah juga di sini tentang cuti...

Makin x larat makin memerlukan yg tersayang sentiasa di sisi..
Masih bersyukur kerana suami tersayang sentiasa disisi berbanding suami yg jauh diperantauan...

Bestnya andai dapat bersantai di sini...





Selasa, 15 April 2014

~Rezeki no 4... In Shaa Allah geng Hazim n Hazmi lagi~

Memang ada hajat nak tambah no 4... tapi tak lah secepat ini... Memang tak sangka sbb sblm ni memang jenis yg susah nak lekat... Tapi rezeki Allah bagi memang ada sebabnya... dapat juga akhirnya berpindah ke rumah sndiri n berpantang di rumah baru....

Actually lepas je berpantang Saffa baru mula kenal ngn Jamu Susuk Dara @JSD... so mula dari situ satu persatu produk2 JSD aku cuba sehingga lah setia sampai sekarang di samping menambah pendapatan sampingan.. dari pengguna.. jadi AGEN.. sekarang jadi PENGEDAR.. So jangan lupa jom jengah kedai online Jamu Susuk Dara Shila Romli
Boleh juga call/wassapp/wechat ke no 0197725730 (kak Shila)

So memang mementingkan kebersihan diri n dalaman... akhirnya hubungan bersama suami juga makin baik... rata2 setiap wanita akan mempunyai masalah hubungan bersama bila lps bersalin... TIPU rasanya jika setiap wanita tidak menghadapi masalah... jika x banyak.. sedikit pasti ada...

Syukur hubungan sekarang makin mesra n sentiasa rasa macam pengantin baru even anak nak masuk 4...
Akhirnya tanpa diduga semasa Saffa 8bulan akhirnya dapat berita gembira... antara yer atau tidak... rasa macam cepat sangat sbb kalau sblm ni 3 atau 4 tahun baru lekat... Akhirnya...
Terfikir penggunanaan produk2 JSD yg membantu menjaga kebersihan n kesihatan dalaman punca aku lekat dgn cepat... Yer lah dah bersih... hubungan yg baik antara aku n hubby... menjadi faktor utama utk rezeki no 4...  Sebenarnya ramai juga yg berusaha n berikhtiar dgn JSD... dapat rezeki yg mengembirakan... Izin dr NYA

First scan pada 16.12.2013
baru masuk 9weeks..

Last scan baru ni masa 26weeks
kata doctor geng Hazim n Hazmi lagi..
Belum rezeki kak cik Saffa nak dapat geng
Syukur Alhamdulillah nampak gaya babynya sihat
Moga aku n baby sihat hingga lah due date 8/7/2014
bulan puasa tuh... sama macam Hazim dulu.. 
x beraya lah
n turn balik Baling x dapat... nampaknya hanya disini berpantang..

Doakan saya sihat n dipermudahkan semuanya... Aamiin..



Isnin, 14 April 2014

"Ikhwanul Saffa Enterprise"

Tak sangka seumur hidup nak daftarkan syarikat... Sejak berJSD.. ada rezeki tambahan.. akhirnya wat keputusan bersama hubby nak daftarkan syarikat.. Walaupun bisnes online.. rasanya lebih baik beroperasi dengan syarikat...

Pada 27/3/2014... Ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia... Daftarkan "Ikhwanul Saffa Enterprise"... Rupanya tak lah susah nak daftar.. Bayaran RM70 setahun.. hantar borang untuk diproses.. tapi nama syarikat tu perlu sediakan lebih  dari 1 sbb takut dah ada yg guna nama yg kita pilih.. actually nama pertama yg kitaorg nak daftarkan "HAZFA Enterprise" tapi dah ada yg guna... So yg terpilih adalah seperti di atas... gabungan nama anak2..

Lepas dah hntr borang... tunggu selama sejam.. akhirnya nama syarikt di panggil... Alhamdulillah
Selesai pendaftaran...
Semoga rezeki bersama JSD semakin bertambah dengan adanya syarikat ni...

So yg nak order JPD meh le rajin2 kan diri jengah kedai online Jamu Susuk Dara Shila Romli

tak pun call/wassapp/wechat.... 0197725730 (kak Shila)
Rundingan diberikan percuma....

Syukur Alhamdulilah... Akhirnya penantian berakhir..

Bersyukur sangat... Alhamdulilah.. nak syer kat blog kesayangan... Setelah hampir 10 tahun menyewa rumah di Taman Perling... akhirnya... berjaya juga berpindah ke rumah sendiri.... Penantian dr sign perjanjian sewa beli pada Disember 2009... akhirnya pada 23/2/2014... dengan rasminya dapat berpindah masuk ke rumah sendiri..

Memang lama sangat tunggu.. dr sign agreement.. tunggu progress rumah siap.. sampai lah renovate apa yg patut.. setelah usia perkahwinan kami yg ke 12thn.. dah nak masuk anak ke 4... baru dapat memiliki rumah sendiri.. Aamiin.. Aamiin Ya Rabb memberi rezeki ini... Semoga aku n family makin murah rezeki dgn rumah baru n baby baru nanti pada bln 7... In shaa Allah...

proses renovation tanah bahagian belakang utk dijadikan wet kitchen

Renovation utk tambahan balkoni atas bahagian belakang
ubah suai kedudukan bilik
di mana bilik lama dijadikan ruang tamu dia atss
plan asal rumah ni xde ruang tamu di atas

Proses angkut barang2 besar dengan lori
nasib baik ada kawan nepal dr tempat kerja hubby tolong angkat barang
barang2kecil guna kete hampir 10trips
memang tak sangka byknya barang bila nak pindah
tu pun ada perabot yg ditinggalkan kat rumah sewa 
seperti rak TV, almari dapur, rak  dapur n dapur gas...
Syukur alhamdulillah penyewa baru nak guna perabot2 tu
kalau tak... tak tau nak letak kat ne..

Akhirnya 23/2/2014... semua barang dah selamat masuk rumah baru
masa ni ada laluan utk jalan kaki je
penuh ngn plastik2 hitam.. 
hampir 2 minggu baru jadi cam gambar kat bawah ni
Yg penting terselit order JSD di situ... hehe


Akhirnya.. setelah 2 minggu
dari putih menjadi warna cam gambar kat ats..
nak kata kuning.. bukan.. oren pun bukan.. coklat pun bukan.. 
campur 3 colours ni kot dapat lah colour tu

Syukur Alhamdulillah akhirnya mampu memiliki rumah sendiri... Hazim n Hazmi pun tido dibilik sendiri.. Sampailah sekarang proses deco masih belum selesai... Tambah dengan perut yg makin membesar.. dah nak masuk 7 bulan.. lagi2 lah tak rajin nak mengemas...

Nak wat majlis pun masih belum sempat... disebabkan kengkangan masa setiap sabtu ada aktiviti kat sek... Jumaat ada kls tmbhan tahun 6.. Ahad plak sekolah.. x tau hari pe nak pilih utk wat majlis kesyukuran..

In Shaa Allah.. kalau berkesempatan nanti saya jemput rakan2.. dan juga bekas jiran2 saya di Taman Perling k...

"RumahKu SyurgaKu"
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~