Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 29 Disember 2016

STRECHMARK, JERAWAT DAN DAKI KESAN SELULIT PUN HILANG

STRECHMARK, JERAWAT DAN DAKI KESAN SELULIT PUN HILANG
.
Mostly wanita memang ada masalah ni. Kulit kita kan lembut je, kena sikit masalah di atas ni, kesan dia takmau hilang. Degil betul!
.
Ramai yang pm tanya macam mana nak hilangkan kesan strechmark, daki degil celahan kulit. So kami cadangkan guna je SABUN ANGGUN PESONA. 
.
Bukan takat daki, strechmark dan selulit, BAU BADAN PUN HILANG! Mana-mana suami yang cakap isteri bau BAWANG tu siap la lepas ni! Isteri awak dah ada senjata baru tauu..haaa..
.
SABUN ANGGUN PESONA dah digunakan sejak 2013 lagi, dah buat packaging baru dah pun. Sebab terbukti berkesan lah kami teruskan production, kan?
.
Psstt..hati-hati dengan produk tiruan tau! Produk JSD hanya boleh didapati daripada AGEN dan STOKIS YANG SAH sahaja.
.
JSD ada buat COD SELUUURUH MALAYSIA. Sebab kita ada beribu-ribu agen yang berdaftar, so kalau takmau pos,insyaAllah boleh COD.
.
Jom PM kita, kita bagi special price untuk sayang sayang semua.


#0197725730rafshila
#stokisjsdjb


Selasa, 27 Disember 2016

Keputihan bagi wanita

Awak,

Keputihan tu mmg setiap org perempuan ada tau, beza sihat n x saja.

Kalau sihat, dia kua time subur..dlm 3 4 hari lepas period. Normal vaginal discharge. Tekstur macam putih telur, boleh regang guna jari. Mmg sebiji mcm putih telur lendir ya. Time ni mkne nye ovum tgh bergerak dari ovari menuju ke rahim. Time ni kalau ML, percent tinggi utk berlaku persenyawaan. Suami2 tanya isteri, mesti dia tau. Atau awak sendiri da kenal da discharge time subur ><

Lepas 3 4hari lepas tu, dia akn perlahan2 memekat tekstur nya. N hilang perlahan2 jugak. Ini faktor hormon n pemakanan. Keputihan yg bermasalah bila dia kaler putih susu. Keruh, pekat berketul mcm susu basi pun ada.

Masa ni wajib rawat.
Kenapa kena rawat? Kena bersihkan?

Sebab kita org perempuan ni, Allah cipta mmg ada kitaran setiap bulan berulang2 dia pusing. Kenapa jadi kitaran? Proses keluar telur sampai la telur yg x dsenyawakan tu  keluar dari badan kita. Sampai mengandung, bersalin then sambung balik kitaran tu. Atau sampai menopause kitaran ni tetap berpusing.

Jadi sepanjang kitaran ni hormon kita up n down. Estrogen, progestrone, etc
X jaga makan lagi pulak tu. Ais, air gas, air kelapa, buah2 sejuk, sayur2 sejuk.
Tu la antara faktor perubahan suhu badan menyebabkn vaginal discharge ni. X masuk bab perjalanan darah lagi ni.

Jadi, secara menyeluruh, guna produk2 JSD.
Selain lancarkan perjalanan darah, serta hormon, keputihan dpt dirawat dgn spesifik plus bonus muka berseri, badan bertenaga.

Happy girl, Happy women, Happy life..

Isnin, 26 Disember 2016

Keguguran? Perlukah berpantang.....

Wanita yang lepas keguguran pun WAJIB berpantang ye..rahim org yg keguguran lagi lemah daripada yang bersalin normal. Sebab apa? bayangkan ibarat buah yang belum masak, uols paksa2 untuk dipetik..wanita yang baru lepas keguguran lagi laa kene jaga betul-betul rahim tu..bagi pulih sepenuhnya n cukup kuat untuk persediaan mengandung lagi. Jom baca effect tak berpantang selepas keguguran:

Ramai yang tak mengambil berat tentang berpantang selepas berlaku keguguran. Ramai yang menyangka orang yang keguguran tak perlu berpantang disebabkan “hanya”gugur saja..bukannya bersalin!. Sebenarnya tanggapan tu sangat-sangat tidak benar! Wanita yang mengalami keguguran, keadaan rahimnya lebih teruk daripada yang bersalin normal. Ibarat memetik buah yang belum masak. Masih belum tiba masanya dan dalam keadaan rahim belum bersedia, janin telah terkeluar. Bayangkan macam mana keadaan rahim anda??

 Wanita yang tak mengamalkan jamu-jamu dan tidak berpantang selepas keguguran:

▶Hubungan intimnya akan hambar..ini kerana keadaan dalaman faraj sejuk, tidak sensitive dan susah untuk capai klimaks.

▶Selain itu, tubuh badan akan terasa letih, lesu, muka pucat disebabkan rahim tidak sihat dan tidak sembuh sepenuhnya. Angin-angin jahat pun akan semakin banyak terkumpul di dalam badan. Dan apabila masalah dibiarkan berlarutan, raut wajah semakin lama akan nampak berusia daripada usia sebenar.

Bahagian dalam rahim kita memang tak boleh nampak. Jika dibiarkan dan tidak dirawat, pelbagai penyakit rahim akan timbul. Contohnya period tidak teratur, terdapat cyst, fibroid.

Antara kesan-kesan akibat tidak berpantang selepas gugur:-
1. Tekanan emosi @ meroyan
2. Masalah kesuburan – mungkin sukar untuk mengandung lagi
3. Lemah rahim – berjaya mengandung kembali, tetapi mengalami keguguran berulang-ulang
4. Ketidakseimbangan hormon
5. Bengkak dan bisa otot peranakan
6. Bisa-bisa tumit, betis, pinggang dan lutut
7. Kebas-kebas sendi
8. Mudah berasa seram sejuk
9. Demam yang tidak kebah
10. Kedinginan seks
11. Kalah dalam perjuangan jimak

Oleh itu, ibu-ibu yang baru lepas keguguran..tolonglah berpantang demi kesihatan anda juga. Selain daripada makan vitamin tambahan, jamu-jamu juga penting untuk membaikpulih rahim. Vitamin hanya utk perbaiki dan tambah nutrisi dalam badan yang tidak cukup tetapi utk kesihatan rahim, jamu adalah sangat penting. Pengambilan jamu bertujuan untuk mengeluarkan darah-darah kotor di dalam rahim dan membantu menyuburkan semula rahim anda. Selagi terdapat kotoran dalam rahim, selagi itu rahim tidak dapat dibaikpulih sepenuhnya.

Step berpantang selepas keguguran menggunakan produk-produk JAMU SUSUK DARA (JSD):-

1. Amalkan makan JAMU JALINAN CINTA selepas dnc atau selepas janin keluar sepenuhnya. Untuk yang keguguran usia kandungan kurang 3 bulan, memerlukan 2 botol JAMU JALINAN CINTA (tempoh berpantang 30hari) dan lebih kurang 3-4botol JAMU JALINAN CINTA untuk yang keguguran usia kandungan lebih daripada 3 bulan (tempoh berpantang 44hari). JAMU JALINAN CINTA mempunyai kandungan yang cukup baik untuk wanita bersalin dan keguguran. Di dalam JAMU JALINAN CINTA terdapat belut, haruan yang kaya dengan zink, protein, zat besi yang mempunyai elemen yang sangat bagus bagi membaikpulih luka-luka dalaman dan membantu memproses darah baru. Kunyit putih juga terdapat dlm JAMU JALINAN CINTA untuk mengecutkan semula rahim dan mengelakkan tumpah darah semasa tempoh berpantang. Ia juga mempunyai antibiotic yang dapat meningkatkan system imunisasi tubuh badan ibu selepas bersalin atau keguguran yang masih lemah dan kehilangan banyak darah.

2. Sapu MEDICATED DEEP HEAT LOTION pada tumit, pelipat, betis dan ari-ari untuk melancarkan perjalanan darah dan elak darah block pada satu-satu bahagian anggota badan.

3. Sentiasa pakai stoking untuk mengelakkan sejuk-sejuk dan angin.

4. Elakkan pijak simen atau lantai yang sejuk

5. Berpantang makan dan minum. Elakkan ais..jangan sentuh langsung ye (kalo boleh lagi lama lagi bagus), elakkan makan makanan yang bersifat sejuk spt buah & sayur yg tumbuh menjalar contohnya tembikai, labu, timun, kacang panjang. Makanan yang berangin,panas dan tajam spt durian, rebung, nangka, terung. Makanan bersifat gatal-gatal seperti sotong, udang, kerang. Berpantang makan dan minum ni exactly sama macam org pantang bersalin normal ye.

6. Sentiasa bersihkan kawasan vagina dengan cara meruang vagina menggunakan FEMININE WASH JSD dan INTIM GEL untuk buang kotoran yang melekat dalam vagina dan bantu menyuburkan dinding vagina. Sapu juga MASKER VAGINA untuk dapatkan khasiat menyuburkan dan penjagaan vagina.

7. Bertungku dan berbengkung untuk mengelakkan peranakan jatuh, supaya peranakan duduk elok pada tempatnya semula.

8. Merancang kehamilan semula selepas 3 cycle period untuk bagi tempoh penyembuhan semula rahim. Bagi yang keguguran usia kandungan 3 bulan ke atas, sebaiknya rehatkan dulu rahim selama 6 bulan untuk elakkan rahim lemah sekiranya mengandung lagi.

"BADAN SEMAKIN RINGAN ,ANGIN SEMAKIN KURANG"

"BADAN SEMAKIN RINGAN ,ANGIN SEMAKIN KURANG"
alhamdulillah bestnyaaa clh dapat membantu buang angin jahat dalam badan tu..
Kentut & sendawa je tau lepas makan clh ni ;)

Ahad, 25 Disember 2016

[MUDAH LEKAT BUKAN PETANDA SUBUR‼️]

[MUDAH LEKAT BUKAN PETANDA SUBUR‼️]
Baru tau ilmu baru dari bidan sebenarnya ibu ibu yang cepat lekat ni bukan bermakna subur sahaja tapi antaranya sebab peranakan ibu ibu dah ke bawah.
Maksudnya tak naik di tempat sepatutnya di bahagian atas pusat. Tu yang senang lekat. Bahaya kalau biarkan. Boleh tombong. Kalau bersalin silap silap boleh PPH lagi lagi yang jarak dekat dekat.
Biasalah perempuan, semua benda dia kena buat.. Dari angkat anak kecil sampai yang besar..benda benda berat lagi, buat kerja dapur, kerja rumah, layan anak layan suami... Nak tunggu rehat bila waktu betul betul sakit.. tu pun dah tak guna.. jadi jangan abaikan rahim kita yg satu tu.. jagalah sebaiknya.. peranan suami pun besar sebenarnya..rahim tu nak guna lama . mahkota setiap wanita..
" urut peranakan tu kena selalu..bukan sekali lepas bersalin je.. bayangkan 3 tahun sekali baru ada anak.. urut sekali je dlm 3 tahun tu pulaktu gaya hidup memang tak berapa nak sihat..apa jadi kat peranakan kita...makan, pantang,tidur tak jaga,lenjan kasi habis..angkat benda berat dah biasa...lagi lagi kt Bandar ni susah nak cari tukang urut yg betul2 pengalaman dan ikhlas..byk yg urut sekadar tekan2 atas kulit je tp byrn bukan main..sengkak pun xbuat.. pergi spa pun pastikan dibuat sengkak dan kalau ada tungku kt rumah, rajin2kan tungku rahim dan belakang bdn dkt bhgn pinggang dan pinggul seminggu sekurang2nya 3x...beranak putus banyak urat lg2 anak lelaki... jgn buat main rahim ni.. kita rasa kita sihat tp sbnrnya banyak penyakit..lg2 yg hat muda2 ni... "
huhu..terasa beb... baik tokk..cucu ikut pesan atok..patutlahh ibu ni Allah bg senang masuk syurga..sbb besar sgt pengorbanan mereka...
moral of the story, apart from rezeki dan yg memang jenis rahim rendah, senang lekat bukan petanda subur sangat ..check peranakan kita balik..check gaya hidup kita...jaga rahim jaga emosi... inshaaAllah baik semuanya...
Copy paste

Sabtu, 24 Disember 2016

Anggun Pesona Soap_APS by JSD

#Sabun_magic_Jsd
Pengelupasan perlahan &penggantian kulit semulajadi. 
Menghasilkan kulit tubuh yang cantik, tegang &lembap.
Membantu Menghilangkn kesan parut seperti rekahan selepas Bersalin.
Menghilangkn kekotoran seperti kerak & Daki 👉SABUN ANGGUN PESONA👈


Khamis, 22 Disember 2016

al kisahnya cermin mata mama

as salam bloggers...

al kisahnya pemakai cermin mata

rata2 sesiapa je yg pakai cermin mata, bila ada anak jek...
mesti ada sejarah cermin mata di patahkan oleh anak kecik..

so tahun ni 17.12.2016..
bz mama bersilat di dapur... tup2 kak cik saffa menjerit
"mama, cermin mata mama dah patah, jiji patahkan"

Dak kecik hazmi dah lari menyorok bawah meja...

Memang dah x leh ganti sebb bingkainya dah pecah.. kuat betul jiji patahkan..

Ingat2 lupa macam baru juga cermin mata sebelum ni di patahkan juga... tapi x ingat pula siapa pesalahnya..

Scrool IG... dapat smula gambar lama..
Rupanya x lama juga cermin mata tu... 11.7 2015, kak cik saffa yg patahkn
Now hamzi pulak..

Akhirmya cermin mata mama berganti baru.. cuma tukar bingkainya ajer.. jimat sket cost..

harap2 lepas ni xde lah lagi yg tolong patahkan... hehe


Rabu, 21 Disember 2016

Pit stop terakhir @Zoo Melaka

Selesai dengan jemputan kawen... terus bergerak ke Ayer Keroh semula..

Tujuanya ke Zoo Mekala sebab petang sebelum tu hanya sempat ke taman buaya..
so kak cik Saffa menuntut juga nak tengok tiger n elephant



Sampai sana dalam kol 3ptg..
Utk masuk ke zoo... kanak2 berumur 4thn dah perlu bayar tiket... berbeza di Taman buaya tiket hanya utk kanak2 berusia 5thn ke atas...

Dah masuk kakak sangat2 excited... tetapi memandangkan dak kecik hamzi yg sangat lasak nih... Akhirnya decide naik trem ride... cepat dan mudah untuk ada kanak2 riang super active nih..


Menanti trem ride


Kak cik Saffa agak tak puas hati sebb dia nak tengok tiger secara dekat.. sayangnya tiger tu tido aje..

Nasib behenti sekejap kat kandang gajah... baru lah x muncung kak cik...

excited dapat tengok gajah

Bila trem ride nak bergerak dia buat pula muka x puas hati sbb nak stay lagi..

Nasib agak baik bila selesai sahaja... terus hujan turun dengan lebatnya.. Masa tu dah pun masuk ke tempat pertunjukkan haiwan2..

Selesai pertunjukan ada sesi bergambar dengan haiwan2 yg ada.. Bayaran RM6 bagi yg berminat untuk bergambar..

Bersemangat along n angah nak pegang ular..

So mama n papa tengok dari jauh jer lah..
ai is takuuutttt... geli

Melaka memang banyak tempat2 menarik untuk di lawati..
Keluar aje dari zoo, kak cik mnta nak tengok rama2 pulak.. tapi masa dah mengizinkan.. lain kali lah ye kak cik..

Ada masa n rezeki nanti kita g Melaka lagi ye

Selasa, 20 Disember 2016

Hari ke 3... Jemputan kenduri kawen #sarayahya

Hari ke 3...
mandi dulu puas2 sebelum check out jam 12.30p.m

Bergerak ke jemputan kenduri kawen kawan sekerja kat Kg Sebatu, Merlimau, Melaka

Selamat pengantin baru buat cikgu Sara dan suami
#sarayahya
Semoga ikatan yg terbina kekal bahagia hingga ke syurga

Terima kasih di atas jemputan.. sedap sangat lauk pauknya

Isnin, 19 Disember 2016

Hari ke 2 Jalan ke Taman Buaya Melaka

Bercuti kali ni memang ikutkan kehendak anak dara sorang ni...

Katanya nak tengok buaya, ular, harimau, gajah dan rama-rama..

So petang lps jumaat baru bergerak ke Taman buaya..

bukan main sukalah anak4 ni...

susahnya nak dapatkan gambar yg betul2 menarik
ada je yg x kena
lepak2 jap sementara menanti persembahan buaya pada jam 3.30ptg

Memang besar buaya ni
menggigil juga masa nak ambik gambar



Ahad, 18 Disember 2016

Jom bercuti ke Melaka

Cuti sekolah...
Plan hubby ajak anak2 jalan-jalan..

on d way ke Melaka

Kebetulan ada jemputan kenduri kawen cikgu sekolah pada 17.12 di Merlimau...

So decide pergi awal pada Khamis 15.12... Stay sana 2 hari hingga 17hb

Biasalah kalau ke melaka kena booking awal... gatal x booking... bila nak g baru nak cari...
Hotel2 yg ada swimming pool dah penuh..

Cari homestay dapat lah kat d'alai homestay

memandangkan harga semalam RM90... lihat plak gambar2 kat d'alaihomestay.com
punya lah yakin ada lah ruang tamu dan dapur pada satu kawasan..

Tinggi sangat harapan... dok fikir bila homestay mesti ada ruaang tamu n dry kithen n satu bilik tido...
Sampai je sana...

hurmmmm.... memang frust sesangat... hanya ada satu bilik dgn 1 katil besar...
ruang tamu bangunan lain.. dapur pun bangunan lain..
Lagi menyedihkan kat ruang bilik air besi pengangkut tuala pun takde...
tempat nak letak sabun pun xde...

Ruang utk tido tu... ada tv yg xde remote.. ada aircond pun xde remote.. berangan bangun pagi nak wat air panas.. pun xde juga cerek air..

memang rasa tertipu sangat lah ngn pihak pengurusan d'alai homestay.. berbual dgn family2 lain yg dtg pun rata2 katanya tertipu dgn gambar blog yg ditunjukkan..

Cuma yg jadi pengubat balik.. ada 3buah kolam yg menyebabkan anak2 happy mandi2.. itu je lah yg sedikit menarik...

so betul2 gunakan untuk tidur sahaja... utk relax bercuti memang tak disyorkan...

Ahad, 11 Disember 2016

Hai semua... As salam

hai.... 
as salam semua
salam ceria

Wah lama betul x update blog tempek muka sendiri
ni actually masa Majlis Garaduasi Murid Tahun 6 sesi 2016

Lagi bape hari je dah masuk tahun baru 2017
Maka nya bertambah lagi stahun usia
bermulanya umur dengan angka 4 di depan..

Masih banyak lagi yg belum tercapai
Mesti setting smula target yg ada
Jom realisasikan menjadi kenyataan


Khamis, 8 Disember 2016

Sagu gula melaka in d house

Yeay... Akhirnya berjaya juga hasilkan sagu gula melaka

Tu pun puas juga memujuk diri sndr merajin kan diri masak hari ni

Sedap lah juga.. Tambah2 aku ni memang tegar minat ngn makanan berasaskan sagu

Gini lah rupanya

Sabtu, 5 November 2016

raya 2016 @JB

Dah lama tak tempek2 gambar dalam ni..
raya this year 
turn JB


4 anak-anak syurga mama dan papa

mama dan satu satunya kawan mama

me n my luv
semoga kasih sayang kita kekal hingga ke syurga

our happy family

Jumaat, 4 November 2016

dah pun setahun 3 bulan "i'm back"

as salam...

semua bloggers..

lama sungguh tak menaip dalam rumah ni.. bukan bersawang dah.. tak nmpak pintu rumah pun.. puas sapu puas bersih baru lah nampak..

 last update dulu 2/8/2015..
hari ni dah pun 4/11/2016..
makanya dah pun setahun 3bulan nak menjengah ke sini..

ingat memang ingat tapi masa x de langsung..
kengkangan masa teramat..
masih lagi jadi cikgu Tahun 6..
masih setia dengan stokis JSD atau lebih dikenali dengan jamu susuk dara

hari ni cuti.. sampai lah Ahad sebbnya Hari Hol sultan Johor..

hari ni tekak rasa nak makan asam pedas ayam..
makanya terhasil lah


Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~