Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Selasa, 27 Disember 2016

Keputihan bagi wanita

Awak,

Keputihan tu mmg setiap org perempuan ada tau, beza sihat n x saja.

Kalau sihat, dia kua time subur..dlm 3 4 hari lepas period. Normal vaginal discharge. Tekstur macam putih telur, boleh regang guna jari. Mmg sebiji mcm putih telur lendir ya. Time ni mkne nye ovum tgh bergerak dari ovari menuju ke rahim. Time ni kalau ML, percent tinggi utk berlaku persenyawaan. Suami2 tanya isteri, mesti dia tau. Atau awak sendiri da kenal da discharge time subur ><

Lepas 3 4hari lepas tu, dia akn perlahan2 memekat tekstur nya. N hilang perlahan2 jugak. Ini faktor hormon n pemakanan. Keputihan yg bermasalah bila dia kaler putih susu. Keruh, pekat berketul mcm susu basi pun ada.

Masa ni wajib rawat.
Kenapa kena rawat? Kena bersihkan?

Sebab kita org perempuan ni, Allah cipta mmg ada kitaran setiap bulan berulang2 dia pusing. Kenapa jadi kitaran? Proses keluar telur sampai la telur yg x dsenyawakan tu  keluar dari badan kita. Sampai mengandung, bersalin then sambung balik kitaran tu. Atau sampai menopause kitaran ni tetap berpusing.

Jadi sepanjang kitaran ni hormon kita up n down. Estrogen, progestrone, etc
X jaga makan lagi pulak tu. Ais, air gas, air kelapa, buah2 sejuk, sayur2 sejuk.
Tu la antara faktor perubahan suhu badan menyebabkn vaginal discharge ni. X masuk bab perjalanan darah lagi ni.

Jadi, secara menyeluruh, guna produk2 JSD.
Selain lancarkan perjalanan darah, serta hormon, keputihan dpt dirawat dgn spesifik plus bonus muka berseri, badan bertenaga.

Happy girl, Happy women, Happy life..
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~