Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Khamis, 11 Mei 2017

ISTERI HILANG RAHIM

Make up, jurusolek, kosmetik, emas, berlian, wangian, kecantikan, putih gebu, ramping tidak akan mampu mengembalikan keyakinan dia berhadapan sang suami.
.
.
.
Ramai yang tidak ambil berat tentang kesihatan rahim mereka.
Sometimes kerja - kerja kita memang dihina sebahagian wanita - wanita sendiri.
Mungkin ada yang suka salah paham tentang pekerjaan kami.
Bagi wanita yang ada masalah di bawah ini, totally sedikit sebanyak mengganggu keinginan seksual bersama suami.
Bagi seorang isteri yang sah. Inilah ujian.. tahan keimanan seorang suami menerima sentuhan dari isteri yang sebegini.
Jawapan:
Wasalam Puan.
Pertama tahniah, alhamdulillah untuk kesihatan puan dan anak2.
Kedua: takziah atas kehilangan rahim puan. Saya agak tersentap dan sedih untuk membaca mesej ini. Saya mencari kekuatan untuk berkongsi dengan puan. Apa yang saya boleh cadangkan, ini hanyalah ikhtiar sahaja. Saya minta maaf banyak2 untuk perkara ini.
Maaf puan, ini mungkin mengundang kesensitifan hati puan, dan mungkin perkongsian saya mengundang kesedihan puan bila berhadapan dengan suami. Tapi puan, syukur alhamdulillah mempunyai rezeki 3 orang anak utk perkongsian hidup ini.
Masalah puan..
Puan tidak mempunyai rahim. Kesuburan puan terganggu. Organ utama yang merangsang seksual seorang wanita yang menghangatkan hubungan keintiman terganggu.
Bagi saya,
Puan boleh di bantu dengan rangsangan dari deria lain.
1- coklat love habibi. Melancarkan peredaran darah. Yang mana boleh menghangatkan badan puan. Dan automatikly merangsang kesensitiviti di bahagian lain2 ditubuh. Selain menyehatkan sistem pembuangan angin, buang air besar, migrain.
Ke-2 untuk Puan,
Selalu melakukan meruang, membuang sisa air mani didalam takungan faraj yang berlipat. Untuk memudahkan kaedah meruang ini, Puan hendaklah menggunakan masker vagina.
Bila keadaan dalam vagina bersih. Dinding vagina akan lebih sensitif.
Ke-3.
Puan hendaklah mengoleskan intimgel jsd untuk merangsang permukaan vagina dan merangsang dinding vagina untuk lebih sensitif. Penggunaan intimgel jsd ini untuk menjadikan dinding vagina dan permukaan vagina lebih lembut. Di mana di setiap sentuhan akan memberi lebih sensitif.
Ini juga amat - amat membantu, mencairkan kerak - kerak kering di dalam lapisan vagina yang mengakibatkan kekeringan seperti terhiris - hiris ketika bersama.
Puan..
3 kaedah ini dapat kita ikhtiarkan untuk kesihatan hubungan suami isteri puan yang mana hanya puan dan suami sahaja yang tahu.
Mungkin di luar sana ramai juga senasib dengan puan. Cuma mereka tiada rasa sensitif tentang hal ini.
Saya harap puan terus berusaha, jangan putus asa.
Bertuahnya puan memiliki suami yang setia dan supportive. Dan puan juga isteri yang baik, sentiasa memandang ke depan dalam terus membina hubungan suami isteri yg baik.
Saya doakan semoga puan terus tabah,
Terus bersama juru runding jsd pilihan puan.
Puan boleh terus berikhtiar untuk dapatkan produk yg saya sebut dari stokis2 jsd yg memakai badge hijau. Puan akan terus di masukkan ke support group untuk lebih banyak lagi ilmu penjagaan dalaman dan keintiman. Insyaallah.
Kredit : PENGASAS JSD
SHARE & MENTION kawan2 wanita kita, jika ini bermanfaat.


Rabu, 10 Mei 2017

Apakah Darah Bantal? Jom baca

Apa itu darah bantal?
Darah bantal merupakan sejenis darah yang terkumpul selama di dalam perut ibu yang hamil selama 9 bulan atau kurang ia terkandung bersama uri. Sering dikenali sebagai “alas bayi” kerana persis seperti “bantal” bagi bayi di dalam rahimnya.
==========
Bagaimanakah tekstur Darah Bantal?
Lazimnya ia berbentuk sebesar penumbuk akan tetatapi bertekstur lembut. Amnya ia akan selalu keluar secara berketul-ketul pada hari pertama dan kedua tika ibu itu sedang menjalani masa berpantang. Darah bantal keluar ketika uri dikeluarkan. Kadang-kadang Darah Bantal ini para ibu akan dapat merasakan seperti ada seketul daging keluar dari “bawah faraj.
==========
Apakah kesannya jika Darah Bantal tertinggal dalam badan?
Kesannya jika Darah Bantal tertinggal dalam badan ia boleh menjadi sejenis darah beracun yang boleh menyebabkan ibu merasa sakit di bahagian ari-ari seperti contraction hendak bersalin lagi atau seperti mengalami senggugut teruk. Ada waktu terkadang mengalami sakit yang agak keterlaluan sehingga keadaan ibu berlutut bertemu dagu. Ada sesetengah kes sakitnya menyukarkan ibu untuk berjalan ataupun bergerak.
==========
Bagaimanakah caranya untuk mengeluarkan Darah Bantal?
Biasanya ia akan keluar dengan sendiri. Akan tetapi apbila terasa seperti darah ini masih ada, ibu dalam keadaan sakit bersalin (contraction) yang teramat sangat, maka perlu dipanggil mak bidan yang pro atau ahli perubatan moden untuk melakukan kaedah memutar dibahagian pusat ibu. Apabila Darah Bantal ini dikeluarkan secara keseluruhan, maka badan si ibu akan secara automatik menjadi ringan dan mudah pergerakn seperti biasa.
==========
Sekiranya darah bantal masih tidak keluar, pastikan anda mengambil JAMU JALINAN CINTA dan selepas pantang 45 hari gunakan JAMU PENGANTIN DARA untuk menarik keluar darah bantal, darah kotor dan beku serta membersih saluran peranakan yang sudah tentu mempunyai saki baki yang tidak lawas. ini penting untuk menjaga kesihatan rahim dan miss v agar tidak berbau. Malah miss v juga akan kembali dara seperti sediakala.
==========
WHATSAPP 0197725730

Selasa, 9 Mei 2017

~~Bentan~~

Eloklah tu banyak jalan... kena bentan nanti bukan hang saja pantang lama... suami hang sekali kena 'pantang' " - tok bidan.
👉Ramai ibu ibu yang rasa ada aura 'ultraman' suka buat ni....
"Shud be no problem lah... saye ni dah biasa buat keja keja rumah walaupun pantang... small matter"
4 jam kemudian....
Dijumpai pengsan & badan sejuk semacam...
Tulah dia bentan (bahasa orang kampung) & bahasa doktor kita panggil komplikasi selepas kelahiran.
Kenapa boleh bentan?
Kita yang baru bersalin ni dah banyak keluarkan darah & sedang keluarkan banyak lagi darah kotor.. sometimes ada yang memancut mancut darah tu...
Tenaga dah banyak habis... tapi still kena bagi tenaga (susu ibu) untuk anak... Dalam tengah lemah, buat pula kerja kerja rumah, siap masak & kemas kemas rumah, ditambah pulak terlanggar benda keras.
Sebab tu orang tua tua pesan, jangan jalan banyak. Diorng takut kita terlanggar benda keras. Ibu jari tu! jaga elok elok. kalau langgar objek keras, boleh turun darah & pitam.
Akibat dia, badan akan terasa sejuk macam nak pitam.
Pesan orang tua tu ada sebab. Dia berpesan sebab badan kita tak sembuh sepenuhnya lagi. Ingat, kalau sekali bentan, kita susah nak sembuh cepat, ada yang ambik masa untuk sembuh sampai berbulan.
Yang paling kesian suami.... dahlah 46 hari 'berpantang' sebab wife tak suci... ni kena tambah 'pantang' lagi sebab wife bentan.
Ada banyak jenis bentan.
1. Bentan urat pinggang - Usually terjadi kepada mereka yang bersalin ikut tingkap (caesar). Bagi wanita yang bersalin cara ni kena sangat carefull, pantang dengan elok. Maknanya, masa nak bangun, duduk semua kena slow slow. Jangan gelojoh.
2.Bentan urat peranakan(urat rahim) - Sebab nilah orang tua tua kata jangan buat keja berat & angkat berat masa pantang. Dok diam diam. Kalau tiba tiba masa buat kerja terjatuh macam mana? Ia bukan saja membuatkan anda terpaksa pantang lama... tapi suami pun kena 'pantang' juga.....
3. Bentan urat - bentan ni femes. Ada wanita yang terselamat daripada terkena bentan ni walaupun buat kerja rumah a-z. Tapi kena ingat, sekali kena bentan ni, nak bangun pun susah. Badan akan jadi sangat lemah, bisa bisa urat & sendi badan. Kadang menggigil kesejukan walaupun cuaca panas.
Cara elak bentan :
1. Banyakkan rehat, jangan angkat benda berat. sebenarnya mandikan anak pun kita tak digalakkan buat selagi lemah. Minta ibu atau suami mandikan anak. InsyaAllah Allah akan mudahkan. Jangan risau =)
2. Jaga kebersihan. Kerap tukar pad. 'wap' miss v menggunakan garam & kunyit.
3. Jaga makan - Ni penting.
- Pantang makan sayur kekacang, kobis & terung.
- Pantang makan bergatal (kerang & udang)
- Pantang makan ikan berbisa (ikan pari, ikan terubuk, ikan keli)
- Pantang makan & mencium mangga, jering & petai. Ibu berpantang boleh alami pening berpanjangan sebab ini.
- Pantang minum air sejuk.
4. Pantang 'bersama' suami selagi tak bersih dari nifas. (pantang 46 hari, 60 hari, 100 hari, diterangkan dalam buku 9bulan10hari)
Walaupun orang lain 'kutuk' adat adat berpantang apatah lagi cara kampung, kita sebagai perempuan kena betul betul jaga part ni kalau kita betul betul nak nampak cantik sampai ke tua.
IN Shaa Allah
Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~