Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Ahad, 5 September 2010

Kuih raya oh kuih raya

Cam tahun lepas kuih raya aku order jer dari kerani sekolah..... bukan nyer apa, tapi berdasarkan pengalaman 2 tahun lepas bila aku ngn berlagaknya tak nak order tapi nak beli kat Plaza Angsana (glemerla kononnya)..... Bila p Angsana ambik ko..... rege nye cam biasa la mahal dari yg der jual kat sekolah....

Masa ni 1st time aku posting so x tau la yg kuih tu sumer sedap2 belaka...... Jadinya bila kat Angsana mahal aku patah balik beli kat cikgu yg jual kat sek masa tu.... nak order yg kerani tu dah x boleh lagi.... (padan muka aku cz berlagak sangat la awal tu)..... Nasib baik tahun tu dapat gak kuih2 yg leh tahan sedap....

Tapi tahun ni aku order ngn kerani tu cam tahun lepas..... kuih pun sama jenis ngn tahun lepas cuma aku tambah 2 jns kuih baru..... Harganya pun masih sama.... paling murah RM16, dan paling mahal RM23..... kalau kat Angsana aku dengar harga kuih dalam RM26 - RM 28..... Banyak gak kan yg aku boleh jimat.... lagipun ada 2 kuih yg kerani tu jual dah jadi fvret my hubby.... siap order 3 balang lagi kuih tu cz suka sangat....

Ni la kuih yg aku order utk tahun ni
yg kiri sekali aku x ingat nama kuih tu.... tahun ni baru order
yg tgh tu Belinjau flakes.... siapa yg suka mkn belinjau pasti suka kuih ni.... pun baru order tahun ni
yg last skali tu Snow white.... fvret my hubby... ni baru 2 blg... lagi satu blg aku pi ambik hari Isnin ni
kuih yg lagi satu chocolate heaven.... Pun hari Isnin ni baru p ambik....

Memang biasa aku order 4 jns kuih jer.... yg lain aku tambah ngn kerepek.... Tambah plak aku raya kat kedah jadi aku beli kuih utk isi cukup balang yg aku ada jer.... My sis yg dua org tu dah bercuti so depa dok pulun wat kuih kat rumah mak kat kg.... aku kirim la wat lebih skali utk aku..... nanti aku bawa balik JB wat tambah per2 kuih yg patut.... hehhehehe

Tapi bagi yg biasa p Rengit.... terus beli dari kilang kuih2nya lagi murah.... tak silap paling murah RM10 atau RM12..... lagi berbaloi kalau beli banyak2..... My MIL n My SIL memang dah baper tahun p beli kat sana jer.... sedap gak kuih2 nyer tu... bayangkan beli kat kilang terus baru RM 12..... cam ner la org yg jual leh mark up rege tu sampai RM 26 atau RM 28.....  Untung giler.....

My hubby plak order kerepek dari kawan dia sama cam tahun lepas..... pun lebih murah cz kalau kat Angsana x yah citer.... Tgk kat Kipmart, kerepek ubi pedas setengah kilo dah RM 8, tapi ngn kwn my hubby sekilo baru RM 13.... so leh jimat lagi...   hahahahhah

kerepek belinjau yg dah jadi fvret aku
kerepek ubi pedas
kerepek pisang

Rasanya utk kuih raya tahun ni sumer dah complete.... yg x complete cuma baju kurung aku... huhuhuhu
Misi mencari akan berlangsung pada esoknya cz hari ni my hubby ot.... harap2 sok ada la yg berkenan di hati n kena ngn tema family aku tahun ni..... nak beli hnbag ngn kasut raya gak.... songkok bujang2 n kasut depa gak.... ISK...ISK.... banyak lagi tak beli ni..... Jadi nya aku kena settle semua by esok atau lusa cz 8hb aku n family dah bertolak balik kedah.....

Harap2 semuanya berjalan lancar .... AMIN.........

4 ulasan:

Idayu berkata...

samalah mcm aku...dulu, kini n selamanyer x penah sempat nk buat kuih raya...bila ler gamaknyer aku sempat n merasa buat kuih ry sendirik ek? hehehe

selamat hr ry, maaf zahir batin eh..0-0!
berhati-hati ms blk kpg eh

shila berkata...

Insyaallah bila anak2 dah besar mesti dah leh wat sendiri.... tambah2 anak pompuan nanti dia plak yg ajak kita wat kuih.... tgk peglman kwn yg anak dah besar cam ni.... kalau naka kecik ni kita dok berperang ngn depa jer... nak masak berbuka pun susah petah lagi nak wat kuih raya hahahha
Selamat Hari Raya Maaf zahir dan batin... maafkan segalanya ....0-0 k

My Love.. berkata...

salam...nk tanya mana nk beli kerepek belinjau tu yer?

Rafshila Romli berkata...

My love... kuih saya beli ngn kerani sekolah...

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~