Klik2 TaBuNg UnTuK HaZiM n HaZmi

Pengikut

Jumaat, 21 Disember 2012

Berurut dan berpantang

Hari ni dah pun 27 hari berpantang... hati melonjak2 nak update blog tapi masa tak mengizinkan di samping nak berebut jer laptop ngn Hazim... Tablet plak asyik Hazmi yg pegang... sudahnya aku update drama korea jer... tu jer lah yg termampu...huhuhu

So nak share jugak lah sal berurut dan berpantang bila bersalin saffa kali nih.. Rasa nya berpantang kali ni memang betul2 aku dapat berehat w/pun bukan lah 100%... yg penting berurut tu wajib bila aku keluar jer dari hospital... memang dr sebelum mengandungkan Hazim sampai sekarang aku maintain jer ngn mak bidan nih...even sakit2 badan pun mak bidan ni jugalah yg aku call utk urut satu badan... memang selesa bila dah berurut... sesi mengurut biasanya 1 jam... dan aku biasa call mak bidan nih soh dia dtg rumah tapi kebykkan customer dia dtg rumah mak bidan tu sendiri... kadang2 sampai ke KL dia dtg mengurut... yg penting ada yg ambil... diam tak diam dah hampir 8thn aku dok berurut ngn  mak bidan nih.. dah jadi pelanggan tetap w/pun tak kerap pun berurut...hehhe

Untuk berpantang kali nih hari ke 3 aku dah mula berurut... aku ambil 7hr berurut ngn harga RM450... Mak bidan tu juga bekalkan daun2 kayu yg segar untuk aku rebus n mandi... terasa badan segar lps mandi air rebusan tuh... slps berurut mesti pakai bengkung n pilis... semuanya mak bidan tu yg buatkan... memang wajib sangkak spy peranakan kmbali ke tempat asal... selesai 7 hari berurut... aku urut lagi pada hari ke 21... kali ni sangkak kan peranakan sepenuhnya... kata mak bidan semuanya dah ok... paling penting rahim pun dah kecut sepenuhnya... mungkin juga dari menyusukan saffa... mungkin aku berurut lagi pada hari ke 44... setiap kali berurut biasanya RM40...

Dari segi pemkanan sewaktu berpantang... kali ni mak yg tolong masakkan coz kat entry sblm ni aku der mention mak n ayah dtg dr Kedah... so tak perlulah masak sndr seperti masa berpantang utk Hazim n Hazmi... memang terjaga... sangat2 best!!!! cuma ada mknan yg sebelum ni aku tak mkn tapi berpantang kali ni dapat makan coz mak kata boleh makan... yeay!!! tak lah asyik ikan bakar or ikan bilis goreng jer... adalah pembuka selera sket... kalau buah pulak aku sentiasa mkn orange spy luka cepat sembuh... Syukur jahitan pun dah sembuh sepenuhnya... cuma tunggu berpantang lagi 17 hari sblm merdeka...

semoga semuanya berjalan lancar dengn diberikan kesihatan yg baik... Terima kasih utk Mak, Ayah n MIL yg membantu jaga aku n family... terima kasih juga kpd family dan sanak saudara yg dtg melwt ngn hadiah bagai... terima kasih semua

#nak no telefon mak bidan tu... kalau korang minta... aku leh bagi kat ruang komen k..



2 ulasan:

2u berkata...

Selamat berpantang akak, Semoga akak dan baby sentiasa sihat.

Rafshila Romli berkata...

teruma kasih 2u... sudi singgah blog akak nih

Kalau dah singgah Jangn Lupa Tinggalkan link/URL blog korang kat bawah..... Senang tuan blog ni nak wat kunjungan balas.......

~~Jom Tukar Link ~~