Kimcham Choy @ Bunga Lili Kering @ Bunga Pisang

dah umur 34 thn baru pernah mkn sayur ni.... pertama kali mkn pun sbb Mak Nab @ pengasuh Hazim n Hazmi bagi lauk ni masa ambil depa.... Hazim yg sibuk minta nak bawa balik sbab sedap sangat katanya.... So bila balik rumah aku lak yg mkn cz Hazim dah kenyang... memang betul kata Hazim... Sedappp!!!

So tanya lah ngn cikgi2 kat sek kot2 ada yg tau... bentuknya lbh kurang cam bunga yg ada dalam jantung pisang tu... baru lah dapat tau namanya KIMCHAM... balik tu plak kompemkan lagi ngn Mak Nab... memang sah betul lah sayur tu...

jadinya veerangan nak masak sendiri.... masak sayur ni mesti ngn tauhu kering, soo hoon, telur n kentang... just masak tumis air... Misi mencari bahan2 pada petang Khamis kat Giant Perling Mall... aku tak tau lak yg sayur ni dah di keringkan... berbekalkan apa yg aku gambarkan jer... aku p tempat sayur2... FRUST... sbb tak jumpa... My hubby lak tertanya2 apa yg aku cari.. puas diterangkan tapi tak terbayang oleh my hubby...

tapi w/pun tak jumpa, tak per lah aku cari jer lah tauhu kering tu @ pucuk sayur (yg aku selalu guna).... tetiba aku ternampak sayur ni... YAHHOOO... tertulis kat paket tuh Kim Chan Choy @ Dried Lily Flower.... gembira tak terkata... tup...tup.. my hubby ketawa sbb katanya "laaa... ini ker yg aku cari, mak selalu masak dulu, memang mknan rutin nih"... hampeh sungguh :-(...

terus my hubby kata masak lah petang ni... memang sedap... so balik jer terus rendam sayur tu ngn ta hu kering... tapi silap aku tak tau yg bhgn hujung nya kena potong, mesti basuh sampai getahnya tak der... makanya tak menjadi lah cubaan pertama... rasa pahit..huuuuuuuuu :-(

Bunga lili yg telah dikeringkan

kudip bunga lili
ini yg belum di kering...
ada gak yg masak ini terus...
kata mereka sedap..

hari ni p sek tanya lagi ngn cikgi2, baru lah tau rupanya nama glemernya adalah bunga pisang, cz ramai yg tak tau sebenarnya bunga lili... ramai yg assume cam aku, mula2 ingatkan bunga dr jantung pisang... apa pun nama nya yg penting sedaappp... kompen nak cuba wat lagi sekali... :-)



**ada ker yg macam aku tak tau kewujudan sayur ni???????????? hehe

Comments

  1. shiela baru makan ker..
    buat sup sedap ni..
    masak tumis air pun sedap..

    ReplyDelete
  2. yang fresh tu sedap.. aku pun belajar makan sebab ada sorang cikgu kat sekolah lama selalu sangat ulang alik ke Cameron.. dia yang ajar cara masak sayur ni.. memang sedappppp

    ReplyDelete
  3. Balqis Nazid >> first time mkn lah ni.... kat Kedah mak tak pernah masak pun... tapi kebykkan org Johor tau lah...dah mkn memang sedap... malam tadi cuba wat lagi tumis air ja... menjadi ah...bestnya

    ReplyDelete
  4. Eja >> kalau yg fresh tu masak per lak... goreng jer ka... mana nak cari kat JB ni ek... mesti cuba lah kalau ada... yg kering pun dah sedap apatah lg yg fresh...rugi tak kenal awal dulu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat berpuasa 2021 Ramadhan kareem