Asam pedas ikan merah

#asampedasikanmerah

Cara akak

Tak banyak bahan.. mudah, cepat dan sedap๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹


Bahan-bahannya

1. Ikan merah bahagian kepala

2. Asam jawa dicampur air

3. Lada kering dikisar halus

4. Lada hitam ditumbuk halus

5. Bunga kantan

6. Daun kesum

7. Bendi

8. Garam

9. Gula

10. Minyak masak untuk menumis


Cara-caranya

Panaskan minyak

Tumis lada hitam sehingga sedikit garing

Masukkan lada kering yang telah direbus, dibuang biji dan dikisar halus

Tumis lada sehingga pecah minyak

Gunakan minyak masak yang secukupnya bagi memastikan lada tidak hangus

Setelah lada pecah minyak

Masukkan ikan.. biarkan seketika

Masukkan air asam jawa untuk menambah kemasaman kuah

Tambah air sehingga ikan tenggelam

Masukkan garam dan gula

Biarkan kuah mendidih

Dan ikan hampir masak

Tambahkan bendi

Biarkan seketika sehingga bendi lembut

Rasa kesedapan kuah 

Cukup rasa masam, manis dan masin

Mengikut kesedapan masing2

Tutup api dan bolehlah dihidangkan

Selamat mencuba๐Ÿ˜๐Ÿ˜



Comments

Popular posts from this blog

Selamat berpuasa 2021 Ramadhan kareem

Kimcham Choy @ Bunga Lili Kering @ Bunga Pisang